Iron Maiden - Virtual XI (1998)

Label: EMI

1. Futureal (2:55)
  2. The Angel and the Gambler (9:52)
  3. Lightning Strikes Twice (4:50)
  4. The Clansman (8:59)
  5. When Two Worlds Collide (6:17)
  6. The Educated Fool (6:44)
  7. Don't Look to the Eyes of a Stranger (8:03)
  8. Como Estais Amigos (5:30)
avatar van Rinus
Middelmatig album,met een lelijke hoes (voor Maiden begrippen). Een paar sterke nummers (o.a. The Clansman), maar ook echte middelmaat. Ik zou de plaat wel eens willen horen, als Bruce deze tracks ingezongen had. Volgens mij tilt het dan de nummers toch naar een hoger plan.

avatar van Lau1986
Aardige plaat, voor Clansman is geweldig. Verder verzand deze plaat een beetje in te langdradige nummers. Futureal is nog wel tof, Angel and the Gambler vind ik ook niet eens zo slecht, maar The Educated Fool, Lightning Strikes Twice en When Two Worlds Collide missen toch dat beetje extra wat de Clansman wel heeft.

avatar van crosskip
Toch apart dat je de plaat wat langdradig vindt, maar The Clansman wel geweldig vindt. Dat hele zinloze stuk tussen de 2e en 3e solo voegt wat mij betreft totaal niks toe aan het nummer. Live is natuurlijk allemaal wel leuk en aardig, maar op plaat is het gewoon een saaie manier om het nummer te rekken.

avatar van vielip
Dat ligt er maar net aan wat je mooi vind, niet? Anders zou je alle lange(re) nummers wel op die manier kunnen omschrijven.

avatar van crosskip
De meeste langere nummers van de band zitten gewoon uitstekend in elkaar en daarover zou ik zo'n opmerking nooit maken. Bij de meerderheid van de nummers komt op die plek in het nummer ook een toffe wending of een lekker instrumentaal stuk. Het stuk tussen 5:00 en 7:00 voelt voor mij aan als goedkoop knip en plakwerk. Het hele momentum van het nummer wordt er in 1 keer professioneel uitgesloopt door opeens het akoestische intro weer terug te laten keren. Het nummer was voor mij een stuk beter geweest als het vanaf de solo in een keer door sprong naar de toffe melodielijn vanaf 7:00.

Het stuk is volgens mij echt puur geschreven omdat dat voor het publiek lekker mee te blèren is, dus voeg het dan ook alleen live toe als verrassend extraatje, in plaats deze minuten ook op cd te zetten.

avatar van vielip
Oké duidelijk
Ik vind het juist wel weer gedurfd dat ze eens een andere invulling geven aan een lang nummer. Niet klakkeloos voor hetzelfde patroon kiezen.

Mind Ruler
Samen met Dance Of Death mijn minst favoriete Maiden album.
Maar toch steengoeie nummers als The Clansman, DLTTEOAS en Educated Fool.
The Angel & The Gambler duurt eufemistisch gezien een tikkeltje te lang.

avatar van rarekwabbus
Normaal gesproken vind ik het prima dat nummers van Maiden lang zijn, ik houd daar juist wel van. Maar op deze plaat heeft het me altijd tegengestaan. Wellicht komt het door de soms wat timide overkomende zang van Blaze Bayley, maar het album heeft me nooit echt weten te overtuigen.

avatar van Kronos
Erg slappe hap, dit album. En dat is zeker niet allemaal de schuld van Blaze Bayley.

avatar van Rockfan
Mijn anti-Blaze bril eens te hebben afgezet en naar Virtual te hebben geluisterd tot de conclusie gekomen dat album helemaal niet zo slecht is als ik mij herinner. Potver wat staan hier goede deuntjes op. Met name Eyes of a stranger en Clansman zijn goede songs. Virtual zal niet mijn favoriete Maiden-album worden maar is toch zeker het beluisteren waard. En Blaze past prima bij de sound op dit album.

avatar van Kronos
Nog eens geprobeerd en ik vind dit album niet het beluisteren waard. Pure tijdverspilling. Tergend slecht. Onbegrijpelijk hoe laag de grootste bands kunnen zinken en dat op zo'n moment niemand hen weet tegen te houden zulke rommel uit te brengen.

De enige reden dat ik dit in huis heb gehaald is omdat de naam Iron Maiden erop prijkt, maar dat kan geen reden zijn het in huis te houden. Weg ermee.

avatar van ricardo
Deze heb ik weleens beluisterd bij mijn zwager, maar het doet mij ook beslist niets.

In deze is niets van de hoogtijdagen die ze in de jaren 80 hadden te vinden.

En om een collectie compleet te houden ga ik beslist geen albums kopen, ik wil ook alleen originele albums in huis hebben waarvan ik zeker weet dat ik ze regelmatig beluister.

Pink Floyd is dan ook de enige band waar ik zowel live als regulier alle albums origineel van in bezit heb.

avatar van Edwynn
Futureal, The Clansman en When Two Worlds Collide zijn zomaar van die redenen dat ik deze gewoon wel moet hebben. Maar ja, ik ben dan ook volslagen Maidengek. De kan vele kritiek op deze plaat kan ik heel goed begrijpen. Aanvankelijk was ik ook erg teleurgesteld in het album, maar tegenwoordig ben ik blij dat ik hem gewoon heb en af en toe kan beluisteren.

avatar van ricardo
Ik was in mijn tienerjaren volstrekt Maiden gek, tot en met Somewhere In Time, toen ik in 1988 aan het werk ging heb ik hun laatste top album niet meer gekocht en pas veel later ontdekt.

Ben nog steeds bezig om Seventh Son te ontdekken.

Als ik een keer in een Maiden bui ben dan kan ik op zijn tijd een keer heerlijk genieten van Maiden albums tussen 1982 en 1988, en natuurlijk 2006 en de dvd Rock In Rio.

Eigenlijk best maf dat ik hun eerste 2 nooit gekocht heb met Di Anno, goede albums natuurlijk, maar heb daar nooit zo bij stilgestaan eigenlijk.

Mijn zwager heeft echt alles van Iron Maiden, en heb deze zodoende ook weleens beluisterd, maar stem eigenlijk puur op albums die ik origineel in mijn bezit heb.

Ik koop liever hun eerste 2 nog origineel dan de 2 Blaze Bailey albums.

Edwynn schreef:

Deze drie nummers nog eens een herkansing gegeven, maar enkel bij Futureal ben ik tot het einde geraakt.

avatar van Edwynn
Da's ook niet moeiilijk, je laat een scheet en hij is voorbij.

avatar van Kronos
Ja, de korte duur is zeker een van de betere aspecten van Futureal.

avatar van Rockfan
Zelfs Como Estais Amigos vind ik het beluisteren waard. Is wel eens leuk om Maiden iets anders te horen doen.

avatar van The_CrY
Durf persoonlijk eigenlijk geen nummer aan te wijzen op deze plaat die ik het beluisteren niet waard zou vinden De gitaren mogen alleen een wat vettere sound krijgen, want hoewel Maiden nooit een heel dik gitaargeluid heeft klinkt het hier wel érg dun.

Yann Samsa
Enkel the Angel and the Gambler vind ik zwaar kut. De rest is meer dan degelijke Maiden. Futureal is the Trooper, maar met Blaze. Verder de typische epiek zoals we van Maiden gewoon zijn. In Don't Look to en the Educated Fool wordt zelfs een eigenzinnig sfeertje geschapen wat ik nooit verwachtte te horen bij deze band. De afsluiter is me iets teveel van het goedkope sentiment, maar kom. Die lage score, tja; ik blijf erbij dat de twee Bayley platen beter zijn dan de twee die erna zouden komen. Een tandem laten kennis maken met een derde man; het zorgde voor een te slordig geluid op plaat. Vooral Brave New World heeft daar last van. Hier was het allemaal ietsje donkerder, en los van de dubbele lead ook minder typische '80s metal. Harris kwam dan ook net uit een scheiding, het mocht dus 's wat minder theatraal.

Sir Spamalot (crew)
Degelijke Maiden, Ferre? Enkel Futureal en The Clansman vinden nog een beetje genade in mijn ogen, bij de rest van de nummers zou ik bij de eerste keer nooit geloven dat dit Iron Maiden is. Doffe ellende.

avatar van Kronos
Blaze is gewoon een vreselijk slechte zanger en het songmateriaal deugt ook van geen kanten. Tel die twee bij elkaar op en je krijgt een echt beschamend resultaat.

Sir Spamalot (crew)
Mja, ik geloof nog altijd dat Blaze geen eerlijke kans heeft gekregen, de spaarpot met songs van Steve Harris was op, ze hadden een songschrijver verloren aan Bruce en ik heb me een tijd geleden gewaagd aan het solowerk van Blaze Bailey, vond ik niet slecht. Vanaf No Prayer for the Dying tot en met Virtual XI werkte Iron Maiden op mijn zenuwen, dus zelfs met Bruce. Ik vind die serie albums gewoon zwak, zeker vergeleken met je weet wel welke serie . Ik let er ook op dat er absoluut geen pit in het geluid zit, het is als een te dikke smaakloze witte saus bij de bloemkooltjes, de Bourgondiër in mij...

avatar van AstroRocker
Nee hoor, ik ben het wel met Ferre eens dat dit een plaat is die het aanhoren waard is. Zelfs The Angel and the Gambler vind ik goed (ja, voor een aantal van jullie sta ik nu heel hard te vloeken , ...). Je kunt het ook niet vergelijken met de voorgaande albums met Bruce. Blaze is een heel andere zanger en ik vind dat ze de muziek perfect hebben aangepast aan zijn stem, zonder het typische Maiden geluid verloren te laten gaan.
Kijk zo goed als in de 80er jaren is het niet en dat zal het wellicht ook nooit meer worden.

Sir Spamalot (crew)
Dat is juist, daar speelt weer het verleden mee en dan had Maiden beter kunnen doen met de zanglijnen, toch een kenmerk van hen. They were big shoes to fill. Toch hadden ze al ervaring met een wisseling van zanger: Paul en Bruce.

avatar van The_CrY
De reden dat Blaze zo slecht ontvangen is bij het publiek zowel studio als live is deels de schuld van Iron Maiden zelf. Zo kan ik de twee Bayley platen enorm waarderen, maar over het algemeen beschouwt men die als ruk. En live weigerden ze de nummers naar beneden te stemmen zodat Blaze ze beter kon zingen. Waarom een zanger met een lagere stem aannemen als je dát niet eens wil doen? Ik vind Blaze een uitstekende zanger, maar ik ben het wel eens dat het geen goede vervanger was voor Bruce destijds.

The_CrY schreef:

Ik lees niet waarom het de schuld van Iron Maiden zelf zou zijn op dit album. Blijkbaar hebben ze iets verkeerds gedaan volgens jou, maar toch geef je het album 5 sterren. Leg eens uit?

avatar van The_CrY
Nou, Bayley zelf schrijft alleen teksten. Als mensen de muziek niet mooi vinden ligt dat lijkt mij dus aan de heren Harris, Gers en Murray.

Dat ik het geweldig vind wil niet zeggen dat iedereen dat vindt en toevallig heb ik mijn ogen niet dicht dus zie ik dat er vrij weinig mensen zijn die dit album, net als ik dus, geweldig vinden. Mag ik er dan vanuit gaan dat het qua ontvangst beter had gekund?

Wát ze dan anders hadden kunnen/moeten doen moet je niet aan mij vragen. Dan kun je beter naar jou eigen wensen kijken, aangezien dit album je met je 2 sterren nogal wat te wensen over laat.

Ik kan ook zeggen dat jullie het album gewoon niet begrijpen, maar dat is makkelijk en laag.

Ik vind het duidelijk. Hij vindt dit schijnbaar een goed album vandaar de 5 sterren. Dat Bayley geen succes is geworden ligt volgens hem dus ook niet aan de albums maar aan het feit dat Maiden zijn stem niet goed heeft gebruikt.

The_CrY schreef:

Zoals ik al schreef vind ik het songmateriaal ook erg ondermaats. Maar het is niet daarom dat ik Blaze Bayley niet te pruimen vind. Deze mindere Iron Maiden laat best een sterke zangprestatie toe, maar in de plaats daarvan brengt Bayley met zijn vlakke ongeïnteresseerde inbreng het geheel nog verder naar beneden.

Je kan dus wel stellen dat Bayley slecht ontvangen is mede omdat Maiden in deze tijd mindere muziek te bieden had, maar je kan dan evengoed stellen dat The X Factor en Virtual XI zo slecht ontvangen zijn mede doordat ze in deze tijd een flutzanger hadden.

In dat laatste schuilt wat mij betreft veel meer waarheid, want als ik me even voorstel dat Bruce deze nummers zou zingen, zou ik het gewoon middelmatig vinden terwijl het nu niet om aan te horen is.

The_CrY schreef:
Waarom een zanger met een lagere stem aannemen als je dát niet eens wil doen?

Ook dit kan je weer omdraaien. Waarom gaan zingen bij een band van wiens muziek je de vereiste noten niet kan halen?