Nas - Illmatic (1994)

Label: Columbia

1. The Genesis (1:45)
  2. N.Y. State of Mind (4:54)
  3. Life's a Bitch (3:30)

met AZ

4. The World Is Yours (4:50)

met Pete Rock

5. Halftime (4:20)
  6. Memory Lane (Sittin' in da Park) (4:08)
  7. One Love (5:25)

met Q-Tip

8. One Time 4 Your Mind (3:18)
  9. Represent (4:12)
  10. It Ain't Hard to Tell (3:22)
  11. Life's a Bitch [Remix] * (3:00)

met AZ

12. The World Is Yours [Remix] * (3:56)

met Pete Rock

13. One Love [Remix] * (5:10)

met Q-Tip

14. It Ain't Hard to Tell [Remix] * (3:27)
  15. On the Real * (3:26)
  16. Star Wars * (4:08)
avatar van Kill_illuminati
Stalin schreef:
Mooi moment aan het begin van NY State Of Mind waar Nas het volgende zegt:

Om hierop vervolgens verbaal flink de beuk er in te gooien

Het mooie is dat hij dat zegt omdat het z'n eerste take was. Die zin was dus ook echt spontaan.

avatar van kobe bryant fan
Ja, dat heb ik ook eens gelezen. In dat 33/3 muziekreeks boekje. Waarin er in ieder boekje een plaat besproken wordt.

avatar van Shelter
mee eens trouwens met One Time For Your Mind, het minst goede nummer

avatar van Ernie
Hoe goed ie ook is het blijft een 4,5* album voor mij. Ik weet zelfs niet of ie nog in mijn hiphop-top10 zou verschijnen? Er staat geen enkel skipnummer op deze en zowel de beats als het rappen van Nas zijn van zeer hoog niveau! vooral NY state of mind en One Love vind ik zijn verbale hoogtepuntje op deze schijf. Maar ik heb hem al te veel gehoord en ben hem zeker niet beu maar ie zit in hetzelfde straatje als Ready To Die & The Infamous bij mij. Verschrikkelijk goede albums alle 3 maar de houdbaarheidsdatum van deze platen vervallen bij mij vlugger. Ik kan mij niet blijven inleven in een Nas of Biggie die flowen over hoe erg het straatleven en wat ze hebben gedaan wel niet is. Van de manier van rappen en de nummers zelf geniet ik nog maar de teksten zijn mij wat voorbijgestreefd terwijl ik in het begin zo onder de indruk was.
Deze Illmatic blijft wel op 4.5* puur omdat ik hem de beste van de 3 eerder genoemde vind
De Beats, songs en Nas zelf blijven staan als een huis en tracks als Life's A Bitch en Halftime kunnen gwn niet stuk natuurlijk. Ah mss heb ik over een maand wel weer een Biggie-periode

Edit : een maand geleden in het hiphop top 10 topic had ik dus nog een plekje voor Illmatic. Nu zou die er alweer iets anders uitzien...

1. De la soul : Stakes is high
2. A tribe called Quest : Low end theory
3. Gangstarr : Momenth of truth
4. Wu-tang clan : 36 chambers
5. Public Enemy : It takes a nation...
6. Main source : breaking atoms
7. the Roots : Illadelph halflife
8.Jurassic 5 : Power in numbers
9. Nas : Illmatic
10 Mobb Deep : the infamous

avatar van perlon
Eindelijk aangeschaft. Slechts £3,94 bij Amazon, dus hoog tijd om aan m'n collectie toe te voegen.

avatar van alexander-r
Heb nog nooit meegemaakt dat een album dat ik zo vaak heb geluisterd zo fris blijft. Elke keer als ik dit album zet, dan voelt het als een van de eerste keren aan. Dat komt niet alleen door de geniale beats, maar door de ongeëvenaarde raps van NaS.

alexander-r schreef:

Same here, draai dit album al ongeveer 5 jaar bijna wekelijks en nog steeds elke keer als ik hem opzet ben ik weer verrast. Vooral bij Represent, ik blijf van die beat houden en blijf Nas erover heen waarderen en elke keer is het weer verfrissend!
Dat is ook de rede waarom hij bij mij op 1 staat en daar, denk ik, altijd wel zal blijven staan.

Dit is perfectie.

avatar van Elohim
Ik weet niet of ik het eerder heb gezegd... En ik vind het ergens (geen diee waarom) lastig om toe te geven... Maar Nas is een meester...

Represent is echt prachtig. Niet te onderdrukken glimlach als ik luister. Prachtige flow met een prachtige beat.

avatar van RebelINS
Waarschijnlijk vind je dat lastig om toe te geven, omdat Nas tegenwoordig niet meer de meester is die hij ten tijde van dit album wel was.

avatar van He$$el_01
Ach, welke artiest uit die tijd wel.

avatar van Holla
Tsja wat moet je ervan zeggen, de man was destijds een wonderkind met gigantische hoogtepunten op dit debuutalbum. Illmatic zet de standaard voor alles wat daarna komt, maar niets kan tippen aan dit album. De enige rapper die bijna 20 jaar later nog relevant is, Life is Good is in mijn ogen een geweldig album en heeft goede kans om als ''classic'' te worden gezien. Het is heel anders conceptueel dan dit album, maar wil niet zeggen dat het slecht is. Maar even terug naar Illmatic, ik kan gewoon enorm genieten van de man op dit album. Met recht het beste debuutalbum/het beste hiphopalbum aller tijden

avatar van gweah
Net op LP gekocht, maar 12,99 bij Concerto! Samen met Only Built 4 Cuban Linx. Nu nog een draaitafel...
Kan niet wachten om hier de naald op te leggen.

gweah schreef:
Kan niet wachten om hier de naald op te leggen.

Had hem idd ook voor 13euro gekocht ergens, mooi prijsje!
Helaas voor mij de enige omdat ik ook geen draaitafel heb

avatar van Slowgaze
Serieus? Dat is toch best duur? Ik had mijn lp voor een euro of zeven, acht.

avatar van kobe bryant fan
Ik heb mijn LP voor 9 euro gekocht.

avatar van Rhythm & Poetry
Dat is geen krijgen Glenn. Dat is kopen.

Aangepast.

avatar van Jar0on
Oh zoals je ziet is t me enige LP die ik heb, ik dacht dat LPs vaak duurder waren? Heb ik vast mis dus Vind t alsnog een prima prijs

avatar van UmindC
Ik vind 13 euro ook wel een moeie prijs hoor.

Jah... bij een lokaal winkeltje kost de gemiddelde hiphop-LP zo'n 20,-

Voor Gravediggaz had ik zelfs 35,- moeten betalen...

avatar van bennerd
Maar voor Illmatic is 20€ wel heel erg duur hoor. Ik heb hem destijds ook gekocht voor acht euro, de cd was twee euro duurder. Ik wil deze overigens ook erg graag op tape.

avatar van Elohim
Dat zou kunnen... Illmatic heb ik op cd, vind ik goed genoeg. Heb niet gekeken naar de prijs voor lp.

avatar van niels94
Als we nou allemaal eens gaan opnoemen hoe duur we onze Illmatic LP hebben gekocht.

avatar van bennerd
Na 57 pagina's waarbij steeds hetzelfde gezegd wordt mogen we best prijzen vergelijken. Anders wordt toch steeds hetzelfde gezegd.

Want we zeggen steeds hetzelfde.

avatar van niels94

avatar van Kill_illuminati
Ik volg je niet Niels, zou je dat nog eens willen herhalen?

avatar van IllumSphere
Mijn exemplaar koste één euro en is ouder dan de schijf zelf (als je vanaf de releasedatum telt).

avatar van Shelter
ik koop nooit iets duur Niels, maar soms is het wel duur ja