Het Zesde Metaal - Ploegsteert (2012)

Belgiƫ

5. Vanonder (2:55)
  6. Verhus (5:16)
  7. In de Plaaster (4:23)
  8. Ge Zwiegt (4:33)
  9. Oe Est Meuglijk (4:04)
  10. Benauwd (6:15)
  11. Met Drie (3:40)
avatar van The Scientist
Komt op mij over als over iemand die zelfmoord heeft gepleegd die hij vroeger kende waar hij het nooit echt goed mee heeft kunnen vinden maar ook geen hekel aan had. "er waren teveel mensen als jij"... pas nu is er echt iets wat hem "bijzonder" maakt.

avatar van essence
Heerlijk album. Tristesse, maar o zo'n mooie tristesse. Wannes Cappelle is een heel begenadigd tekstschrijver. Boenk erop in een sappig dialect die toevallig ook het mijne is. Ik vind het heerlijk om naar te luisteren zelfs al betekent dat kippenvel van begin tot eind.
Lijstjesmateriaal.

avatar van corn1holio1
Voor mij is het dialect ook helemaal geen probleem, eerder een toevoeging. In Antwerpen wordt er al wel eens (onterecht) gelachen met het West-Vlaamse accent, maar bij Wannes Cappelle klinkt het gewoon fantastisch.
Daarnaast is bij dit album (net als het vorige trouwens) de instrumentatie ook zeer sterk, niet zo maar een begeleidingsbandje.

Onweerwolf
Erg mooie plaat dit. Jammer dat het voor 99% onverstaanbaar is voor mij.

avatar van Broem

Je kunt meelezen Onweerwolf middels bijgaande link. Geeft toch een extra dimensie aan deze prachtplaat. Vlaamse kleinkunst.

avatar van nico1616
Wat een ontroerende plaat is dit! De teksten zijn pure poëzie en de muziek ondersteunt de melancholie perfect.
Hoe in Ier Bie Oes het verstrijken van de tijd en de verschillende seizoenen beschreven wordt, is meesterlijk (we kunnen onszelf de duvel aandoen, maar de waarheid is: het leven laat zich niet stoppen).
Maar ook de zwangerschap van de vriendin in Met Drie (ga je het liever zien dan mie?) is zo mooi.
En bij het nummer over Frank Vdb: 'je was nog kind, je ving nog niet veel wind'...

Voor de niet-Westvlamingen: de teksten zijn in het cd boekje in 'beschaafd Nederlands' geprint

Elmo.
Heel erg sterk album, zelfs als je van Nederlandse gronde bent. Teksten vergen energie om te begrijpen maar dan heb je ook wat. Verdient de attentie die tot ziens, Justine Keller ook kreeg.

Onweerwolf schreef:
Erg mooie plaat dit. Jammer dat het voor 99% onverstaanbaar is voor mij.

En er zit nog wel zo'n mooi tekstboekje bij. Ik vind het nogal meevallen met de verstaanbaarheid, maar ik ben dan ook een halve Vlaming (woon zes kilometer van de grens).

avatar van dumb_helicopter
Altijd vreselijk om te zien dat iemand out of the blue ineens 0.5 geeft voor dit mooie album en dit als gevolg heeft dat het ganse gemiddelde nu om zeep is.

Ploegsteert heeft toch echt wel een adembenemende tekst en Ge Zwiegt en Verhus vervolledigen het podium van de topnummers hier op dit album.

BobbieMarley
Dat is inderdaad jammer, dumb_helicopter. Ik denk dat de persoon in kwestie gewoon niet van dit soort muziek houdt als ik zijn top tien bezie. Maar het belangrijkste is dat jij en ik het mooi vinden, toch? Het is voor mij een van de mooiste platen van het jaar en dat wil wat zeggen gezien het grote aantal prachtige releases dit jaar!

BobbieMarley
Morgen plaats ik korte recensie op mijn blog om deze prachtige cd nog eens onder de aandacht te brengen. Voor geïnteresseerden, klik onderstaande link.

Too much for me

avatar van Timo-otje
Geweldige onderbouwing . Zet dan niks hier, of plaats een fatsoenlijk bericht maar dit soort berichten hebben weinig nut denk ik.

avatar van dumb_helicopter
Aan zo'n berichten heb je inderdaad niets. Zeker omdat ik net zou willen begrijpen waarom hij dit één van de slechtste platen ooit vindt, vrij frustrerend als blijkt dat hij daarvoor zelfs niet eens de moeite wilt nemen.

avatar van ricoreyes
Vierde keer beluisterd en zowaar, het werkt wel op je in. Waardering toch maar aangepast

BobbieMarley
Beoordelingen geven na minder dan vier keer luisteren, dat geeft te denken.

avatar van Arrie
Dat kan prima, lijkt me. Er is immers een mogelijkheid tot het aanpassen van je stemmen, en het is best mogelijk om na drie luisterbeurten ergens een mening over te hebben.

avatar van Ataloona
Och, dat maakt toch niets uit? Beoordelingen zijn maar een relatief iets die (hier) te allen tijde kunnen worden aangepast.

Edit: Wat Arnout zegt dus.

Arrie schreef:

En bij de vierde keer al wordt aangepast. Zelf ben ik wat voorzichtiger, en plaats geen lage stemmen meer om bepaalde ego's hier niet te kwetsen.

BobbieMarley schreef:

Je kwetst mij met je hoge stem voor Blackfield, zou je die aub kunnen verwijderen?

BobbieMarley
. Daar had ik nog niet aan gedacht. Ook met hoge stemmen kunnen je mensen kwetsen.
Misschien moet ik al mijn stemmen maar verwijderen

avatar van ricoreyes
Nee niet doen alsjeblieft. Alle meningen vind ik boeiend omdat je er wat van kan opsteken. Kan zeg ik, want er zijn nu eenmaal meningen waar je het niet mee eens bent. Maar dan besluit je simpelweg to agree to disagree. Merk op dat juist uit de discussie van schurende meningen de geldige conclusies getrokken kunnen worden. Veroordelen moeten we dus maar zo lang mogelijk uitstellen. Ik ben toch niet te tolerant?

BobbieMarley
Meningen zijn altijd subjectief. Muziek is subjectief. Het enige walt telt is wat jij er zelf van vindt.

avatar van Fathead
Wat is dit een mooie plaat, zeg! Doordat hij in een voor mij onbekend dialect zingt heeft het soms iets sprookjesachtigs. Als je de teksten meeleest wordt het echter nog mooier.

Zowel tekstueel als muzikaal heeft het album raakvlakken met Spinvis. Daar vind je ook zo vaak van die zinnetjes die je soms doen glimlachen en soms doen slikken.

Hoogtepunt is ook voor mij het nummer Ploegsteert. Gisterenavond een ordinair potje bij zitten grienen, terwijl mijn vrouw me vreemd aankeek. Och ja, alsof vrouwen nooit eens uit het niets staan te snotteren.

Misschien wel het mooiste album van Belgische grond...

BobbieMarley
Zeker een van de mooiste, Fathead!

avatar van Masimo
Het lied 'Ploegsteert' is echt prachtig. Maar echt. Ik word er best neerslachtig van. 't West-Vlaams moet ik wel wat ontcijferen, maar dat maakt het misschien nog wel tot wat extra's - stiekem vind ik dat Vlamingen 't Nederlands veel mooier spreken dan wij Hollanders zelf, 't klinkt zo 'schoon' allemaal. Hoogverraad, ik weet 't.

avatar van essence
Geen hoogverraad hoor Masimo.
Gewoon gezond verstand en goede smaak.

BobbieMarley
5-1-2013 Treden ze gratis op in het Mezz-café Correctie, hij treedt solo op.

avatar van The Scientist
Op spotify zijn nu ook 5 live nummers te horen van zijn theatertour met strijkkwartet... Erg anders qua geluid, minimaler... Maar het wekt wel indruk.

BobbieMarley
Wekt wel indruk? Bedoel je het maakt indruk of het geeft een goede indruk van de lheatertour?