Birdy - Birdy (2011)

Label: Atlantic

1. 1901 (5:11)
  2. Skinny Love (3:23)
  3. People Help the People (4:16)
  4. White Winter Hymnal (2:17)
  5. District Sleeps Alone Tonight (4:44)
  6. I'll Never Forget You (3:47)
  7. Young Blood (4:04)
  8. Shelter (3:44)
  9. Fire & Rain (3:07)
  10. Without a Word (4:46)
  11. Terrible Love (4:43)
  12. Comforting Sounds * (8:57)
  13. Farewell and Goodnight * (2:02)
  14. People Help the People [RAK Studios Session] * (4:17)
  15. Just a Game * (3:51)
  16. What You Want * (4:12)
magic spells
Wel knap dat iemand die 10/11 covers brengt zo ver is gekomen

magic spells
ateetje schreef:

Heb jij enig idee wat muziek is? Dat nummer van Bon Iver vind ik verschrikkelijk kut en raakt mij totaal niet, terwijl ik dat van Birdy schitterend vind. Volgens mij doet Bon Iver dan echt wat fout en Birdy iets goed. Mensen moeten eens leren naar muziek te luisteren zonder van tevoren al een mening te hebben en soms ook puur naar de muziek luisteren. Mensen die niet weten dat dit covers zijn kunnen dit toch fantastische muziek vinden? Ik persoonlijk vind de originelen allemaal niks en dat van Birdy wel mooi, is dat een misdaad? En als je weet dat het covers zijn en van tevoren al weet dat je dit niet mooi gaat vinden, waarom bespaar je jezelf dan niet de moeite door niet te luisteren?

Dat nummer van Bon Iver is allesbehalve kut, hoor. Ik denk dat Birdy gewoon een meer tedere stem heeft en een minder vrolijke versie brengt waardoor het iets ''zachter en emotioneler '' klinkt en daardoor het publiek meer kan bekoren. Toch is Bon Iver's versie zeer goed. Vind 't anders best sneu dat Birdy gaat lopen met onbekende nummers om ze dan bekend te maken. Ook wel kut dat ze Young Blood van The Naked and Famous heeft verpest. Zoals ik al eerder zei, best leuk om zo ver in de muziekwereld te komen met alleen maar covers. Maar ik vind dat je als artiest ook originele nummers moet uitbrengen om in mijn ogen een artiest te zijn...

Mb.
Wat een onnodige controverse. Ik ben niet zo bekend met pop- en folkmuziek, maar wat is er mis met coveren? Zelfs in de Hip-Hop wordt er tegenwoordig gedaan aan covers - zie bijvoorbeeld een Murs die de klassieker I Used To Love Her herdoet. Ik heb zojuist Skinny Love beluisterd van zowel Bon Iver als Birdy. Ik vind die van Bon Iver iets mooier, want die is iets minder gepolijst. Het is iets rauwer. De versie van Birdy vind ik ook best mooi. De bekleding eromheen is iets voller, wat het toegankelijker maakt voor een breed publiek. Birdy zelf klinkt toch vrij kwetsbaar, maar haar stem mist nog wel enige lading.

PS: Die kwetsbaarheid komt dus eerder door de dunheid van haar stem, dan door de emotie die ze erin legt.

avatar van Arrie
Wel knap dat iemand die 10/11 covers brengt zo ver is gekomen

Wat dacht je van een Elvis Presley of een Frank Sinatra?

avatar van ateetje
magic spells schreef:

Ik vind Bon Iver gewoon verschrikkelijke "muziek", ik heb er niks mee. Als ik Skinny Love van hun hoor dan druk ik wel op volgende ofzo. Maar dan hoor ik Birdy het nummer zingen en dan vind ik het schitterend. En dan kijk ik op MuMe en dan wordt dit album compleet afgekraakt puur om het feit dat er covers op staan en een paar fans zich op hun teentjes getrapt voelen. Daar kan ik ontzettend slecht tegen, omdat er op dit album gewoon prachtige muziek staat.

magic spells schreef:

Dat is ook ontzettend sneu maar dat mag je hier niet vinden. Je moet namelijk overal open voor staan, zelfs voor het feit dat een 15-jarig pubertje publiekelijk hits loopt te verkrachten.

Het Birdy/3FM publiek heeft overigens geen idee dat het covers zijn, dus het argument dat hier meermaals voorbij komt dat dit de orginele schrijvers alleen maar ten goede komt is nergens op gebaseerd.

ateetje schreef:

Prachtige muziek van geweldige artiesten in een iets ander jasje gestopt ja. Grote klasse inderdaad. Laat me niet lachen.

avatar van The Scientist
Anders sta je even open voor mensen met een andere mening... Ik snap niet dat je zo moeilijk loopt te doen over het feit dat er gecoverd wordt.. Iedereen covert van alles, maar omdat ze er ineens een hit mee scoort is het fundamenteel verkeerd?

Vind het een beetje kansloos dat iedereen hier nu de hippe indiekid uit moet gaan hangen en Birdy af moet zeiken omdat ze een aardige, maar niet overal even originele plaat maakt die het toevallig goed doet bij het publiek...

Ik heb je ook nooit kritiek zien hebben over covers die je eigen favoriete bands maken..

0,5
Zoals al meerdere malen toegelicht gaat het ook om de manier waarop er gecoverd wordt. Als een cover iets toevoegt en een artiest zijn eigen stijl in een cover weet te verwerken prima. Dit is goedkoop scoren, niet meer en niet minder. En voor die mening moet jij dan ook maar gewoon open staan. Ik zou niet weten waarom ik niets negatiefs over deze plaats zou mogen roepen. Omdat het een meisje van 15 is? Voor mijn part was ze 9, daar gaat het helemaal niet om.

Met de hippe indiekid uithangen heeft dit helemaal niets te maken. Wel met smaak.

Na een stuk of 10 afzeikberichten heb je je punt wel gemaakt FRNKY...

herman schreef:
Na een stuk of 10 afzeikberichten heb je je punt wel gemaakt FRNKY...

Als je geen onderbouwde kritiek op een plaat mag leveren hef je deze site beter op, beste herman.

avatar van Timo-otje
Het gaat erom dat je heel vaak het zelfde zegt, je mening is na 1 of 2 posts al duidelijk. Je blijft er te lang over doorgaan is wat Herman bedoeld.

Franky, dat mag best, maar als 1 op de 10 berichten in deze discussie van jouw hand zijn begint het wel erg op een hetze te lijken. Je kunt je mening er wel doorheen proberen te drammen, maar dat werkt alleen maar averechts.

edit: wat Timo zegt

0,5
Die postfrequentie is enkel een gevolg van mensen die niet begrijpen kunnen lezen ofwel menen anderen woorden in de mond te moeten leggen. Anders was ik met 1 bijdrage wel klaar geweest.

avatar van Snoeperd
Tsja, het is ook weer niet heel onaardig, maar voor mij is dit niks. Het is een beetje a la Laura Jansen die bijvoorbeeld Hallelujah covert. Gelukkig is deze mevrouw wat origineler en pikt ze wat onbekendere liedjes eruit. De cover van Bon Iver is dan ook best aardig. Maar als je de originelen kent weet je gewoon dat het allemaal veel beter is door de originele artiest. Die Birdy kan wel een mooie stem hebben, maar Bon Iver brengt toch wel 10x meer emotie over. En dat geldt voor vrijwel alles hier. Maar ach, ik erger me niet echt aan.

avatar van Snoeperd
FRNKY schreef:

Op Youtube lees je anders niet alleen 'Birdy is geweldig', ik lees ook bijvoorbeeld bij de Fleet Foxes cover, 'Birdy can sing beautifully, and Fleet Foxes did a amazing job. Dus die bandjes die ze covert hebben er vast wel wat aan.

Snoeperd schreef:

Zelfde geldt voor het nummer van The National. Die mannen hebben heel hun ziel en zaligheid én ellende in die plaat verwerkt, dan kan ik er met mijn hoofd niet bij dat iemand dit 1 op 1 overneemt. Dat moet je als muzikant helemaal niet willen. Zo'n plaat als Skinny Love, met zijn indrukwekkende achtergrond, verliest voor mij heel veel van z'n waarde als je 10-jarige buurmeisje het ineens staat mee te bleren. Want dat bereik je ermee. En ik zal heus niet de enige zijn.

Dus die bandjes die ze covert hebben er vast wel wat aan.

Laten we dat dan in ieder geval hopen.

Om chef Herman een plezier te doen zal dat het laatste zijn wat ik erover zeg.

Cye
Ik vind zowel de versie van Bon Iver als Birdy erg mooi. Birdy heeft er een eigen draai aangegeven. Het maakte echt indruk op mij toen ik het nummer van Birdy - Skinny Love voor het eerst hoorde. Hoe dit meisje van 15 de emotie in het nummer weet te leggen is ongekend. Jammer inderdaad dat ze allemaal covers op haar album heeft, maar ik verwacht dan ook niet dat een meisje van deze leeftijd zeer diepe teksten schrijft. Ben erg benieuwd wat Birdy ons in de toekomst zal brengen!

Van de week dit hele album aan moeten horen. Birdy heeft een redelijke stem, maar dit is muzikaal zo oninteressant als wat. Dit is van het niveau gemiddelde YouTube-cover, iedereen met een beetje muzikaliteit kan dit... En als dit dan toch zo gepusht moet worden, dan hadden ze bij de platenmaatschappij toch vast nog wel wat meeslepende pianoballads op de plank liggen ipv alleen maar covers...

avatar van Booyo
Typerend dat er meisjes op facebook haar video plaatsen met de bovenzin "Kan het nog mooier?". Ja, kut. Het origineel bijvoorbeeld. Ik wil me er niet aan ergeren, maar het gaat vanzelf. Heb het album ook objectief proberen te luisteren en ook dan kan ik niet anders concluderen dan dat elke cover van alle kanten minder is dan het origineel (goh, verassend). Maar goed, pluspunt is dat je bijv bij Terrible Love ontzettende zin krijgt om the National erbij te pakken en hier dan nog meer van kan genieten. Een goede stem heeft ze wel degelijk, dus indien ze met een eigen album komt zal ik die zeker beluisteren.

avatar van Timo-otje
Ja precies Booyo, het maakt me niks uit dat ze enkel covers maakt, daar zit het hem niet in. Het gaat me meer om het feit dat 75% of meer niet eens weten dat het covers zijn en de originele artiest niet kennen. En dan doen alsof zij zo'n muzikaal genie is terwijl het gewoon simpele covers zijn die in principe niks extra's toevoegen aan het origineel.

avatar van Hedser
Timo-otje schreef:

Maar wat voor boodschap hebben zij daar aan? Waarschijnlijk vindt het grootste deel van zulke mensen het origineel toch niet mooi en halen ze hun schouders op als ze horen dat het een cover is.

Zelf geniet ik van beide versies van 'Skinny Love.' Ik vind dat Birdy een hele mooie en unieke stem heeft en daarmee kan zij bij mij in elk geval emotie overbrengen. Ik ben benieuwd hoe dit album zou zijn ontvangen als er alleen maar zelfgeschreven liedjes op stonden.

avatar van Timo-otje
Nou in principe kan elke geschoolde zangeres dit album maken, de nummers zijn vrij kaal, enkel begeleidt met piano. PJ Harvey bijvoorbeeld had dit album toch ook kunnen maken, ik vraag me af wat hier nou bijzonder aan is. Een meisjes met een piano, schattig allemaal maar zijn er niet zoveel die dat kunnen? Ze is gewoon enorm gehyped door de media, en mensen denken waarschijnlijk dat dit maar voor weinige weggelegd is. Iets origineels bedenken is een stuk lastiger en daarom vind ik ook dat de originele artiesten van deze nummers ook zeker aandacht verdienen maar die kent geen hond omdat mevrouw niet van de radio af te slaan is. Het stoort mij gewoon dat 90 van de 100 mensen nog nooit van The National gehoord heeft (toch ook een weergaloze stem van Matt Berninger, of niet dan?) , en iedereen wel weet wie Birdy is terwijl ze aan het origineel niks toevoegt of zie ik dat nu verkeerd?

Gefrustreerde reactie (en weer reactie daarop) verwijderd.

avatar van IntoMusic
Timo-otje schreef:

En zo zijn er legio nummers waar jij niets vanaf weet en die weer enorm bekend zijn bij mij of andere muziekliefhebbers. Is dat storend... voor mij niet, want je kan niet alles weten en kennen.
Birdy voegt wel degelijk iets toe en dat is haar stem die misschien niet bijzonder is maar wel een bepaalde emotie heeft.
Het album is niet een enorme verassing: het klinkt gewoon lekker en alhoewel (volgens jou) elke geschoolde zangeres dit kan uitbrengen, heeft zij gewoon mazzel en haar leeftijd, koppie en marketing mee. Dat heet commercieel een interessante combinatie .

Dus leuk album voor een regenachtig dagje als dit.

avatar van Timo-otje
Ja er zijn ook legio nummers waar ik niks van af weet maar voor zover ik weet maakt The National geen covers. Het gaat me erom dat gecoverd wordt en ik de originele nummers allemaal beter vind(een 80 % niet eens weet dat het covers zijn). Jij zegt het voegt wat toe, ik vind het wel meevallen. Als ik bijvoorbeeld naar Runaway van de The National luister of een andere band(het gaat om het idee), dan heb ik het idee dat daar ook emotie inzit. Of als ik naar een nummer als The Mountain luister van PJ Harvey zit daar volgens mij ook emotie in weet je wel. En alleen omdat deze dame gehyped wordt is zij bekend en de eerder genoemden artiesten zijn dat niet terwijl er legio artiesten als haar rondlopen, en omdat het een jong meisje met een piano betreft slaat het aan.

avatar van IntoMusic
Timo-otje schreef:
En alleen omdat deze dame gehyped wordt is zij bekend en de eerder genoemden artiesten zijn dat niet.

Maar wat wil je hier nu mee zeggen? Je schrijft het alsof je zwaar de pest in hebt dat het haar klaarblijkelijk wel is gelukt om bekend te zijn?
Dat het origineel meestal beter is dan de cover, gaat de ene keer wel op en de andere keer absoluut niet. Toto of Seal hebben een aantal covers uitgebracht die niet te pruimen zijn. Dylan, Adele, George Michael (uitgerekend hij ) en Oleta Adams zijn namen die een cover op hun naam hebben staan die zeker mooier zijn dan het origineel.
En wees blij dat The National bij hun eigen stijl blijft en (misschien) niet zo bekend is. Dat heeft namelijk ook zijn charme en resulteert in niet-commerciële muziek (alhoewel ik ze totaal niet ken, dus kan hier niet over oordelen).

Maar het gaat hier simpelweg om smaak en bij Birdy vind ik het over het algemeen prima geslaagd. Ik geef ook een ruim voldoende, want zo'n wereldalbum is het nou ook weer niet. Skinny Love en Shelter zijn wel mijn favorietjes.

avatar van pim556
Timo-otje schreef:

Die artiesten die jij noemt zijn ook allemaal wel bekend natuurlijk, maar ik begrijp wat je bedoelt.

Wat mij betreft voegt dit ook niets toe en is het alleen maar het verkrachten van mooie nummers. Ik krijg bij jou alleen het gevoel dat je het frustrerend vindt, en hoewel ik dit wel herken heb ik hier zelf gelukkig geen last meer van.
Je moet namelijk realistisch zijn: een artiest zoals The National zal (vrijwel) nooit een hele grote bekendheid krijgen en veel op de radio gedraaid worden. Birdy maakt hun nummers radiovriendelijk en is een leuk meisje, en dan slaat het wel aan. Niet veel mis mee wat mij betreft (al erger ik me soms wel aan haar versie van Skinny Love, zo zonde). Het zal de originele artiesten niet veel goeds doen, maar echt slechter zullen ze er ook niet van worden.
En stel je nu eens een situatie voor waarin The National wel enorme succes krijgt in de mainstreamste mainstream die er is. Dan staan we volgend jaar in de ArenA tussen allemaal gillende meisjes The National te bewonderen. Ik vind het nu soms al vervelend als mensen Sorrow het hele nummer lang vrolijk meeschreeuwen.
Edit: zoals IntoMusic ook al zei

avatar van deek
Timo-otje schreef:

Ik geef je groot gelijk, maw ben het volkomen met je eens..
Ik hoorde Skinny Love en dacht ik ken dat nummer, sterker ik dacht ik heb een veel mooiere uitvoering gehoord, van Bon Iver.

Heb ook helemaal niets met dit zangeresje, pure Hype

avatar van deek
Cye schreef:

Ze geeft er heelemaal geen draai aan, zo zingen al die meisjes van 15, kijk maar eens voor de lol naar zo'n zang progamma als Idols of zoiets, allemaal zingen ze zo in de auditie ronde..
Allemaal dat overdreven gevoelige in hun stem laten gelden, vreselijk is dat.
Klinkt allemaal als 13 in een dozijn..
Zij (birdy) heeft nu geluk gehad, zij is er mee weg gekomen..

Laats ook bij de wereld draait door, gaan ze hun eigen Nederlandse Birdy 'opzoeken', is toch gewoon te erg voor woorden..