Ik heb afspeellijsten waarin new wave op chronologische volgorde staat, steeds één nummer per album. De albums daarachter ben ik aan het beluisteren, en zo ga ik van de hak op de tak van het ene naar het andere album. Allemaal passen ze in het containerbegrip 'new wave'; van punk tot reggae en soms klinken die genres samen bij één groep, zoals bij mijn vorige station.
Na het debuut van
Au Pairs (op hen kom ik dadelijk kort terug) volgt op mijn lijst single
One in Ten, een lied over de werkloosheid en moedeloosheid ten tijde van prime minister Thatcher. Afkomstig van
Present Arms, de tweede van UB40.
Eigenlijk wilde ik het bij UB40's debuut
Signing Off laten, maar na de kritiek die
starsailor daar gaf, vond ik bij nader inzien dat ik in ieder geval de opvolger een kans moest geven. En raad eens wat: die bevalt veel beter!
Veel reggae kwam ik al tegen binnen de new wave. Het bekendst zijn, met ook in Nederland hits, The Police en Fischer-Z. Zij integreerden het genre in hun muziek, net als vele andere groepen. De reggae klinkt echter nergens zo dominant als bij UB40, uitgezonderd The Slits.
Op
Present Arms blue-eyed reggae met de nodige dub, oftewel talrijke echo-effecten in zang, gitaar, blazers en drums. Als dan bovendien de melodieën bevallen, dán heb je me. Waar ik het debuut te glad vond, heb ik dat hier totaal niet - op het te gelikte
Don't Slow Down na.
Voor het overige komt de muziek oprecht en integer binnen en kennelijk ben ik daarin niet de enige: op streaming zag ik bij het
bandprofiel van de Au Pairs dat bassiste Jane Munro een t-shirt van
Present Arms draagt! Dezelfde foto duikt op bij
dit artikel.
Lekker zijn de blazers, te weten Astro op trompet, Norman Hassan op trombone en Brian Travers op saxofoon. Dat Astro ook de toasts (praatzang) doet en dat er meer zwarte zang op
Present Arms klinkt, vergroot de variatie en sfeer, terwijl Ali (Alistair) Campbell verantwoordelijk is voor de "witte zang". Zo ontstaat een multiraciale smeltkroes, eentje die ik eerder bij The Specials en The Selecter tegenkwam. Daar klinkt vooral ska, bij UB40 liggen de tempo's lager, verpakt in sterk materiaal.
UB40 is hier nog volop sociaal en politiek betrokken. Zo moet in
Sardonicus de Amerikaanse president Ronald Reagan het ontgelden en de titel van slotnummer
Don't Walk on the Grass (zo'n typisch Brits bordje in parken) heeft een dubbele bodem: een pleidooi voor de legalisatie van weed. Het nummer is instrumentaal en producers Ray Falconer en Rob Lamb leefden zich er met de leden van UB40 helemaal uit. Een sterke climax.
In Nederland waren er geen hitsingles van dit album, in het Verenigd Koninkrijk wel:
Don't Let it Pass You By / Don't Slow Down (dubbele A-kant) haalde er eind mei '81
#16,
One in Ten landde eind augustus op
#7; de elpee werd net als de voorganger
#2 en wel in juni. Al in oktober verscheen een dubversie van de plaat getiteld
Present Arms in Dub die beduidend anders klinkt. Daar kom ik aan toe bij die maand.
Resteert de opmerking dat
One in Ten in 1993 alsnog een
#22-hit werd in Nederland, dan in de versie van 808 State vs. UB40,
hier te zien/horen.
Ik blijf in mijn reis door new wave bij eind mei 1981. Dan verschijnt single
All Stood Still van Ultravox in de Britse hitparade. Het is afkomstig van
Vienna en alhoewel ik dat album eerder besprak, is het goed om kort bij die single stil te staan.