Tool - Undertow (1993)

9. Flood (7:45)
  10. Opiate * (5:20)
  11. Disgustipated (15:47)

met Bill the Landlord

12. Undertow [Live] * (5:42)
  13. Sober [Live] * (5:10)
  14. Opiate [Live] * (6:17)
  15. Flood [Live] * (3:40)
  16. Prison Sex [Live] * (4:50)
  17. Jerk-Off [Live] * (4:18)
  18. Prison Sex [Live] * (5:01)
  19. Bottom [Live] * (6:24)
  20. Intolerance [Live] * (4:43)
avatar van ricardo
Vind je deze ook beter dan Aenima en Lateralus dan? Als ik deze opzet, ben ik gewoon te snel weer geneigd om Aenima of Lateralus weer op te gaan zetten. En als Aenima en Lateralus 5* albums zijn, dan kan ik deze onmogelijk een 5* geven, gewoonweg omdat ik die andere 2 veel beter, en een stuk virtuoser vind. Een lekkere warmloper voor de 2 platen die nog komen gingen is het wel. Een meesterwerk vind ik het allerminst, omdat de 2 hierna dat vooral wel zijn.

avatar van kaztor
Eigenlijk ontlopen de Tool-albums elkaar nauwelijks. De latere albums zijn inderdaad complexer, maar ik zie niet zo wat er beduidend minder aan deze plaat is. Luister naar een Pot of een Ticks And Leeches: Pure Undertow wat mij betreft! Daarnaast vind ik deze plaat ook al behoorlijk complex. Appelen met peren vergelijken vind ik het met Tool.

Joy
welke latere platen?

ik vin 10.000 days meer back to basic, op enkele nummers na, maar Aenema en Lataralus zijn toch in alle opzichten ene paar treden hoger dan undertow, en dan bedoel ik niet alleen qua ingewikkelde ritmiek

avatar van ricardo
Appelen met peren is het beslist niet vind ik, want op alle 3 de albums heb je steeds dezelfde artiesten te vinden. En de sound is ook niet echt veranderd bij Tool. Ik vind dat er op deze plaat gewoon te veel dooie momenten staan. Op Aenima en Lateralus hebben ze veel meer hun passie laten horen, en wat ze werkelijk kunnen, en hebben ze er veel meer uitgehaald vind ik. dit album vind ik bij vlagen wel goed, maar er zitten ook veel te veel in mijn oren ongeinspireerde stukken in die mij totaal niet boeien. De 4 nummers die ik eerder noemde zijn echter wel super, en kunnen met het beste van Tool ermee door. Voor Tool zijn doen vind ik dit een lui album, maar het zij ze vergeven omdat dit hun debuut is, want met de 2 opvolgers zouden ze het meer dan goed maken.

avatar van dvdschaaf
ricardo schreef:
Ik vind dat er op deze plaat gewoon te veel dooie momenten staan.

Bedoel je hiermee de nummers 10 t/m 68 op de originele plaat???

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Best te pruimen album waarin de heren muzikanten strak samenspelen, alleen het laatste nummer bevalt mij totaal niet.

ricardo schreef:

Lui? Het zij ze vergeven?
Dit is zonder meer een subliem debuutalbum waar andere bands alleen maar van kunnen dromen, man!

avatar van ricardo
Het is best een aardig album, dat zeker. Alleen als ik Lateralus en Aenima 5* geef, dan kan ik deze onmogelijk de volle mep geven, omdat ik deze toch wel een stukje minder vind de de 2 opvolgers.

En dan gelijk een 3?
Dat staat gelijk aan een 6 voor een proefwerk!

avatar van ricardo
Halve sterren geef ik niet langer, en een 4 vind ik net wat teveel van het goede.

Joy
ach stop dan gewoon meteen met stemmen als je dit soort onzin gaat verkondigen

avatar van ricardo
Waarom, halve sterren geven is gewoon geneuzel in de marge, en hele stemmen geven is gewoon een stuk duidelijker vind ik.

En waarom zou jij mee willen discussieren over het stemmen. Jij bent juist iemand die veel meer albums kent maar geen stem eropuitbrengt. Dat staat vrij en dat geeft niets dat weet ik, maar bemoei je dan ook niet met je commentaar over het stemmen.

Wat voor cijfer zou jij mij geven voor de 3* die ik voor dit album heb gegeven?

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Super album met het beste nummer van Tool erop namelijk Sober,
Aenima is hun beste maar deze komt zeker in de buurt.

avatar van Lexicon Devil
Ik ben niet zo'n grote Tool fan maar het nummer Intolerance vind ik echt steengoed. Heerlijk opbouw, sterke tekst en fantastische riffs.

Die laatste minuut.....Wouw!

Verder moet ik eerlijk zeggen dat de reden van de verheerlijking van Sober mij enig sinds ontgaat. Dat nummer vind ik maar so so.

avatar van Nicholas123
Het is vooral die ongelofelijke dreiging en de verontrustende sfeer die er in schuilt. De videoclip helpt hierbij ook behoorlijk.

avatar van Lexicon Devil
Ow okee thx voor je uitleg!
Ik zal de clip eens gaan checken.

avatar van Lexicon Devil
Ja zeker een strakke clip en begrijp nu helemaal wat je bedoelt met die dreiging!

Dat mannetje mag wel eens een keer richting de Gamma voor nieuw laminaat in zijn huisje by the way. Behoorlijk toe aan vervanging.

Ben wel erg nieuwsgierig wat er nou in die doos zit.

Prison Sex...

Iets waar ene Joran nu z'n billetjes voor dicht mag gaan knijpen.

avatar van freakey
kaztor schreef:
Prison Sex...

Iets waar ene Joran nu z'n billetjes voor dicht mag gaan knijpen.

avatar van Henjo
In het begin vond ik deze plaat het minst na hun latere platen maar ik begin steeds minder van het oude, meer melodieuze werk, ik ga dit stiekem zelfs hun beste plaat vinden.

avatar van kaztor
Een van de sterke punten van dit album vind ik dat het eerste gedeelte nog vrij dicht bij het recht-toe-recht-an-niveau van Opiate ligt en dat het tweede gedeelte gaandeweg meer sophisticated gaat klinken, richting het geluid van Ænima. Nummers als 4°, Flood en zelfs Disgustipated hadden op dat album niet misstaan.

avatar van progressive
Gisteren deze bij de free record shop gezien voor 8 euro, dus ik dacht : meenemen! Bij de kassa aangekomen bleek hij maar 1 euro te zijn! Wat een koopje voor zo'n goede CD!

avatar van freakey
progressive schreef:

Inderdaad een koopje... is eigenlijk TE goedkoop voor zo'n prachtige cd....

avatar van michaelSOAD
Het spijt me zeer, maar deze plaat van Tool vind ik nou niet echt speciaal. Het latere werk weet me veel meer te boeien. Natuurlijk blijven Sober en Bottom prachtnummers, maar de andere nummers vind ik niet speciaal.

avatar van oceanvolta
Swamp Song ook niet? Mijn favoriet.

als je tool hebt leren kenne nmet het latere werk is dat enigszins te begrijpen

nochtans, geen enkele band deed toen wat tool deed op deze plaat

avatar van jellecomicgek72
Toch wel een echt goed strak album. Vooral Sober wat ik één van de bste Tool nummers vind.

PriestMaiden
Goed debuut. Speciale opbouw in de nummers. Sober, Bottom en Prison Sex zijn goede nummers maar toch vind ik de band zwaar overschat op musicmeter.

avatar van crosskip
En dat terwijl je boven het gemiddelde stemt =p

PriestMaiden
Plaat is geen 5 sterren waard, een 4 is mooi genoeg.