Tool - Ænima (1996)

2. Eulogy (8:28)
  3. H. (6:07)
  4. Useful Idiot (0:39)
  5. Forty Six & 2 (6:05)
  6. Message to Harry Manback (1:53)
  7. Hooker with a Penis (4:34)
  8. Intermission (0:56)
  9. jimmy (5:24)
  10. Die Eier von Satan (2:17)
  11. Pushit (9:56)
  12. Cesaro Summability (1:26)
  13. Ænema (6:40)
  14. (-) Ions (4:00)
  15. Third Eye (13:47)

met Chris Pitman

avatar van Smiechtel
Vreemd inderdaad!

Mwah, er is toch wel een redelijk logische verklaring voor. In den beginne stemmen natuurlijk alle fans die dit album al kenden, waardoor het hoog kwam te staan in de lijsten en meer mensen Tool ontdekten. Die hoeven het natuurlijk niet allemaal even leuk te vinden.

Dat Lateralus dan weer niet hetzelfde 'probleem' heeft, is wel opmerkelijk...

Joy
en het is voor niemand dan ook relevant

avatar van orbit
Ik denk wel dat het zo werkt.. mensen willen iets ontdekken omdat het hoog staat en het cijfer keldert omdat het uiteraard niet iedereen's smaak is. Zie ik met zoveel albums die ik geniaal vind. Is jammer, maar ook onvermijdelijk. En uitleggen waarom het dan toch briljant is gaat gewoon niet zo makkelijk op scherm

Guardian of Isis
Me dunkt dat er door die hoge notering veel mensen zijn die het beluisteren en verwachten het direct goed te vinden, maar het dan afschrijven omdat het zich niet quasi direct prijsgeeft.

Ik spreek natuurlijk niet voor de rest, maar ik heb er wel zo'n 30 luisterbeurten voor nodig gehad voordat ik erachter kwam dat ik het maar een middelmatig album vond, hoor

nog 30 keer draaen dan

avatar van orbit
Dat is ook een mogelijkheid.. een verdere verhoging van mijn cijfer verwacht ik echter niet, zoveel lagen extra hoor ik er niet meer in. Daarnaast blijft het metal, hoe je het ook went of keert.. niet iedereen is daarvan gecharmeerd, zo simpel is dat.

Joy
het feit dat je het plaatje labelt als metal zegt imo iig iets over je luistercapaciteiten, het plaatje is zoveel meer dan dat

maar idd, is het je ding niet en dan is het alleen maar jammer

avatar van orbit
Helaas ben jij van een simplisme dat teksten opschrijven hier weinig extra doet aan je verstandelijk vermogen.. ik heb al eens eerder uitgelegd wat er metal is aan Tool. Dat het complexere metal is of balletmetal, of tralahoplalametal veranderd daar dus niks aan. Voor veel mensen blijft het metallaspect er altijd uitsteken en zal misschien altijd wel een hobbel zijn waar ze niet aan voorbij komen.
Ik heb al honderden variaties op metal gehoord en ben thuis in de meest uiteenlopende muziek. Tool is daar verre van de meest complexe van. Complexiteit is echter ook volstrekt geen voorwaarde voor goede muziek in mijn oren

vergeet je doctorstitel niet te vermelden

maw, elders een ander betichten op persoonlijke aanvallen en hier hetzelfde doen

kan het hebben, en laat je voortaan lekker links liggen,je reacties zijn amper serieus te nemen, ook mbt Aenema

avatar van Gajarigon
orbit schreef:

Joy schreef:

En zo botsten de The Cure lobby en de Tool lobby... and who knows what will happen when an unstoppable force meets an immovable object?

Joy
ueh, kheb weinig tegen the cure, al is het maar omdat ik er maar 1 plaat van ken, die ik geniaal vind, 17 seconds

zal me eens verdiepen in raakvlakken tussen aenema en 17 seconds

vergeet je doctorstitel niet te vermelden

Zielig mannetje ben je ook he:

Joy schreef:

Je begint zelf als eerste weer denigrerend te doen. Reageert iemand daarop en dan heb IK het gedaan. Fantastisch! Duidelijk dat jij géén doctorstitel hebt in elk geval, zelfinzicht of posts teruglezen schijnen echt boven je macht te zijn.

Gajarigon schreef:

Let's please not make this into a total irrelevant topic.

Laten we het in vredesnaam gewoon bij Tool en Aenima houden, dat is al complex genoeg lijkt me zo

waarom kost deze plaat op vinyl minimaal 300 euro?
Tijd voor een rerelease.
De Cd klinkt ongetwijfeld minder, op vinyl moet dit vet klinken , kan niet anders

Joy
zo groot zijn de geluidsverschillen echt niet

avatar van ricardo
Hoe weet jij dat nou? Jij pindakaaste toch alleen maar albums en nummers, en jij was toch de grootste pindakaaspiraat hier op mu.me. Ik vind lp's kopen ook wel een echt modeverschijnsel aan het worden. Sommigen schrijven zelfs dat het op lp lekkerder wegluisterd. Dat snap ik nu niet, want volgens mij kun je op cd vaak geremasterde versies krijgen of in sacd of 5.1 geluidskwaliteit. Daarom snap ik ook niet wat er aan een lp beter zou zijn. Het zal de sfeer en de authentikieteit ervan wel zijn, iets anders kan ik niet bedenken. Ook mensen die moeten lopen pronken dat ze de lp in huis hebben, vind ik eigenlijk wel een beetje snobisme. Het voegt voor mij niets toe, en geef mij de cd maar, beter geluid, er kunnen een stuk meer nummers op, en bij het opbergen is het enorm ruimtebesparend. Het enigste voordeel van de lp t.o.v de cd vind ik de prachtige grote hoezen, wat soms ware kunstwerkjes oplevert, mooier om te zien dan de cd hoes vind ik (alleen om alles goed op te kunnen bergen heb ik weer liever een cd) maar verder vind ik dat de lp het op alle fronten gewoon aflegt t.o.v de cd.

avatar van andnino
Wat is dat toch met tool... Ik heb er echt gewoon heel goed naar geluisterd, ben het nu weer aan het luisteren (ben nu aan het eind van Forty Six @ 2) en ik kan er gewoon de genialiteit niet van inzien. Tot dit deel van de plaat klinkt het me gewoon als een derderangs kelderbandje. meer kan ik er niet van maken. pitloze zanger, uitgezogen gitaarriffs, en een opbouw die geen moment prikkelt laat staan fascineert. als dit de hele luisterbeurt zo blijft gaat dit cijfer dan ook een halve of een hele ster omlaag

Guardian of Isis
andnino schreef:
Ik ben momenteel te moe om hier tegen in te gaan, maar ik zal er morgen wel nog 's op terugkomen.

Overigens interessant filmpje over Forty-Six & 2:

Joy
ik begrijp het ook niet, tool een derderangs kelderbandje

maar ik begrijp dan weer wel dat het iemand niet grijpt

porcupine tree schijnt helemaal te gek te zijn, toolisch,en het doet me totaal niks..

enige wat ik kan zeggen, beluister het nog een 10 tal keren en als het dan nog niet valt gaat het niet meer vallen, of probeer lateralus

enfin

eat your heart out

avatar van Kronos
Op een of andere manier maakt Tool toch wel vrij saaie platen. Het is dat zwaarmoedig gezaag van die zanger misschien. Hoe dan ook, ik ga me er al makkelijk bij vervelen of val er van in slaap. Ook bij dit album.

@Joy, misschien kan jij eens 30 keer naar 1 album van Opeth gaan luisteren in plaats van het na een nummer of dertig definitief af te schrijven.

avatar van ricardo
Hij schrijft Opeth volgens mij niet af hoor. Het raakt hem gewoon niet. Dat kan toch? Ik vind Opeth ook een erg goede band, alleen die grunts staan mij totaal niet aan. Daarom zou ik ook niet snel er een org album van in huis halen. Is ook gewoon een kwestie van smaak.

Joy schreef:

Heb je inmiddels ook al org albums van porcupine tree beluisterd nu, of alleen nog maar you-tube momenten van die band meegemaakt?

Joy
over saai en gaap gesproken, opeth

die hele porcupineshit kan me gestole worden

avatar van ricardo
Lekker makkelijk hoor even op een lompe manier ergens tegenaan schoppen zonder dat je verteld waarom je iets vind. Ik vind dat iets te makkelijk. Ik snap het wel hoor, want het komt lekker popie over.

Guardian of Isis schreef:

Kan iemand me dan vertellen wat er zo geniaal is aan de eerste negen nummers (Intermission daargelaten)? Echt, ik zie het niet in. Porcupine en Opeth spreken me aan vanwege respectievelijk het trippy karakter en de sfeer. Porcupine Tree komt voor mijn gevoel echt recht uit het hart, vooral Fear of a Blank Planet. Dat het iets met Tool te maken heeft zie ik ook niet in.
Naar mijn gehoor is de productie hier gewoon kaal, heeft de zanger er geen zin in, zijn de gitaarriffs uitgekauwd en de dynamiek... tsja, ik word er niet warm van. Het kan best zijn dat het komt omdat ik dit niet meemaakte destijds, en dat het toen grensverleggend was, maar voor mij komt er dan gewoon het stempel gedateerd op, want ik ken muziek van ver voor deze tijd die me veel meer aanspreekt.

Joy
ken je lateralus wel andnino?

avatar van andnino
Die ken ik ja, en dat bevalt me beter dan dit inderdaad. 10,000 days bevalt me nog beter (heb ik op 4,5 staan). Maar het enige nummer daarvan wat ik echt qua genialiteit al de aandacht op mume waardig vind is Parabol/Parabola. Ik vind voor mezelf overigens wel dat ik Lateralus nog niet vaak genoeg heb beluisterd om er een goed oordeel over te kunnen geven.
Aenima verveelt me echter gewoon stierlijk. Heb het gisteravond beluisterd t/mt #9 en ik blijf bij die mening. vandaag nog eens de andere helft luisteren, zien of dat verandert.

avatar van ricardo
Ik vind deze juist nu net wat relaxter wegluisteren dan Lateralus. Deze plaat gaat er bij mij altijd wel in,en daarom heb ik hem ook het meest afgespeeld denk ik van Tool. Lateralus is nog een stuk intenser dan deze. Hier zitten nog rustmomenten en pauzes in. Bij Lateralus moet je echt het hele album de aandacht erbij houden. Heb ik niet altijd evenveel zin in. Als ik relaxt naar Tool wil luisteren gaat bij mij altijd deze of Undertow in de speler. Lateralus moet ik echt zin in hebben en echt doelbewust willen beluisteren, maar dan krijg je ook wel echt het beste wat zowat op muziekgebied is uitgebracht denk ik. Wat vind je van de drums op dit album dan andnino, want die zou ik nou niet saai willen noemen. Probeer dit album eens te beluisteren terwijl je alleen eens let op de drums, zo heb ik het ook gedaan. Geweldig is dat gewoon, en de rest komt vanzelf wel naarmate je hem meer gaat beluisteren.