menu

A Tribe Called Quest - Midnight Marauders (1993)

mijn stem
4,24 (701)
701 stemmen

Verenigde Staten
Hip-Hop
Label: Jive

 1. Midnight Marauders Tour Guide (0:45)
 2. Steve Biko (Stir It Up) (3:11)
 3. Award Tour (3:46)

  met Trugoy the Dove

 4. 8 Million Stories (4:22)
 5. Sucka Nigga (4:05)
 6. Midnight (4:23)

  met Raphael Saadiq

 7. We Can Get Down (4:19)
 8. Electric Relaxation (4:03)
 9. Clap Your Hands (3:16)
 10. Oh My God (3:30)

  met Busta Rhymes

 11. Keep It Rollin' (3:06)

  met Large Professor

 12. The Chase, Pt. 2 (4:02)
 13. Lyrics to Go (4:10)
 14. God Lives Through (4:15)
 15. Hot Sex * (2:48)
toon 1 bonustrack
totale tijdsduur: 51:13 (54:01)
zoeken in:
Hendrik68
In mijn cursus hip-hop voor 40 plussers aanbeland bij MIdnight Marauders. Wat weer een bijzonder relaxte plaat is dit voor mij. Ik vind Low end theory wel beter klinken, maar het verschil is niet groot. Voorlopig 4 sterren, maar we zijn net onderweg. Het is me de afgelopen dagen wel duidelijk geworden, dat ATCQ mij van alle acts voorlopig het best bevalt. Je hoeft geen deskundige te zijn om te snappen dat dit vakwerk is. Of zoals jullie zeggen "dope shit". Dat soort taalgebruik zal ik verder niet bezigen, maar genieten doe ik wel en niet te zuinig ook.

avatar van MAS
5,0
MAS
Mooi om te lezen.

avatar van Robbie Keane
4,5
Hendrik68 schreef:
Dat soort taalgebruik zal ik verder niet bezigen, maar genieten doe ik wel en niet te zuinig ook.


Haha heel verstandig

avatar van No Surrender
Had het nooit zo op A Tribe Called Quest. Maar gaf het vandaag weer een kans en opeens vind het ik helemaal geweldig. Nu losse nummers van Low End Theory en deze op YouTube aan het luisteren, klinkt echt relax. Zijn ook geweldige rappers...

avatar van WeztSide
4,0
In Rome draaiden ze dit album in een café van Steve Biko tot en met Hot Sex, dat was echt ff anders maar wel fantastisch om mee te maken. Best lekkere barmuziek ook eigenlijk.

avatar van RebelINS
5,0
Wauw gaaf! Ik moet de eerste bar nog ontdekken die goede hip hop muziek draait.

avatar van Dirruk
5,0
Duurde lang voordat ik dit album pas echt ging waarderen. Ben er nu achter gekomen watvoor geniale plaat dit is. Alle rappers vallen in de smaak, uitstekende flow. 4* tot nu toe, zal ongetwijfeld nog omhoog gaan.

1. 8 Million Stories
2. Electric Relaxation
3. Award Tour

avatar van Jar0on
5,0
Geweldig album, maar 3 mindere nummers namelijk #5,11,12, voor derest gewoon geweldig, album dat je kan opzetten als je vrolijk bent! 4,5*

avatar van Harderwiek
4,5
Sucka Nigga is echt een heerlijke track. Niet de beste, maar wel één van de beste tracks

avatar van RebelINS
5,0
Zeker! Die beat is echt geweldig.

avatar van IrishBastard
4,0
heerlijke old school, jazzy beats dit. En zoiezo top mc's. Persoonlijk vind ik Sucka Nigga en Award Tour denk ik wel de dopeste tracks. Voorlopig 4* omdat ik nog niet zo heel lang bekend ben met ATCQ. Wie weet word het nog wel 4.5*. Jullie horen het nog wel.

avatar van Beatlejim
4,0
Jar0on schreef:
Geweldig album, maar 3 mindere nummers namelijk #5,11,12, voor derest gewoon geweldig, album dat je kan opzetten als je vrolijk bent! 4,5*


Nummer 5 vind ik juist een van de betere nummers, wat vind je dr minder aan dan?

avatar van UmindC
4,0
11 en 12 vind ik nou ook niet bepaald de minste nummers.

avatar van Harderwiek
4,5
Staan er eigenlijk wel mindere nummers op deze plaat ?

avatar van Niek
4,5
Volgens Discogs doet Raphael Wiggins mee op Midnight. Volgens Wiki Raphael Saadiq en mijn boekje krijg ik door een lek dak niet meer zonder te scheuren open. Wat ik zeker weet is dat er niemand anders dan Phife en Tip te horen zijn op Midnight.. Die feater weghalen?

avatar van MJ_DA_MAN
4,5
Het boekje zegt ook Raphael Wiggins.

avatar van Niek
4,5
Ha! Ik google 'm net en tis dezelfde . Maar hoe speelt vast één of ander instrument in, lijkt me toch? Ik vind die featervermelding hier misleidend. Maargoed, boeit ook niet al te veel. Weer naar vijf sterren gemept zojuist. Blijft een heerlijke plaat. Valt het anderen ook op dat Lyrics to Go als een ontzettend Dillaproductie klinkt?

Harco
Iemand die een instrument bespeelt, hoeft van mij niet als feature vermeld te worden. Dan kunnen we op heel veel hiphopalbums wel extra features toevoegen. Wat te denken van allerlei gitaarrifjes op G-funk-platen? Kijk alleen deze beste man al.

avatar van niels94
4,0
Bij Eigen Wereld van Opgezwolle is dat ook gedaan, het toevoegen van mensen die op het album worden genoemd als iemand die een instrument inspeelt.

avatar van UmindC
4,0
Raphael Saadiq is geboren als Wiggins, en hij speelt volgens mij bas op dat nummer. Hij wordt wel op alle sites als gastartiest vermeld.

avatar van Dirruk
5,0
Toch nog een halfje erbij voor God Lives Through

avatar van Ernie
4,5
Gruwelijk goed album maar vind hel juist ietsje minder dan The Low end theory. 2 nummers die daarvoor zorgen zijn clap your hands en the chase pt2. vind ze niet van hetzelfde hoge niveau als de rest van de plaat. jammer want anders was het zeker 4.5 geworden net als TLET

avatar van Illmaticly Ill
5,0
Vanwege het zeer hoge gemiddelde en veel top-10 plekken bij andere users, ga ik toch nog maar eens proberen wat albums van ATCQ luisteren. Ik heb The Low End Theory en Midnight Marauders maanden geleden eens een paar keer vluchtig beluisterd, maar het deed me echt niets toen. Eens kijken of het me nu wel kan boeien.

avatar van Booyo
4,0
Ik ben er uit, ATCQ is voor mij de allervetste niet Nederlandse Hip-Hop act. Wat een gruwelijke muziek maken deze gasten. Heerlijke funky beats, met schitterende drums en baslijnen, daardoor nogal dansbaar, en man wat hebben zij een zieke zieke zieke flow. Puur genieten!

4*

avatar van Illmaticly Ill
5,0
Wat een perfecte plaat zeg! In mijn ogen is dit werk nog iets beter dan The Low End Theory. Dit kan zomaar veranderen, het zijn immers beiden topalbums. Het klinkt gewoon nog ietsjes frisser en nog ietsjes minder gedateerd (in hoeverre het gedateerd zou moeten klinken). Wel is er nog steeds die unieke, relaxte, jazzy ATCQ-vibe. Veel valt er niet meer over te zeggen, heb ik ook al bij hun eerdere albums verwoord. De beats zijn overal nagenoeg perfect, Phife Dawg en Q-Tip flowen er op los en de lyrics zijn ook hier weer erg goed. Optimisten!

Als ik hier eens track na track analyseer, zijn ze stuk voor stuk meesterlijk! Dit is echte hiphop!

avatar van Ernie
4,5
Illmaticly Ill schreef:

Als ik hier eens track na track analyseer, zijn ze stuk voor stuk meesterlijk! Dit is echte hiphop!


En dat is deze nacht ook voor mij volledig duidelijk geworden

Hip-Hop blijft een moeilijk genre voor mij. De Classics kan ik allemaal apprecieëren (Ready to die, Moment of Truth, Enter the 36chambers, Breakin' Atoms...) maar er zijn al veel classics net zoals als er echt al veel moderne klassiekers zijn (Atmospehere, College drop-out, MF DOOM...) dus je moet echt wel zoeken naar de parels in deze stronthoop af en toe (Nicki Minaj, Lil Wayne...) Ik dank deze site echt om mij meer te leren kennen dan de mainstreamdingen. Ik let ook iets meer op de Lyrics dan vroeger, toen kregen de beats voorang. Meer en meer ben ik op zoek naar MC's die toch eens wat anders zeggen dan hoe enorm cool ze zijn en wrm juist zij de beste zijn. Evolutie noemt zoiets... Ook het breken van het record om ter meest fuck en Nigga zeggen wordt mij een beetje beu. Het is een verademing om echt eens iets anders te horen. teksten waar woorspelingen echt gwn goed zijn en niet alledaags. Favorieten ten huize Ernie op dat vlak zijn vooral Beastie Boys, Jeru the damaja en ATCQ. De lyrics zijn gwn totaal anders! Ook een Ghostface Killah en Guru hoor ik graag bezig ondanks dat die zichzelf soms ook eens lekker ophemelen Ik hoor het gwn graag 'basic' en daar zijn Q-tip en Phife dawg echt wel meesters in! Hoe Phife over die beat gaat in god Lives trough is zo lekker. dat woordspelen met elkaar en die afwisseling is geniaal! Q-tip en Phife doen het soms rustig en dan weer wat meer up-temp maar altijd moet ik kapot van het lachen bij sommige rhymes tussen hen..

Damn, phife you got fat!
Yeah, i know it looks pathetic. Ali shaheed muhammad got me doing calisthenics

Hoe die beat op Steve Biko erin komt Het Echte hiphopfeestje knalt gelijk los gelijk waar je hem oplegt! Ik hoor deze nacht echt wrm veel mensen twijfelen tussn deze en The Low End Theory : ze zijn alle 2 echt perfect van begin tot einde. Ook niet overgeproducete deze MM! Gewoon mooie open beats met ruimte voor prachtige flows (Electric Relaxation, 8Million Stories) en een paar echte meeknikkers in de vorm van We can get Down, Sucka Nigga en zeker Lyrics to Go wat een nummer. Dikke vette 4,5* en op naar People's Instinctive Travels and the Paths of Rhythm

avatar van Illmaticly Ill
5,0
Mooi Ernie! Ik realiseer me nu dat ik deze al lange tijd niet meer heb gedraaid, is dus weer eens hoog tijd want wat kan ik hier van genieten. Dit soort doordachte hiphop is gewoon veel volwassener dan al die gangstarap. Eerst was het voor mij ook moeilijk om hier in te komen, maar zo zie je maar dat je het na een tijdje veel beter gaat waarderen en meer op zoek gaat naar dit soort rap zoals bijv. De La Soul, The Pharcyde, Black Moon, Slum Village, The Roots, Nas, Jeru the Damaja, Common, Mos Def, Talib Kweli, Del tha Funkee Homosapien, CYNE, Cannibal Ox etc. en natuurlijk nog vele anderen. Gewoon allemaal MC's / groepen met vaak leuke, doordachte, filosofische, metaforische teksten die je echt aan het denken kunnen zetten, i.t.t. oppervlakkigge rap waar MC's alleen maar vertellen hoe gangsta en lijp ze zijn. Maar, ik heb 't al eerder gezegd, dat moet er ook zijn. Het gaat niet alleen om de lyrics, maar ook om hoe het klinkt, de vorm, hoe je het brengt. Kijk bijv. naar The Chronic; totaal geen diepe lyrics, maar als je hoort hoe meesterlijk ze het flowen en natuurlijk die producties, daar kan ik ook echt van genieten. Maar goed, dat was begin jaren '90. Daarna hebben alle populaire rappers het flowen opeens verleerd en de producties zijn vaak niet muzikaal en gewoon goedkoop, snel in elkaar gezet. Alleen de gangsterrappertjes krijgen de aandacht, die dus meestal op alle vlakken van 'emceeing' de plank totaal misslaan en de beats/producties die helaas ook steeds minder fijn worden, en zo wordt het genre vaak in een slecht licht gezet en verkeerd geïnterpreteerd bij mensen die er niet veel vanaf weten. Er komt nog ontzettend veel mooie underground hiphop uit, alleen krijgen die MC's helaas de minste aandacht, terwijl die er vaak de meeste energie in stoppen en het meeste talent hebben. Maar tegenwoordig zie je dat die populaire rappers vrijwel geen aandacht besteden aan fatsoenlijke teksten, dat het goed rijmt en inhoud bevat etc., maar ze zijn alleen maar gericht op de centjes. Dat is erg jammer. Je maakt een rapnummer om een bepaalde doelgroep te entertainen of bereiken omdat je ze iets wilt leren of ze informeren over wat dan ook of een verhaal vertellen over iets wat je hebt meegemaakt en dat mooi verpakken in een paar verses met mooie levenslessen (Slug), en niet om de jeugd op een slechte manier te beïnvloeden met oppervlakkigheid en zo makkelijk geld te verdienen. Maar goed, het zij zo. Het niveau van de meeste hiphop is gewoon erg achteruit gegaan door de jaren heen, zou je zeggen, door wat je op tv ziet en op de radio hoort, maar dat klopt natuurlijk niet helemaal. De beste MC's krijgen alleen de aandacht niet. Respect dat ze door blijven gaan. Zij blijven trouw aan hiphop, ze doen het niet om het geld, anders zouden ze wel even snel een goedkoop hitje maken, want hoe makkelijk dat hedendaags wel niet kan, is ongelooflijk. Maar goed, geen haat naar de rappers die het voor het geld doen, moge dat duidelijk zijn. Doe wat je wilt. Geef de muziek die je niet kunt waarderen dan geen aandacht vind ik, i.p.v. er zo op te haten. Want haat is roem, en haat is kinderlijk. Of hoe Nas het op zijn laatste plaat zei: ''Some say hatin' is confused admiration''.

Gelukkig hebben we altijd nog dit soort magische hiphop. Zal deze maar eens gauw opzetten.

avatar van Ernie
4,5
Van het rijtje namen dat je daar opsomt ken ik enkel Black Moon, CYNE, Slum Village en Cannibal Ox niet. Al de andere worden met de regelmaat al eens gedraaid hier. Ik merk dat ik nog veel goede albums kan ontdekken in dit genre. Ook een album als the Chronic aprecieer ik enorm en net zoals jij ook voor de bepaalde manier van flowen en verbaal volledig losgaan ondanks dat de teksten soms echt op niets slaan maar altijd wel in staat zijn om je te laten lachen. DAS EFX is ook zo een groep. maakten soms zelf hun eigen nieuwe woorden maar het klonk gwn fantastisch! Dat is idd ook Kunst met een grote K En op deze Midnight Marauders combineren ze zowel positieve, grappige als serieuse lyrics op schitterende muziek en beats. Daarom zal een groep als ATCQ altijd meer voorliefde losweken dan pakweg N.W.A. die ik ook geniaal vind.

avatar van Shelter
5,0
Black Moon is tekstueel toch niet doordacht, het is meer boombap hipho...goede beats, scratchwerk en flows. CYNE is echt de shit, geweldige groep, mooie samples en geweldige teksten (First Person, Samura's optic, 400 years en ga maar door...)
Voor Tribe achtige dingetjes verder; Hocus Pocus (franse hiphop), Consequence (lijkt ook wat op Kanye kwa stemgeluid), Black Sheep, 3rd Bass en Souls of Mischief.

Dit ATCQ album staat nog altijd als een huis, voor mij nog steeds hun beste album.
De favorieten nu: 8 million stories (nog steeds beste nummer voor mij), Midnight, We Can Get Down, Oh My God (al vind ik remix beter) en Lyrics to Go.

avatar van tnf
tnf
Da's een mooie rij namen die Illmaticly Ill daar noemt, voor zover ik ze ken - luister zoiets regelmatig, via zenders als Laid Back Radio, zonder direct de allergrootste kenner te zijn. Outkast wil ik er ook aan toevoegen, was toch een hele 'grote' act.

Sowieso vind ik dat commentaar een hoog 'bookmark-gehalte' hebben.

Je hebt er tegenwoordig ook nog genoeg die muziek in die geest maken (zoek bijvoorbeeld even naar het nummer 'Supafuh - Mauvais esprit', afkomstig uit Frankrijk en daterend uit 2011), maar die mogen van 538 e.d. niet in de publiciteit.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:49 uur

geplaatst: vandaag om 06:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.