Air - Moon Safari (1998)

Frankrijk
Electronic / Pop
Label: Source

1. La Femme d'Argent (7:11)
  2. Sexy Boy (4:58)
  3. All I Need (4:28)

met Beth Hirsch

4. Kelly Watch the Stars (3:45)
  5. Talisman (4:16)
  6. Remember (2:34)
  7. You Make It Easy (4:01)

met Beth Hirsch

8. Ce Matin-Là (3:39)
  9. New Star in the Sky (Chanson pour Solal) (5:40)
  10. Le Voyage de Penelope (3:10)
  11. Remember [D Whitaker Version] * (2:25)
  12. Kelly Watch the Stars [Live BBC 1998] * (2:44)
  13. J'ai Dormi Sous L'Eau [Live BBC 1998] * (4:10)
  14. Sexy Boy [Live BBC 1998] * (3:10)
  15. Kelly Watch the Stars [Moog Cookbook Remix] * (5:40)
  16. Trente Millions D'Amis [Live KCRW 1998] * (4:34)
  17. You Make It Easy [Live KCRW 1998] * (4:45)
  18. Bossa 96 [Demo] * (4:44)
  19. Kelly Watch the Stars [Demo] * (3:46)
  20. Sexy Boy [Sex Kino Mix] * (6:36)
Stuk voor stuk klasse nummers, lekker in het gehoor liggend en zeer ontspannend. Kortom, dit album is met 3,5* tekortgedaan: daarom 4*.

herman schreef:
Nou, destijds werd het alleen via de alternatieve kanalen gedraaid. Ik ken Air bv. van KinK FM en MTV's Alternative Nation, waar Sexy Boy en Kelly Watch the Stars werden gedraaid.

Toen dit album uitkwam was ik nog maar 5, dus ik weet niet of het toen alternatief was. Maar nu hoor ik veel nummers van dit album regelmatig voorbij komen op tv. Misschien dat het toen alternatief was, maar tegenwoordig toch niet meer?

tuktak
dat is dus precies wat ik aangaf. popmuziek maken voor de popmuziekliefhebber is opzich niet moeilijk. alternatieve muziek maken voor de alternatieve liefhebber netzomin. popmuziek maken dat gewaardeerd zal worden door de alternatieve liefhebber, dát is pas moeilijk, omdat je dan moet gaan spelen met bepaalde bijna onzichtbare muzikale grenzen zonder er daadwerkelijk overheen te gaan. er bestaat maar weinig van zulke muziek. dit album is voor mij een voorbeeld dat het wel kan, en verdient daardoor meer respect dan alleen voor het feit dat ik het zelf een goede plaat vind.

Imagine.
Oké, misschien begreep ik je verkeerd. Maakt verder ook allemaal niet zoveel uit.

Mordor
Eind jaren '90 helemaal in deze muziek. Teruggrijpen op 70's geinspireerde soundscapes en loungemuziek in het algemeen. Ik sla hem niet meer zo hoog aan, als bij uitkomen, maar het blijft een prettige plaat. All I need is een geil nummer.

avatar van Max Payne
You make it easy, herontdekt... heerlijk genieten

avatar van SilverGun
De mix van Kelly Watch the Stars die gebruikt wordt voor de videoclip vind ik beter dan de albumtrack, maar ik kan 'm nergens pindakazen. Iemand enig idee of deze versie een specifieke naam heeft en uberhaupt ergens te vinden is?

Edit: ik zie hier wel een edit die vijf seconden korter duurt. Dat kan 'm wel eens zijn.

avatar van Droid
SilverGun schreef:

Yep, het is inderdaad de Edit versie die je moet hebben. Véél beter dan de albumtrack.

Imagine.
Nou, veel beter... Ik denk dat ik beide nummers ongeveer evengoed vind, misschien dat ik de edit versie net iets beter vind, maar veel maakt het niet uit.

Ik zie trouwens dat een aantal mensen hun stemmen hebben verhoogd.

De hele sfeer op dit album is zo bijzonder rustgevend. Voor het slapengaan zet ik hem weleens op en dan verga je helemaal in een warm bad, zo'n gevoel krijg ik hiervan.

avatar van dj maus
De instrumentale nummers hebben altijd mijn voorkeur gehad. All I Need is echter ook bijzonder mooi.

avatar van douwens
Dit album wekt bij mij gemengde gevoelens op. Met All I need (een an de beste chillout nummers ooit!), You make it easy, Kelly whatch the stars en le voyage de Penelope biedt het een aantal prachtige sferische nummers. Maar een nummer als Sexy boy vind ik dan weer een afgrijselijk nummer dat thuishoort op een modeshow en niet thuishoort tussen de prachtige nummers die ik al noemde. Daarbij vind ik New star in the sky wel een erg zweverig nummer, waarvan ik eigenlijk alleen maar in slaap kan vallen. La femme d'argent heeft ook die zweverige sfeer, maar overtuigt door de variatie in het nummer toch veel meer.
Doordat het album toch ook veel goede sferische en rustgevende nummers kent is hen Sexy boy en New star in the sky vergeven.
Prima loungemuziek die het mits je ervoor in de stemming bent het altijd goed doet.

avatar van Yeahz
Vanavond tijdens mijn tocht naar huis vanuit Maastricht Moon Safari opgehad; terwijl een laatste restje zon de lucht toucheerde, verkeerde ik in mijn eigen droomwereldje. Wat blijft dit toch een heerlijke plaat.

avatar van Lepel
'All I need' is een pareltje. Maar het valt me op dat veel nummers op dit album verder zorgeloos en soms onopgemerkt voorbijglijden. Niet vreemd dat velen de sfeer van deze plaat bewierroken, maar mij is het toch allemaal iets te dromerig. Ik kan me goed voorstellen dat deze muziek vlak voor het slapen opgezet kan worden. Eerlijk is eerlijk: er zijn stukken, bijvoorbeeld wanneer het blaasinstrument tevoorschijn komt in Ce Matin-la, dat er ingeslapen kan worden met een tevreden glimlach op het gezicht.

luijsterburg
Heerlijk rustige muziek, maar wat stoor ik me altijd toch weer aan Sexy Boy, erg jammer dat deze erop staat!

avatar van Statiegeld
Ik had de hoop echt al opgegeven met dit album maar ik draai hem toch weer vaak de laatste tijd. Eerder vond ik hem maar saai maar dit is echt het ideale album om op te chillen.

avatar van Pittaman
"Eerder vond ik hem maar saai maar dit is echt het ideale album om op te chillen." => vind ik er momenteel ook wel van eigenlijk. Ok ja, ik ken natuurlijk alle nummers al een tijdje en de bassjes zijn steeds heerlijk.

Maar ik vind deze regelmatig veel koeler en afstandelijker overkomen dan 10 kHz legend en Pocket Symphony bv. Om eens omgekeerd te doen, want dit album wordt vaak geprezen als het beste van Air en bij al de rest wordt gezegd: "het is toch geen moon-safari hé".

Maar neen, moon-safari is ook niet zó goed vind ik. Er staan wel een paar klassiekers op en "You Make It Easy" is heel lang mijn favoriete muzieknummer ooit geweest. Maar zo de hele cd komt me momenteel nogal zagerig over.

Kan altijd nog veranderen natuurlijk. Maar ik vind dat ze al boeiendere albums hebben gemaakt.

avatar van dazzler
Dit is één van de laatste albums dat me met verstomming sloeg.
Moon Safari is een trip doorheen alles wat ik goed vind aan muziek.

Een waaier aan stijlen en klanken ... ik denk dat het vooral
dan analoge synthesizer geluid is dat me het meest bekoorde.

Binnenkort nog eens opzetten en bespreken ...
Een perfect album waarop je heel zuinig moet zijn.

avatar van Pittaman
Ik herinner mij trouwens ooit een filmpje op youtube van air op glastonburry waar ze "la femme d'argent" spelen, dat was een vrij andere versie dan op het album. Begon met enkel de bass (machtige beelden) en na verloop van tijd bouwde het op tot een waanzinnige climax. Die versie was zalig.

Niet dat dat hier veel ter zake doet, maar het heeft mij wel geholpen la femme d'argent beter te appreciëren. Misschien had ik ze gewoon eens live deze nummers moeten zien brengen om dit album ten volle te prijzen!

dVTB
Hun eerste, en wat mij betreft ook nog steeds beste album. Van begin tot eind erg goed.

All I Need is all I need.

avatar van Pittaman
Het groeit wel wat, ik luister er nu al heel graag naar. Ik ga mijn score wat opwaarderen.

avatar van MurryMusic
Is dit ook wat voor mensen die van Hip Hop houden, maar die een Dj Shadow, Dj Krush en dergelijke ook kunnen waarderen?

avatar van MJ_DA_MAN
Air en bijv. Shadow liggen ver uit elkaar. Electronic is een heel breed genre, hoor. Niet denken dat het zo op elkaar lijkt, want dat is niet het geval. Maar probeer hem anders blind, hooguit verspil je 45 minuten van je leven eraan .

avatar van MurryMusic
Ja, ik ga hem sowieso proberen

MurryMusic.

La Femme D'argent ... als je deze goed vindt, komt alles in orde.

avatar van Mimo
Niet mee eens, La Femme D'Argent vind ik één van de weinige goede nummers van deze plaat

Mimo schreef:

Waarom?

Stofzuiger jazz in een elektro jasje ... subliem gewoon.

Misschien het verschil tussen jouw 2,5 en mijn 5 sterren?

stofzuiger jazz....

RedLightCityBoy
Dat Sexy Boy mocht wel Sexy Girl zijn...of zijn de mannen van Air homo?