Tool - Lateralus (2001)

Rock / Metal
Label: Volcano

1. The Grudge (8:36)
  2. Eon Blue Apocalypse (1:04)
  3. The Patient (7:13)
  4. Mantra (1:12)
  5. Schism (6:47)
  6. Parabol (3:04)
  7. Parabola (6:03)
  8. Ticks & Leeches (8:10)
  9. Lateralus (9:24)
  10. Disposition (4:46)
  11. Reflection (11:07)
  12. Triad (8:46)
  13. Faaip de Oiad (2:39)
Lost Highway schreef:
Wat dit album zo goed maakt, is dat het echt geperfectioneerd klinkt. Nu is dat bij de meeste bands niet meteen een voordeel, bij Tool ligt dat anders vind ik. Tool moet het vooral hebben van zijn 'perfecte sound', omdat er naar mijn mening weinig gevoel zit in de muziek van Tool ( hoewel bij De Wings' op 10 000 days... ).
Dit album zie ik als een perfect geheel, terwijl bij de andere Tool platen de nummers meer op zichzelf staan.
Nuja als je dan ziet dat net op dit album het grootste Tool-anthem tot nog toe staat, wordt mijn theorie wel grotendeels van tafel geveegd.

ik begrijp niet goed hoe je erbij komt dat er weinig gevoel in de muziek zit

de fluisterstem van maynard, de oerschreeuwen van maynard, de agressie van maynard, de agressie in gitaar drum en basswerk, het spelen met hard en zacht, het spelen met eenvoud en complexiteit, het neerzetten van ikweeniehoeveel diverse sferen

moe'k doorgaan?

uiteraard persoonlijke beleving

avatar van Paalhaas
Gajarigon schreef:
Perfectie is een vrij goede benadering van het 'Lateralus'-gevoel. Alles zit goed hier.

Door één of andere rechtzaak hebben de heren dan ook 2 jaar de tijd gehad om deze nummers tot in de puntjes te 'finetunen'. En dat is goed te horen.

Schism blijft een topper, al is het alleen maar door de ontelbaar aantal maatwisselingen. Verder vind ik Ticks & Leeches steeds vetter worden, vooral alle ontlading op 5:57 is geweldig. Het rustige stuk ervoor is perfect.

Triad heeft mij laatst ook overdonderd. Ik luisterde 'm eigenlijk nooit echt aandachtig, "omdat ie ergens achteraan zit". Maar na het zien van een live video was ik wel onder de indruk van Carey's drumkunsten.

De laatste 2 minuten van Lateralus zijn ook top. Blijft toch wel m'n favoriete Tool-nummer, zeker na het zien van zoiets:

super! die carey

eigenlijk voor zijn doen nog erg simpel, 4 kwarts maat voor het grootste deel

meer:

Misschien wel Danny's beste nummer: Triad. Wat een drumpartij zeg.

Overigens is de snelheid die Carey haalt op die 2 floor toms bij de studioopname van Lateralus echt ongelofelijk. Je ziet 'm ook echt moeite doen

avatar van KampF
Die youtube versie van Triad is volgensmij dezelfde als die ik op mp3 heb (Triad live in San Antonio), dat is tevens een extended versie van Triad, en nog mooier uitgevoerd dan op Lateralus zelf vind ik. Je moet em echt horen!

In dat filmpje waarin Carey de laate minuten van Lateralus speelt zie je trouwens ook 1 gong hangen. Die gebruikt hij maar 1 keer. En ook echt alleen in Lateralus.

tomtom137 schreef:
Misschien wel Danny's beste nummer: Triad. Wat een drumpartij zeg.

dat mag ook wel, carey doet het meestal voorkomen, niet bewust, alsof ie gewoon maar een end weg drumt en of dat reetemakkelijk is

Ik ken daarom ook maar weinig mensen die het aandurven een Tool nummer te drummen. In mijn omgeving zijn de meeste mensen niet bereid om ze te leren, aangezien je, als je intensief oefent, wel een paar maanden bezig bent het nummer te leren.

avatar van KampF
in dat filmpje gaat trouwens niet alle credit naar Carey. Staat nog een drummer naast.

Feeder
Perfectie zegt u ? U heeft potjandorie helemaal gelijk ! De overgangen tussen de nummers zijn subliem, eigenlijk lijkt het geheel op 1 groot nummer. Njah en die Carey hé, daar geraakt blijkbaar niemand over uitgepraat. Hoe kan het ook anders ? De brave man drumt zoals niemand ooit tevoren deed. (Neem het niet te letterlijk, we weten allemaal wat ik bedoel). The Grudge is 1 van de beste openers die je maar kan vinden, iedere song zit perfect in elkaar, de sfeer die opgebouwd wordt laat jouw nekharen overeind komen, Schism is dé 'hit' van 1 van de beste bands van de laatste 10 jaar, Reflection is 1 van de sfeervolste nummers ooit. Ja Wat is de uitkomst dan ?
Lateralus : een zeldzaam meesterwerk in een troosteloze wereld.

avatar van KampF
ik heb de 24bit 96KHZ Vinyl versie weten te bemachtigen.

avatar van mathias
KampF schreef:
ik heb de 24bit 96KHZ Vinyl versie weten te bemachtigen.

Waarin verschilt die van de gewone cd-versie?

mathias schreef:

Waarin verschilt die van de gewone cd-versie?

tja, hetzelfde waarin vinyl van CD verschilt.. nog meer geluid. Groter frequentiebereik. Een CD is kan 'slechts' 44KHz aan. Overigens in FLAC formaat met een totale grootte van 1.6GB Op CD branden van deze bestanden heeft geen zin omdat ze dan 'gedownsampled' worden = kwaliteitsverlies. Op een DVD branden en vervolgens in een DVD speler stoppen die 96KHZ bestanden af kan spelen, kan wel. Dan dreunt het echt door je heen.

Overigens zou ik de Lateralus vinyl wel in fysieke vorm willen, dat geluid is analoog en dus puur, zuiver, echt!

avatar van mathias
KampF schreef:

Is die dan zo moeilijk te verkrijgen? De vinylversie van Lateralus ligt hier gewoon in de lokale platenzaak (€37)?!

Toch wel jammer dat een mens maar tussen de 30 en 20.000Hz geluiden kan horen...

mathias schreef:

Wat gaaf. Er is wel een limited oplage (met handtekeningen etc). Ik dacht dat de hele vinyl oplage limited was, blijkbaar niet. Cool

En ja, het is jammer dat we niet meer dan 20KHz kunnen horen, alhoewel het wel verwerkt wordt door je perceptuele receptors. Anders zou je geen verschil kunnen horen! Ik zou wel eens willen dat ik een mot was. frequenties tot 400Khz.. Of een walvis voor duistere ambient (5 hz)

avatar van kaztor
Die riff aan het begin van het titelnummer doet m'n 'yeah-gevoel' tot grote hoogtes stuwen!!

idem

die zet ik dan ook vaak op zo tegen einde van de week, het begint zo rustig, dan onheilspellend, dan vol gas derop, ff inhouden, en gaaaaaaaaaaaaaaaaaann

heerlijk

beste tool nummer ooit

kheb um in mijn respectabele flatje een keer zo hard gedraaid dat de mensen beneden op straat stonden te schreeuwen, de telefoon ging, de deurbel beneden ging en mijn voordeur bel ging

allemaal mensjes die niet veel begrepen van het feit dat je tool nu eenmaal snoeihard moet draaien (bij vlagen)

voltazy

Joy schreef:

en anders wordtie het vanzelf wel

avatar van Jochempie
KampF schreef:

Een Drummer? tis niet zomaar een dummer natuurlijk. Tis Tomas Haake van Meshuggah die zelf niet veel onder doet aan Danny. Beide in mijn top 3 drummers zeker

Wie is die derde ?

avatar van rusty nail
tomtom137 schreef:
Wie is die derde ?
Ik denk dat die derde , de drummer van BZN is

avatar van korenbloem
Ik ken dit album door een zeer goede revieuw in de nieuwe revu.
. Toen heb ik dit album nog zelfs eens uit geleend, voor iets van de counting crows, en niet meer terug gekregen. Nu f 5 jaar later, nee zelfs 6 jaar later. Heb ik het album weer. Wat een vreugde wat een pracht. ach,

Als genialiteit en gekte slechts een kleine lijn verschil is, en gekte genialiteit opvolgt, dan overtreft tool de gekte,

avatar van Paalhaas
korenbloem schreef:

Heldere stelling.

Mijn nieuwe Tool lijfspreuk

does nie zo gek

lateralus is nog stees het beste nummer aller tijden

zelfs als ik hem alleen maar in mijn hoofd afdraai krijg ik nog kippevel

Na een paar keer te hebben geluisterd, kom ik uit op een voorlopige 4*. Favoriete nummers: The Grudge, Parabol/Parabola en Lateralus.