The Stone Roses - The Stone Roses (1989)

Label: Silvertone

1. I Wanna Be Adored (4:52)
  2. She Bangs the Drums (3:42)
  3. Waterfall (4:37)
  4. Don't Stop (5:17)
  5. Bye Bye Badman (4:00)
  6. Elizabeth My Dear (0:59)
  7. (Song for My) Sugar Spun Sister (3:25)
  8. Made of Stone (4:10)
  9. Shoot You Down (4:10)
  10. This Is the One (4:58)
  11. I Am the Resurrection (8:12)
  12. Fools Gold * (9:55)
  13. What the World Is Waiting For * (3:55)
  14. Elephant Stone * (4:48)
  15. Where Angels Play * (4:15)
orbit schreef:
De britpop blueprint!

Nou, dan denk ik eerder aan the Beatles en nog meer The Kinks. Britpop is niet alleen een arrogante smoel opzetten. Deze plaat had zeker veel invloed, maar the blueprint gaat me wat ver.

Berichten verplaatst naar Genres > Rock > Madchester en twee offtopic berichten verwijderd.

Gish
Dit album valt mij na herbeluistering nogal tegen.
Was ik er in 1989 best wel van onder de indruk, nu , 10 jaar later, kan in de klassieke status van dit album niet meer herkennen.
"I am the ressurection" blijft wel een toppertje.
Het geheel valt me nu wat tegen.

fastpulseboy

Gish
fastpulseboy schreef:

Tja
De tijd vliegt voorbij, 10 of 20 jaar ik blijf bij mijn stukkie.

avatar van Cherubini
,Deze plaat in jaren niet meer gehoord. Dat moet nog in mijn cassette-bandjes periode geweest zijn. Vreemd dat ik hem toch niet ben blijven koesteren, want het is een heerlijke plaat. Weet nog wel dat ik meerdere keren op het punt stond om hem te kopen, maar dat is er nooit van gekomen. Dat zou ik nu maar een keer goed moeten maken.
Overigens heb ik niet alleen bij 6 (die is niet zou moeilijk) , maar ook bij 7 een ongelooflijk " waar heb ik dat eerder gehoord gevoel:"" Denk het ook te hebben gevonden. (Song for My) Sugar Spun Sister zou zo op het het album Barefoot en Pregnant van de The Serenes hebben kunnen staan. Dat album verscheen in 1990, dus misschien goed naar de Stone Roses geluisterd ?? (waarmee het trouwens nog steeds een van beste platen blijft ooit gemaakt door een Nederlandse band. Maar dat terzijde).

avatar van hadiederk
fastpulseboy schreef:
of is de tijd bij jou in 10 jaar zelfs nog een stuk sneller gegaan?

Dat komt omdat er sinds dit album niets gedenkwaardigs meer uit Engeland komt. (Een beetje chargeren kan geen kwaad)

avatar van Reint
Cherubini schreef:

Ik heb dat ook gehad. De regel 'Sometimes I/fantasize' bleef maar in mijn hoofd hangen, alsof ik die regel al jaren kende.

Zigstar
Belachelijk goede plaat dit, met als absolute hoogtepunten This is the one, I am the resurrection en het geweldig fantastische Waterfall.

metronomy
Dit album staat vanavond in de belangstelling op BBC1 Radio. Ze zullen zelfs het album helemaal spelen. En interviews over het album met Mani, Noel Gallagher,...

geen hoop, Ian Brown zegt toch nee

avatar van ArthurDZ
Zeer sterke plaat, gelukkig heb ik de versie met Fools Gold erop, wat een goeie grooves heeft dat nummer! Maar eigenlijk zijn alle nummers op dit album klassesongs!

avatar van Irish
Vraagje: De hoes heeft de kleuren van de Nederlandse vlag en schijfjes van een sinaasappel.
Toeval of heeft het een bedoeling?

avatar van Lennonlover
Ja, het waren zeker en vast groooooote Holland-fans

tondeman
Die citroen heeft te maken met de situationisten (een beweging waar iig Ian Brown sympathie voor had) en de rellen/studentenopstand in Parijs eind jaren '60. Met een citroen in je mond kon je beter tegen traangas meen ik.
Rood wit blauw is dan denk ik een verwijzing naar de Franse vlag...

avatar van Thuurke
Van deze plaat zijn een hoop singles afgekomen:

Het begint met Elephant Stone, dat niet op de originele versie staat van deze CD, daarna kwam I Wanna Be Adored, She Bangs The Drums, de dubble A kant What The World Is Waiting For/Fools Gold, Made Of Stone, Waterfall, I Am The Ressurection. Alle single CD's zagen er qua hoes identiek uit, een witte cover met een deel van een schilderij van gitarist John Squire erop, erboven in zwarte letters The Stone Roses en eronder de titel van het nummer. De hoezen zijn klassiekers en ook de B kant nummers mogen er zijn.

Deze cd is in vele versies te krijgen. Bovenstaande versie is een dubbel cd, met nummers 12 t/m 15 op de tweede cd. De Amerikaanse versie had Elephant Stone als 3e nummer en Fools Gold als nummer 13. De oospronkelijke Engelse versie had alleen bovenstaande nummers 1 t/m 11. Daarna kwamen de singles Fools Gold en One Love uit en hebben ze Fools Gold erop gezet met de herissues van deze cd.

De A en sommige B kanten zijn ook op de verzamel cd Turns Into Stone gezet, samen met de lange versie van One Love en B kant Something's Burning. Daarna hebben ze dit overgedaan met The Complete Stone Roses, hier staan een aantal singles op van voor deze plaat zoals So Young en Sally Cimmanon en de korte single versies van Fools Gold en One Love.

5 jaar na deze plaat kwam de opvolger, Second Coming, uit. Hardere gitaarrock en een compleet andere sound.

avatar van thelion
Manchester eind jaren 80.

De 2e Summer of Love had net plaats gevonden en de Acid House had zijn intrede in het nachtleven gemaakt en met de Acid House ook de XTC.

Rock gecombineerd met Dance onder invloed van XTC en je krijgt het meest vernieuwende album van de jaren 80 en het meest inspiratie en invloedrijke voor de jaren 90.

The Stone Roses hebben met deze plaat een ommekeer teweeg gebracht in de Muziek en die een voledig nieuwe weg in laten slaan. Indie een ander gezicht gegeven en Brit Pop herboren.

De Beats gecombineerd met het ruwe gitaarspel van John Squire en de kenmerkende zang en texten van Ian Brown zorgen voor een psychedelisch geheel waar ze in 1967 jalours op zouden zijn geweest.........

Dat de heren ook tamelijk rebels waren is te horen op Bye Bye Badman dat verwijst naar de rellen van 1968 in Parijs en Elizabeth My Dear dat een anti monarchistische versie van Scarborough Fair is en ook de hoes van de plaat is een verwijzing naar Jackson Pollak en het studenten oproer van Parijs 1968

Het gitaarspel van John Squire is nooit te aanwezig maar wel altijd op de achtergrond en vormt zo dus de ruggengraat van dit album, maar ook het vernuftige drum werk van Alan "Reni" Wern zijn een belangrijke basis van dit album neem bv het accurate achtergrond slag werk op Bye Bye Badman of de "opvulling" op I Am the Resurrection.........

En dan is daar ook nog de tweeling Waterfall en Don't Stop (Waterfall achteruit gespeeld) inventief en zeer expirimenteel.....

Hun grote doorbraak kwam pas met Fools Gold dat oorspronkelijk niet op dit album stond, maar er ook mede voor zorgde dat The Stone Roses de Redders van de Brit pop werden genoemd........

Zonder dit magistrale album zouden acts als Blur, Oasis, Suppergrass maar ook Primal Scream en Massive Attack niet geworden zijn tot wat ze zijn geworden.

Dit album is een van de laatste albums die de loop van de muziekgeschiedenis daadwerkelijk heeft veranderd........

Mooi stuk (en ook die van Massive Attack).

avatar van trebremmit
Ik kende ze alleen van het nummer Fools Gold, tot gisteren, toen ik het nummer I wanne be adored op mtv2 zag, daarna heb ik het hele album beluisterd en het is me erg goed bevallen. De muziek is echt totaal anders dan ik had verwacht, echte liedjes staan erop die een heerlijke sfeer hebben.

avatar van ðe waan
Gezien jouw nickname moet Don't Stop je ook wel bevallen.

metronomy
dit album wordt 20, dus tijd voor luxe edities.

Ze verschijnen in 3 versies:

- Stone Roses: Special Edition: Het album met een uitgebreid booklet
- Stone Roses: Legacy Edition: Het album met een uitgebreid booklet + een cd die The Lost Demos wordt genoemd + DVD van het concert in Blackpool in 1989
- Stone Roses : Collectors Edition: zelfde als The Legacy Edition maar nog een derde cd met B-kantjes, en nog 3 LP's, en nog een USB stick met materiaal van de band erop

avatar van Thuurke
Even de missers op deze deluxe versies:

Op de Special Edition staat het originele album + Fools Gold als extra nummer. Het essentiele Elephant Stone staat er niet op.

Op de Legacy Edition zijn ze vergeten Fools Gold en What The World Is Waiting For erop te zetten. Twee essentiele missers.

Op de Collectors Edition staan ze wel, maar als je de US versie van The Stone Roses, Turns Into Stone en The Complete Stone Roses al hebt, dan is het zinloos om de zeer dure Collectors Edition aan te schaffen.

avatar van hpdewin
als je deze (af albums in het algemeen) in je top 10 zet ga je altijd uit van de originele versie zonder de extra nummers toch??

Natuurlijk.

herman schreef:
Natuurlijk.

Zou ik niet zo zeker van zijn, als je Fools Gold als bonustrack hebt

maar helaas staat ie niet op mijn versie.

Ik heb Fools Gold als bonustrack, maar voor mijn gevoel past het er niet echt bij. De rest is toch wel een duidelijk afgebakend geheel. Ook al omdat Resurrection best een lange fade-out heeft en Fools Gold eigenlijk geen intro.

avatar van Thuurke
Fools Gold en One Love zijn singles van na deze plaat. Bij de latere versies van deze cd hebben ze Fools Gold toegevoegd.

avatar van hpdewin
oke bedankt herman, het is duidelijk voor mij. Nou waarschijnlijk koop ik nog die verzamelaar turn to stone en dan heb ik ongeveer al het goede wel het album staat voor nu nog op 4,5 maar geheid dat het 5 wordt

Het beste kun je gewoon The Complete Stone Roses kopen(alle singles, wel die vreselijke edit van fools gold ) maar voor de rest moet je die zeker kopen.