Nas - Illmatic (1994)

Label: Columbia

1. The Genesis (1:45)
  2. N.Y. State of Mind (4:54)
  3. Life's a Bitch (3:30)

met AZ

4. The World Is Yours (4:50)

met Pete Rock

5. Halftime (4:20)
  6. Memory Lane (Sittin' in da Park) (4:08)
  7. One Love (5:25)

met Q-Tip

8. One Time 4 Your Mind (3:18)
  9. Represent (4:12)
  10. It Ain't Hard to Tell (3:22)
  11. Life's a Bitch [Remix] * (3:00)

met AZ

12. The World Is Yours [Remix] * (3:56)

met Pete Rock

13. One Love [Remix] * (5:10)

met Q-Tip

14. It Ain't Hard to Tell [Remix] * (3:27)
  15. On the Real * (3:26)
  16. Star Wars * (4:08)
avatar van Arrie
Waarom wordt Olu Dara trouwens niet vermeld als feature?

Harco
Wat doet die dan?

avatar van Arrie
Op z'n trompet blazen aan het eind van Life's a Bitch. Het is overigens de vader van Nas.

avatar van bennerd
Gastmuzikanten worden vaak niet vermeld. Het zijn vooral artiesten met een verse (of een hook) die als feature vermeld staan. Of je moet al vreemde egotrippers zoals DJ Revolution hebben die zelfs bij de minste scratch als gastartiest willen vermeld staan op de betreffende cd.

Harco
Dat, ja.

avatar van Arrie
Tja, Pete Rock en Q-Tip doen ook maar een refreintje. Lijkt me ook nogal een twijfelgeval.

PriestMaiden
Heerlijke bassen, één van de beste 90's east-side hip-hop platen.

avatar van Slowgaze
Arrie schreef:

Een kornet, Arnout, een kornet.

Ook goed.

avatar van Robbie Keane
Niet lauw doen Slowgaze dat is gewoon een trompet.

avatar van niels94
Alles waar je in blaast en waar geluid uit komt is toch gewoon een trompet? Nou dan.

avatar van Wybe de Greef
Thumb up

avatar van UmindC
Dus een saxofoon is ook een trompet?

avatar van He$$el_01
Ja, en alles met snaren is een gitaar.

avatar van Slowgaze
niels94 schreef:

Ik blies in mijn kopje rundvleessoep omdat de soep nog te warm was. Is mijn kopje soep ook een trompet?

avatar van niels94
Hangt ervanaf of het zo 'toet toet' klinkt. Denk het niet dus.

avatar van Heester
Een absolute klassieker.

avatar van Bijdevaate11
Niet mijn muziek, maar na een luisterbeurt vind ik het nog wel wel redelijk!

PriestMaiden
Stijgt naar 5 sterren en komt in mijn top 10, ben geen grote kenner van hip-hop maar dit is een vette cd!!!

avatar van Jar0on
Illmatic is m'n favoriete album en zal t ook altijd blijven denk ik maar ben ik echt de enige die One Time For Your Mind een kut nummer vind? Skip em altijd

avatar van bennerd
Ik denk het wel. Prachtig nummer.

avatar van Shelter
one time 4 your mind is een van de mindere nummers ja naar mijn mening.
The world is yours vind ik ook minder, maar wellicht omdat de andere nummers zo tering vet zijn

avatar van Dungeon
One love vind ik erg goed. Al blijf ik het wel een zeur vinden die NAS en helaas is dat in one love ook het geval.

avatar van Ernie
Dan vraag ik me af hoe je one love erg goed kunt vinden? nog meer dan bij de andere nummers, buiten Life's a bitch gerekend, word hier vooral nadruk gelegd op zijn stem doordat de beat wat kaler is. als je Nas al een zeur vind ik het raar dat je deze song juist goed vind...

avatar van Dungeon
De minimalistische muziek in combinatie met uitstekend gerijm en een goede flow van NAS. Daarbij nog het refrein, simpel maar wel puur en mooi.
Zijn stemgeluid vind ik gewoon een stuk minder, zeurderig dus, en dat gaat dan 3 versen door.
Maar goed in vergelijking met wat ik vanavond bij de rijdende rechter zag valt het nog mee hoor.

avatar van NastyOnWax
Slowgaze schreef:

Kwam er geluid uit je soep dan?

avatar van DeftonesJP
Het valt totaal buiten mijn reguliere muzieksmaak maar af en toe een hiphop plaat kan best lekker zijn en dat is zeker het geval met Illmatic van Nas. Ik kende het eigenlijk vooral vanwege 'Life's a bitch' omdat Deftones het refrein van dat nummer hebben verwerkt in hun (live)versie van het nummer 'Teething'. Verder staan er nog een aantal lekkere tracks op en op een vreemde manier word ik rustig van deze muziek. Goed voor in de auto en teksten die je meenemen naar een stukje new york wat mij vrij onbekend is. Zeker de moeite waard dus!

avatar van Stalin
DeftonesJP schreef:

Hiphop/rap is ook in mijn collectie niet het meest voorkomende genre, maar dit is en blijft toch wel een heerlijk album moet ik zeggen.

Draai hem toevallig nu weer en NY State Of Mind staat nog steeds als een huis !

Mooi moment aan het begin van NY State Of Mind waar Nas het volgende zegt:
I don't know how to start this shit...

Om hierop vervolgens verbaal flink de beuk er in te gooien

NAS - Illmatic

Op diverse sites gelezen dat dit een soort hip hop bijbel zou zijn. Inderdaad, vele rappers halen nog steeds stukken tekst uit dit album. Dit is een album uit de jaren ’90, hip hop bestaat al veel langer maar dit is toch wel mijn favoriet hip hop album. De invloed van deze plaat in het genre is wel erg groot denk ik. Geen vrouwelijke rnb zang op dit album: dat is echte hip hop/rap voor mij.

1) The Genesis: De intro laat je direct al denken dat je in een sloppenwijk in New York onder een metro staat.
2) NY State of Mind: Erg sterke rap. Lijkt op een freestyle.
3) Life’s a Bitch: Mijn absolute favoriet. Alles klopt aan dit nummer: de beat, de raps, de tekst.
4) The World Is Yours: Na een redelijk donker nummer een iets optimistischer nummer om alle zorgen in deze wereld te vergeten.
5) Halftime: Een verslavend nummer. Weer krijg je dat gevoel dat je in een ‘hood’ in New York rondloopt. Sterke beat.
6) Memory Lane (Sittin’ in Da Park): Dit is zo een nummer dat me doet denken dat ik op een bank in een groot stadspark zit met een koptelefoon op teksten te schrijven.
7) One Love: Ook een sterk nummer met een ‘peace’ betekenis in.
8 ) One Time 4 Your Mind: Voor mij het minste nummer op deze klassieker. Nog steeds een sterk nummer.
9) Represent: Ook sterke track. De productie, raps: alles klopt.
10) It Ain’t Hard to Tell: Erg sterke afsluiter. Zo hoort een hip hop te zijn, niet te lang. Gewoon 10 sterke tracks zonder vrouwenvocals.

avatar van DeftonesJP
Wel grappig dat de laaste drie users verder amper hiphop luisteren en dit toch een goed album vinden. Zegt blijkbaar wel wat over de status van die album. Desondanks ook wel leuk om de mening van de experts te lezen die helemaal los kunnen gaan over een genre waar ik niks van weet. Een beetje alsof je een kijkje neemt op mars.