Lou Reed & Metallica - Lulu (2011)

Label: Universal

1. Brandenburg Gate (4:19)
  2. The View (5:17)
  9. Dragon (11:08)
  10. Junior Dad (19:28)
avatar van WBN
WBN
Er staat previews van 30 seconden van elk nummer van het album op hun site.

Heb steeds meer zin om het hele album te luisteren!

Al acht pagina's met bijna dezelfde tekst: ik vrees het ergste, maar ik ben toch benieuwd.

avatar van hellboy123
0,5
WBN schreef:
Er staat previews van 30 seconden van elk nummer van het album op hun site.

Heb steeds meer zin om het hele album te luisteren!

voor de liefhebber: Lou Reed & Metallica | 'Lulu' Available October 31 (Worldwide) & November 1 (North America) - loureedmetallica.com

avatar van Dungeon
west schreef:

Inderdaad allemaal kuddegedrag.

avatar van hellboy123
0,5
Net de previews zitten luisteren, maar daar wordt ik dus echt niet vrolijk van. Ik moet voorop stellen dat ik geen fan ben van Lou Reed (ken eigenlijk niets van zijn eigen werk), maar heeft die gast wel gevoel voor ritme? Of is hij gewoon doof dat hij de muziek niet hoort?
Bij echt zo goed als alle previews lult hij regelrecht tegen de muziek in, en dat terwijl het muzikaal toch wel snor lijkt te zitten.

Ben benieuwd hoe de hele nummers gaan klinken, want aan die previews van 30 seconden kan je natuurlijk geen gedegen conclusie hangen.

edit: Ik moet er wel bij zeggen dat "the View" wel beter begint te klinken naarmate je het vaker beluisterd

avatar van [WZ]
hellboy123 schreef:
...heeft die gast wel gevoel voor ritme? Of is hij gewoon doof dat hij de muziek niet hoort?

Haha, dat dacht ik ook ja! Het is gewoon eng hoe hij ook echt probeert een melodie te houden in de stukjes van Iced Honey en Dragon.. Alleen bij Little Dog lijkt zn stem wel engszins op zn plaats te vallen.
Toch wel benieuw geworden hierdoor.. Vooral instrumentaal lijkt het wel iets tofs te worden..

hellboy123 schreef:

Waarschijnlijk zal dat bij de andere songs ook wel zo zijn, ze hebben het gewoon zo ontoegankelijk gemaakt als maar kan... Ik ben echt benieuwd, heb de cd besteld (niet via hun eigen site, dat is afzetterij) en ga nu de snippets eens doornemen.

Lou Reed? Ik heb wat albums in huis en ik kan er soms goed naar luisteren (ook The Velvet Underground). Niet alles vind ik goed maar vooruit...
Metallica? Ik heb alle reguliere studio albums wel in de kast staan en ook S&M (geen fan wel een liefhebber).

Een supercombinatie zou je denken maar ook ik was nogal sceptisch over dit album. The View deed me alvast erg weinig: ik vond het maar een geforceerde combinatie.

Toch moet je oppassen om uit te gaan van slechts 1 nummer en ergens was ik dan ook behoorlijk benieuwd naar het gehele eindresultaat.
Het is nogal wat: nummers van ruim 11 minuten en eentje die zelfs de 19 haalt (Junior Dad).

Een behoorlijk lang avontuur dus, uitgesmeerd over 2 cd's waar het afwachten is of het ook aanslaat.
Een altijd wat murmelende zanger in combinatie met een metalband die de laatste jaren toch aardig wat kritiek over zich heen krijgt. Ik mag het wel dat ze schijt aan iedereen hebben en gewoon doen waar ze zin in hebben.

Toch hoor ik liever eigen werk van Reed of Metallica ook al kan ik ook niet alle werk van beide artiesten altijd even goed pruimen. Lulu bleek het namelijk niet helemaal te zijn voor mij helaas en dan druk ik me zacht uit.

Het start met Brandenburg Gate dat mij te rammelig is. The Velvet Underground in de herhaling maar nu met andere begeleiders? Geen idee maar echt overtuigen doet het me niet en James mag zijn mond verder wel houden wat mij betreft. Hoop geblaat, weinig wol.
Over The View hoefde ik niet lang na te denken want die tijd heb ik voldoende gehad om onderhand wel te concluderen dat ik het maar niks vind. Het matcht niet lekker en het lijkt wel of ieder te veel naar de eigen naveltjes aan het staren is zonder naar elkaar te kijken waardoor we twee werelden horen die maar niet willen verenigen.
Pumping Blood gaat 'artistiekerig' van start met strijkers waar de gitaren het al snel overnemen. Metallica zoals we ze kennen. Al snel horen we Reed er overheen, ehm, bibberen of zo. Wederom twee werelden die niet tot elkaar komen. Op den duur begint het echt een strontvervelend nummer te worden. Wat willen ze hier nu eigenlijk mee? Doen we maar wat? Geen richting? Beetje babbeldebabbel en raggerderag?
Mistress Dead gaat er al snel vol in: 'hah Metallica' maar dan weer Reed die begint te neuzelen. Het lijkt wel of ik me aan die maniertjes van hem meer dan ooit erger. Is dit de man met klassiekers als Berlin of Transformer op naam? Dit lijkt nergens op. Het gaat maar door en doet dat bijna 7 minuten lang. Uiterst vermoeiend kan ik wel zeggen.
Eigenlijk heb ik er al geen zin meer in, maar wie a zegt moet b zeggen en gewoon doorzetten. Dat doe ik door verder te gaan met Iced Honey, één van de twee 'kortere' nummers. Opeens lijken we een soort nummer te krijgen ondanks de praatzang van Reed. James Hetfield brult op de achtergrond weer even mee maar voegt daarmee niet echt iets toe. Helaas is dit wel een uiterst saai nummer waardoor ik hier ook al niet echt enthousiast over kan zijn.
Cheat on Me sluit disc 1 af en even twijfel ik of ik wel aan disc 2 wil gaan beginnen hierna. Maar goed; ruim 11 minuten te gaan eer ik echt die beslissing kan nemen. Wederom een lang uitgesponnen intro waarmee je je afvraagt waar het naar toe zal gaan (ook al weet je dat inmiddels al lang). En ja hoor: Reed babbelt na ruim 3 minuten weer en gaat maar weer door. Tergend, stroperig en dan mag Hetfield ook weer even brullen.

Zal ik het doen? Zal ik disc 2 ook nog beluisteren? Nou ja, vooruit dan maar.

Frustration heeft wel wat geks in zich maar is veel te rommelig om goed te overtuigen.
Wat moet ik met een spoken word achtig nummer als Little Dog dat maar voortkabbelt? Het zou spannend kunnen wezen door een soort country-achtige spooky vibe (beelden van een stoffige prairie liggen op de loer) maar het wordt gewoon niet spannend. Het neuzelt lekker door en door; stuurloos als een paard zonder zijn cowboy op die stoffige prairie. Niet bepaald mijn idee van boeiend.
Dragon is gewoon ronduit lelijk: de zang staat me tegen en wat de heren van Metallica hier staan te doen is mij niet duidelijk. Soundchecken misschien??? Gelijk bedenken ze na een kleine 3 minuten dat het geluid zo wel kan en komt er een groove; een groove die niet samengaat met de 'zang' van Reed in mijn oren. Besef dan dat het ruim 11 minuten duurt en u snapt dat het een lange zit is.
Junior Dad heeft dan weer wel een fijn intro dat me heel eventjes, niet lachen, aan Eddie Vedder deed denken. Reed klinkt opeens ook meer als zichzelf lijkt het wel. Het vloeit beter in elkaar over. Bijna 20 minuten en het lijkt er weliswaar op dat er een lekker nummer aan het einde van de horizon schittert. Jazeker, maar wel eentje met een grote kanttekening: 20 minuten is echt veel te veel! En een outro dat zoveel ruimte inneemt?! Is dat echt nodig???

Het lijkt me wel duidelijk: Lulu is een gedurfde samenwerking die wat mij betreft niet goed uit de verf komt of het is gewoon helemaal niks voor mij. Dit is niet een cd die ik met plezier ga opzetten en dat lijkt me wel de bedoeling.
Teleurgesteld? Neen want ik had geen verwachtingen. Dit was gewoon een probeersel voor mij. Ik wacht wel op een nieuw Metallica album hopende dat dat dan wel weer eens wat is.
Ik hoop dat de heren zich vermaakt hebben met het maken van deze cd en ik hoop van harte dat het toch een grote groep luisteraars wél weet te bereiken: aan mij is het te veel voorbij gegaan of ik heb het gewoon niet begrepen.....

avatar van Bartjeking
Ik heb hem inmiddels binnen in goede kwaliteit, maar ik durf er maar niet aan te beginnen. Wil hier toch een momentje van maken. Waarschijnlijk schuif ik het op naar het weekend en kan mijn goeie humeur de (potentiële lage) kwaliteit waar ik zo bang voor ben wat verbloemen.

Als The View een van de betere nummer blijkt te zijn, dan wordt dit een domper van jewelste. Heb hier echt naar uitgekeken. Maar goed mensen, het glas moet maar eens halfvol zijn! Want het zal toch niet waar zijn dat zulke muzikanten in deze fase van hun carriere met bagger naar buiten willen komen? Hoewel dat dit een gevaarlijke uitspraak is met Lou Reed, want die heeft toch wel een handvol flinke misperen in zijn carrière gehad.

avatar van Von Helsing
Ik ben er even snel doorheen gegaan maar ik ga hier geen tijd aan besteden. Dit is pure bagger. Lachwekkend slecht.

avatar van Jason28
Dit album kan niet waar zijn. Ik moet hem denk ik nog een keer opzetten om het te geloven. Het lijken net een stel kleuters rammend op instrumenten en Lou Reed brabbelt maar wat, dat is dan niks nieuws maar wat doet Metallica in zijn aanwezigheid?? Dit moet hun grootste misstap sinds s&m zijn! Jammer want ik dacht dat Death Magnetic weer hun comeback zou betekenen. Wat een troep zeg, ongelooflijk!

avatar van OscarWilde
Doet mij gewoon denken aan de manier waarop, uhm, Lou Reed vaak zingt. Denk bijvoorbeeld aan Heroin. Het lijkt mij eerder Spoken word met begeleiding. Had erger verwacht. Het is geen meesterwerk op het eerste gehoord, maar wel interessant, zowel qua concept als uitvoering.

1,0
Oei wat klinkt dit slecht. De muziek pas totaal niet bij de woorden die Lou uitspuwt

avatar van kaztor
Heb wel een beetje het idee dat de kritiek meer naar haatgedrag jegens Metallica neigt dan dat het album zelf eigenlijk heel slecht zou zijn.

Dat de laatste 'U' van Lulu zo halfgebakken op de cover staat maakt het eigenlijk bij voorbaat al kansloos, maar eigenlijk prijs ik het dat ze zoiets aandurven en ik geef het in ieder geval wel een kans.

avatar van noruas
kaztor schreef:

je hebt het nog niet geluisterd denk ik? Vooral Lou Reed klinkt hier strontvervelend, omdat hij met z'n vocalen de hoofdrol aanneemt maar z'n stem ab-so-luut niet past bij bij de rest, hij klinkt een beetje als een oude opa die ook eens mee mag doen met de echte rockers. Zo klinkt hij, want zo is het natuurlijk niet Anyway, ik heb niet het idee dat het topic gevuld is met Metallica-haters?

avatar van fanpurple
Erg jammer het had zo leuk kunnen zijn. Zonde van het werk en de tijd die erin gestoken is.

avatar van kaztor
noruas schreef:

je hebt het nog niet geluisterd denk ik?

Nee, maar dat ga ik wel doen.
Het valt te prijzen dat een band als Metallica, die commercieel normaliter hoge ogen gooit, op zo'n wijze het avontuur aan wilt gaan.

En Lou Reed, al is ie 20 of 200 jaar oud, daar hoor ik met een beetje fantasie echt wel een gitaarmuur achter. Een ouwe opa, het zal wel. Vergeet niet dat dit de man is van Sister Ray, Venus In Furs, Berlin en Metal Machine Music..

En ja, ik vind The View veelbelovend klinken. Ben zeker benieuwd naar de andere nummers.

Stijn_Slayer
Wat een rommelige baggerplaat. Toen 'Brandenburg Gate' opende dacht ik nog even dat het wat kon worden, maar al snel lijkt het op een LP die elke keer in dezelfde paar groeven blijft hangen. Dat idee heb ik wel vaker op dit album. Sommige nummers zijn echt té eentonig.

Die zanglijn van Lou Reed op 'Mistress Dread', dat is toch ronduit belachelijk? Lou komt vocaal sowieso niet al te best voor de dag op het merendeel van het album. Als het tempo wordt verhoogt op het einde van 'Frustration' komt Lou zelfs nauwelijks meer mee. Of de uitermate geforceerde tweede stem van Hetfield in 'Cheat on Me', pff..

Vanaf 'Cheat on Me' vind ik het songmateriaal niet eens zó slecht, maar de uitwerking laat te wensen over. Met 'Little Dog' is zelfs niet eens zoveel mis. 'Junior Dad' is in principe ook in orde, maar o wat zijn we weer artistiek met een outro van tien minuten.

Kortom, de eerste helft van het album vind ik bedroevend slecht. De tweede helft is niet onaardig, maar had baat gehad bij een betere, meer kritische uitwerking. Ik had liever gehad dat Lou Reed de nummers 6 t/m 10 met een andere band had opgenomen.

avatar van noruas
kaztor schreef:

kan me ook niet zoveel schelen hoe oud ie is hoor, en de Velvet Underground of de hoogtepunten uit z'n solo carrière ben ik zeker niet vergeten. Doorgaans kan ik z'n stem juist erg waarderen, vooral bij VU maar ook nog bv op het Gorillaz album van vorig jaar. Ik heb respect voor beide artiesten (ja, ook voor Metallica), daarom is het zo ontzettend pijnlijk dit. Maargoed, als je The View wél kan waarderen vind je de rest misschien ook wel goed. Lucky you zou ik bijna zeggen

avatar van Edwynn
Verbazingwekkend genoeg is metalfan.nl gematigd positief. Op de reacties na dan... Trekken overigens wel dezelfde conclusie als Stijn.

avatar van Ducoz
Nou Nou Stijn,
Ik ben benieuwd, ga hem zo ook eens goed draaien.. ik heb in de trein vandaag weer even wat Velvet Underground geluisterd..

avatar van Ducoz
Hmmm Hmmm,

Niet alles is even slecht, maar veel is ook gewoon om niet aan te horen.
Deleet de bandnaam en Lou Reed, luister het dan nog eens, wedden dat je de CD direct de prullenbak in gooit?
Iced Honey is best lekker, Pumping Blood doet het voor mij ook wel.
Brandenburg Gate begint lekker, maar het geblaat van Lou is hier niet echt aan te horen.
Tot zover is The View het minst, rammelt en ik vraag mij af wie er achter de knoppen heeft gezeten... Lijkt minder goed gemixed dan de rest(al zijn de drums erg droog, vooral de Hihats.. gelukkig klinken ze niet als een plastic box als op Death magnetic..)

Vanaf Cheat on Me zie ik de plaat eigenlijk als een Part 2, vanaf daar begint het neppe artistieke gedoe pas want stiekem vind ik 1 t/m 5 best lekker.
Ik vind wel dat de intro's van de nummers veelal meer doen verwachten dan dat de nummers uit eindelijk te bieden hebben, schijn blijkt weer te bedriegen.
Cheat On Me begint prachtig en loopt ongeveer zo door.. alleen dan komt Lou... Opa in het gekkenhuis, terug denkend aan een relatie.. pratend tegen de muur,... of tegen een bos bloemen... zo klinkt het "Why do you cheat on me?" Lou heeft nooit echt kunnen zingen, maar deze plaat slaat geloof ik alles, soms is zijn zang echt tenenkrommend.
Dat oplezerige kan nog wel, dacht ik, maar gaat her en der wel echt de keel uit hangen..

Ik moet echt de naam Metallica weg denken wil ik de achtergrondmuziek echt kunnen waarderen, gewoon omdat we weten dat Metallica vele malen beter (zou moeten) kan.
Frustration klinkt ook daad werkelijk gefrustreerd, Lou klinkt geïrriteerd en dat staat hem goed. Komt zijn stem wel ten pas..

Nummers als Little Dog staan Lou ook nog wel, met de rustige akoestische nummers kan hij prima mee komen, maar zo dra de beuk van de drum weerklinkt, en de versterker zingt... dan verliest Lou zich in het bos, een zee van bomen.. tralala
Dragon, dat is dan weer jammer.. Klinkt meer als een dronken zeeman die zingt...

Al met al wacht ik meer dan een uur op die climax, het moment dat het allemaal samen komt en tot een uitbarsting komt.. al is het dat ene chorus.. wat... niet komt..
Nergens weten ze het echt hard te maken en blijven wij zitten met vooral langdradige rommelige rammel muziek. Bij vlagen hoor je wel degelijk dat ze kunnen spelen, en dat Lou Reed daar nog in mee kan komen. Maar man, ga met pensioen, zie dit als het ultieme moment om de stekker er uit te trekken en lekker van je oude dag te gaan genieten.

Metallica roept dat dit het beste is wat ze ooit hebben gedaan, is dat zo? Kan je jezelf zo slecht op waarde schatten? Is al het werk wat je eind jaren '80 en begin jaren '90 heb gedaan je allemaal ontschoten en is dat niets bij dit album?

Ik snap dat het mooi moet zijn voor de heren om met Lou Reed te mogen werken, zeker een eer. Maar had dat 10 jaar eerder gedaan, dan had Lou met zijn stem misschien mee kunnen komen. Instrumentaal zit Junior Dad opzich aardig in elkaar en storen de hihats hier stukken minder, vallen wat meer in de achtergrond. Tekstueel kan hij er ook mee door.

Zonder verwachtingen luisteren naar een plaat helpt meestal wel, zo geld dat ook voor deze. Maar zie mijn opmerking van eerder, deleet de namen van de artiesten en niemand kijkt er naar om, misschien enkele nummers maar smijten de rest weg.. Momenten zijn het, spontaan? Ik weet het niet... soms wat geforceerd.

Na een goede 1 uur en 17 minuten zit het er op, Lou verlaat de studio/het podium/het cafe/whatever je hier wil in vullen en Metallica sluit de plaat. En geeft mij toch een goed gevoel.

Nu zit ik met het dilemma, ga ik hier een 2 voor geven of geef ik een 2,5? Het liefst zou ik een 3 ophangen.. maar dat verdienen ze gewoon niet. Ik denk dat ik hem overlaad naar mijn muziekspeler en hem van de week nog een keer of 2 zal draaien.. misschien dat het voor mij deuren kan openen, maar zelf hebben ze die toch vooral voor mij gesloten..

Een 2*, eventueel kan dit schommelen.

avatar van The_CrY
Oh jee oh jee wat een reacties! Ik moet dit album snel horen... ik kan wel een goeie grap gebruiken op het moment.

avatar van Don Cappuccino
Edwynn schreef:

Zullen wel wat geld hebben gekregen van de mannen van Metallica om een goede beoordeling te geven...

nicoot
Ik dacht dat het album pas over 10 dagen uitkwam? Weer allemaal lekker gepindakaasd zeker? 'Pindakazen', ik heb het woord al zo vaak gelezen, maar nog ken ik de echte betekenis niet. Maar ik denk niet dat moet

Ik ga 'm zeker beluisteren, aanschaffen zelfs! Ik wil weten om welke reden ze (blijkbaar) baggerslechte songs van 8, 11 en 20 minuten gemaakt hebben.

avatar van GrafGantz
nicoot schreef:

Het is gratis en voor niks te beluisteren op de officiële website, niets illegaals aan.

Lulu

Dank!

avatar van Gloeilamp
Ja dat ga ik ook maar eens doen straks!

avatar van Edwynn
Don Cappuccino schreef:

Speciaal voor jou:

avatar van midnight boom
1,0
Een heuse kwelling deze LULU.