Tool - Ænima (1996)

2. Eulogy (8:28)
  3. H. (6:07)
  4. Useful Idiot (0:39)
  5. Forty Six & 2 (6:05)
  6. Message to Harry Manback (1:53)
  7. Hooker with a Penis (4:34)
  8. Intermission (0:56)
  9. jimmy (5:24)
  10. Die Eier von Satan (2:17)
  11. Pushit (9:56)
  12. Cesaro Summability (1:26)
  13. Ænema (6:40)
  14. (-) Ions (4:00)
  15. Third Eye (13:47)

met Chris Pitman

tER
Joy schreef:
die holoversie was een beperkte oplage

Ik dacht dat hij nog steeds in de VS wordt verkocht.

avatar van Sebashuis
ach ja Ænima heb hem ooit zelfs een 5 gegeven maar daarna totaal niet meer geluistert raar eigenlijk.

De tijden daarna luisterde ik alleen maar nummers als Stinkfist, H en Jimmy voor even leuk tussendoor. Totdat ik een nieuw set oordoppen had en Stinkfist ineens als een bom insloeg ik ga hem nog maar eens in een keer in zijn complete 5 kwartier luisteren.

avatar van My Addiction
Prachtige CD! Eindelijk ben ik hem volledig gewoon, spijtig dat ik hem er niet meer bij krijg in mijn top tien, ik weet echt niet wie ik weg zou moeten doen. Hij staat dus op plaats 11

tER schreef:

Ik dacht dat hij nog steeds in de VS wordt verkocht.

De holoversie is Amerikaans. Ik heb 'm kunnen vinden in de helaas ter ziele gegane muziekzaak Brutus in Amsterdam. De Europese versie is die met de nep back-catalogue (die overigens zeer vermakelijk is! )

kaztor schreef:

En ik 13 jaar geleden lekker naief naar de toonbank van de platenboer lopen om te vragen waar ik het christmas album kan vinden...

Slowchat verwijderd.

avatar van muismat

muismat schreef:
Ik vind Tool en Pearl Jam wel een beetje op elkaar lijken qua sound

...dat moet je even uitleggen

muismat schreef:

Wat ?

Zo vreemd vind ik dat ook niet. Komen toch allebei een beetje voort uit de grunge/Amerikaanse hardrock-traditie en de zang van beide bands heeft nogal een cathartische boventoon. Eigenlijk kun je Led Zeppelin ook wel aan het rijtje toevoegen.

avatar van Gajarigon
herman schreef:

Ik vind de stemmen van de respectievelijke zangers toch niet echt te vergelijken, en de sound is toch ook serieus verschillend. Tool heeft de nu-metal dropped D sound die op zowat elk nummer doorklinkt, terwijl Pearl Jam toch veel meer classic rock invloeden heeft.

avatar van andnino
herman schreef:

Eens. Niet dat van Led Zeppelin.

avatar van Bardt1980
Na het overlijden van Kurt Cobain begin jaren negentig moest Tool volgens platenbonzen met hun album Opiate (na succesbands als NIrvana, Alice in Chains en Pearl Jam) the "Next best thing" in het rijtje worden.

Met het album Opiate kan ik dat nog enigzins een beetje begrijpen. Het album is in dezelfde omgeving en tijdsgeest ontstaan. Mede door de overeenkomstige rauwheid die het album uitademt en de afwisselende zangpatronen van Maynard wordt de link gauw gelegd.

Maar we hebben het hier over het album Aenima, en die vind ik verre van grunge/seattle rock klinken. Dan ga ik muzikaal gezien eerder voor de vergelijking met Led Zeppelin.

Opiate en Undertow verschenen beiden voordat Kurt de hand aan zichzelf sloeg.

Alles van na Undertow heeft inderdaad geen hol meer met de grunge-stroming te maken. Die grunge''-link zie ik overigens niet erg duidelijk. Dit ligt veel meer in de lijn van een Helmet dan van een Nirvana... Daarnaast vind ik AIC veel meer een metal- dan een 'rock'-band. (Want 'grunge' is niets meer dan een fancy benaming voor... rock!)

avatar van My Addiction
Hij staat in mijn top tien whoow !
Eigenlijk ben ik niet echt voor metal maar dit is toch wel een uitzondering

Antonio
My Addiction schreef:
Hij staat in mijn top tien whoow !
Eigenlijk ben ik niet echt voor metal maar dit is toch wel een uitzondering

En dan te bedenken dat Lateralus NOG beter is

Guardian of Isis
Inderdaad, één van die 3 Arctic Monkeys-albums er uit wippen en Lateralus erin!

Guardian of Isis schreef:
Inderdaad, één van die 3 Arctic Monkeys-albums er uit wippen en Lateralus erin!

sorry maar ik ben die hard fan van AM dus dat gaat niet gebeuren ;p
Hm ik denk niet dat ik Lateralus beter ga vinden
Lateralus zal denk ik nog meer metal en echt voor de 'metal-lovers zijn' en dus ook voor een kleiner publiek bedoeld zijn. En aangezien ik het niet zo echt voor metal heb... Aenima is wel metal maar ik denk met zijn hoge plaats in de top 250 dat het een wijd publiek aanspreekt en dat ik het daarom zo goed vind. Wel metal maar niet over the top en valt voor een breed publiek goed in de smaak. Of ben ik hier fout in? Als je tenminste begrijpt wat ik bedoel want ik heb het altijd al moeilijk gevonden mijn mening te verwoorden...

Of Tool echt 'n groot publiek aanspreekt durf ik te betwijfelen, maar dat er genoeg Toolfans op deze site zitten is evident. Verder zou ik ook niet echt weten of Lateralus meer naar metal neigt dan deze; Ænima is naar mijn gevoel toch een stuk harder dan diens opvolger, die meer rustgevende, meditatieve momenten kent, zoals Reflection.

Antonio

Hm ik denk niet dat ik Lateralus beter ga vinden

Of ben ik hier fout in?

Ik zou zeggen, luister eens een paar maal naar Lateralus en je zult horen dat het toch echt geen metal is mijn inziens.
Lateralus is over de hele linie gezien (je kunt het bijna beschouwen als een 80 minuten durend epos...) een stuk rustiger dan Aenima.
Veelal lang uitgesponnen, rustige, soms bijna meditatieve (wat Karl ook al zei...) muziekstukken met aardig wat stemmingswisselingen, het neigt een heel stuk meer naar progressieve rock als je het mij vraagt...

Geen wonder dat ze ten tijde van de release van Lateralus een korte tour hebben gedaan met de ''godfathers'' van de progressieve rock, namelijk King Crimson !

avatar van Sandokan-veld

Wel eerst luisteren Addiction
Lateralus is niet meer 'metal' dan Aenima*. Als ik het verschil zou moeten uitleggen dan is Aenima juist wat heavier, maar ook wat afwisselender door die flauwe tussendoortjes. Lateralus is wat zweveriger en heeft een wat 'opener' geluid.

Sowieso denk ik niet dat de puristen Tool accepteren als 'metal'. What's in a genre?

*te lui om de sneltoets op te zoeken voor ae

avatar van VanDeGriend
Berichten verplaatst naar Tool

Hooker with a Penis is toch eigenlijk wel een ontiegelijk vet nummer. De twee openers, Ænema en de afsluiter zijn ook zeer goed, maar toch blijf ik me storen aan het min of meer geforceerde geluid van Tool, alsof ze te hard hun best doen nummers te maken die niet lekker in het gehoor liggen. Terwijl, zo blijkt uit de eerder genoemde nummers (met name Stinkfist en Eulogy), ze dat juist op formidabele wijze kunnen. En die fillers, tja, ik kan d'r nog steeds niet warm van worden.

HammerHead schreef:

Dit stukje staat ook gewoon aan het begin van de albumversie op deze plaat hoor.

Met uiteraard nog:
"Today a young man on acid realized that all matter is mearly energy condensed through a slow vibration, that we are all one consciousness experiencing itself subjectively, there's no such thing as death, life is only a dream and we are the imaginations of ourselves. Here's Tom with the weather....It's not a war on drugs, it's a war on personal freedom, that's what it is,
ok? Keep that in mind at all times.
"

Toch een mooie inleiding voor misschien wel het beste nummer aller tijden.

En direct erachteraan (waarom ben je dat vergeten?):
"Thank You."

Maar inderdaad, alleen het lezen van je (oude) bericht bezorgt me al kippenvel.

Ik heb net even een paar discussies in deze draad gelezen en wil kort even enkele belangrijke punten noemen die voor eens en voor altijd duidelijk moeten zijn:

1. Nee, Lateralus is NIET beter;
2. Ja, de fillers passen in en HOREN BIJ dit album;
3. Ja, Third Eye is het beste nummer aller tijden en
4. Nee, Lateralus is NIET beter.

Ad 1: Het valt me op dat veel meningen gebaseerd zijn op een zeer scheve verhouding van luisterbeurten. Oordeel a.u.b. pas wanneer beide albums volledig zijn bezonken. Vanuit Lateralus gezien gaat 10,000 Days ondanks Vicarious gelukkig weer iets richting Ænima. Liefhebbers van 'prog' vergeef ik hun liefde voor Lateralus.

Ad 2: De fillers hebben een noodzakelijke functie: het bereidt de luisteraar voor op de reguliere nummers en laat de luisteraar ervan bijkomen. Zonder de fillers zouden de reguliere nummers elkaar te snel opvolgen waardoor de impact ervan minder zou zijn. Faaip De Oiad van Lateralus vind ik veel meer een onnodige en irritante filler.

Ad 3: Dit staat eerlijk gezegd toch wel eens onder druk. De laatste jaren luister ik minder naar Tool en is er een hoop goede dingen uitgebracht. Maar als iemand mij erom vraagt, komt Third Eye nog altijd als eerste in me op als beste nummer en Ænima als beste album aller tijden.

(Æ = CTRL-ALT-SHIFT-Z)

Guardian of Isis
Bij mij is het Alt-146 om "Æ" te bekomen.

Guardian of Isis schreef:
Bij mij is het Alt-146 om "Æ" te bekomen.

Ja, ik weet het. Maar het minst belangrijke punt van mijn post was eigenlijk om te laten zien dat er een gemakkelijker alternatief is.

avatar van Sandokan-veld
Æ Æ Æ

Thanks!

avatar van Gajarigon
Casagrande schreef:

1. Nee, Lateralus is NIET beter;
2. Ja, de fillers passen in en HOREN BIJ dit album;

Ik heb beiden toch al een keer of wat beluisterd en ik oordeel er anders over: Lateralus > Ænima. Fillertjes zijn hier toch ietwat storend, terwijl er op Lateralus maar 1 staat die dan nog volledig op het einde komt (plaat kan je dus gewoon afzetten na Triad). Hier moet je 4 minuten Ions horen vooraleer je doormag naar Third Eye.

Joy
correctie, pushit is het beste nummer, third eye staat bijna daar naast

de hierboven genoemde geforceerdheid begrijp ik totaal niet