El-P - C4C (2012)

Alternatieve titel: Cancer 4 Cure

Label: Fat Possum

1. Request Denied (4:32)
  2. The Full Retard (3:39)
  3. Works Every Time (3:35)

met Paul Banks

4. Drones Over BKLYN (5:49)
  5. Oh Hail No (3:41)

met Mr. Muthafuckin' eXquire en Danny Brown

6. Tougher Colder Killer (3:39)

met Killer Mike en Despot

7. True Story (3:14)
  8. The Jig Is Up (3:18)
  9. Sign Here (2:51)
  10. For My Upstairs Neighbour (Mums the Word) (3:15)
  11. Stay Down (3:10)

met Nick Diamonds

12. $4 Vic / FTL (Me and You) (8:23)
avatar van Anne Maaike
Vanaf het eerste tot het laatste nummer is dit album puur genieten. Dit is zeker het beste op Hip-Hop gebied dat ik tot nu toe dit jaar gehoord heb. Ik hoop dat R.A.P. Music minstens dit album evenaart.

avatar van FlyLo
El-P schreef:
elephant in the room: i know a lot of yall already got the album. im ok with that. if you enjoy it and can afford to support me doing more music hit up www.definitivejux.net and pre order. there are dope deals on there. love, el

Wat is het toch een schitterende man
Wel jammer dat de verzendingskosten voor de CD Deluxe +-16$ zijn. Dat is me toch van het goede teveel. Tenzij hetzelfde pakket ook elders beschikbaar is (met minder verzendingskosten)?

avatar van thgryda
Dit klinkt inderdaad wel lekker, het heeft even moeten groeien want el-p's stijl ligt me normaal niet zo. Maar ik begin er in te komen... Die souvenirs, novelties, paaarty tricks sample in oh hail no doet me denken aan de film topsecret

avatar van Kos
Kos
Klinkt ietwat gelikter dan gebruikelijk of heb ik het mis?

Enfin, altijd enorm veel waardering voor El-P al is het mijn stijl niet echt. Laatste track is duidelijk het magnum opus hier.

avatar van Jordy
Na het m.i. matige vorige album haak ik weer aan. Voelt voor mij weer iets meer als een "normaal" hiphop album aan. Vette beats, futurischtische sfeertje maar ook met grappige old school invloeden. Leuke gastartiesten en El-P komt voor zijn doen zeer aardig uit de hoek.

Kos schreef:
Klinkt ietwat gelikter dan gebruikelijk of heb ik het mis?

Grappig, ik vind het juist minder gelikt klinken en ook stukken chaotischer, niet op een negatieve manier.

Geweldig sfeervol in elk geval, dit album. Favoriet is op het moment The Full Retard, al is de afsluiter inderdaad ook geweldig (en nog wel meer, het album is erg constant). Een Tasmanian Pain Coaster of The Overly Dramatic Truth staat er dan weer niet op: ik vind wel ISWYD beduidend beter.

avatar van Rhythm & Poetry
Vergeet ook niet dat er (volgens mij) nog geen optimale geluidskwaliteit beschikbaar is van deze plaat - die ik sowieso ga aanschaffen, waarschijnlijk op LP. Als ik C4C straks in origineel in bezit heb wordt het nog meer genieten van de vieze bassen en drums.

avatar van Ataloona
Ben het met Kos eens. Na C4C woensdag voor het eerst te hebben gehoord was ik zelfs enorm teleurgesteld, nog steeds eigenlijk. Fantastic Damage was geweldig, (ook meteen uit zijn beste periode met samenwerkingen/producties met oa. Can Ox, Aesop, Mr. Lif en andere Def Jux-dingen) ISWYD was iets minder, maar nog steeds top, maar dit is niks. El-Producto's raps en teksten zijn weer top en een samenwerking met Danny Brown (wat een geweldenaar is ie/het toch) is al helemaal fantastisch, (ook gelijk de beste track) echter vind ik het album verder niet veel aan.

De samenwerkingen zijn wel lekker, maar de rest is wel behoorlijk van hetzelfde. Beats die wel vrij eentonig zijn, minder chaos, maar vooral te gelikt en veel te electro. Nog lang niet slecht, maar wel flink teleurstellend. El-P blijft nog altijd mijn favoriete hiphopfiguur, (gewoon een held, al verlang ik terug naar zijn 1998-2007 periode) maar dezer dagen is Danny Brown 'm wel voorbij gestreefd als excentrieke hiphopper. Ik zet XXX weer eens snel op, al zal C4C ook nog wel zijn speeltijd krijgen.

avatar van Jordyp
Voel dit album ook nog totaal niet, misschien komt het nog.

avatar van Ataloona
Ben gelukkig al een beetje van mening veranderd. Toch wel een groeiertje en een lekker verslavend album gebleken. Gewoon zeer tof, goede raps, dikke beats en een aantal zeer toffe samenwerkingen. Oh Hail No, Tougher Colder en $4 Vic / FTL (Me and You) zijn regelrechte classics in het - toch al rijke - ouvre van El-P. Ook nummers als The Full Retard en het nummer met Paul Banks (van Interpol) zijn erg leuk en maken dit toch wel een uiterst genietbaar plaatje, die het toch wel moet afleggen tegen zijn voorgaande twee albums. Hopen dat het door El-P geproduceerde album van Killer Mike ook weer tof wordt.

Ps. nog behoorlijk stil hier

avatar van niels94
“Ever notice when you talk, I just cut myself//On some ultimate fuck you, go fuck yourself//Like that was so heartfelt, you really touched yourself//I love the part where you cry, I like nothing else”.

Heerlijk

avatar van Jordyp
Moet altijd even wennen aan de producties van El-P. Ben dan ook net als Ataloona al een stuk positiever over dit album. Helemaal geweldig vind ik het nog steeds niet, maar er staan wel een aantal keiharde nummers op.

Dat refrein van Works Every Time krijg ik trouwens al een paar dagen niet uit me kop

avatar van Dreten Bukgat
for my upstairs neighbour! wat een track!

Klinkt weer erg lekker. Iets traditioneler dan ISWYD wel, zou ik zeggen. Nog altijd behoorlijk vol en druk, dus ik zet nog geen score neer. Waarschijnlijk wat minder dan zn vorige.

avatar van niels94
El-P werd op deze site een tijdje geleden ‘de koning van de underground’ genoemd. Deze titel verdient hij onder andere omdat hij lid was van het alom gewaardeerde Company Flow, hij de klassieker The Cold Vein (2001) van Cannibal Ox produceerde en hij verscheidene erg goed ontvangen soloprojecten heeft uitgebracht. Geen wonder dat de aankondiging van zijn nieuwe album Cancer 4 Cure menig hiphopliefhebbend hart sneller deed kloppen. Weet hij zijn status als undergroundkoning ook nu weer waar te maken?

Lees de rest van de recensie hier op Hiphopleeft.

avatar van TheFunkyM
Wat een vette plaat. Vette drum en base beats, prima stem! Goede ontdekking weer door Music meter! 4 sterren voor nu!

avatar van kobe bryant fan
Sterke plaat, met een onheilspellende en donkere sfeer.
Alleen met het midden van de plaat heb ik voorlopig nog niet zo veel mee, maar toch een erg sterk staaltje Hip-Hop. EL-P komt vrijwel altijd sterk, en de beats klinken inderdaad futuristisch en erg origineel.
Stay Down, Request Denied en de afsluiter zijn hier de favorieten.

avatar van Stapler
Sign Here .

avatar van james_cameron
Al tien jaar is El-P één van de beste hiphop artiesten die ik ken. Ook dit album is weer een voltreffer. De beste man brengt niet heel veel materiaal uit, maar wat hij doet is altijd zeer de moeite waard. Wat El-P onderscheidt van de meeste andere artiesten in het genre zijn de beats en de electronische details in de muziek, iets waar zeer veel aandacht is besteed. Hierdoor klinkt alles net even energieker en frisser dan bij de meeste soortgenoten. Af en toe doen ook wat techno-elementen hun intrede, zoals bij opener Request Denied. De songs zijn niet overal even sterk, vooral naar het einde toe is de rek er een beetje uit, maar dit album steekt makkelijk met kop en schouders boven het maaiveld uit.

NDJ
The full retard is echt een erg goed nummer. Helaas is niet het hele album van dat niveau. De beste man zakt echter nergens door de ondergrens en dat maakt het toch een prima album met een aantal uitschieters. Al met al moet ik wel zeggen dat ik I'll sleep when you're dead wel iets beter vind.

Ik ga deze plaat zeker nog wel een aantal keer opzetten.

avatar van Niek
Absolute wereldplaat! El-P is mi eenklaps de beste actieve hiphopartiest. Na een zinderende opening, verwachtte ik eigenlijk dat de plaat verderop wat zou afvlakken, maar na de prima possetracks 5 en 6, gaat El-P doodleuk door met zijn beats die door merg en been gaan en zijn heerlijk typische rapstijl. Album van het jaar.

avatar van Slowgaze
Zo mag ik het graag horen: EL-P’s nieuwe work C4C begint met een sample van William S. Burroughs, om daarna over te gaan op een partij drum ’n bass mét orgel, waarna het gas eventjes teruggenomen wordt en EL-P furieus begint te rappen. Het is het begin van een futuristische trip waar Marinetti trots op zou zijn. Naast dat de doordringende science fiction-sfeer is zeker het eerste deel van het album snel, hard, gewelddadig en mooier dan de Nikè van Samothrake.

De muziek steekt even chaotisch als weldoordacht in elkaar en sleept maximaal effect uit onverwachte toevoegingen. In ‘Drones Over BKLN’ wordt helder tinkelende percussie ingezet, naast het geluidsbombardement. Ook de orchestral hits (is daar een Nederlands woord voor? Iedereen die wel eens met FruityLoops heeft gewerkt, weet denk ik wel waar ik het over heb) ‘Tougher Colder Killer’ zijn een sterke vondst. Ze klinken weliswaar vrij retro t.o.v. de rest van de muziek, maar geven de muziek een onmiskenbaar hiphopgevoel. Het enige woord dat eigenlijk in me opkomt om dat gevoel te beschrijven is een soort hiphop-oempf. En die oempf wordt in veel nummers nog eens versterkt door meerdere baslijnen, flinke percussie en (kortgeknipte) en veel herhaalde vocale samples (‘You should pump this shit/Like they do in the future’; geen woord van gelogen). Dat EL-P hier bijzonder helder overheen kan rappen, zonder dat hij in zijn eigen beats verzuipt of de aandacht van hem afgeleid wordt, is dan ook een prestatie van jewelste.

C4C lijkt niet alleen voor ‘Cancer for Cure’ te staan, maar als je het hardop uitspreekt klinkt het ook als ‘See-Foresee’. Het past uitstekend bij EL-P’s teksten, want hij behandelt zijn onderwerpen vaak vanuit een science fiction- of thrillerachtige insteek. Vooral het tweede deel van het album, dat gevoelsmatig met ‘The Jig is Up’ aanvangt en waar het tempo flink omlaaggaat, neemt paranoia de overhand. ‘The Jig is Up’ is een wantrouwige ondervraging van een schijnbaar gewone vrouw die toenadering zoekt tot de ik-persoon, maar hij is van mening dat ze een spion is. Ook ‘For My Upstairs Neighbour (Mums the Word)’ verrast tekstueel erg. Het is an sich een simpel trucje, de twee verses op chronologisch achterstevoren zetten, maar het werkt uitstekend. Het nummer gaat over huiselijk geweld en leg het voor de ‘lol’ eens langs ‘The Last to Say’ van de laatste Atmosphere-plaat. Slug behandelt het onderwerp op een pijnlijk realistische, bijna naturalistische manier, terwijl EL-P z’n nummer met een zo uit een moderne detectiveserie ontleende verhoringsscène begint.

De combinatie van de krankzinnig energieke eerste deel van het album en het paranoïde, langzamere tweede deel maakt C4C erg rijk en intens. In combinatie met de sterke teksten, die stuk voor stuk een interessante insteek en thema bevatten, is het een bescheiden meesterwerk geworden. Album van het jaar vooralsnog, al lijkt het me onaannemelijk dat er dit jaar nog wat uitgebracht gaat worden dat hier overheen gaat.

Sterke review.

avatar van Osiris Apis
Ja, goed geschreven.

avatar van Slowgaze
Dank jullie.

avatar van kobe bryant fan
Request Denied, is misschien wel het beste nummer van 2012 na Ashtray Wasp (Burial) en One Thing About Waves (dEUS)!
Geweldig nummer, die instrumentaal begint en met geniale raps van EL-P eindigt.

shadowboxer
Wat een ongekend vette plaat. Wordt een leuk plekje tussen al het stoner geweld dit jaar voor de heer P.

avatar van niels94
Oké, 4,5 Dat concert van gisteren hielp wel. Maar ook daarvoor had ik al zoiets van: deze mag omhoog. Nummer voor nummer behoorlijk geniaal.

avatar van AOVV
Geen slechte plaat, maar ook niet bijster goed. Als ik heel eerlijk moet zijn; ik ken een boel hiphopplaten die beter zijn, en relatief gezien ken ik niet eens zoveel hiphop. Maar gelukkig weet ik dat El-P het wel kan, vooral als producer ('The Cold Vein', kuch-kuch), en ga ik z'n andere platen ook nog beluisteren, in de hoop dat die me meer kunnen bekoren.

3 sterren