Common - Be (2005)

met John Legend en Bilal

5. Testify (2:37)
  6. Love Is... (4:10)
  7. Chi-City (3:27)
  8. The Food [Live] (3:37)

met Kanye West

9. Real People (2:48)
  10. They Say (3:58)

met Kanye West en John Legend

11. It's Your World (Part 1 & 2) (8:30)

met Bilal, Pops en The Kids

12. So Cool * (4:29)
BZN schreef:
er is jammer genoeg niks meer over van deze man
Weer zo iemand die Common afschrijft omdat ie eenmaal commercieel is gegaan . Sad.

avatar van maxinator
Inderdaad, één minder album na een hele waslijst aan steengoede albums en er is niks meer over van hem.

avatar van MJ_DA_MAN
Common koos er gewoon bewust voor om zo'n album te maken; eerst Finding Forever, dan een eenmalig uitstapje naar de wat commercieelere hiphop, en dan weer terug naar de roots van soulvolle hiphop met o.a. Kanye en No I.D. op The Believer, die hopelijk dit jaar nog uitkomt. Maar op UMC rapte Common trouwens ook helemaal niet verkeerd, vrij goed zelfs, maar blijkbaar hebben sommige mensen een bril op die direct een MC als slecht ziet als hij op TV komt met een dure clip of met een Pharrell-beat.

Wat is ''het''?

avatar van Ralph
Common is gewoon een betere rapper dan alle commerciële rappers van tegenwoordig, zowel technisch als lyrisch. Dat hij een minder album maakt (lees commerciëler) houdt niet in dat hij gelijk het niveau aanneemt van al die rappers. Hij stijgt er nog steeds ver bovenuit.

MJ_DA_MAN schreef:
Wat is ''het''?

?

avatar van Niek
Hoewel dit vreselijk offtopic gaat wil ik er toch even op in gaan. Ik ben het tot op zekere hoogte eens met max en mink: je moet Common niet afschrijven omdat ie een gedrocht van een plaat heeft gemaakt. Niet eens ben ik het met:
MJ_DA_MAN schreef:
Maar op UMC rapte Common trouwens ook helemaal niet verkeerd, vrij goed zelfs,
want Common was, een enkele uitzondering daargelaten, tenenkrommend op UMC.
Finding Forever was ook niet om over naar huis te schrijven dus enige sceptis is op zijn plaats. Ook vraag ik me af of Common er verstandig aan doet om weer met Ye en No ID aan de slag te gaan. Laten we maar gewoon hopen op het beste, want ik geloof nog altijd dat ie kan rijmen als niemand anders.

maxinator schreef:
?
Dat was een reactie op R&P, maar die heeft zijn berichten verwijderd, zoals hij wel vaker doet waardoor sommige reacties lijken op die van een achterlijke (in dit geval die van mij).

avatar van maxinator
Oh oke, erg jammer van R&P

avatar van Booyo
één van mijn favoriete hip-hop albums. Met Be (intro) als misschien wel mijn favoriete hip hop track aller tijden. Muzikale, sfeervolle beats, met daar nog is bij het heerlijke stemgeluid van Common Sense. Ja, een topper dit.

Be is sowieso de beste album-intro allertijde

avatar van josbosvos
UmindC schreef:
Be is sowieso de beste album-intro allertijde

Nee, maar zeker een héle goede .

avatar van josbosvos
BZN schreef:

er is jammer genoeg niks meer over van deze man

Mensen die deze mening hebben zou ik trouwens van harte uitnodigen om dit artikel te bekijken: http://www.statemagazine.nl/state.php/article?data[articleid]=4903 .

avatar van Kill_illuminati
Leuke interview. Maar ik heb mij nooit getwijfelt aan deze man.

avatar van Silky & Smooth
Mooi interview. Hij verwoordt zijn visie op albums de het te vergelijken met een foto. Ik ben het hierin totaal met hem eens. Vandaar mijn liefde ook voor albums met een of enkele producers. Ook leuk dat stukje over J Dilla. Precies hoe ik hem mij voorstel: ingetogen en de muziek voor je laten spreken.

avatar van UmindC
Leuk en interessant stukje inderdaad. Had hem al gelezen.
Ben in ieder geval benieuwd naar zijn nieuwe plaat.

goed beluisterd. straight classic in mijn ogen en een echte ogenopener... denk dat ik dankzij dit album een hoop nieuwe hiphop ga ontdekken.. ook ff blackstar gehaald en meer van talib en mos def

avatar van Rhythm & Poetry
krayziericky schreef:
in mijn ogen en een echte ogenopener...

avatar van RebelINS
Toch nog een halfje eraf, hij blijft mij niet boeien

avatar van Silky & Smooth
Eindelijk in bezit! Het blijft een heerlijk plaatje! Wat had ik graag bij de Dave Chappelle Show willen zijn toen ze samen The Food speelden! Het plezier straalt er vanaf!

avatar van jordkaka
Common kan mij nooit boeien eigenlijk... Finding Forever vond ik een super album, maar hoevaak ik ook luister naar Common vind ik zijn stem saai en weet mij niet te pakken. Misschien dat het nog wel komt.

Zijn stem saai !?

avatar van Robbie Keane
Common heeft een stem die je wel moet liggen, dus ik kan wel begrijpen dat je 'm, als ie je niet ligt, saai vind.

avatar van Silky & Smooth
Het eerste wat bij mij opkomt als ik aan Common denk is zijn rustgevende, wijze stemgeluid...

avatar van jordkaka
Ik ben druk bezig met al zijn albums te luisteren, ik vind het niet slecht, maar misschien dat hij mij nog gaat boeien aangezien heel veel mensen hier die toch wel redelijk dezelfde smaak hebben als ik, al zie ik het zo, het erg goed vinden.

avatar van Silky & Smooth
Ik kan mij persoonlijk niet voorstellen dat iemand dit alleen al minder vind, maar dat is natuurlijk smaak. Ik geniet nog steeds van de hele sfeer die om dit album heen hangt. Er hangt een soort 'goede/positieve' sfeer omheen, een sfeer die sowieso rond de beginperiode van Kanye hangt. Relaxed, fris, warm, soulful. Ook de sfeer die bij Chicago hoort (tenminste, dat gevoel heb ik altijd) kan je bijna proeven op deze plaat. Alleen de prachtige cover verandert in een moment mijn hele stemming. Ik vind Be echt het beste album van Common en sowieso een van de beste hip-hopalbums!

Amen.

Het enige minpunt vind ik overigens 'The Food', had er dan gewoon een studioversie opgezet.

krayziericky schreef:
goed beluisterd. straight classic in mijn ogen een echte ogenopener... denk dat ik dankzij dit album een hoop nieuwe hiphop ga ontdekken.. ook ff blackstar gehaald en meer van talib en mos def

avatar van Booyo
UmindC schreef:

Absoluut niet mee eens, één van mijn favorieten van deze plaat. Juist de live versie, heerlijk opzwepend.

avatar van UmindC
Ach, ik vind het altijd een beetje jammer als er een live uitvoering van een bepaald nummer op een studioalbum staat. Bestaat er eigenlijk wel een studio versie van The Food?

Edit: Ja, beter hadden ze die er op gezet.