Nas - Illmatic (1994)

Label: Columbia

1. The Genesis (1:45)
  2. N.Y. State of Mind (4:54)
  3. Life's a Bitch (3:30)

met AZ

4. The World Is Yours (4:50)

met Pete Rock

5. Halftime (4:20)
  6. Memory Lane (Sittin' in da Park) (4:08)
  7. One Love (5:25)

met Q-Tip

8. One Time 4 Your Mind (3:18)
  9. Represent (4:12)
  10. It Ain't Hard to Tell (3:22)
  11. Life's a Bitch [Remix] * (3:00)

met AZ

12. The World Is Yours [Remix] * (3:56)

met Pete Rock

13. One Love [Remix] * (5:10)

met Q-Tip

14. It Ain't Hard to Tell [Remix] * (3:27)
  15. On the Real * (3:26)
  16. Star Wars * (4:08)
avatar van HH_Fantastic
kobe bryant fan schreef:
Illmatic

Volgens de users van Musicmeter is dit de beste Hip-hop plaat ooit gemaakt, naar mijn mening niet maar hij komt wel heel dicht in de buurt.

The Genesis begint het klinkt nogal rommelig en je hoort een gesprek en in de verte hoor je Nas al wat rappen. Een leuk begin maar ik zou er geen problemen mee gehad hebben moesten ze direct met één van mijn favorieten zijn begonnen: N.Y. State of Mind een geweldige track de beat is heerlijk, en Nas rapt fantastisch.

Life's a Bitch is misschien wel mijn favoriet een heerlijke beat, en AZ komt misschien wel even hard als Nas. Een heerlijke song voor als het warm is.

De volgende song is ook direct een van mijn favorieten: The World Is Yours, wat heb ik een geluk dat mijn 3 favorieten na elkaar komen.
Het refrein is hier fantastisch ik zing het ook altijd mee!

Jammer genoeg staat er ook een misser op: One Love. Nas komt niet zo goed als anders en de samples zijn op zijn minst irritant te noemen.

Conclusie: een heerlijke plaat, Tip! in de zomer komt hij zeer goed uit.
En Nas heeft een leuk klinkend stemgeluid.
En vergeet nooit:

The World Is Yours!

Gewoon uit nieuwsgierigheid: wat is volgens jou dan het beste hip-hop album ? 't Is niet om je keuze af te keuren hoor, ik vraag het me gewoon af. Deze vind ik samen met Enter The Wu-Tang toch de beste.

avatar van UmindC
Volgens zijn top 10 is het Atmosphere - When Life Gives You Lemons, You Paint That Shit Gold.

avatar van Nr.4
Voor mij ook een van de beste albums aller tijden. Alles klopt, Represent is vandaag mijn favoriete track, maar dat kan morgen anders zijn. Geen zwak nummer op te horen.

avatar van AOVV
Ik begin deze wat meer te waarderen. Dat is de omgekeerde beweging van wat 'Enter the Wu-Tang' meemaakt. 'Illmatic' begin ik steeds beter te vinden, erg moeilijk om favorieten er uit te halen, omdat het niveau gewoon zo hoog ligt. Nas heeft een heerlijke flow, en de producties zijn werkelijk geweldig. Dat vraagt om een opwaardering.

Halfje erbij, naar 4,5 sterren

avatar van Illmaticly Ill
Ik vind dit echt een van de beste hip-hop albums aller tijden, misschien wel de beste. Ik luister sowieso iedere dag wel één nummer van Illmatic . Er zit denk ik niet eens één nummer bij dat ik niet goed vind. De beats zijn gewoon echt chill om naar te luisteren, en als je dan naar de lyrics kijkt... dan denk je toch ook van hoe heeft Nas dat voor elkaar gekregen om op zo'n jonge leeftijd al zo'n goede lyrics te schrijven en te rappen, heb ik echt respect voor. 5 sterren natuurlijk.

avatar van parkerakaspin
Makkelijk 1 van de beste Hip-hop albums aller tijden.
De flow, de beats, de context.
Het beschrijft denk ik geweldig de vibe die rond 93/95 in NYC hing.

avatar van KILLERBEE99
Eens overnieuw geluisterd, en punt omhoog gegooit van een 3 naar een 4.

Hendrik68
Ken deze al een aardige poos, maar heb nooit de moeite genomen me er meer in te verdiepen. Heb dat de afgelopen dagen wel gedaan. Je hoeft niet lang te luisteren om te beseffen dat dit een meesterwerk is. Het album heeft een geweldige flow, teksten vol overtuiging gebracht. En ik ben ooit in New York geweest, dan treft hip-hop als dit je recht in je hart. Prachtig.

avatar van UmindC
Ik ga over 9 dagen naar New York, reken maar dat ik deze daar vaak zal draaien.

avatar van blunt187
Zeker een van de beste ooit!! Maar voor mij is The infamous toch echt niet te toppen.

avatar van Bartjeking
Hip-hop is een genre waar ik nooit aandacht aan heb besteed en eigenlijk mijn neus stiekem voor ophaal. Maar nu wil ik toch een beetje proberen te proeven wat jullie zo goed vinden aan dit genre en waarom dan niet beginnen met het hoogst genoteerde album in de toplijst allertijden! Ben benieuwd of ik het kan waarderen. Ben sowieso een iemand die lyrics heel erg belangrijk vind dus wat dat betreft zit ik wel goed in dit genre. Ben erg benieuwd. Als er iemand tips heeft (hip-hop voor beginners) mag je me altijd PM-en.

henk1968
Ik ben net als jij meer een van de Americana, Rock etc. Maar op zijn tijd moet ik even mijn zinnen verzetten en het klinkt raar, maar met hip-hop lukt me dat het beste. Ik ben niet bepaald een expert op dit gebied, maar vooral acts als Wu Tang Clan, Gang Starr en mijn favorieten van A Tribe Called Quest vind ik werkelijk geweldig, met name Midnight Marauders en Low and Theory kan ik op gezette tijden helemaal grijs draaien, tot ik het weer even genoeg vind en me weer een paar maanden in mijn eigen wijk terugtrek. Deze Illmatic staat wat mij betreft volkomen terecht in de top 10 op Musicmeter. Zowel qua teksten als qua flow en sfeer. Als je ooit in de Big Apple geweest bent begrijp je het allemaal nog beter.

avatar van carero
Eens in de paar maanden moet ik deze gewoon opzetten. En dan te bedenken dat Nas hier 19/20 was (waarschijnlijk zijn de teksten dus geschreven toen 'ie nog wat jonger was).

avatar van kobe bryant fan
Wat blijft dit toch een mooie plaat, ik heb hem gisteren op Vinyl kunnen bemachtigen.
Nas zijn flow is fantastisch, AZ zijn bijdrage op Life's A Bitch is ook geniaal.
Een heerlijke plaat voor in de zomer.

avatar van Silky & Smooth
Hoort One Time 4 Your Mind zachter te zijn dan de rest van nummers?

Btw. een verhoging is wel op zijn plaats. Eindelijk krijg ik door wat een fantastisch album dit is... NY State of Mind, Life's a BitchThe World is Yours, Halftime, Memory Lane en It Ain't Hard to Tell zijn stuk voor stuks klassiekers, die helemaal in de New York sfeer brengen. Echt heerlijk! Ik moet wel zeggen dat One Love, eerst een van mijn favorieten, nu wat vervelend begint te worden. Eigenlijk alleen het monotone refrein, maar goed. 4,5*

avatar van IllumSphere
Voor de mensen die zich afvragen wat ik in hemelsnaam hier doe, ver van mijn vertrouwde omgeving (lees: The Beatles). In een ver verleden luisterde ik naar hip-hop en tot mijn verbazing had ik nog een beperkte collectie (lees: tien platen) van hip-hop platen. De keuze was dus vlug gemaakt om dit alsnog te beoordelen!

Het album begint met 'The Genesis', een soort van een één minuut 45 seconden durende intro waar we een metro horen afkomstig van de 'Subway Theme', gemaakt door Grand Wizard Theodore voor de film 'Wild Style' (1982). Ik heb zelf de film nog nooit gezien, maar het klinkt als een aangename verwelkoming om verder met het album te beginnen. En dat deed ik dan ook!

Wat volgt is een nummer als 'N.Y. State of Mind', die werd verwezenlijkt door een sample van 'Flight Time', gemaakt door Donald Byrd. De sample werd getransformeerd naar 'N.Y. State of Mind' door DJ Premier en deed dit heel goed! Maar niet enkel door de kunsten van DJ Premier is dit nummer geweldig, ook door de soepele flow van Nas die de ghetto van New York op zijn manier brengt. Eén van de betere nummers van het album.

Na 'N.Y. State of Mind' komt 'Life's A Bitch'. In mijn ogen het minste nummer van het hele album. Ookal bevindt zich hier de enige gastbijdrage van het hele album en vind ik dat de sample die hier gebruikt wordt rustgevend is. De sample is afkomstig van 'Yearning for Your Love' van The Gap Band. Maar helaas is de tekst niet zo goed en vind ik dat de gastbijdrage van A.Z. nog beter kon.

Dan komt er een bekend citaat van Tony Montana als titel voorbij, namelijk 'The World is Yours'. In vergelijking met 'Life's A Bitch' is dit weer een goed nummer met een mooie sample afkomstig uit 'I Love Music' van Ahmad Jamal. Dit alles is geproduceerd door een andere legende, namelijk Pete Rock.

Na het bekende citaat van Tony Montana komt er een ander nummer die zich bij de vier beste nummers van het hele album behoort, namelijk 'Halftime'. Geproduceerd door Large Professor en door de, alweer, soepele flow van Nas wordt dit nummer naar een andere dimensie geschopt. De sample is trouwens afkomstig van een onbekend nummer die ik zelf niet eens ken.

Wat komt is een trip door Memory Lane. En die trip behoort ook tot de vier beste nummers van het hele album. Ook is die trip één van de betere trips die ik in mijn gehele leven heb meegemaakt en dat wil dus al veel zeggen. Geproduceerd door DJ Premier (wat een held is het toch) en de sample is afkomstig van 'We're In Love' van Reuben Wilson.

Het volgende nummer doet me heel hard denken aan een nummer van Bob Marley. Nu is dit geen cover van dat welbekend nummer. Dit nummer hoort trouwens ook bij de top 4 van dit album en is geproduceerd door Q-tip. De sample is afkomstig van 'Smilin' Billy Suite Pt. II' van The Heath Brothers.

De twee volgende nummers zijn 'One Time 4 Your Mind' en 'Represent'. 'One Time 4 Your Mind' is geproduceerd door Large Professor en de sample is afkomstig van een onbekend nummer. 'Represent is geproduceerd door DJ Premier en de sample is afkomstig van de soundtrack van een oude film 'The Thief of Baghdad' uit 1940. 'One Time 4 Your Mind' klinkt goed, maar niet geweldig. 'Represent' klinkt heel goed, maar behoort niet bij top 4 van dit album.

We eindigen dit album met 'It Ain't Hard to Tell'. Dit nummer staat stipt op nummer één van de top 4 van dit album. Het klinkt gewoonweg perfect en is één van de betere afsluiter van een hip-hop album. De flow van Nas is hier het best en de beats zijn hier geweldig. Het is geproduceerd door Large Professor en de sample is afkomstig van 'Human Nature' van Michael Jackson.

Dit album is één van de betere hip-hop platen die ik in tijden heb gehoord en kan misschien worden opgenomen in mijn top 10. Jammer dat Nas hetzelfde niveau niet kon behouden bij zijn latere albums (vooral Stillmatic is een dieptepunt), maar dit kon niet anders met zo een perfect debuut.

avatar van Rhythm & Poetry
IllumSphere schreef:

Je zit één maand op de site, niemand kent je.

De sample van One Time 4 Your Mind is van de track Walter L (door Jimmy Gordon & His Jazznpops Band).

avatar van Kill_illuminati
IllumSphere schreef:

Met alle respect maar hoe kan zo'n goede gast bijdrage nog beter? Die vers van AZ is er een van de bovenste plank. Verder mooie review hoor.

avatar van bennerd

vind ik niet.

avatar van FlyLo
bennerd schreef:

avatar van Slowgaze
Rhythm & Poetry schreef:

Je zit één maand op de site, niemand kent je.

avatar van Flipm0de
bennerd schreef:
AZ overtreft Nas in dat nummer. En dat zegt heel wat.

Ik kan geen keuze maken uit die 2 verses, beide kwamen echt gruwelijk op die track!

Nas heeft wel mijn favoriete line:

I switched my motto -- instead of sayin fuck tomorrow
That buck that bought a bottle could've struck the lotto

avatar van Elohim
@Illumsphere, de voor jou onbekende samples staan gewoon op Wikipedia hoor.

avatar van arcade monkeys
dit op 9 in de top 250... wtf!
Life's a bitch, One love en Represent zijn niet slecht
De rest vast en zeker wel

Grappig, One Love en Represent vind ik nu net de 2 enige mindere nummers van dit album. Die eerste wat drammerig en die tweede wat kinderachtig.

avatar van Robbie Keane
arcade monkeys schreef:
dit op 9 in de top 250... wtf!
Life's a bitch, One love en Represent zijn niet slecht
De rest vast en zeker wel

Goed om te zien dat dat ook jouw favorieten op deze plaat zijn.
Zitten we min of meer op een lijn toch?

avatar van bennerd
herman schreef:

Over One Love geef ik je gelijk. Represent vind ik echter één van de beste nummers op deze plaat. Om de een of andere reden hoor ik daar een bewijs in dat hip-hop en hardcore punk soms erg dicht bij elkaar liggen. Maar dat kan aan mij liggen.

avatar van Elohim
Represent vind ik, nu ik er weer eens naar luister, misschien wel een van de beste hiphop tracks ooit...

Ik stoor me altijd aan dat geroep "represent (y'all)! represent!". Komt een beetje lomp op me over op de een of andere manier. Hardcore punk hoor ik er dan weer niet echt in, maar dat kan ook aan mij liggen.