John Lennon & Yoko Ono - Double Fantasy (1980)

Rock / Pop
Label: Geffen

1. (Just Like) Starting Over (3:56)
  2. Kiss, Kiss, Kiss (2:41)
  3. Cleanup Time (2:58)
  4. Give Me Something (1:35)
  5. I'm Losing You (3:57)
  6. I'm Moving On (2:20)
  7. Beautiful Boy (Darling Boy) (4:04)
  8. Watching the Weels (3:59)
  9. Yes, I'm Your Angel (3:09)
  10. Woman (3:31)
  11. Beautiful Boys (2:55)
  12. Dear Yoko (2:34)
  13. Every Man Has a Woman Who Loves Him (4:02)
  14. Hard Times Are Over (3:22)
  15. Help Me to Help Myself * (2:37)
  16. Walking on Thin Ice * (6:00)
  17. Central Park Stroll (Dialogue) * (0:17)
musician schreef:
Ik vind het helemaal geen truttige nummers, die van Lennon. Hij geeft juist met Woman, Starting over en Beautiful boys aan, het schrijven van een goede popsong nog niet te zijn verleerd.

Ik vind hem veel beter op dreef dan eind jaren '60, met name rond Give peace a chance en een paar andere draconische Plastic Ono Band nummers..
Truttig is misschien niet zo aardig uitgedrukt, en natuurlijk zijn de nummers best goed, maar ik hoor toch liever de rauwe wat kwade Lennon dan de huisman Lennon, ook wel een kwestie van smaak. Eind jaren 60 zat hij nog in The Beatles maar was daarnaast een solo carriere gestart. Tuurlijk is Double Fantasy beter dan Life with the lions of the wedding album, maar een klasse nummer als Cold Turkey staat dan weer niet op DF.

avatar van Madjack71
Heb vandaag het nummer Walking on Thin Ice gehoord. Zekers niet slecht, goed ritme en best wel pakkend, maar de stem van Yoko haalt die sfeer er helaas -voor mij- onderuit.

Op 9 oktober komt er een "stripped down" versie uit van dit album uit. (te vergelijken met Let It Be Naked van The Beatles). Dit omdat John dit jaar 70 zou zijn geworden. geworden Op deze versie worden instrumenten weggehaald om zijn stem beter naar voren te laten komen. Daarnaast zullen al zijn albums digitaal geremasterd. Zowel los van elkaar, maar ook in een boxset , 8-delig, met daarbij een extra cd met nooit eerder uitgebracht matriaal. Voor de die-hard Lennon-fans moet dit toch mooi nieuws zijn. Voor mij in ieder geval wel.
Verder gaat Apple Records nog 15 albums digitaal geremasterd uitbrengen, die wat betreft de pophistorie belangrijk zijn en waren. Zeker voor die periode. Het gaat om lp's van Billy Preston, Jacky Lomax, Mary Hopkin, Badfinger e.a. (er zitten geen Ono lp's bij!) Interessant nieuws?
Voor de liefhebbers wel, denk ik

avatar van musician
Ah! De kans om ook Yoko Ono te strip downen! Als het toch moet gaan over zinvol weglaten.........

Tja, ik ga die stripped down versie skippen... Maar ik hoop wel dat het album van Doris Troy opnieuw uitgebracht wordt.

avatar van Wickerman
Geen Ono album heruitbrengen? Voornamelijk in het begin zit er veel fijns tussen.

Stijn_Slayer schreef:
De naar haarzelf genoemde lp Doris Troy (Mama Soul) uit 1970 met als gastspelers George Harrison, Billy Preston, Peter Frampton en Stephen Stills hoort ook bij dat rijtje van nieuwe digi-remasters. Je bedoelt toch die lp, Stijn? Release datum 26 oktober!

Jazeker! Bedankt voor deze info, dat album móet ik hebben!

avatar van devel-hunt
Wel Yoko geen Yoko, Give me something blijft een geweldig nummer. Kort, krachtig met oerschreeuw van Lennon iedere keer voordat de gitaarriff losbarst. Energiekste nummer van Double fantasy, maar de twee mooiste blijven toch Watching the wheels en I'm losing you.

avatar van stereo
Ik kende dit album eigenlijk al en vond er eerst niet zo heel veel aan, maar dit weekend zag ik de lp liggen op een rommelmarkt en ik kon hem er om de een of andere reden niet achterlaten...

Wel ik ben blij dat ik hem heb meegenomen ik heb hem zojuist eens opgelegt en ben erg tevreden.

Hij opent goed met (Just Like) Starting Over en Kiss, Kiss, Kiss en de andere nummers moeten zeker niet onderdoen voor die 2 als ik denk aan Woman of I'm Losing You ofzo...

Zeker de moeite waard zou ik zeggen! (al heeft hij wel een paar luisterbeurten nodig..)

avatar van dennisversteeg
De Stripped Down versie is niet echt schokkend anders. Het is wat anders gemixt en legt inderdaad wat meer focus op de vocalen.
Niet erg essentieel, maar leuk om de nummers eens ietwat anders te horen.

dennisversteeg schreef:
Niet erg essentieel, maar leuk om de nummers eens ietwat anders te horen.

De stripped down versie heeft door de andere mix en nieuwe productie door de originele producer Jack Douglas een geheel nieuw gevoel gekregen. Weg is toch de wat gladde productie. Hierdoor komen de nummers wat losser en rauwer over. De vocalen zijn volgens mij op plaatsen vervangen door andere opnames.
Het is goed in zijn oorsprong maar tegelijkertijd ook niet heel verschillend van een betere bootleg. Maar wel altijd prettig om Lennon weer eens tot leven te roepen via een nieuwe invalshoek. Vanaf dat punt bekeken een geslaagd project.

YouTube - John Lennon - Double Fantasy Stripped Down - Cleanup Time

avatar van rudiger
Als hier geen nummers op zouden staan van Ono zou dit album veel hoger scoren .

avatar van devel-hunt
Yoko Stripped down zal een hele andere beleving zijn als John Stripped down. Voor veel mensen kan Yoko het liefst geheel gefileerd worden.

avatar van Wickerman
rudiger schreef:
Als hier geen nummers op zouden staan van Ono zou dit album veel hoger scoren .

Kiss Kiss Kiss is het beste nummer van de gehele plaat!

avatar van rudiger
Ik zag deze opnieuw uitgebracht liggen in de winkel .
Er staat 2 keer hetzelfde album op .
Is die Koe Betsy nou nog niet leeg .

Nou niet twee keer dezelfde, maar de tweede in stripped-down en je zult het niet geloven. Die klinkt eigenlijk mooier. Op You Tube kun je de nummers in die versie beluisteren. De bedoeling was om de stem van Lennon meer naar voren te halen en het instrumentale gedeelte wat naar achteren te dringen en dat heeft de producer Jack Douglas perfect gedaan imo. Verder zijn alle cd's van Lennon naast de boxed versie ook apart uitgebracht en deze Stripped Down versie is echt zeer de moeite waard als extra cd. Je kunt 'm alleen niet apart kopen da's natuurlijk voor sommigen misschien wel en beetje balen. (zonder daarbij weer terug te vallen in het oude gekissebis over de nummers van Ono).

avatar van rudiger
ik geloof je graag dat die Stripped down versie beter klinkt maar ik houd het maar bij het orgineel van DF .

Prima hoor, Rudiger dat respecteer ik natuurlijk helemaal, maar je zult hopelijk mij ook begrijpen dat ik als Lennon- fanaat van het eerste uur, die ook graag wilde hebben

Ad Brouwers schreef:

Tuurlijk ik ben zelf ook een behoorlijke lennon fanaat maar dit soort dingen worden mij zelfs te gortig .
Ik denk dat jij toch een iets grotere fanaat bent Ad .

avatar van musician
Net zo als bij Let it be is gedaan, mag er haast wel een aparte albumvermelding komen voor Double fantasy stripped. 't Is toch eigenlijk weer iets geheel anders.

Ben ik helemaal met je eens, musician!

avatar van musician
Ja toch? Als er zoveel moeite voor wordt gedaan om met een nieuwe, interessante versie te komen. Double Fantasy stripped (2010) moet het dan worden.

avatar van rkdev
Met dank aan iTunes heb ik er nog een leuk album van kunnen maken, want de nummers van John zijn natuurlijk top. En die van Yoko heb ik dus kunnen schrappen

Ik hoop dat je dan ook de "stripped down" versies hebt gedownload, want die klinken toch verrassend goed en in sommige gevallen gewoon aantoonbaar (aanhoorbaar) anders. Buiten het feit dat alles digi heropgenomen is, zijn er andere demo's gebruikt, die nog voorhanden waren van de originele opnames, waardoor sommige nummers in jouw woorden "kaler" klinken en de stem van Lennon meer naar voor gehaald is.
Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat deze cd niet toegevoegd is aan de Double Fantasy lijst.(is geweigerd door een moderator, toen ik daarom vroeg om dat te doen)Let it Be Naked van de Beatles was imo minder verrassend dan deze Stripped Down. Verder laat ik de opmerking over de nummers van Ono voor jouw rekening. Daar ben ik het niét mee eens.

avatar van rkdev
Ad Brouwers schreef:
Ik had het album vanaf mijn cd in iTunes gezet. Maar ik zal eens kijken of ik de Stripped Down versie kan vinden.

Ad Brouwers schreef:
Ben benieuwd, klinkt goed.

Ad Brouwers schreef:
Mag 'ie er niet als los album op?

Ad Brouwers schreef:
Dat mag natuurlijk, maar ík kan echt helemaal niks met dat geschreeuw van haar. Ze kan niet zingen en van avant-garde hou ik niet.

Reaktie op de reakties van rkdev.
Ik vermoed dattie via I-Tunes ook te koop is, maar weet dat niet zeker. Het is uiteindelijk een regulier album, dat in de winkel ligt. en dlas dubbelcd te koop is. Niet los.
Veel in- en outtro's zijn anders. Woman klinkt helemaal anders (veel acoustischer) Eigenlijk klinken alle nummers anders en beter. Dus zeker een aanrader.
Ik kan zelf niet toevoegen. En op mijn vraag bij de rubriek Toevoeghulp kreeg ik van mod. L_T_B te horen dat het geen album is en de gestripte nummers dan maar bij de bonusnummers moeten. Wat ik eigenlijk een beetje gek vind want de cd heeft een prachtige eigen hoes.
Tenslotte: Over Yoko heb ik al genoeg mijn mening gegeven, dus die is bij eenieder wel bekend

avatar van rudiger
Net de Stripped versie beluisterd en het klinkt allemaal Unplugged .
Wel leuk om een keer te horen maar ik prefereer liever het original .
Misschien kunnen ze bij een volgende Stripped versie de stem van Ono wegmoffelen dan koop ik die wel .

avatar van Marty McFly
Ad Brouwers schreef:

Volgens mij is het argument dan, dan dit album niet apart verkrijgbaar is, maar alleen als bonus bij de "reguliere" Double Fantasy...toch?

Marty McFly schreef:
Net andersom, dus.....