dEUS - Following Sea (2012)

Belgiƫ
Label: [PIAS]

1. Quatre Mains (4:55)
  2. Sirens (4:12)
  3. Hidden Wounds (6:15)
  4. Girls Keep Drinking (3:48)
  5. Nothings (2:29)
  6. The Soft Fall (4:05)
  7. Crazy About You (3:45)
  8. The Give Up Gene (4:57)
  9. Fire Up the Google Beast Algorithm (2:04)
  10. One Thing About Waves (6:23)
avatar van Manuel
Heeft Barman al eerder Frans ''gezongen'' op een album? Kan het me niet herinneren..

Erg fijne gitaar en bas trouwens op nummer 4!

avatar van corn1holio1
Nog niet op een Deus album denk ik, wel bij Magnus.

Vind dit album verrassend open klinken. De laatste platen waren behoorlijk dichtgesmeerd qua productie en op nummers als Quatre Mains en Open Wounds zit er toch wat meer lucht in. Open Wounds had zo op The Ideal Crash gekund.

avatar van jellecomicgek72
Open Wounds?

avatar van Linius
Die staat zeker op de ongecensureerde versie?

avatar van jellecomicgek72
Toch wel echt een goed album weer, iets rustiger dan Keep You Close voor mijn gevoel maar toch weer erg goed en mooi, ja ze flikken het weer. Topplaat!

JWB
Ik hoor toch wel erg Kings of Leon (Cold Desert) in Nothings. Daar is overigens niets mis mee!

avatar van sakkediemus
Raconteur schreef:
ben ik de enigste die aan Serge Gainsbourg denkt bij Quatre Mains?

Dacht ik ook meteen aan.

avatar van rtm
rtm
heb um nu denk ik 4 keer helemaal beluistert en ben helemaal omver geblazen. Deze gaat de komende tijd elke dag op repeat 4sterren met kans op meer

ohmusica
Leuk popalbum, meer niet.

avatar van blonde redhead
Volgens mij blijft alles wat op deze site staat gewoon een leuk of niet leuk popalbum. Maar mooi dat je het leuk vindt

avatar van muziekobsessie
ik vind dit in de verste verte niet het nivo halen van de eerste 3 platen

avatar van blonde redhead
Ik vind de vergelijking met de eerste 3 platen nergens op slaan. Ik zou het namelijk pas triest vinden als ze nu nog dezelfde puberale muziek hadden gemaakt. Betekend niet dat ik daarmee die platen onderuit wil halen, maar dan hadden ze daar te wanhopig aan vastgehouden. Gelukkig zijn ze als personen en muzikanten ondertussen doorontwikkeld. Of dat ten positieve of ten negatieve is bepaalt de individuele luisteraar.

avatar van muziekobsessie
Het 3e album the ideal crash was al een stijlbreuk en liet het beefheart aandeel van eerste 2 al schieten mede door verlaten van Stef Kamil natuurlijk. Dit album vind ik kwa stijl niet zo verschillen van the ideal crash behalve dat de composities veel minder goed zijn.

eerste nummer Quatre mains duidelijk iets te veel beinvloed door Benjamin Biolay waarvan ik toevallig weet dat Barman daar fan van is maar mist net dat wat Biolay of gainsbourg wel hebben...

avatar van midnight boom
Nog geen negen maanden na Keep You Close, was daar een week geleden vanuit het niets het nieuwe dEUS album. Tom Barman en zijn mannen hadden vier nummers op de plank liggen waar geen stof op mocht komen te liggen. Inmiddels zijn dat er tien geworden op de suprise-release 'Following Sea'. Een plaat die niet aanvoelt als b-kantjes of als een tussendoortje. Het is een luchtige en (voor dEUS begrippen) vrolijk album geworden, die een stuk fijner weg luistert dan zijn voorganger. Ja hoor, 'Following Sea' staat weer ramvol prachtige liedjes.

De opener van dit zevende dEUS album in achttien jaar zet meteen een fris geluid neer. Het coole 'Quatre Mains' wordt door Barman gezongen in het Frans. Het staat de Belgische band helemaal niet slecht, maar is niet representatief voor de verdere sound op 'Following Sea'. Het naar Americana neigende 'Sirens' volgt, en is weer heel anders dan het zware en swingende 'Hidden Wounds'. Juist, het 'dansbare' van Vantage Point is terug. 'Girls Keep Drinking' neigt zelf naar funk. Het nummer doet denken aan the Architect en dat is geweldig nieuws natuurlijk. Mijn favoriet heet 'The Give Up Gene'. Een nummer dat ieder moment uit de bocht dreigt te vliegen en tegelijkertijd ontzettend swingt. Fantastisch. Maar het gewone popliedje verliest dEUS ook niet uit het oog. Het zonnige 'The Soft Fall' en het lieflijke 'Crazy About You' zijn twee van de beste popliedjes die je dit jaar gaat horen. Het gejaagde (door Mauro Pawlowski geschreven) 'Fire Up The Google Beast Algorithm' en de spannende afsluiter 'One Thing About Waves' liggen qua sound het meest in het verlengde van 'Keep You Close'.

Het grote verschil met 'Keep You Close' zit echter in de productie. 'Following Sea' is organischer en ademt meer dan zijn wat volgepropte voorganger. Hoewel de nieuwe plaat niet continu spannend is, klinkt het geheel door de lichtere productie een stuk minder bombastisch.

Potverdorie, ze kunnen het niet hè, een slechte plaat maken. 'Following Sea' is een dEUS plaat waar zowel fans als niet fans zich geen buil aan kunnen vallen.

van: http://daanmuziek.blogspot....

avatar van Rudi S
Manuel schreef:

Tom Barman & Guy van Nueten - Live (2003)

avatar van Eveningguard
Een nieuwe dEUS die compleet langs me heen is gegaan! Gelukkig staat ie op de luisterpaal!

avatar van Eveningguard
Wat is de afsluiter toch godsgruwelijk episch!

avatar van murena68
Met uitzondering van 2 nummers is dit toch wederom een fantastisch plaatje geworden.
@ Barman en trawanten, laat maar komen aan dit tempo. Dank u voor de mooie liedjes. Er staan hier echte pareltjes op.

avatar van DikkeDarm
Een nieuwe van dEUS, zeg maar de Radiohead van lage landen..... en klinkt weer erg goed! Franstalig beginnen met een pakkende sound en de toon is meteen gezet naar opbouw en beter..Dit wordt weer een kanshebber van de beste van 2012..... Voorlopig maar eens beluisteren en belusteren en beluisteren......

avatar van Eveningguard
Radiohead van de lage landen? Ik vind Deus beter eigenlijk.

avatar van freakey
Eveningguard schreef:
Radiohead van de lage landen? Ik vind Deus beter eigenlijk.

Eens!!

avatar van Don Cappuccino
Niet met elkaar te vergelijken. dEUS was experimenteel in zijn beginperiode terwijl Radiohead dat pas later werd. dEUS is wel een stuk constanter dan Radiohead.

avatar van Eveningguard
Kwalitatief is alles met elkaar te vergelijken, Don. Ook dEUS en Radiohead dus.

avatar van niels94
Ik kan niet zeggen dat ik dEUS en Radiohead in elkaars vaarwater vind zitten... Helemaal niet zelfs.

avatar van freakey
niels94 schreef:

Ik hoor dat zo 1, 2, 3 ook niet nee....

avatar van Kronos
Nee, groot verschil in stijl.

In hetzelfde vaarwater, enkel als je heel de Grote Oceaan hetzelfde vaarwater noemt.