A Tribe Called Quest - Midnight Marauders (1993)

Label: Jive

1. Midnight Marauders Tour Guide (0:45)
  2. Steve Biko (Stir It Up) (3:11)
  3. Award Tour (3:46)

met Trugoy the Dove

4. 8 Million Stories (4:22)
  5. Sucka Nigga (4:05)
  6. Midnight (4:23)

met Raphael Saadiq

7. We Can Get Down (4:19)
  8. Electric Relaxation (4:03)
  9. Clap Your Hands (3:16)
  10. Oh My God (3:30)

met Busta Rhymes

11. Keep It Rollin' (3:06)

met Large Professor

12. The Chase, Pt. 2 (4:02)
  13. Lyrics to Go (4:10)
  14. God Lives Through (4:15)
  15. Hot Sex * (2:48)
avatar van MurryMusic
hehe 1e luisterbeurt gehad
echt fris geluidje voor mij echt uniek vind ik. Q tip en pfife zijn bazen een leuke en goede afwisseling van die gangsta shitt die ik meestal luister. Die beats zijn ook zo geil

Social_Mask
Geil?? Ik weet niet hoe jij muziek ervaart..

avatar van waxs
Gw00n @l$ BaZuN en ShIt Ju w33t t0g?

Social_Mask
Haha

avatar van psychonaatje
Elk nadeel hep zijn voordeel. Een voordeel van dat gedoe met Kevin-Raphaëll: ik ben nu deze aan het luisteren en daar waar ik dacht dat het tussen mij en A Tribe Called Quest nooit zou klikken, moet ik mijn mening toch herzien. Erg lekkere muziek en superknap hoe alle MC's streetwise zijn, maar toch niet in de val van de cliché hip-hoponderwerpen vallen. Vanaf hier gaat het bij mij groeien, maar ik heb nog geen idee waar die groei gaat eindigen. Ik denk dat ik dit uiteindelijk een fantastisch album ga vinden.

avatar van Osiris Apis
Wie is Kevin-Raphaëll?

avatar van waxs
Een troosteloze gast die allemaal Hip-Hop albums vanacht met een 0,5* aan't beoordelen was en Hip-Hop kut muziek noemde. W

e hebben bijna 5 pagina's aan discussie volgeluld bij Biggie maar hij had o.a. ook hier zijn zegje gedaan. Hij is geband naardat hij nogmaals na het verwijderen van z'n stemmen het zelfde trucje ging uithalen. Daarna heeft hij een andere account aangemaakt waarmee hij ook alweer is geband. Rare jonge dus.

avatar van Statiegeld
Statiegeld schreef:
Na een niet echt geconcentreerde luisterbeurt vind ik dit album eigenlijk een beetje tegenvallen.

Dat was wel een heel ongeconcentreerde luisterbeurt

Echt een geweldig album. A Tribe Called Quest is sowieso een van mijn favoriete hip-hop groepen. Twee geweldige MC's (ik vind Phife en Q-Tip eigenlijk wel gelijkwaardig aan elkaar) leuke teksten en mooie, simpele beats. Dat is wat hip-hop hoort te zijn. De echte knallers op dit album zijn Award Tour, Electric Relaxation, Sucka Nigga en Steve Biko.

4.5* voor Midnight Marauders

En dan nu de onvermijdelijke vraag: welke is beter? Om eerlijk te zijn staan mijn favoriete ATCQ nummers op Midnight Marauders maar als geheel vind ik The Low End Theory beter. Ik heb ze beide 4.5* gegeven maar The Low End Theory zit heel nadrukkelijk tegen die 5* aan.

Raekwon the chef
waxs schreef:

dat incidentje bij de MC Vs. MC Battle is dus niet het enige wat ik gemist heb...

avatar van Sjaakspeare
Ook hier staat als genre alleen 'hiphop', waar ik vind dat er zeker 'hiphop / jazz' zou moeten staan. Dat geldt overigens ook voor de andere ATCQ-albums en bijvoorbeeld Train Of Thought van Reflection Eternal...

avatar van waxs
Is puur het sample gebruik, net als dat Pete Rock veel Soul en Funk samples gebruikt, mijn inziens gewoon Hip-Hop.

avatar van T.O.
Sjaakspeare schreef:

Leg maar uit waarom precies dan

eazyfan
Jazz hier als subgenre? Totaal niet vind ik, bij Jazzmatas en Nujabes valt dat nog te verstaan omdat die echt Jazz-gebaseerd zijn, maar hiet zitten gewoon samples in

avatar van Sjaakspeare
Ik vind dat hiphop nog steeds veel te veel op 1 hoop gegooid wordt. In feite is er namelijk een ongelooflijke verscheidenheid binnen de hiphop; niet zelden is de enige overeenkomst die ik tussen verschillende soorten hiphop kan horen dat er op beiden gerapt wordt.

In een poging om m'n eigen smaak een beetje te doorgronden, probeer ik hiphop voor mezelf een beetje op te delen in verschillende subgenres. Één daarvan is 'jazzhiphop'. Als criterium voor 'jazzhiphop' hanteer ik dat er in de nummers elementen voorkomen die ook in de jazz echt naar voren komen. Dit kan gerealiseerd worden door het gebruik van typische jazzinstrumenten, zoals een contrabas (Common's 'Be / intro'), die dan ook op een jazzy manier bespeeld moeten worden.

En als ik dan de manier hoor waarop de drums worden bespeeld, en de manier waarop de contrabas aanwezig is op een nummers als Electric Relaxation, past dat gewoon in mijn idee van jazzhiphop, of die geluiden nu samples zijn of niet. Samples zijn volgens mij gewoon een manier van het verkrijgen van een bepaald gewenst geluid, dat dan wel een traditie is binnen de hiphop, maar het niet puur en alleen hiphop maakt als je het aan mij vraagt.

Zo vind ik dus veel nummers van A Tribe Called Quest jazzy genoeg om als 'jazzhiphop' bestempeld te worden, evenals veel nummers van The Roots, Black Star, Reflection Eternal, Common, Pete Philly & Perquisite, Blackalicious, Crown City Rockers en natuurlijk Nujabes (trouwens Eazyfan, ik vind dat je in jouw beredenering de Nujabes-tracks waarop gerapt wordt dan ook pure hiphop moet noemen).

Maar nu moet niemand gaan denken dat ik alle hiphop die afwijkt van de commerciele gangstarap, vertegenwoordigd door East Coast, West Coast of Durrty South, waarvan vooral de laatste momenteel de boventoon voert in de hiphop, bestempel als jazzhiphop. De laatste twee albums van The Roots zal ik nooit jazzhiphop noemen bijvoorbeeld. De eerste twee daarentegen juist. Ik word helemaal gek van die ´real hiphop´-hype trouwens. Echte hiphop bestaat niet eens, dit gezeik is gewoon een nieuw marketingsucces, waar mensen als Talib Kweli en C.L. Smooth jammer genoeg op inspringen. Er zijn gewoon veel verschillende soorten hiphop, terwijl veel mensen alleen het verschil tussen zogenaamde underground en commerciele hiphop willen inzien, en dit ironisch genoeg vaak alleen kunnen door de mate van blingbling en ´bitch / nigga`...

Sjaakspeare schreef:
Samples zijn volgens mij gewoon een manier van het verkrijgen van een bepaald gewenst geluid, dat dan wel een traditie is binnen de hiphop, maar het niet puur en alleen hiphop maakt als je het aan mij vraagt...

Dit (Award Tour) zijn samples (Oh My God) van deze (Lyrics to Go) plaat. Kortom gewoon Jazz Samples om Hip-Hop te verkrijgen. Hip-Hop dus.

avatar van psychonaatje
@ Sjaakspeare: The Nonce - World Ultimate is ook aan te raden als je van jazzy hip-hop houdt.

waxs schreef:

In mijn beleving gaat het er niet om hoe het geluid is verkregen, maar in welk muzikaal kader het qua geluid is te plaatsen. Als het jazzy klinkt, ga ik dat niet negeren omdat dat jazzy geluid door een sample, dat toevallig onlosmakelijk met hiphop is verbonden, tot stand is gekomen.

avatar van waxs
Jah maar was het doel van ATCQ om Jazz muziek te maken of Hip-Hop? Denk toch echt de tweede optie.

waxs schreef:

Het was hun doel om jazzy hiphop te maken, daarom hebben ze ook jazzsamples gebruikt .

Sjaakspeare schreef:

En dit blijft alleen Hip-Hop, dit verdient niet als subgenre Jazz.

avatar van Sjaakspeare
Op die manier een punt maken vind ik wel erg gemakkelijk; echt zo'n 'zo is het en punt uit'-uitspraak dit...

Hoe dan ook, ik vind het belachelijk dat ik hier, even afgezien van of ATCQ nu jazzhiphop is of puur en alleen hiphop, een heel pleidooi moet gaan houden over het bestaan van jazzhiphop. Als ik nummers als http://www.youtube.com/watc... hoor, lijkt het me moeilijk te ontkennen...

avatar van Gyzzz
Natuurlijk bestaat er jazzhiphop, maar zeker op dit album vind ik Jazz absoluut niet een hoofdgenre van het album. Het is naar mijn mening zo'n beetje 95% Hiphop en 5% jazz. De structuren van de nummers met hun bijbehorende drums zijn voor mij puur hiphop en hebben weinig met jazz te maken.

Er wordt misschien wel gesampled uit jazzmuziek, maar de samples worden in de muziek ingepast tot een hiphop-patroon. Ze zijn precies geschikt om overheen te rappen, ze herhalen zichzelf en worden ondersteund door een drum.

Ik vind dit dus ook puur hiphop, waar enkel wat jazz-invloeden in verwerkt zijn, maar wel zodanig zijn omgebogen tot pure hiphopbeats dat je hier niet echt van jazz kunt spreken.

Sjaakspeare schreef:

Wordt er gerapt in de Jazz? Nee, stop nou asjeblieft met je nutteloze discussie en ga US3 luisteren, kun je daar je ei kwijt.

A*V
Misschien is Jazzhiphop wel de juiste benaming hiervoor. Ik vind in elk geval dat A Tribe Called Quest niet alleen maar Hip-Hop is. Het heeft iets dat veel relaxter en meer 'lay back' is dan normale old skool. Heerlijk om te luisteren als je in de trein reist als het buiten donker is.
Maar goed het maakt ook niet uit in welk genre het nou precies valt. Ik vind dit in elk geval dat het de enige Hip-Hop groep is in zijn soort (voor wat ik weet in elk geval )
4**** in elk geval

KSPR
Ja maar dit is toch ook geen oldschool meer?
Dan denk ik eerder aan Eric B & Rakim, EMPD en meer van dat soort dingen..

eazyfan
Dit is idd geen oldschool meer, alles behalve zelfs

avatar van Chrisseh
Nou, hij is alsnog behoorlijk oud.

Maar tijd heeft weinig invloed op deze plaat, heb 'm al een tijd liggen, maar zoals vaker bij mij, bump ik deze CD nu pas regelmatig. Ongelovelijk chill.

avatar van Sjaakspeare
Na het horen van 'We Can Get Down', wat ik overigens een fantastisch nummer vind, weet ik precies waar N*E*R*D dat het mooie 'Stay Together' op geinspireerd heeft... Ik bedoel; vergelijk de beats eens.

avatar van Timo710
Dit vind ik echt prachtig!

Kan ik nog meer hierover zeggen?

avatar van Reijersen
ATCQ komt op mij altijd zo down to earth over. De producties zijn niet meer dan nodig en dat houdt het overzichtelijk en positief simpel. De raps klinken ook gewoon heel erg goed.

4 sterren.