Tool - Ænima (1996)

2. Eulogy (8:28)
  3. H. (6:07)
  4. Useful Idiot (0:39)
  5. Forty Six & 2 (6:05)
  6. Message to Harry Manback (1:53)
  7. Hooker with a Penis (4:34)
  8. Intermission (0:56)
  9. jimmy (5:24)
  10. Die Eier von Satan (2:17)
  11. Pushit (9:56)
  12. Cesaro Summability (1:26)
  13. Ænema (6:40)
  14. (-) Ions (4:00)
  15. Third Eye (13:47)

met Chris Pitman

avatar van Kronos
Alsof het nu weer geen kwestie van smaak is. Hetzelfde verhaal dus. Blijf naar Opeth luisteren en misschien vallen de grunts dan wel een keer precies op hun plaats omdat het buikgevoel juist weet af te stemmen op de energie ervan. Of misschien gebeurt dit ook niet.

Tool is toch vooral een band die het moet hebben van sfeervolle muziekclipjes en bijzonder artwork. Zonder dat is de muziek voor mij net niet spannend genoeg, hoe inventief er ook gerift en gedrumd wordt

avatar van ricardo
Ik vind Opeth instrumentaal erg goed, en ook de zangstem bevalt mij enorm. De grunts moet ik echter wel enorm aan wennen, en echt het enigste aan Opeth wat bij mij (nu nog) niet goed valt. Het album Blackwater Park luistert wel lekker weg vind ik. Tool is ook iets waar je van moet houden. Het raakte mij ook niet direct en duurde bij deze bij mij ook wel 10 luisterbeurten. Nu geniet ik enorm van deze muziek. Vooral bij sommige drums, als je weet dat er bepaalde stukken weer aankomen, daar krijg ik echt kippevel van. Ik vind de drums op deze en Lateralus gewoon fenomenaal goed. Eerlijk gezegd heb ik dat nog nooit beter gehoord.

avatar van Kronos
Ik heb dit album en die hierna komen al wel honderd keer gehoord. Het blijft allemaal een beetje saai en ik ben meestal eerder opgelucht als het eindelijk gedaan is. Knappe drums maken nog geen knap nummer. Muzikaal technisch gaat de band erop vooruit, inhoudelijk is het nog precies hetzelfde als het debuut. Zwaarmoedige klaagzang, muziek die varieert van donkerbruine drek tot zware zwarte kleefstroop.

avatar van orbit
Eigenlijk verwoord Kronos het wel aardig.. al is er natuurlijk wel iets meer innovatie te bespeuren tov Undertow, maar de basis van de meeste nummers is eigenlijk niet zo heel verschillend.. nogal zompige doomy metal met af en toe een woede uitspatting die wel wat weg heeft van hoe Korn dat in het begin deed of Deftones.
Dat drumwerk is vast prachtig, maar valt mij toch teveel weg tegen de muur van spelonkige riffs. Ik geef de voorkeur aan bands waar drums en gitaren niet allemaal door dezelfde gehaktmolen worden gedraaid, over het gebrek aan duidelijke baslijn dan nog maar te zwijgen. Respect voor mensen die hier nog helemaal van kicken, maar voor mij is iets als Tool allang de muziek niet meer.

avatar van hansjuvefan
Ik hoor juist een zeer stevige baslijn, het is één van de beste kenmerken van Tool

Joy
snap het overige commentaar van orbit ook niet

drums en gitaar door dezelfde gehaktmolen?

1 kenmerk van tool is dat men zon beetje los van elkaar lijkt te spelen, elkaar iig absoluut niet volgt, maar juist aanvult

feit blijft nog steeds dat je tool diverse luisterbeurten moet geven, als je het voor de eerste keer hoort kan het overkomen als een brei van geluid, juist omdat er zoveel inzit

meerdere luisterbeurten leren je ontdekken dat er in die ogenschijnlijke brei van geluid vele lagen en melodieen zitten

en die baslijn, ik vind het juist prettig dat dat instrument niet alleen wordt gebruikt ter ondersteuning maar ook een eigen leven leid en creatief gebruikt wordt als soloinstrument

avatar van orbit
hansjuvefan schreef:

Ja, het is maar welke muziek je allemaal beluisterd he.. ik vind de bas meestal nogal inferieur aan de gitaarmuur, en dan nog vind ik het een lelijk rammend basgeluid. Nergens subtiel of juist melodisch, zoals bas ook kan zijn.

Joy schreef:
enige wat ik kan zeggen, beluister het nog een 10 tal keren en als het dan nog niet valt gaat het niet meer vallen, of probeer lateralus

[...]

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het voor iemand snel duidelijk is na een nummer of dertig te pindakazen en daar eens een enkele keer op zijn gemak doorheen te luisteren, denkend; niet mijn ding.

En het maakt
hem dan geen reet uit of Tool meer uitgebalanceerde nummers schrijft, beter gestructureerd, meer afwissling.

Het doet
hem wat, of het doet hem niks, en Tool valt voor hem in de categorie doet hem niks.

Reactie hierop graag wat dieper dan: je hebt niet goed geluisterd, etc, want dat is de zoveelste poging tot persoonlijke overtuiging dat een ander, in dit geval hij, het mis heeft.

Is sowieso nergens het geval,
hij gaat ook niet lopen verkondigen dat je als Toolliefhebber de plank giga mis slaat, het is je ding, niet het zijne.

Punt ende einde.

avatar van Smiechtel
Dat zijn een hoop cursieve letters.

avatar van Kronos
Wat in cursief staat heb ik zelf niet bedacht.

avatar van dvdschaaf
Ik zou een saai album niet snel 3,5 sterren geven...

Ik ga je iig niet proberen te overtuigen dat dit een erg goede plaat is (misschien moet je de recensies lezen, of zo)

Het is inderdaad een menig, en als jij die niet deelt heeft iedereen daar vrede mee. Laten we niet over en weer met modder gooien.

Nogmaals ik kan niemand overtuigen dat dit schitterend is (en dat wil ik ook niet), immers het is mijn bescheiden mening. Er zijn ook mensen die Bob Marley in hun top 10 hebben staan. Die kunnen mij ook niet overtuigen dat dat goed is...

ricardo schreef:
Wat vind je van de drums op dit album dan andnino, want die zou ik nou niet saai willen noemen. Probeer dit album eens te beluisteren terwijl je alleen eens let op de drums, zo heb ik het ook gedaan. Geweldig is dat gewoon, en de rest komt vanzelf wel naarmate je hem meer gaat beluisteren.

Heb gewoon besloten deze op te geven. Als er nog iets komt, dan gaat dat maar met lateralus want een luisterbeurt van deze veroorzaakt enkel slaperigheid. Het drumwerk verandert daar niks aan.
Dat van vele lagen snap ik ook niet, want de band heeft naar mijn weten slechts één zanger, één gitarist en één bassist. In welk nummer vind ik meer dan die drie lagen?

Kronos schreef:

En het maakt

Het doet

Is sowieso nergens het geval,

Punt ende einde.

en je punt is?

@andnino,

Ik heb Lateralus net nog eens opgezet. Duurde deze keer maar 7 minuten in plaats van 70.
Skip, skip en nog eens skip. Ik heb het vaak genoeg gehoord. Niet 1 echt goed nummer tegengekomen tijdens mijn Tool-sightseeing-trip. Af en toe wel wat leuke ideeën en daar blijft het bij.

Ik ga eens een halfje sterretje van mijn waardering afhalen daar want hoewel het album wat spectaculairder klinkt dan Ænima vind ik het zeker niet beter.

@dvdschaaf,

Ik hoef geen recensies te lezen om te weten wat ik wel of niet goed vind. De muziek van Tool mist voor mij inhoud en leunt te veel op effectbejag. Complex klinkende riffs, wat futuristisch aandoende geluidjes (op Lateralus en 10000 Days), inventief lijkend drumwerk waarin nu eens nooit een keer echt raak gemept wordt.

En toch 3.5*, voor de goeie ideeën en de originaliteit, van de hele omkadering ook.

ricardo schreef:
Gewoon een potje zeiken hier denk ik, meer niet.

Dat laat ik aan jou over.

Joy
jullie zijn er beide goed in

Kronos schreef:

zo zie ik het nou ook

kronos is een grapjas en amper serieus te nemen

carey iemand noemen die nooit een keer echt raak mept, die opmerking kan maar 1 doel hebben, provoceren

en die mening staat los van of je va tool houd of niet

doe het maar eens na zou'k zeggen

avatar van andnino
Of ik het na kan doen heb ik niets aan. Ik vind Dream Theater ook doodsaai. Het moet me boeien, en dat is op dit album enkel met Intermission het geval, en ik denk niet dat dat het doel was van de band.

avatar van Nicholas123
Ik denk eerder dat Kronos liever gewoon drummers hoort die wellicht iets minder complex drummen maar wel gewoon to the point zijn. Zelf vind ik Carey niet echt te vergelijken met dat soort drummers, hij brengt gewoon een heel anders soort gevoel teweeg die erg kenmerkend is voor Tool. Het is erg vloeiend, krachtig en toch beheerst.

Joy
als je carey niet boeiend vind vraag ik me af wat voor drumwerk je dan wil horen

voorbeelden graag, wellicht leer ik er nog wat van

Gene Hoglan (super strak en snel),
Dave Turncrantz (geweldige techniek en fills), overigens mijn favoriete drummer
Brann Dailor (zie regel boven),
Thomas Haake (onmenselijk mathemathisch technisch),
Morten Loewe (superintens blastspel)
Marco Hildén (vaak langzaam maar enorm indrukwekkend)
Dave Lombardo (goed agressief)
de drumsectie van Slipknot tijdens hun eerste album. ontzettend rauw en puur
Orri Páll Dýrason van Sigur Rós doet het ook niet slecht trouwens

avatar van Kronos
Ik vind Brann Dailor van Mastodon bijvoorbeeld veel beter. Die gaat lekker loos terwijl hij tussendoor wel raak mept.

kronos is een grapjas en amper serieus te nemen

Ik denk dat Joy zich wat te snel en te veel zwart schaap voelt. Terwijl vaak alleen de bal maar wordt teruggekaatst.

---

Tijd voor wat muziek.
Point of View van Fates Warning, maar niet van hun album A Pleasant Shade of Gray. (Mark Zonder, schitterende drummer ook!)

Joy
wit schaap, shaun the sheep zoals je ziet links

enfin, ik ga me serieus eens verdiepen in bovenstaande drum namen

fates warning, point of view

oftewel,laten we een queenscrychenummer schrijven, welnee , we gaan het gewoon schaamteloos kopieren voor 2/ 3de, scoren we vast mee

uiterst zwak

avatar van Kronos
Een goeie vermomming natuurlijk, witte wol voor een zwart schaap.

Dat over Fates Warning schrijf je om te provoceren hè. Whhohoo, dat kan je namelijk niet menen. Ik neem je niet meer serieus hoor.

Maar weer serieus, die drummer van Tool vond ik eerst wel spectaculair, nu slaapverwekkend. Het enige wat hij mij duidelijk maakt is dat hij heel veel verschillende trommeltjes heeft. Sla eens lekker door op die dingen op het moment dat dat relevant is, denk ik dan. Maar nee, net als bij de gitaarriffs blijft het bij een vage onwaargemaakte belofte. Er wordt met al dat gepiel wat spanning opgebouwd maar het knalt er nooit eens echt uit. Dat vind ik dus vermoeiend. De muziek roept wel een zeker oergevoel op. Dat van oersaai.

Joy
ik vind carey juist bijzonder omdat hij geen ingewikkelde partijen speelt om het ingewikkeld doen en te laten zien dat hij het kan, ik vind hem aanvullend en ondersteunend spelen, vult de muziek aan met riffs en roffels als de muziek dat vraagt, maar schroomt er ook niet voor een relatief eenvoudige beat te spelen als dat past bij dat moment zelf

een mooi voorbeeld van redelijke eenvoud in dienst van een nummer vind ik dit stuk:

wat zou je dan voor drums willen horen onder een plaat van tool?

Joy schreef:
wat zou je dan voor drums willen horen onder een plaat van tool?

Daar kan ik momenteel geen zinnig antwoord op geven omdat ik voor onbepaalde duur helemaal geen plaat van Tool meer wil horen.

mooi

snel slayer draaien dan

want lombardo is er een van het forse hak en beukwerk, terech want subtiliteiten zit niemand op te wachen bjj slayer

tool.carey, is wat dat betreft milder en subtieler

avatar van ricardo
Het mooiste van Carey vind ik ook dat hij echt goed de timing weet vast te houden, en ook even niet drumt als dat niet nodig is. Voor mij zijn de beste drummers niet gelijk de powerdrummers van het harde beukwerk. Als ik de drums op dit album hoor dan zitten er zoveel ritme en tempowisselingen in, daar krijg ik echt kippevel van. De spierballendrummers vind ik zeker per definitie niet beter dan technische drummers met een goede timing. Ik vind de drums zo lekker variabel en complex en ook erg goed getimed dat ik nog steeds betere drums moet horen dan op Lateralus, want dat is voor mij tot nu toe nog het allerbeste drum album wat ik ooit gehoord heb.

avatar van Kronos
Nog nooit naar jazz geluisterd zo te horen.