Begin 2010 verscheen 'Teen Dream'. Een plaat die mij na een aantal luisterbeurten meteen vastgreep. De zang van Victoria, de trage, bombastische drums, het melancholische orgel. Ik draaide niet anders dan dat album en bombardeerde het meteen tot 'Plaat van het jaar' (dat uiteindelijk ook zo bleek te zijn). Ik gaf de plaat maar liefst 4,5* hier op MusicMeter.
Nu terugkijkend, zie ik dat ik wellicht iets té positief ben geweest over deze plaat. Ik vind het nog steeds een geweldige plaat, maar lang niet alle nummers weten me nu nog te raken. Uiteindelijk blijven er van die plaat misschien nog drie, vier echt sterke nummers over: 'Zebra', 'Norway', 'Used To Be' en '10 Mile Stereo'. Maar destijds was ik er van overtuigd dat Beach House met 'Teen Dream' hun meesterwerk hadden gemaakt.
Totdat ik 'Bloom' hoorde.
Opnieuw viel me op, dat de plaat even op me in moest werken - dat was bij 'Teen Dream' ook zo. Eerst dacht ik: dit haalt de kwaliteit van het vorige album niet. Maar naarmate ik de plaat vaker beluisterde, hoorde ik dat het 'Teen Dream' wel degelijk overtrof. De sfeer is weliswaar hetzelfde, maar toch verschilt 'Bloom' met de voorganger.
'Bloom' bevat veel meer up-tempo-nummers. Er is ook veel meer plaats voor vrolijkheid. Zo'n nummer als 'Wild' bijvoorbeeld. Het is heerlijk dansbaar en ik word er vrolijk van. Of het geweldige 'New Year': opnieuw vrolijkheid! De krachtige, lijzige stem van Victoria, de prachtige rol voor de drums op 1:40. Heerlijk.
En dan is er nog 'Troublemaker' dat misschien nog het meest aansluit op 'Teen Dream'. Dat intro gaat door merg en been. Orgel, drums, snerpende gitaar. Kippenvel. Maar het meest opvallende nummer is natuurlijk 'Irene', dat opvalt door zijn lengte. Acht minuten. Weg vrolijkheid: het is zwaar, loom, melancholisch nummer dat stoelt op één zin dat alsmaar wordt herhaald: 'It's a strange paradise'. Nergens verlies ik mijn aandacht bij dit nummer. Op drie minuten wordt de spanning opgebouwd met een heerlijk tussenstuk voor de drums. Langzaam brengt het orgel er melodie in. Wow!
En dan heb ik nog niets eens gehad over het wonderschone 'Wishes', het verstilde 'On the Sea' of 'The Hours', dat zo fijn begint met de samenzang (dit doet aan 'Norway' denken) en natuurlijk de sterke single 'Myth'. Geen enkel minpunt? Alleen aan 'Lazuli' moest ik wennen, maar toen ik het nummer vanochtend opnieuw luisterde, viel het wél goed.
Kortom: alle tien goed! En op dit moment ga ik gewoon weer zeggen: 'Plaat van het jaar'!