Metallica - S&M (1999)

Alternatieve titel: Symphony and Metallica

Metal / Rock
Label: Universal

1. The Ecstasy of Gold (2:30)
  2. The Call of Ktulu (9:34)
  3. Master of Puppets (8:54)
  4. Of Wolf and Man (4:18)
  5. The Thing That Should Not Be (7:26)
  6. Fuel (4:35)
  7. The Memory Remains (4:42)
  8. No Leaf Clover (5:43)
  9. Hero of the Day (4:44)
  10. Devil's Dance (5:26)
  11. Bleeding Me (9:01)
  12. Nothing Else Matters (6:47)
  13. Until It Sleeps (4:29)
  14. For Whom the Bell Tolls (4:52)
  15. − Human (4:19)
  16. Wherever I May Roam (7:01)
  17. Outlaw Torn (9:58)
  18. Sad But True (5:46)
  19. One (7:53)
  20. Enter Sandman (7:39)
  21. Battery (7:24)
Kevin Kattouw
ben niet zo'n metallica fan, maar dit is wel echt goed.

Guardian of Isis
De nummers die ik hiervan al gehoord heb, vond ik nou niet bepaald een orkest nodig hebben. Het wordt allemaal wat té druk; bij One voegde het dan wel weer toe aan de sfeer van het optreden.

avatar van Dutchi
Echt qua ZANG is james hetfield hier op zijn sterkst vind ik, echt ongelofelijk zuiver. Tegenwoordig kun je hem nog wel eens op een vals nootje betrappen Natuurlijk als hij zo zou zingen op een studio album zou het niet goed zijn, omdat dit met een orkest is klinkt het echt perfect. Misschien heeft st. anger z'n stem verknalt
Zoals ie master of puppets op s&m zingt mag ie van mij live (zonder orkest) van mij ook wel doen.

Dutchi schreef:

Alcohol heeft z'n stem verneukt. Of mss zelf GEEN alcohol heeft zijn stem verneukt.

avatar van Nicholas123
Ik denk eerder dat jarenlang in z'n oude stijl zingen/schreeuwen zijn stem verneukt heeft.

Nicholas123 schreef:

Van niet te drinken krijg je een zachtere, cleanere stem.
beste voorbeeld is Rob Halford, die vanaf Turbo een totaal andere stem kreeg dan ervoor (door af te kicken).

Toen Hetfield geen druppel meer aanraakte is z'n stem wel aan kracht verloren, zachter geworden.

avatar van Nicholas123
Ik vind hem de meeste shows dit jaar anders al weer een stuk beter zingen dan de voorgaande jaren. Beter dan in de Load periode durf ik zelfs te zeggen.

Nicholas123 schreef:

Helemaal mee eens. Check de optredens op Pinkpop en Rock am Ring maar eens. Zijn stem was daar op volle kracht, zoals een bij Ride the Lightning en Fade to Black.

avatar van Desert
Even reageren op James' stemgeluid.

Mij lijkt het het meest logische dat Hetfield zijn stem wat verpest heeft door een verkeerd gebruik. De stembanden zijn een enorm teer deel van het lichaam en als deze fout gebruikt worden, dan kan je verschillende kwaatjes krijgen als: frequente keelpijn, knobbel op de stembanden... In sommige gevallen is het zelfs zo erg dat de persoon zijn stem volledig kapot maakt en daarom met een microfoon moet praten.

Wat de alcohol betreft: voor de stembanden is dit absoluut niet goed! Hij kan er misschien wat anders door klinken, maar om het cru te stellen: op lange termijn verkloot hij zijn stem. Het enige wat goed is voor de stembanden, is water.

Het feit dat zijn stem dus wat slechter is beginnen klinken, kan dus best wel aan het gebruik van alcohol liggen. Rond de periode 2002-2003, geloof ik, is James gestopt met drinken... Dat is de stem nu een aantal jaren bespaard gebleven en dat gecombineerd met wat rust en stemtraining - die hij nu gelukkig echt serieus neemt - maakt dat hij terug beter is gaan klinken.

't Is mijn eigen theorie natuurlijk, maar hij lijkt me vrij aannemelijk en voldoende onderbouwd.

Prachtig album trouwens. Schitterend experiment om een symfonisch orkest samen te laten spelen met een metalband en er dan bij de meeste songs nog een meerwaarde uit te halen. Ik vraag me wel af in hoe verre de nummers nog eens bewerkt zijn in de studio achteraf. Maar dat is een vraag die alleen de bandleden en de mensen die de voorstelling live zagen én de cd beluisterden, kunnen beantwoorden denk ik.

Wolfgang1975
Dit is niet best. Met de catalogus die deze band heeft, moet je op zijn minst een aardige setlist kunnen samenstellen. Ik vind het best een aardig idee om met een symphonieorkest te spelen, maar een release was niet nodig geweest.

Wolfgang1975 schreef:

Dit kwam na de albums Load en Reload. Logisch dat er dan daar veel nummers van tussen zitten. Naar mijn inziens zit de setlist goed in mekaar, met heavy en rustige nummers, en van alle albums (op Kill 'm All na) . Blijkbaar toch op elke CD kwaliteit geleverd.

Wolfgang1975
Ik vind de nummers die ze spelen niet onaardig, maar het is allemaal zo tam. Ik begrijp wel dat de setlist is samengesteld met het orkest in het achterhoofd, maar het spreekt mij niet zo aan. Als Battery met een orkest gespeeld kan worden, moet dat ook mogelijk zijn met Ride The Lightning of Fight Fire With Fire. Als ze dergelijke nummers in de eerste helft van de set hadden gespeeld, was het wat minder gezapig geweest.

avatar van kaztor

kaztor schreef:
Battery kan niet met een orkest worden gespeeld. Dat bewijst deze cd.

inderdaad een minpunt. De hele intro is in geen velden of wegen te bekennen. Gemiste kans.

avatar van AGE-411
Hadden ze maar whiplash moeten proberen in de plaats

kaztor schreef:
Battery kan niet met een orkest worden gespeeld. Dat bewijst deze cd.
Ik vind de rest van de nummers ook niet echt, ik vind dat de big band het geluid van Metallica teveel overstemd, waardoor de topnummers echt in het niet vallen. Ik vind overigens deze cd nog wel een betere geluidskwaliteit hebben dan de dvd, want daar overstemd het orkest Metallica m.i nog meer dan op de cd.

avatar van kaztor
De band speelt op zich niet slecht (behalve dan James' stem) maar dat symfonie-orkest klinkt zo verdwaalt als wat. Zo van 'we slaan maar wat accoorden aan, klinken doet het toch wel!'.

avatar van ricardo
Klopt zo beleef ik het ook wel een beetje, als ik een symphonie orkest wil horen doe ik dat liever op de authentieke en orginele manier zonder Metallica, het past m.i ook te weinig bij elkaar om het nou echt een geslaagd project te noemen, maar ze hebben vast gedacht van, ach wat maakt het nou uit de fans kopen het toch wel en dan komen de muntjes ook vanzelf wel, of het nu goed is of niet. Deze blijft ook gewoonweg nog veeeeeel te duur en zie hem vaak nog liggen voor 29.95 euro overal, en dat voor een plaat uit 1999, bijna 10 jaar oud al, en erg geslaagd kan ik hem nu ook niet echt noemen.

avatar van IntoMusic
Absoluut geen Metallica-fan, maar dit album toch wel aangeschaft. Erg mooi om klassiek en 'Metallica-herrie' in 1 te horen . Verdere geneuzel dat het niet bij elkaar past of dat de band een giga-misser heeft gemaakt met dit album... ach, voor mij klinkt het lekker .

Ik vind DIT herrie.

Op bepaalde momenten lijken de klassieke instrumenten te verdwalen en blijft het irritant op de achtergrond, hun eigen ding doende. Net alsof je TV kijkt en de klank met ruis is.
(En het heeft niks te maken met dat het live is)

Absoluut geen goed album

IntoMusic schreef:
Volgens mij heb jij het meer dan magistrale live album van Metallica Live Sh*t Binge & Purge nog nooit gehoord, want zo hoort Metallica te klinken, en niet op een anti manier zoals hierop, want het Big-Band geluid overstemd gewoonweg teveel het geluid van Metallica vind ik.

avatar van IntoMusic
ricardo schreef:

Nee die heb ik idd nog niet gehoord. Wat ik bij Metallica (en ook bij andere metal-bands heb) is dat de giga-'ramwerk' bij mij erg snel gaat vervelen. Ik ben een enorme muziekfreak, maar metal is toch iets waar ik maar niet aan kan wennen (ook niet na 25 jaar ).

Toch zal ik dat live-album eens proberen, maar wat ik van S&M mooi vind is dat het harde door het orkest wat meer zachter wordt. Ik weet niet hoe ik het anders moet uitleggen: het klinkt niet als metal. Natuurlijk heeft iedereen daar een mening over... Ik kan begrijpen dat metalfans dit natuurlijk butt vinden .

IntoMusic schreef:

Het harde dat zachter wordt Ik vind het op bepaald momenten zo onverzorgd en verwarrend over komen.

Als we dan toch in hardheid spreken (ik gebruik die term nooit), voor de meeste nummers blijft dit even hard als een normaal live-optreden

avatar van Nicholas123
Metallica zelf doet ook niet veel anders hier hoor.

AGE-411 schreef:

Betrapt! hier gebruik je het woord hard zelfs 2 keer, wel vaak voor iemand die die term nooit gebruikt vind ik.

avatar van LucM
Dit project mag misschien omstreden zijn, ik vind de live-metal in combinatie van een symfonisch orkest geslaagd, al klinkt het hier en daar wel bombastisch. De band was goed op dreef en James Hetfield zong hier beter dan ooit. Metallica heeft ook zijn beste songs geselecteerd, vooral de klassieker "One" klinkt hier magistraal.

LucM schreef:

Metallica heeft zeer zeker niet hier zijn beste nummers geselecteerd. Veel nummers kwamen van Load/Reload, de twee meest recente albums voor dit optreden.

Vele klassiekers (Fade to Black, Seek and Destroy, Whiplash, Ride The Lightning, Welcome Home, To Live is to Die etc etc etc) staan er niet op. Terwijl dát hun beste materiaal is. Maar de meeste van deze nummers zijn echter niet helemaal op hun plaats met een orkestje erachter....

avatar van ricardo
Ik vind dit album de enigste echte misser van Metallica, sterker nog ik vind het niet eens op Metallica lijken zelfs. de anders altijd zo lekker zware metal sound hoor je er nauwlijks op hier, omdat het symphonie orkest gewoonweg het geluid teveel overstemd van Metallica. leuk geprobeerd, maar een misser van de bovenste plank dit. voor mij dan he, want anders zijn er hier misschien weer velen die het zich persoonlijk gaan aantrekken.

avatar van cosmic kid
cosmic kid (moderator)
>al klinkt het hier en daar wel bombastisch.

Veel te bombastisch, naar mijn smaak. Ik zet hem wel eens op, maar ben meestal doodop na de cd's.

avatar van LucM
Het zijn dan wel de betere nummers van hun wisselvallige Load/Reload-albums die hierop staan.
Dat dit bij momenten te bombastisch klinkt, vind ik ook het minpunt op dit album, maar ik kan hier veel meer van genieten dan van "St. Anger", dat voor mij quasi onbeluisterbaar is.