The Notorious B.I.G. - Ready to Die (1994)

Label: Bad Boy

1. Intro (3:24)
  2. Things Done Changed (3:57)
  3. Gimme the Loot (5:04)
  4. Machine Gun Funk (4:16)
  5. Warning (3:40)
  6. Ready to Die (4:24)
  7. One More Chance (4:43)
  8. #! *@ Me (Interlude) (1:31)
  9. The What (3:57)

met Method Man

10. Juicy (5:03)
  11. Everyday Struggle (5:19)
  12. Me & My Bitch (4:00)
  13. Big Poppa (4:13)
  14. Respect (5:22)
  15. Friend of Mine (3:28)
  16. Unbelievable (3:43)
  17. Suicidal Thoughts (2:54)
  18. Who Shot Ya? * (5:19)
  19. Just Playing (Dreams) * (2:43)
Niek schreef:
Enige kuttrack op deze plaat. Inderdaad een gruwelijke beat, in de eerste betekenis van het woord: afgrijselijk. Met die ontzettend foute jamaicaanse stem van Diana King. Echt een smet op deze verder uitmuntende plaat. Ik druk me wat ongenuanceerd uit, maar ik baal echt van die track. De rap is uiteraard wel gewoon goed, maar ik vind die hele vibe ook totaal niet passen. En dan is het ook nog eens het langst durende nummer. Eeuwig zonde.

Dit onderstreep ik voor de volle 100%. Echt zonde!

De Schaafkaas
Geniaal album van Biggie Smalls. Enige minpuntje zijn de interludes waar ik sowieso al niet van houd, aangezien die vaak weinig bijdragen en de vaart uit een album halen.

Verder vind ik Respect ook niet echt een lekkere track, die eigenlijk buiten de boot valt als je de rest van de nummers er naast zet. De rest zit echt geniaal in elkaar, zowel qua producties (die echt bijdragen aan Biggie's stem) als de teksten. Ik bedoel het niet respectloos, maar het is eeuwig zonde dat hij zo vroeg is overleden. Wie weet wat we nog allemaal hadden kunnen beluisteren...

avatar van Frank White
Gngeëvenaard in flow en teksten,zijn flow is magisch en daarom klinkt Biggie over elke beat gewoon goed.Dit is de beste rapper die wereld ooit heeft gekend.(fuck Lil Wayne)

Biggie is ook een van de weinige rappers waar ik echt om moet lachen.
Met lines als

"I Drop unexpectedly like bird shit"
"Got 9's in the kitchen a shottie near the shower incase you want to shoot me when i'm shitten"
"Wear boxers so my dick can breath.."
En zo kan ik nog doorgaan.

Favoriete tracks zijn
The What - Die flow van Biggie is echt ernstig goed en de ene harde punchline na de andere.
Everyday Struggles - Een emotionele kant van Biggie die ik erg waardeer sowieso veel beter dan dat gejank van 2pac.
Juicy - Hoef hier weinig over te zeggen ..Birthdays was the worst days no we sippin champagne when we thirstaaaaay!

Een dikke 5

avatar van Sjoerd_
"Wear boxers so my dick can breath.."

Niet echt een bijzondere line ofzo ook niet echt heel grappig maarja...alsnog een teringhard album ahmed!

avatar van Kill_illuminati
Frank White schreef:

avatar van kella1993
It was all a dream
I used to read Word Up magazine
Salt'n'Pepa and Heavy D up in the limousine
Hangin' pictures on my wall
Every Saturday Rap Attack, Mr. Magic, Marley Marl
I let my tape rock 'til my tape popped
Smokin' weed and bamboo, sippin' on private stock
Way back, when I had the red and black lumberjack
With the hat to amtch
Remember Rappin' Duke, duh-ha, duh-ha
You never thought that hip hop would take it this far
Now I'm in the limelight 'cause I rhyme tight
Time to get paid, blow up like the World Trade
Born sinner, the opposite of a winner
Remember when I used to eat sardines for dinner
Peace to Ron G, Brucey B, Kid Capri
Funkmaster Flex, Lovebug Starsky
I'm blowin' up like you thought I would
Call the crib, same number same hood
It's all good

Masterlijke tekst
Respect voor deze man

avatar van Flipm0de
Heerlijk album!

B.I.G. heeft een heerlijke flow en gooit track na track geniale teksten er uit.

Hoogtepunt is toch duidelijk Ready To Die! Komt niet vaak voor dat de titeltrack goed is, en helemaal niet als het beste nummer op een classic album!

avatar van Sjoerd_
Flipm0de schreef:

Komt niet vaak voor dat de titeltrack goed is

avatar van J.M.
Sjoerd_ schreef:

Waar baseer je dat op?

Ik heb persoonlijk vaker het gevoel dat de titeltrack juist wel één van de beste tracks is.

avatar van Flipm0de
Sjoerd_ schreef:

Waar baseer je dat op?

Meestal is de titeltrack het meest commercieel gerichte nummer op een groot/commercieel album. Op veel grote/commerciele albums is dat wel terug te vinden.

Dat gevoel heb ik tenminste, niet echt nader onderzocht ofzo.

avatar van WeztSide
Ja, ik snap wel wat je bedoelt.
Persoonlijk vind ik Machine Gun Funk veel mooier, geweldige titel ook, zou zo een movie-classic zijn

Misterfool
Op basis van de hoge score en top 250 notering hier op musicmeter eens beluisterd maar ik vind er vrij weinig aan. Niet het soort hiphop waar ik van hou in ieder geval. Tekstueel is deze rapper al helemaal onintressant. Productie is hier en daar goed maar toch te weinig om echt te beklijven.

avatar van WeztSide
Any plans with another bitch, my bitch'll spoil it
One day, she used my toothbrush to clean the toilet
Throwin my clothes out the windows, so when the wind blows
I see my Polos and Timbos

Kom op man... Biggie is niet minder dan geniaal

Misterfool
niet echt, sorry. Maar het blijft uiteraard slechts mijn mening.

avatar van MJ_DA_MAN
Mr. Fool houdt niet zo van stoere praat e.d., dus dan houdt het al snel op.

avatar van Shelter
master in braggin & boastin, niet echt in political shit en maatschappelijk kritische dingen...dus je kan het eens zijn met beide

avatar van WeztSide
Mijn voorbeeld vond ik niet echt braggin óf boasting, maar gewoon gewoon een sterk staaltje humor.

Maar ja, smaken verschillen I guess

avatar van Shelter
nee klopt haha... maar ik vind biggie vooral sterk in braggin & boasting,,, het was niet bedoeld als een voorbeeld van jouw post (daarom quote ik je ook niet )

Je voorbeeld vond ik overigens ook wel humor

FightForMore
Het is net alsof '94 het beste jaar was voor de jaren '90 hiphop... Eerst Illmatic, dan Organized Konfussion met Stress, Word...Life (van O.C.)dan nog paar platen waarvan ik de naam niet weet en dan deze. Biggie was gewoon één van de betere rappers in de jaren '90 en voor mij persoonlijk, beter dan 2Pac.

Dit debuut van hem bewijst waarom dat zo is. Z'n flow is gewoon goed, zijn teksten zijn goed en de soul samples passen perfect. Dit album is een grote inspiratiebron bij het schrijven teksten en het heeft me toch wel geholpen door de moeilijke periodes van m'n leven. Het is misschien raar, maar wanneer het slecht gaat, leg ik liever een 'Suicidal Thoughts' en een 'Everyday Struggle' op en dat helpt me echt er door heen. 'Warning', 'Juicy', 'Big Poppa' (fucking dope soul sample!!), 'Gimme the Loot' zijn enkele nummers die zeker te vinden zijn in m'n persoonlijke top100. 'Who Shot Ya' vind ik ook dope, maar die heb ik apart. Ik heb namelijk de originele versie. Enkele minpunten zijn 'Fuck Me' (het ligt aan mij, ik luister namelijk niet zo graag naar iemands seksmoment ), 'Respect' (die chick verpest het een beetje en het op het laatste moment krijg ik weer te maken met het geluid van een pijpbeurt ) en 'Me & My Bitch' (ik kan het maar niet diggen).

Ik vind het erg jammer dat we deze hiphoplegende kwijt zijn (en Junior M.A.F.E., want die zijn ook niet lang actief geweest), nu zijn we opgescheept met de grootste pussy (en zijn bussines plannen) van de scéne, P.Diddy.

Dit is de eerste keer dat ik zo'n lange comment plaats op MuMe, maar deze plaat verdient m'n volledige aandacht. Ik geef het sowieso een vijf, want deze plaat (samen met Illmatic & Stress van Organized Konfussion) betekent heel wat voor mij.

De Schaafkaas schreef:

Dit onderstreep ik voor de volle 100%. Echt zonde!

Ik kan hem eigenlijk wel waarderen die track. Maar je moet hem inderdaad niet te vaak luisteren en hij had wel iets ingekort mogen worden. Maar verder vind ik het best een goede track. daarnaast wel een meesterlijk album en krijgt van mij gewoon 5 sterren.

avatar van Doubleuj
hiphop geschiedenis, grootse invloed toen en nog steeds, punt

Bigup2
Welk album vinden jullie beter Ready to Die of Life After Death ?

avatar van UmindC
Ready to Die sowieso, ik vind Life After Death veel te lang.

avatar van pqt
pqt
kella1993 schreef:

Time to get paid, blow up like the World Trade

Is dit een tekst van Biggie? Want volgens mij was Biggie geen nostradamus.

Edit: of doelde ie op

Op 26 februari 1993 om 12:17 werd een bestelwagen tot ontploffing gebracht door Ramzi Yousef in de ondergrondse parkeergarage tegen de fundering van de North Tower. De bestelwagen bevatte 682 kg (1.500 Engelse ponden (lbs)) aan explosieven

avatar van ThingMan
Als het goed is wel. Biggie was zeker geen Nostradamus. Eerder een boedha. En een beetje populaire rapper weet dat hij eerder dood gaat dan de rest.

Dit album blijft wel een knaller.

Bigup2
UmindC schreef:
Ready to Die sowieso, ik vind Life After Death veel te lang.

Ik vind ze allebei geweldig.
Bijna elk nummer van Life after Death past bij het album.
Misschien maar 2 iets mindere tracks. (nasty boy

Allebei klassiekers

avatar van Kill_illuminati
Doubleuj schreef:
hiphop geschiedenis, grootse invloed toen en nog steeds, punt

Zegt de The Chronic je iets?

FightForMore schreef:

Eens. Biggie is als rapper véél sterker (en vooral uitgekookter en slimmer) met zijn teksten. Ik vind alleen dat 2Pac's totaalplaatje wat completer is, 2Pac was écht groot rond die tijd. Dit staat los van de werken van beide heren, want The Notorious B.I.G. blijft voor mij één van de besten ooit.

Clip bij One More Chance klopt niet*

avatar van MJ_DA_MAN