Dire Straits - Communiqué (1979)

Label: Vertigo

1. Once upon a Time in the West (5:25)
  2. News (4:14)
  3. Where Do You Think You're Going? (3:49)
  4. Communiqué (5:49)
  5. Lady Writer (3:45)
  6. Angel of Mercy (4:36)
  7. Portobello Belle (4:29)
  8. Single-Handed Sailor (4:42)
  9. Follow Me Home (5:50)
Ik heb alle reacties eens gelezen, en ik zie dat een aantal mensen er hetzelfde over denken als ik. Allereerst lijkt het te veel op een wat mindere variant van het debuut, maar wat vooral stoort is dat het album geregeld maar wat voortkabbelt. Zo erg als het slaapverwekkende 'News' wordt het gelukkig verder nergens (al komen het titelnummer en 'Portobello Belle' nog akelig dicht in de buurt), maar erg veel spanning zit er niet in dit album.

Het degradeert zo wel een beetje tot achtergrondmuziek. Ik laat mijn oorspronkelijke stem van 2,5* ook na herbeluistering nog maar even staan.

Choo Choo
Geweldig album, maar vind het toch niet de beste van Dire Straits (ook al heb ik dat lange tijd beweerd), het debuut is toch een tikkeltje beter. Neemt niet weg dat ie nog steeds 5 sterren krijgt.

Veel mensen vinden Lady Writer zo goed, maar dit vind ik juist het minste nummer. Verder alleen maar supernummers met Once Upon a Time in the West als prachtige opener en Follow Me Home als fantastische afsluiter. Dat zijn voor mij dan ook de favorieten, samen met Where do you think you're going.

Stijn_Slayer schreef:
wat vooral stoort is dat het album geregeld maar wat voortkabbelt. Zo erg als het slaapverwekkende 'News' wordt het gelukkig verder nergens (al komen het titelnummer en 'Portobello Belle' nog akelig dicht in de buurt.

Ik snap echt niet hoe je deze nummers slaapwekkend kunt noemen. Ik denk dat je dan gewoon niet van Dire Straits houdt...

Ik houd niet zo erg van Dire Straits omdat ze vaak slaapverwekkend en saai zijn.

Stijn_Slayer schreef:

Dat was me al opgevallen en als je ergens niet van houdt kan het ook nooit een voldoende krijgen.

Andere Dire Straits platen heb ik wel een voldoende toegekend.

avatar van rudiger
Ik vind deze weinig verschillen met het debuut en soms vind ik deze zelfs beter .Follow Me Home vind ik 1 van de beste nummers die ze gemaakt hebben evenals Where Do You Think .
Verder begrijp ik het woordje saai nooit erg in de muziek want wanneer is iets saai .
Ik kan nou niet zeggen dat Knopflers gitaarspel saai is , verre van dat zelfs .
En dan komt het bekende cliche weer om de hoek kijken : Smaken verschillen .

avatar van IntoMusic
Toch maar weer in mijn top 10 gezet. Heb een beetje hetzelfde: soms vind ik deze beter dan hun debut en dat komt met name door de 'flow' die dit album (wel) heeft.
Zeer mooie songs als News, Where do you think (overigens vind ik de versie op Money for Nothing beter), Communique en de laatste 2 tracks. Daar tegenover lekkere uptempo Lady writer en Anger of mercy die de boel juist niet in laat kakken.

Once upon en Portobello zijn studio absoluut hoogwaardig, maar vooral de eerstgenoemde hoor ik liever live tijdens de 85/86 tour: lekker langgerekt met sublieme intro.

rudiger schreef:

Ik vind dit zeker beter dan het debuut. Sterker nog, ik vind Communiqué het beste album van Dire Straits. De enige die ik 4,5 ster heb gegeven geloof ik. News vind ik verre van slaapverwekkend, maar een van de betere songs op het album, evenals Where Do You Think You're Goining. En zoals jij al zegt, Ruud: Follow Me Home. Heerlijk nummer. En dat nummer vind ik juist weer heel anders dan het debuutalbum.

Lady Writer vind ik ook een heerlijk nummer en zo kunnen we wel doorgaan. Ik draai deze errug graag!

Sterk album. Niet zo sterk als het debuut, maar 't was dan ook een zeer sterk debuut

avatar van Twinpeaks
Ook een fijne niks aan de hand plaat van Knopfler en companen.Het borduurt keurig voort op het debuut al zijn de composities hier wat minder spannend.Portobello Belle en Lady Writer zijn voor mij de uitschieters hier.

Ik vind dit album best goed van hun , maar ik kan de reactie,s begrijpen van mensen die dit album wat aan de saaie kant vinden.
Dit album heeft eigenlijk geen enkel rocknummer en geen enkel nummer komt in de buurt van telegraph road. ( dat nummer heeft gewoon alles)
Op dit album staat geen lelijk eendje , maar ook geen enorme uitschieter.
Hun debuut vind ik toch net iets beter , daar staan nummers op met net iets meer power.

anoniempje 30 schreef:

Ben ik helemaal met jou eens , Telegraph Road is het beste nummer allertijden en dat is niet te overtreffen . Een beter nummer is er niet en zal er ook nooit komen ook .

avatar van IntoMusic
Alhoewel de live versie van Once upon a time... mijns inziens wel erg dicht bij Telegraph Road komt

avatar van Running On Empty
Ik vind de studio versie van Once Upon A Time van deze plaat echt ettelijke malen beter dan de live versie waarin alle subtiliteiten volledig om zeep worden geholpen door een niet bij het nummer passend drumpatroon, overigens erg veel lijkend op het ritme in Bombolini van Chris Rea.

De live versie van Once Upon A Time komt echt totaal niet in de buurt van Telegraph Road wat mij betreft

avatar van Rogyros
Ik vind de live versie van Once Upon A Time op Alchemy juist beter dan de studioversie. Er is sowieso dat ieder live nummer van DS de studioversie overtreft.

avatar van Running On Empty
Gelukkig mogen we onze eigen meningen hebben want ik ben het in het geheel niet met je eens. Sommige live nummers klinken door een nieuw arrangement geweldig, bijv. de lange versie van Sultans Of Swing maar zeker niet alles. De studioversies staan veelal sowieso als een huis.

Once Upon A Time van deze CD vind ik live op Alchemy echt een gedrocht.

avatar van Rogyros
Met de laatste zin van de eerste alinea ben ik het helemaal eens! Die tweede alinea... Je hebt gelijk! We mogen onze eigen meningen hebben. We gaan mekaar qua Once Upon A Time en Alchemy niet vinden.

Over dit album, dit is wat mij betreft toch wel hun meest onderschatte album. Ik vind het echt een steengoede plaat. Het is zelfs mijn favoriet van DS qua studioalbums.

Rogyros schreef:
We gaan mekaar qua Once Upon A Time en Alchemy niet vinden.

Inderdaad, want op Alchemy is het juist één van de mooiste versies van OUT op schijf vastgelegd.

Maar zo staan de meningen over News ook ver uit elkaar. Mijns inziens een schitterend nummer die zeer, zeer subtiel wordt gespeeld en ook live is dit een juweel.

Dit album lijkt trouwens erg sterk op hun debuut , ze hadden van hun debuut net zo goed een dubbelaar van kunnen maken.
Wat wel best opmerkelijk is , dat in dit album geen klassieker te vinden is.
Zo had je Sultans of swing bij hun debuut , en bij private investigations bij love over gold.
Mischien wel where do you think you're going bij dit album , maar volgens mij heeft dat liedje het niet zo heel ver geschopt in de hitlijsten ,en is het gewoon niet zo heel bekend als sultans of swing en private investigations.
IK heb sterk het idee dat de straits in hun vroegere jaren minder tijd hebben genomen om liedjes te bedenken , veel liedjes lijken best veel op elkaar in die tijd , en in hun latere jaren waren op hun alums veel meer diversiteit aan liedjes te vinden op hun albums ( brothers in arms en on every street)
Qua gitaar-techniek vond ik ze vroeger echt beter , daar was Mark op z,n allerbest.

IntoMusic schreef:

Ik kan niet anders dan het met je eens zijn.

avatar van Running On Empty
Ik snap echt niet wat jullie zien in de live versie van Once Upon A TIme in vergelijking tot de fenomenale subtiele studioversie. Live is het gewoon van dik hout zaagt men planken, echt elke subtiliteit ontbreekt daarin.

avatar van vielip
Sorry Running maar ik vind de versie op Alchemy ook veel beter dan die op dit album! Er zit veel meer. schwung, power en leven in de live versie vind ik.

Choo Choo
De versie op dit album is super, net als het hele album, maar ook ik vind de versie op Alchemy echt geweldig. Heerlijk basloopje en supermooi gitaarspel!

Running, welke subtiliteiten bedoel jij dan eigenlijk?

avatar van bikkel2
Hier maakt Dire Straits nog prettige laid-back muziek . Tijdens Alchemy wordt Once Upon A Time in een veel bombastischer jasje gestoken , terwijl het hier heel relaxt wordt gespeeld .
Dire Straits veranderde in haar opvatting , werd toch steeds meer een echte stadionrock band .

Ik vind beide versies wel lekker . Het wordt live lekker uitgesponnen .

anoniempje 30 schreef:

Wat wel best opmerkelijk is , dat in dit album geen klassieker te vinden is.

Ach die hitlijsten zeggen me niet zoveel , de hit van deze Communique was eigenlijk Lady Writer .
En op dit album geen klassieker te vinden , voor mij is dit hele album 1 groot klassieker .
Prima vervolg op hun debuut , en ik ben het helemaal eens met bovenstaande Into Music dat News een zeer goed nummer is waar bijna niemand het over heeft .
News en Follow Me Home heb ik aangevinkt als favo nummers , je mag er maar 2 aanvinken en dat moesten er eigenlijk 9 zijn .
Wordt eens tijd voor een paar fatsoenlijke live cd`s en dvd`s van The Straits want daar is het maar dun mee gezaaid in platenwereld.

Choo Choo schreef:
Running, welke subtiliteiten bedoel jij dan eigenlijk?

Deze CD loopt over van heerlijke gitaarloopjes en de gitaarsound is geweldig. Ik vind Alchemy ook prima maar zoals Bikkel2 al aangeeft is de sound hier veel bombastischer en dat komt niet alle nummers ten goede. Verder vind ik bij Alchemy de gitaarsound vaak te dun en niet mooi klinken zoals bij Once Upon A Time en Telegraph Road. Dat vond ik ook al zo tijdens de Love Over Gold Tour die ik in Rotterdam heb gezien in 1983. Voor een echt goede versie van Telegraph Road zet ik overigens Swinging Golden Hearts op.

Communique bevat stuk voor stuk juweeltjes van nummers, ingetogen, veel subtiele gitaarloopjes en nergens overgeproduceerd. Heerlijk heerlijk heerlijk. Ik kan deze plaat met het grootste gemak op repeat zetten en de gehele dag draaien.

Running On Empty schreef:

Laat daar nu ook de beste versie van Sultans Of Swing op staan .

rudiger schreef:
News is inderdaad een geweldig nummer, las er inderdaad ook minder positieve verhalen over, maar dat is mijn inziens totaal onterecht. Een van de mooiste nummers van dit album, al heb ik hem niet aangevinkt als favoriet, dat zijn Once Upon en Follow me Home, maar ik denk dat News (samen met Where do you think) wel op 3 staat.

Running On Empty schreef:
Dat album zegt me niets en kan het zo snel ook nergens vinden! Heeft iemand hem op mp3 voor mij? Ben zeer benieuwd naar die versies van TR en SoS!

avatar van chevy93
rudiger schreef:
Laat daar nu ook de beste versie van Sultans Of Swing op staan .
Het is een goede versie (duh, welke niet?), maar ik kan zo 10 versies opnoemen die ik beter vind. Gewoon een doorsnee uitvoering, vind ik.

Wat betreft Once Upon a Time in the West van Alchemy. Ja, die is anders dan het album, maar die kun je dan ook niet echt vergelijken. Net zoals de Sultans of Swing-versie niet vergelijkbaar is met de albumversie. Alchemy is een totaal ander album en het is precies waar Dire Straits voor staat (qua live-optredens). Niet alleen het naspelen van de nummers. Nee, verlengen die hap!

Als je meer albumgetrouwe uitvoeringen wilt hebben, moet je deze hebben:
Dire Straits - Sultans of Swing (2008)