Metallica - S&M (1999)

Alternatieve titel: Symphony and Metallica

Metal / Rock
Label: Universal

1. The Ecstasy of Gold (2:30)
  2. The Call of Ktulu (9:34)
  3. Master of Puppets (8:54)
  4. Of Wolf and Man (4:18)
  5. The Thing That Should Not Be (7:26)
  6. Fuel (4:35)
  7. The Memory Remains (4:42)
  8. No Leaf Clover (5:43)
  9. Hero of the Day (4:44)
  10. Devil's Dance (5:26)
  11. Bleeding Me (9:01)
  12. Nothing Else Matters (6:47)
  13. Until It Sleeps (4:29)
  14. For Whom the Bell Tolls (4:52)
  15. − Human (4:19)
  16. Wherever I May Roam (7:01)
  17. Outlaw Torn (9:58)
  18. Sad But True (5:46)
  19. One (7:53)
  20. Enter Sandman (7:39)
  21. Battery (7:24)
avatar van ricardo
St Anger klinkt ook niet best, maar daar kun je in tegenstelling tot dit album nog wel horen dat het Metallica is.

avatar van LucM
Op deze S&M staan tenminste nog heel wat prima songs, wat op St. Anger ver te zoeken is, en dan zwijg ik nog over de belabberde productie.

avatar van lauradance
Ik ben eigenlijk niet zo bekend met Metallica. Ik ben begonnen met het St. Anger album en ik heb begrepen dat ik dat vooral niet moet doen omdat die niet zo heel goed is. Deze cd vind ik wel oke, de combinatie van het orkest en de scheurende gitaren vind ik mooi.
Al is het niet zo dat ik dit nu altijd luister dus zo interessant is het nou ook weer niet.

avatar van mnrk
Kevin Kattouw schreef:
ben niet zo'n metallica fan, maar dit is wel echt goed.

Sluit ik me helemaal bij aan...met deze samenstelling vind ik Metallica geweldig.
Maar nu ik het nieuwe album weer hoorde denk ik "sla hem even over"

avatar van erik burger
The Call of Ktulu
No Leaf Clover
One

Briljant wat er met deze tracks is gedaan..
Heb het album nu al weer een aantal malen herbeluisterd..en ik blijf het gewoon goed vinden.

avatar van ricardo
Ik vind dit 1 van de minst goede albums die ik ken, het symphonie orkest overstemt het Metallica geluid volledig, waardoor het een brei van geluid en erg rommelig en ongeorganiseerd overkomt. Komt bij dat deze rommel in de winkel ook vaak nog 25 tot 30 euro kost. Over de top zowel wat ze er vaak voor vragen als de niet aan te horen brei van geluid. een 1 voor de moeite.

Sorry dat ik hier op reageer, maar hier staan echt wel geslaagde nummers op. Als er iemand niet over de gehele linie niet in vorm is, dan is het James Hetfield. Hij is gewoon niet altijd even goed bij stem. Het orkest maakt dan veel goed. De leden van Metallica waren teveel met hun eigen probleempjes bezig op dit moment, en dat hoor je helaas bij een aantal nummers terug, maar het pakte ook geregeld goed uit.
Op dit moment (2009) klinkt het allemaal weer een stuk strakker live, en zou je waarschijnlijk nog een beter resultaat kunnen verwachten.

avatar van Killeraapje
0,5
Ik sluit mij aan bij Ricardo. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik ook geen groot fan van de band ben maar dit klinkt voor mij allemaal behoorlijk onsamenhangend. Het is net alsof orkest en band in twee verschillende ruimtes spelen. In mijn ogen maakt het orkest de songs alleen maar kitcherig. Het spijt mij maar ik vind dit gewoon afschuwelijk en totaal overbodig

Prima, dit zijn gewoon duidelijke argumenten.
Je hoeft ook niet op een lijn te zitten.
Ik vond het toen een verrijking, maar ik moet wel toe geven, dat ik het album de afgelopen 2 jaar niet meer gehoord heb.
Binnenkort eens luisteren, en kijken of ik dan anders beoordeel.

avatar van Nicholas123
Dit is anders ook vrij strak hoor. Vooral Lars is af en toe lekker bezig met de kickdrums.

avatar van Serge
Puike formule! Het valt me op dat ik woorden als 'onsamenhangend, rommelig, geneuzel en irritant' lees. Ik denk dat het met de geluidsinstallatie ie maken heb. Ik heb er zelf namelijk geen last van. Tip: De dvd-versie (5.1) maakt de sound nog heftiger!

avatar van hansjuvefan
Ik vind het album in zijn geheel ook nogal verwarrend. Ze willen soms gewoon te veel melodieën door elkaar spelen, terwijl de melodieën van Metallica eigenlijk geen aanvulling nodig hebben. Nee, geef mij maar de echte Metallica.
Er zitten wel een paar goeie songs in, maar het overgrote deel vind ik overbodig om niet te zeggen storend.

3.0*

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Ik vind dit echt een fantastische plaat. De muziek van Metallica wordt naar een hoger plan getrokken door aanwezigheid van het symphonie orkest en de nummers worden hierdoor in de meest prachtige uitvoeringen gespeeld. Dat Hetfield goed bij stem is maakt het geheel alleen nog maar mooier.

Ik kan me voorstellen dat de die-hard Metal fan hier spontaan haaruitval van krijgt. Ik als niet metal fan vind dit een waardevolle toevoeging aan het euvre van Metallica.

Vooral The Call of Ktulu, wat al één van mijn favoriete nummer was van mijn favoriete Metallica album, wordt hier gespeeld in een kippenvel versie.

4.5*

avatar van ricardo
Voor mij is dit samen met Rush In Rio 1 van de allerslechtste live albums die ik ooit heb gehoord. Ik heb hem gedownd liggen en een keer het org geleend van mijn zwager, maar het org klonk beslist niet beter dan de download versie. Voor mij een plaat om heel snel te vergeten. Zonde van mijn geld en tijd. Hij kost altijd en overal nog minstens 25 euro. Veel te duur voor zo'n mislukte rukplaat als dit.

avatar van king_pin
Dit was mijn eerste live cd en heb deze echt helemaal grijs gedraaid! (jammer eigenlijk dat het niet letterlijk meer kan want dan heb je bewijs ).

De meeste versies zijn beter dan het origineel en met name The Call of Ktulu en The Outlaw Torn zijn subliem!

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Maartenn schreef:

4.5*

Toch een beetje waanzin achteraf om een 4.5* te geven Dit album zakt namelijk wel degelijk in op een gegeven moment en dat is jammer. Ik denk dat als er iets meer coherentie en chemie was geweest tussen het spel van Metallica en het Symphony Orchestra deze plaat een absolute wereldtopper was geweest.

3.5*

MP3
Als Die-Hard Metallica kan ik dit toch wel appreciëren, maar toch vind ik dat ze dit niet meer moeten doen. Geef mij maar het trashygevoel van Death Magnetic.

Ik kan Metallica best pruimen. En ben ook een groot fan van klassieke muziek. Maar het symfonisch orkest heeft in mijn ogen weinig toegevoegde waarde in dit geval.

Ik moet toegeven, soms klinkt het mooi samen. Maar dit weegt niet op tegen andere momenten waar de band en het orkest wel lijken te vechten om vooraan op het podium te mogen gaan staan.
Als Kirk aan het soleren is, moet het orkest zich op de achtergrond houden en geen opvallende springerige hoge noten uitbraken.

Als je kijkt naar andere bands die ook samenwerkten met symfonische orkesten, weet je dat er meer mee te doen valt.
Kijk maar eens naar Rhapsody. Die heb ik nog wel niet live bezig gehoord met orkest, maar op cd klinkt het in ieder geval schitterend. Dat is een woord dat ik bijlange na niet in de mond ga nemen bij deze plaat.

avatar van notsub
Een geslaagd experiment is dit. Metallica nummers als Battery, One en Master Of Puppets blijven staan als een huis. The Call Of The Ktulu is voor mij het nummer dat het meest profiteert van deze behandeling.

Wat een bagger!

Vernieuwen is prima, maar niet op deze manier.

Handsome Dick schreef:
Wat een bagger!

Vernieuwen is prima, maar niet op deze manier.

avatar van barrett
Voor mij is dit ook een overbodige plaat, alle songs worden met opgekrikt met orkest erachter, maar echt veel verschillen doen ze toch niet;..

avatar van barrett
Ik vind het maw geen meerwaarde die toevoeging van vioolen en orkesten.

glenn53 schreef:
[Haha dit is bagger en Winger krijgt in je profiel een 5.0 curieus en vermakelijk.

Het is een kwestie van smaak, maar ik vind de 'Pull' cd van Winger 100x beter dan wat Metallica sinds 'Master of Puppets' heeft uitgebracht.

En vermakelijk omdat het Winger betreft?
Luister eens naar de cd's 'Pull' en 'IV' van hun, dan merk je dat het toch betere muzikanten zijn dat die van Metallica. Integenstelling tot vele anderen, schaam ik mij niet om Winger een positieve recensie te geven. De Beavis & Butt-head periode is al lang voorbij, hoor.

avatar van glenn53
Nou sorry maar het is bijna geen kwestie smaak meer als iemand cd's van Winger beter vindt dan And justice for all, das echt heel erg, En dan 100x hahahaha daar moet ik dan echt om lachen. Ik heb Winger een keer live gezien en toen had ik mijn bedenkingen al. Kijk je mag Winger een positieve recensie meegeven, dat is prima hoor. En dan ook de Black Album dus hahahaha, erg vermakelijk.

Maar je mag een eigen mening hebben hoor geen probleem. Kan er alleen niet zo mee leven maar dat begrijp je uit mijn opmerking.

avatar van Thomzic
glenn53 schreef:
Nou sorry maar het is bijna geen kwestie smaak meer als iemand And justice for all beter vindt dan cd's van Winger

Andersom zul je bedoelen.

Thanks en effe aangepast

avatar van ricardo
Veruit het minste Metallica album vind ik. St Anger vind ik nog een stuk beter dan deze combinatie tussen Metal en Symphonie orkest. Gewoon de allergrootste mislukkeling die Metallica ooit gemaakt heeft.

avatar van LucM
"St. Anger" bevat geen enkel nummer die enigszins kan tippen aan de songs van dit album. Bovendien vind ik Metallica hier live goed klinken. De zang van James Hetfield is vrijwel steeds de zwakke schakel geweest bij Metallica maar hier valt het nog mee. Op "St. Anger" zingt hij bij momenten echt vals.

avatar van ricardo
De nummers die hierop staan zijn inderdaad wel een stuk beter dan die van St Anger. Maar dat album was niet best, maar beluister ik nog liever dan deze. Zegt genoeg over wat ik van dit album vind dacht ik zo. Metal en symphonie orkest