Dire Straits - Communiqué (1979)

Label: Vertigo

1. Once upon a Time in the West (5:25)
  2. News (4:14)
  3. Where Do You Think You're Going? (3:49)
  4. Communiqué (5:49)
  5. Lady Writer (3:45)
  6. Angel of Mercy (4:36)
  7. Portobello Belle (4:29)
  8. Single-Handed Sailor (4:42)
  9. Follow Me Home (5:50)
Choo Choo schreef:
Heeft iemand hem op mp3 voor mij? Ben zeer benieuwd naar die versies van TR en SoS!
Dat mag niet hier, hè. (maar je hebt pm).

Choo Choo
chevy93 schreef:
Dat mag niet hier, hè. (maar je hebt pm).
Oh, maar toch bedankt! Heb ze ook direct maar even geluisterd. Gaat nu eigenlijk niet echt meer over Communiqué, maar goed, ik zal toch hier even antwoorden. Telegraph Road is zeker een mooie versie, enige minpuntje vind ik het stuk van "I've seen desperation explode into flames", daar zit totaal niet die emotie in die in het origineel wel zit (mooiste stuk van het nummer). SoS vind ik inderdaad ook niet echt heel bijzonder in die versie.

avatar van Thuurke
Lekkere laid back plaat voor een zwoele zomeravond. Helaas heb ik deze plaat deze zomer niet kunnen draaien.

Thuurke schreef:

Was weer een klote zomer met geen zwoele avonden .

avatar van Smeerklaas
Door veel mensen wordt dit album als net wat minder dan z'n voorganger beschouwd. Ik weet niet hoe dit kan, en ik snap dat niet. Als ik naar dit album luister hoor ik alleen maar lekker nummers waarop helemaal niets mis mee is. Misschien ligt dit aan mij maar ik vind dit echt niet een 2e, mindere versie dan hun debuutalbum maar gewoon een volwaardige album, met erg lekker gitaarwerk. Daarom geef ik dit album ook 4,5 sterren, puur omdat er gewoon vrijwel niets op aan te merken. is.

avatar van Rogyros
Volledig eens, smeerkaas. Ik vind dit album ook echt beter dan het debuut. Misschien vind ik dit album zelfs wel de beste van DS.

avatar van Running On Empty
Ook mee eens. Samen met Making Movies mijn favoriete Dire Straits plaat.

Choo Choo
Rogyros schreef:
Volledig eens, smeerkaas.
Is dat schelden nu echt nodig?

Maar is zeker een superalbum dit, met pareltjes als Once upon a time, news en follow me home. Maar ik vind dat het debuutalbum er toch net iets meer heeft!

avatar van IntoMusic
Choo Choo schreef:
Maar ik vind dat het debuutalbum er toch net iets meer heeft!

Dat is bij mij de ene keer wel en de andere keer zet ik deze weer bovenaan. De eerste 2 van de Straits zijn voor mij sfeerbepalend. Als ik een ietwat ingetogener en sfeervol album wil, zet ik meestal Communiqué op. Wil ik ietwat meer rock of afwisseling, dan zet ik hun debut op.
Wel zijn beide albums mijn facoriet met als goede derde Love over gold.

avatar van rudiger
Ik draai deze ook soms meer dan hun debuut , toevallig gissteren nog in zn geheel beluisterd.
Ach die dikke 40 minuten zijn ook zo om als je geweldige nummers voorbij hoort komen .
En er gaat ook geen dag voorbij zonder dat mijn buurvrouw de tonen van DS of MK aanhoort en daarbij regelmatig op mn deurbel drukt .
Hier staat geen enkel zwak moment op en daar past alleen de dikke 5 sterren bij .

avatar van chevy93
Zal ik dan ook maar bekennen dat ik deze beter vind dat het debuut?

Goed bezig, Chevy!

chevy93 schreef:
Zal ik dan ook maar bekennen dat ik deze beter vind dat het debuut?

Ik vind deze beter dan het debuut en het debuut vind ik beter dan deze .

avatar van Rudi S
Ik vind ze ook wel allebei beter dan het debuut

avatar van chevy93
Vanochtend heb ik ze allebei weer eens gedraaid. Het blijven twee parels. Toch heeft deze meer een rode draad. De sfeer is gelijkwaardig en het voelt meer als één geheel.

Dit kan er echter ook mee te maken hebben dat ik Water of Love en Sultans of Swing niet in de albumcontext heb leren kennen. Individueel vind ik de nummers van Communiqué (vaak) toch inferieur aan hun meesterwerken (Telegraph Road, Sultans of Swing etc.), maar als geheel o zo sterk.

avatar van Heer Hendrik
Blijft een goed album! Ok ik vind deze ook beter dan het debuut: Where do you think yuo're going en Followme Home zijn voor mij de toppers. Typisch album wat eigenlijk voor de zomer is bedoeld. Alhoewel bij de temperaturen van dit moment ontdooien toch de autoruiten d.m.v. deze cd. Dus toch ook wel een perfecte ruirenontdooier i.v.m de warmte die dit album uitstraalt

avatar van Ronald5150
"Communique" van Dire Straits is een plaat die voortkabbelt in de positieve zin van het woord. Lekkere songs die prima in elkaar steken. Het gevaar dreigt dat het iets te gezapig wordt, maar dan is er altijd het prachtige gitaarspel van Mark Knopfler. De tweede helft van de plaat vind ik beduidend minder, maar gelukkig staan er ook sterke songs op "Communique". Dit is bij uitstek een plaat om bij te relaxen en te genieten van de talenten van Mark Knopfler. Wat dat moet wel gezegd worden, hij is op afstand de dragende kracht van de band.

avatar van henk01
Dit is de 'missing' voor mij in de reeks van Dire Straits.

Hoe komt dat eigenlijk?, vraag ik me zo af.
Heb ze toch tot 'on every street' goed gevolgd.

Waarom deze niet?

avatar van freakey
Schijnbaar toch niet zo goed gevolgd..... Misschien door het ontbreken van een echte hit?

avatar van henk01
Lady writer toch?

avatar van freakey
Da's wel de single ja.... maar hit.....

freakey schreef:
Da's wel de single ja.... maar hit.....

Een 18de plaats in de top 40 mag je rustig een hit noemen .
Of moet een song de top 10 gehaald hebben ?????

avatar van freakey
Maar minder grote hit dan op welke andere Dire Straits plaat dan ook....

avatar van rudiger
Das waar maar dat had jij er net niet bijgezegd .

Waarvan akte....

avatar van Heer Hendrik
freakey schreef:
Maar minder grote hit dan op welke andere Dire Straits plaat dan ook....

uhh... dat klopt niet hoor.

Making movies bevatte in ieder geval geen top 40 notering. Alleen maar singles die de tipparade haalden ( Tunnel of love en Romeo and Juillet)

Heer Hendrik schreef:

uhh... dat klopt niet hoor.

Ja heb jij ook gelijk in , dat ik daar zelf niet opkwam .

avatar van Rogyros
Maar Romeo & Juliet is uiteindelijk toch een heel bekend nummer geworden vanwege de live registraties. Nummers van dit album zijn vaak overgeslagen. Echt een onderschat album. Wellicht door Mark Knopfler zelf ook.

Rogyros schreef:

En ook een veel grotere hit: Making Movies - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

Dire Straits discography - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

Romeo and Juliet was internationaal een grotere hit dan Lady Writer