Nas - Illmatic (1994)

Label: Columbia

1. The Genesis (1:45)
  2. N.Y. State of Mind (4:54)
  3. Life's a Bitch (3:30)

met AZ

4. The World Is Yours (4:50)

met Pete Rock

5. Halftime (4:20)
  6. Memory Lane (Sittin' in da Park) (4:08)
  7. One Love (5:25)

met Q-Tip

8. One Time 4 Your Mind (3:18)
  9. Represent (4:12)
  10. It Ain't Hard to Tell (3:22)
  11. Life's a Bitch [Remix] * (3:00)

met AZ

12. The World Is Yours [Remix] * (3:56)

met Pete Rock

13. One Love [Remix] * (5:10)

met Q-Tip

14. It Ain't Hard to Tell [Remix] * (3:27)
  15. On the Real * (3:26)
  16. Star Wars * (4:08)
avatar van UmindC
Bullshit, Billy Joel had in de jaren 70 al een nummer met de naam New York State Of Mind.

avatar van niels94
Weer wat geleerd Maar veel invloed heeft dit album zeker gehad.

avatar van UmindC
Dat ga ik niet ontkennen, Jay heeft natuurlijk wel Represent gesampled bijvoorbeeld.

avatar van MJ_DA_MAN
Dat New York State of Mind is idd echt niet hier begonnen . En het refrein is hier uit gesampled (op 3:24).

P-DawG
DJ Krush heeft volgens mij het begin van dat nummer gesampled op On the Dub Ble.

avatar van Psycholamp
Nu we het toch over samples hebben, hier nog even een linkje naar Thief of Bagdad (1924)(voor diegenen die het eerder gemist hebben), gesampled in Represent. Na ongeveer 50 seconden, begint het herkenbaar te worden.

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Nice gevonden, die sample (door Premo dan he).

Voordat iedereen allemaal samples gaat posten: zo ongeveer alle samples staan hier, alsook een groot deel van de keren dat nas werd gesampled.

avatar van Harderwiek
Net zo makkelijk he;)

Psycholamp schreef:

Ook wel een geweldig nummer, had ik nog nooit gehoord.

avatar van bennerd
Psycholamp schreef:

Ik ben de genialiteit van dit album pas gaan inzien toen ik ook iets vernomen had van die sample. Toen zag ik in dat alles hier echt briljant sterk ineen zat. De effectiviteit van simpliciteit.

Psycholamp schreef:

Heerlijke sample. Represent klinkt enorm simpel, maar als je die sample hoort snap je alles ineens.

avatar van MJ_DA_MAN
Het is ook vrij simpel. Heel simpel zelfs, maar dat soort beats liggen vaak juist het beste in het gehoor. Maar ingewikkeld is die sample alles behalve; vrijwel alle beats uit die tijd (en nu nog vaak) werden zo in elkaar gezet.

avatar van WeztSide
In ieder geval, kippenvel is inderdaad het goede woord om die Thief of Bagdad sample te beschrijven. Wat me nu trouwens op valt aan One Time 4 Your Mind is die rustige bassloop die eigenlijk somewhat melig opbouwt elke keer en dat gedurende het nummer herhaalt.
*5 nu toch echt. Wat een album

P-DawG
Als je wat meer wilt weten over de achtergrond van de nummers etc. dan is dit boek wel een aanrader.

avatar van Raul
heel interessant boek inderdaad!

snap niet dat een album dat ik van voor tot achter uit mijn hoofd ken toch zó verfrissend en geweldig kan blijven klinken

vraag me af of dit album ooit nog van de eerste plaats van mijn top 10 kan worden gestoten
ik hoop het want dat zou betekenen dat ik ooit een nóg fantastischer album ga tegenkomen...

avatar van kobe bryant fan
Hop mijn top 10 in want een top album is dit toch!Nas flowt op elke track erg goed maar vroeger wou het kwartje niet vallen nu is hij gevallen

Nas is mijn favoriete MC, en dit is zijn beste album. Hij flowt als een gek en heeft gekke schema's. AZ komt daarbij ook strak op Life's a Bitch. Producties zijn precies goed. Beste debuut ooit en natuurlijk een van de beste albums ever,
Daarnaast is de lengte van dit album ook gewoon prima. 10 geniale tracks > 13 geniale tracks en 14 wacke tracks.

avatar van WeztSide
Als ik voor een school opdracht (ofzo) een nummer zou moeten kiezen dat naar mijn mening het beste was van dat bepaalde genre zou ik waarschijnlijk Memory Lane kiezen.
Heerlijke beat en de ongekende energie die Nas stopt in die track maakt 'm legendarisch

baronpils
Een van de beste hiphop albums in de geschiedenis!

avatar van Protonos
Heb hem vandaag in Eindhoven op Vinyl gekocht. In een zeer goede staat ook nog!

Ik ben content

Welke winkel?

Cd theek

avatar van MJ_DA_MAN
Dat is echt zo'n winkeltje van het uitstervende ras. Ik vrees dat er over een jaar of tien geen winkels meer als die zijn .

avatar van UmindC
Erg jammer inderdaad, in Haarlem heb je ook zo'n soort winkeltje. Onwijs veel hebben ze daar altijd.

avatar van Protonos
Het vinylarchief is ook een aanrader, de grootste particuliere vinyl verzameling van nederland.
met als hoogtepunt de uitverkoopbak! alles voor 1 euro! Heb daar mening klassieker uitgevist: oa. Nursery Cryme, Selling England By The Pound, The Last Waltz, New Gold Dream.

Het is inderdaad zeer spijtig dat die winkels steeds minder voorkomen.

avatar van kobe bryant fan
Nooit gedacht, maar het blijft gewoon groeien.
Elke song is geniaal, Nas flowt over de fantastische beats alsof het niets is.

avatar van WeztSide
Als ik in m'n rekenmachine NAS + PREMIER + PETE ROCK + LORD FINESSE intyp krijg ik ERROR:OVERFLOW. Go figure

avatar van Robbie Keane
Large Pro is geweldig op de beats hier.

avatar van Kill_illuminati
WeztSide schreef:
Als ik in m'n rekenmachine NAS + PREMIER + PETE ROCK + LORD FINESSE
intyp krijg ik ERROR:OVERFLOW. Go figure

Raar want als ik dat probeer te typen op mijn rekenmachine krijg ik cijfers.

Lord Finesse?