Mark Knopfler - Privateering (2012)

Label: Mercury

1. Redbud Tree (3:19)
  2. Haul Away (4:01)
  3. Don't Forget Your Hat (5:15)
  4. Privateering (6:19)
  5. Miss You Blues (4:18)
  6. Corned Beef City (3:32)
  7. Go, Love (4:52)
  8. Hot or What (4:54)
  9. Yon Two Crows (4:26)
  10. Seattle (4:17)
  11. Kingdom of Gold (5:22)
  12. Got to Have Something (4:01)
  13. Radio City Serenade (5:13)
  14. I Used to Could (3:36)
  15. Gator Blood (4:15)
  16. Bluebird (3:27)
  17. Dream of the Drowned Submariner (4:57)
  18. Blood and Water (5:19)
  19. Today Is Okay (4:45)
  20. After the Bean Stalk (3:54)
  21. Occupation Blues * (4:22)
  22. River of Grog * (3:42)
  23. Follow the Ribbon * (8:07)
  24. Your Perfect Song * (2:56)
avatar van KKOPPI
@Steven Mo ik kan me niet voorstellen dat Mark Knopfler een 0,5 verdient terwijl je The National bevredigt met een 5.

Thoommusic schreef:

Rudiger, wees niet zo kinderachtig om andere gebruikers uit te lachen om hun muzieksmaak. Je gedraagt je op deze pagina als een soort muziekdeskundige terwijl je niks anders kent dan mark knopfler en wat andere rock muziek. Ik houd zelf ook van de muziek van Mark Knopfler hoewel dit album mij tegenvalt. Maar ik weet wel dat er betere songwriters of gitaristen zijn. Je lacht mensen uit die niet dezelfde muziek als jij luisteren terwijl Scatman en Mark Knopfler beide muziek maken zonder veel diepgang. Het blijft popmuziek.

Een voorbeeld: Vader tegen zoon: Luister jij Kanye West? Haha wij luisterden vroeger The Beatles dat was pas muziek!

Hier wordt vergeten dat zowel The Beatles als Kanye West pop muziek maken. En als artiesten of songwriters compleet in het niets vallen naast de muzikale talenten van bijvoorbeeld Mahler of Charlie Parker. Wat hier speelt is een generatie verschil.

Rudiger doet lacherig tegen andere gebruikers die zijn grote idool niet de hemel in prijzen terwijl hij zelf juist degene is met een zeer beperkte muzikale kennis.

Rudiger, zolang je nooit in iets anders verdiept hebt dan rock zou ik je deskundige mening voor je houden en vooral terughoudend zijn in je oordeel over wat jij slechte muziek vindt. Er zijn namelijk grotere mensen in de muziekgeschiedenis geweest dan Mark Knopfler.

Ga eens een keer naar een klassiek concert of koop een blue note plaat van voor de jaren 70. Of verdiep je eens in de zwarte blues waar de hele blanke rockgeschiedenis uit voort is gekomen. Of misschien Afrikaanse Clave muziek? Pas dan kun je je wellicht voordoen als alwetende muziekkenner die elke tegenstander van Dire Straits of Mark Knopfler naar beneden probeert te halen

Ten eerste : Ik ben geen muziekdeskundige , verre van dat en ik luister alleen wat ik goed vind .
Ten tweede : Ik lach helemaal niemand hier uit , wel iemand die klakkeloos een 0,5 geeft en ik me afvraag of hij het wel beluisterd heeft.
Ten derde :Mijn muziekkennis staat hier volledig buiten en toereikt tot wat ik goed vind .
Ten vierde : Ik verdiep me in meerdere soorten muziek dan alleen rock maar mijn voorkeur gaat daar naar uit , nu zie ik dat jij Jan Smit heet dus jouw muziekkennis zal niet verder gaan dan Nederland Muziekland
Ten vijfde : Ik hoef niet naar een klassiek concert want daar vind ik geen ruk aan en val dan in slaap.
Ten zesde : Ik vraag me af waarom jij mij dit hele bericht moet pmen , jij bent geen moderator hier .
Ten zevende : Moet je niet optreden vanavond ?

chevy93 schreef:
Probeer niet te doen alsof je alle wijsheid in pacht hebt, omdat je toevallig naar meer stijlen luistert. Dat is onzin, want ook jij kan nooit alles gehoord heb.

Ooit gehoord van Jim Hall, Kenny Burrell, Wes Montgomery, Joe Pass. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van echte muzikanten. Dit zijn niet slechts gitaristen zoals Mark Knopfler en Eric Clapton die wel goed kunnen spelen maar niet meer kunnen dat steeds hun eigen ingestudeerde licks blijven herhalen. Ooit gehoord van song writers zoals Cole Porter en Richard Rogers?

Het is waar dat ik nooit alles gehoord kan hebben. Wel ben ik een minder opervlakkige luisteraar dan Rudiger en Chevy terwijl ik niet andere gebruikers kleineer op hun smaak en muziekkeuze. wat ik duidelijk wou maken was dat Rudiger hier andere gebruikers uitlacht. Dat recht heb je zelfs nog niet als je alle eeuwen muziek bestudeerd zou hebben.

rudiger schreef:

Nou nou dat is nogal wat. Er is voor vijf eeuwen aan klassieke muziek componeert wat jij hier in een zin in de prullebak gooit. Misschien zou je eerst eens echt naar een klassiek concert kunnen gaan of je er wat meer in te proberen te verdiepen. Deze opmerking is namelijk even naief als Steven Mo die jou Mark Knopfler een 0.5 geeft. Ik acht de kans groter dat Steve Mo echt naar dit album geluisterd heeft dan dat jij ooit een symphonie gehoord hebt.

Antwoord op je laatste punt: ik moet vanavond inderdaad optreden voor redelijk wat mensen. Wil je komen kijken?

Thoommusic schreef:

Tja dat zal mij toch echt worst wezen , al is er voor tachtig eeuwen aan klassieke muziek gecomponeerd als ik er niks aan vind dan houdt dat station op .
Kan jij ook nog iets over het album kwijt want daar gaat het op deze pagina over , niet alleen die vijf eeuwen klassiek kunnen de prullebak in maar ook de laatste vijf minuten aan berichten hier.

Rudiger, deze naïve opmerkingen lijken toch wel ernstig op die van Steve Mo. Vaak is het de muziek waar je moeite voor moet doen die het minst snel verveelt. Klassieke en jazz muziek vallen niet gelijk in de smaak bij de meeste luisteraars van eenvoudige deuntjes zoals Jan Smit en Mark Knopfler. Er moet tijd en moeite in worden gestoken om de schoonheid van muziek te ontdekken. Daardoor zal je muzieksmaak volwassener worden.

Je moet muziek iets geven je kan er niet alleen maar dingen uithalen. Na tien keer luisteren zullen je oren en hersenen misschien wel in staat zijn wat zwaardere en ingewikkeldere melodieen te kunnen verwerken dan de riedeltjes van Mark Knopfler die na een keer luisteren al verveelt raken. Helaas val je al in slaap voordat je het woord klassiek uitspreekt dus zal je waarschijnlijk nooit buiten je veilige "wat ik niet ken dat hoef ik niet " wereld kunnen treden.

Thoommusic schreef:
Bovendien heb ik Rudiger nergens een betweter genoemd

Nee niet letterlijk genoemd maar je hebt hem wel zo neergezet.

Thoommusic .

avatar van Running On Empty
Overigens was ik vandaag bij de Mediamarkt in Utrecht. Pfffff wat een ellende. Box? Grote Box? Nergens te vinden en ik werd bijkans voor zeur uitgemaakt als ik de 3 CD versie niet voldoende vond. Wat een klotetent. Zal hem dan toch maar even bij Bol bestellen denk ik.

Thoommusic .
Wat jij vervelende muziek vind dat hoef ik niet te vinden en andersom ook niet , laat iedereen de muziek luisteren die hij of zij mooi en goed vind , klaar .Het enigste wat ik nog kan pruimen is de Bolero van Ravel als ik met mn vriendin in bed lig .

Is dat niet uit die film Ten met Bo Derek?

Dat is zeker waar. Begrijp wel dat ik de muziek van Mark Knopfler graag mag luisteren maar voor mij niet op een voetstuk staat. Bovendien ben ik het met je eens dat allerlei albums zonder goede reden 0.5 te geven volstrekte onzin is.

Misschien bevalt de het tweede deel van de derde symphony van Sibelius je dan ook wel?

Steven Mo
Kijk, hier gaat het helemaal mis bij Chevy93. Dit vat heel veel samen. Hij zegt:

De liefhebbers (niet per se blinde fans die standaard 5,0* stemmen) krijgen nu 20 (24 incl. bonus) nummers ipv 11 nummers. Ik snap niet hoe je dat als slecht ding kunt zien.

Een album moet één geheel zijn. Een album moet in balans zijn. Het moet vloeiend in elkaar overlopen. Dat is een ontzettend moeilijk proces. Maar wat jij zegt is: pleur alles gewoon bij elkaar, want zo krijgen de fans meer. Jij zegt "Ik snap niet hoe je dat als een slecht ding kunt zien." Wil je weten hoe? Nou, omdat ik van kwaliteit houd en niet van kwantiteit.

Je spreekt jezelf ook tegen. Je hebt in je toplijstje Love Over Gold van Dire Straits op 3 staan. Een album met 5 nummers in 41 minuten. Wat jou betreft had daar dus veeeeeel meer bij gemoeten. Het album is nog lang niet vol. Dus hadden Knopfler en co het ding vol moeten pleuren met restmateriaal. Zodat jij kan zeggen: "De fans krijgen nu 15 nummers ipv 5 nummers. Ik snap niet hoe je dat als slecht ding kunt zien."

avatar van chevy93
Gaaaast...

Wat jij wil man! Ik ben blij!

P.S. Als ze Love Over Gold met nog 10 nummers van dezelfde kwaliteit hadden kunnen maken als de huidige 5, had ik dat graag willen horen, ja!

Ik zit deze plaat nu te beluisteren. Het is niet slecht maar zeer zeker ook niet super. Als ik mag vergelijken met de Dire Straits winnen zij op alle fronten...
Deze plaat kabbelt rustig voort.

Neal Peart schreef:
Deze plaat kabbelt rustig voort.

Beste , de vergelijking met de Straits gaat al jaren niet meer op .
Knopfler is na de Straits tijd langzaam een andere meer relaxte kant opgegaan met de muziek en doet nu nog alleen waar hij zin in heeft . Persoonlijk ben ik het met zijn keuze eens ,
Ik kan wel begrijpen dat de vergelijking getrokken wordt .

avatar van bikkel2
Ik ken dit album verder niet, maar de richting die Knopfler tegenwoordig bewandeld vind ik zeker niet vervelend.
Echt vuurwerk moet je denk ik niet meer verwachten, maar dat de man het nog steeds kan , daar ben ik van overtuigd.
Ik zie wel tegen de lange speelduur op. 20 Nummers in een niet al te hoog tempo.... dat kan nog wel eens lastig worden om de focus te behouden.
I

avatar van rudiger
Valt wel mee Bikkel , het zijn relatief alle vrij korte nummers en de zit is voorbij voordat je er erg in hebt.

avatar van bikkel2
rudiger schreef:

Ik ga het eens beluisteren 1 dezer dagen.

avatar van DikkeDarm
rudiger schreef:

Tja dat is met alle artiesten zo .
En zo voorspelbaar is dit album niet , er worden verschillende stijlen toegepast.
Die Knopfler staat nu eenmaal bekend om zijn gitaarspel en hij gaat nu heus niet op zijn ouwe dag de triangle bespelen .
Zou die eens moeten proberen, weer eens wat anders....Maar ik voel wat irritatie opkomen bij je. Heeft dat te maken met de vervelende berichten over jou favoriete band en zijn leden? Verschillende stijlen? welke dan? Luister eens naar Andy Mckee http://www.musicmeter.nl/al... dat is een stijl... Of beluister eens wat van Porcupine Tree, Joe Bonamassa, Fink, Fleet Foxes of Mumford And Sons en dan gaat er een wereld voor je open.

Begrijp mij niet verkeerd ik vind het meeste werk van DS en de zijnen gewoon goed maar er zijn nou eenmaal betere (en slechtere) te vinden. Misschien is het mijjn ding niet meer en ben ik uitgekeken op DS al hoop ik nog wel op een productie als de heren er zijn in hebben...
Het heeft mij veel tijd gekost om bands te ontdekken (ook met dank aan MM) waar ik het bestaan niet eens van wist maar nu gewoon deel uit maakt van mijn persoonlijke collectie.

Trouwens een 3,5 is zo slecht nog niet vergeleken met onze "Maarten van Rossum" van MM (alles is kut en waardeloos)

DikkeDarm schreef:

Folk , Blues , Country , Rock .
Irritatie , welnee , iedereen mag schrijven wat hij of zij wil en er ook van vinden wat hij of zij wil .
het kan er bij mij niet in dat iemand een halve ster geeft , thats all .
Als ik Ja Zuster Nee Zuster ga waarderen met 5 sterren en Abbey Road van The Beatles met een halve kan natuurlijk ook niet en dat roept vragen op. Ik geef alleen een vergelijking aan .
Als ik het maar goed vind , wat een ander ervan vind kan me niet schelen en die 3,5 van jou is ruim voldoende en al geef jij er 1 ster voor moet je ook zelf weten

Is het volgens jou ook niet mogelijk Abbey Road 3.0 te geven en Ja zuster Nee zuster 4.0?

avatar van Lamontagne
Wat een discussie over smaak
De 1 vreet zijn vingers op alleen al bij de gedachte van lasagne de andere
kotst de boel al onder en dat is hetzelfde met muziek smaken

persoonlijk vind ik dit 1 van zijn meest mooie albums lekker rootsachtig
en je kan deze oude (lees Dire Straits) mark knopfler niet vergelijken met de huidige.

een prachtplaat die blijft groeien met 1 van zijn mooiste nummers ooit
Dream of the Drowned Submariner

avatar van legian

Serieus.

moet het album nog steeds beluisteren, ben nooit groot fan geweest (me pa dan weer wel) maar wist me altijd wel te vermaken. toch denk ik dat de speelduur voor mij een heikelpunt gaat worden, 1,5 uur is gewoon lang.

Steven Mo schreef:

Love over gold was wel degelijk vol! Meer kon er niet op een LP.

avatar van superessy
Dit album is vanuit het niets terecht gekomen op nummer 1 van de album top 100!! Eerste nummer 1 notering in zijn solo carriere. Prachtige prestatie!

avatar van Running On Empty
De Top 100 van Illegale downloads ???

Iemand nog Ziggo Dome kaarten gekocht via de presale?

avatar van IntoMusic
Blijf jij er lekker geld voor uitgeven...

Running On Empty schreef:
De Top 100 van Illegale downloads ???

Iemand nog Ziggo Dome kaarten gekocht via de presale?

CD verkopen

En ja, ik heb kaarten voor ziggo dome gekocht in de presale via markknopfler.com

radio 2 interview

Mark heeft gisteren ook 60 minuten concert gegeven met veel DS nummers waaronder Money for Nothing

avatar van Broem
Wow heftige discussie in bovenstaande berichten. Deze nieuwe van Mark maakt duidelijk het e.e.a. los bij fans en overige muziekliefhebbers. Bij het luisteren naar Privateering is m.i. een ding duidelijk...dit is niet meer de Mark van DS. Ik vind de wat meer bluesy nummers van deze cd wel te hebben. De roots/folk nummers zijn werkelijk slaapverwekkend. Daarnaast hadden de beste nummers i.d.d. op 1 cd gepast. Veel te lang. Voordeel van streamen is dat ik er zelf de beste nummers kan uitpikken. Ik heb geen hang naar tijden van weleer (daarvoor wordt teveel mooie muziek uitgebracht) maar de kriebel in mijn buik die ik bij veel DS nummers heb zal ik niet gaan voelen. Daar is Mark natuurlijk zelf voor verantwoordelijk. Dit is de man ZIJN muziek anno 2012. Dat vertelt hij in veel van zijn interviews. Op zijn leeftijd past wellicht Money for Nothing and Chicks for Free wat minder

avatar van bawimeko
Mark heeft in een interview in Uncut afstand genomen van zijn eigen 'hits' ten tijde van Brothers In Arms. Klopt ook wel; er zijn maar een paar nummers met een echte 'beat' op Brothers in Arms en de stijl van Mark Knopfler ligt consequent dichter bij het titeltrack van dat album en "The Man's Too Strong". Eigenlijk is hij nooit van het 'vuurwerk' geweest en ik vind het grappig dat mensen die hem langer volgen dit album waarderen en luisteraars die een voortzetting van 'Dire Straits Greatest Hits' willen, raken teleurgesteld...