Nas - Illmatic (1994)

Label: Columbia

1. The Genesis (1:45)
  2. N.Y. State of Mind (4:54)
  3. Life's a Bitch (3:30)

met AZ

4. The World Is Yours (4:50)

met Pete Rock

5. Halftime (4:20)
  6. Memory Lane (Sittin' in da Park) (4:08)
  7. One Love (5:25)

met Q-Tip

8. One Time 4 Your Mind (3:18)
  9. Represent (4:12)
  10. It Ain't Hard to Tell (3:22)
  11. Life's a Bitch [Remix] * (3:00)

met AZ

12. The World Is Yours [Remix] * (3:56)

met Pete Rock

13. One Love [Remix] * (5:10)

met Q-Tip

14. It Ain't Hard to Tell [Remix] * (3:27)
  15. On the Real * (3:26)
  16. Star Wars * (4:08)
Mogguh dames & heren, kom hier al een tijdje om te kijken hoe mensen over bepaalde albums denken en heb me toch maar eens aangemeld.

ILLmatic, begin januari aangeschaft en in het begin kon het album me niet zo boeien eerlijk gezegd.
Nu 1,5 maand later zie ik het misschien wel als het beste hiphop album in mijn bezit!

avatar van KampF
Wow, It Ain't Hard To Tell ken ik bijna zo goed als uit mijn hoofd. Echt 5* voor dat nummer. Geining dat dat nummer mij zo weet te pakken, terwijl ik me eigenlijk helemaal niet in rap interesseer. 4* voor het totaal trouwens.

it ain't hard to tell is inderdaad heerlijk.
Gewoon relaxte beat, heerlijk gerecycled van michael jackson. Hangt een lekkere feeling over het nummer

eazyfan
Ik weet dat ik op iets oud reageer. Maar ik neem aan dat de meningen hetzelfde gebleven zijn.
Word_Play schreef:

*ahum*Me Against The World*

Jordy schreef:
Een jaar later, geen debuut en aanzienlijk minder.

Nouja hangt ervan af, Me Against The World vind ik even goed als dit album. (Allebei 5*). Dit album stijgt later nog naar #2 in mijn top10. Alles klopt aan dit album, rhymes zijn gewoon uiterst sterk en Geniaal, productie en producers konden gewoon niet beter. (Ook al is erg veel gesampeld, maar Nas is die sample meer dan waard). En ik snap natuurlijk dat dit album hoger staat in de top250, meer stemmen heeft en hoger gem. dan Me Against The World maar aanzienlijk minder? Ik vind 2Pac's rhymes minstens even goed, er zit bij hem meer gevoel in en je herkent je gemakkelijer er in, (daarom is het natuurlijk niet beter), de productie van Me Against The World is idd wel minder dan hier, maar veel minder? totaal niet vind ik. Oké hier kwamen de beste producers van die tijd aan te pas, bij Me Against The World niet. (maar maakt dat echt zoveel uit?). Maar ik vind dat Word_Play 100% gelijk heeft, en om dit echt aanzienlijk minder te noemen?

avatar van Niek
Me Against the World kent mindere nummers. Hier is geen enkele slechte track te ontdekken, dát maakt dit album zoveel beter dan andere platen. Nergens is 'middelmaat' of 'gewoon goed' te ontdekken. Het is allemaal van ontzettend hoog niveau. Bij M A t W niet. Nummers als Lord Knows en met name Heavy in the Game zijn vrij normale nummers. Is niets bijzonders aan. Het is en blijft natuurlijk wel een fantastische plaat, laat dat duidelijk zijn.

eazyfan
Nou Memory Lane en One Time For Your Mind zijn wel minder sterk dan de rest hier, maar ook die zijn erg goed, en op Me Against The World vind ik alleen It Aint Easy echt minder goed. Natuurlijk ook paar mindere daar. Maar ik zou graag eens Jordy's mening over mijn reactie willen weten. (Hopelijk vind hij me niet dom ofzo van die reactie).

avatar van Zjapp
eazyfan schreef:

Ik bekijk het ook zo. En als je dan de producers van Illmatic bekijkt en die van Me Against The World, dan weet je ook wel dat Nas op dat vlak beter bijgestaan werd, maar desondanks zijn pac's producers er toch in geslaagd om uitstekend productiewerk te leveren. En geen enkele track van Illmatic kan qua lyrics tippen aan het niveau van So Many Tears en Dear Mama vind ik persoonlijk.

Zjapp schreef:

Dat kan. In de eerste plaats vind ik niets tippen aan One Love, maar los daarvan denk ik vooral volgens het spreekwoord: je bent zo zwak als je zwakste schakel. Dus vergelijk ik de slechtste tracks met elkaar, en die van MAtW vind ik - om Jordy's woorden te gebruiken - aanzienlijk minder.

avatar van Jordy
eazyfan schreef:

Ja sorry, vind van wel Verschil tussen "geniaal" en "erg goed".

avatar van MJ_DA_MAN

MJ_DA_MAN schreef:
Ik vind deze en MATW toch op hetzelfde niveau liggen (beiden 4*).
Ik ook, alleen allebei 5* en Me Against The World blijft #1 dit wordt later #2 denk ik.

avatar van Conway Twitty
MJ_DA_MAN schreef:
Ik vind deze en MATW toch op hetzelfde niveau liggen (beiden 4*).

Hier ook, MATW nog wel iets beter zelfs.

Niek schreef:

Lord Knows vind ik juist een van de beste tracks op dat album.

Social_Mask
CaliLove schreef:

Lord Knows vind ik juist een van de beste tracks op dat album.

Vooral die line..I smoke a blunt to take the pain out
and if I wasn't high, I'd probably try to blow my brains out.

Social_Mask schreef:

Vooral die line..I smoke a blunt to take the pain out
and if I wasn't high, I'd probably try to blow my brains out.
Klopt, heerlijke zin. Ik was eerlijk gezegd ook een beetje in de war met Young Niggaz. Ik wist dat het er twee na elkaar waren, maar dat zijn dus Young Niggaz en Heavy in the Game. Hoewel ik Lord Knows niet bijster sterk vind hoor.

Edit: Let's go on topic again.

avatar van J.M.
Ja dit lijkt wel het Me against the world album

Terwijl Illmatic beter is

BTW Lord knows 1 van m`n favo's op Me Against the world

avatar van herbertwest
Goh, Bartholomeus heeft dit album een 0.5 gestemd. Dit heeft hij gister in een kwartier tijd ook bij Liquid Swords, Revolutionairy vol 2, Midnight Marauders, Moment of Truth, Me Against The World en The Low End Theory gedaan. Aan zijn top 10 te zien is dit een doorgewinterde hiphopluisteraar die wel kon oordelen dat alle nummers van alle albums precies even kut waren zodat ze precies allemaal een welverdiende 0.5 kregen.
(Of zou het aan de waardering van vele luisteraars voor deze albums liggen, zodat het hoge gemiddelde maar even omlaag moesten van deze liefhebber....)

Social_Mask
Hij stemde ook nog Enter The Wu-Tang (36th Chamber)0,5*. Volgens mij moeten wij hem niet al te serieus gaan nemen.

Weer zo'n HipHop-haat stem...Zijn er veel te veel van.

Harco
Echt triest, zulke mensen. Blijf gewoon binnen de dingen die je interesseren, en stem niet op albums die niet voor jou bedoeld zijn.

KSPR
Verklaart ook dat sommige onbekendere HipHip albums erg hoog staan met stemmen, al vind ik die minder. Minder haatstemmen.

Harco
Precies.

avatar van Statiegeld
Ik heb dit album nou al meer dan tien keer geluisterd en het is echt geweldig. De intro is al geweldig en dan heb je nog nummers als It Aint Hard to Tell, Life's a Bitch en The World is Yours. Alleen One Time 4 Your Mind en One Love (sorry Niek) zijn minder. Represent luister ik meestal niet omdat ik het geduld niet heb om te wachten op It Aint Hard to Tell.

Dikke 5*

avatar van FunkyMonk
Statiegeld schreef:
Alleen One Time 4 Your Mind en One Love (sorry Niek) zijn minder.

Zijn ook échte groeiers hoor. Duurt soms even voordat je de genialiteit ervan inziet. (Bij mij wasdat toch bij one Love; heb pas de tijd genomen om ervan te leren genieten toen ik alle andere tracks kotsbeu was)

avatar van J.M.
Ik vond One Love pas helemaal geweldig toen ik de tekst er bij ging houden, zo geniaal gerapt.

CaliLove
Luister dit album de laatste tijd steeds meer en meer en nu begrijp ik idd wrm dit album zo hoog genoteerd staat bij de meesten. De verse van AZ op de track Life's A Bitch vind ik een van de beste verses in Hip-Hop, The World is Yours is gwn een relaxt chill nummer, Halftime bevat dan weer dope verse van Nas, One Love is ook een zeer mooie track over hoe hij een brief naar z'n vriend die in de gevangenis zit schrijft . It Ain't Hard To Tell is natuurlijk kippenvel man die beat is dope en dan Nas die erover begint te rappen enige minpunt op dit album is One Time For Ya Mind en NY State Of Mind vind ik ook niet zo speciaal in tegenstelling tot anderen hier.....
4.0* en mss ooit nog n's een plaats in m'n top10.

|Joël|
N.Y. State Of Mind, Life's A Bitch, The World Is Yours, Represent en It Aint Hard To Tell zijn mijn favorieten nummers van dit album, (op de site 2 kiezen: Life's A Bitch en It Aint Hard To Tell), maar het hele album vind ik erg goed
Deze is ook nog altijd #1 in mijn top 10 en dat blijft deze voorlopig ook nog wel denk ik
5,0 is natuurlijk het enige cijfer dat je kan geven aan een album als deze

KSPR
Helemaal mee eens.
Ach eerst luisterde ik dit album 2 weken lang elke keer dat ik naar school ging (eerst 4 nummers/laatste 4 nummers of zo).

avatar van J.M.
Ik weet zeker dat dit album, voor altijd wil ik niet zeggen, een heeeeele lange tijd bij mij op #1 blijft staan.
Dit album is gewoon pure perfectie. Dit is het enige album wat ik ooit heb geluisterd dat ik naar elk nummer uitkijk. Ik vind op dit album geen één nummer dat iets minder is.
Bij veel mensen is One Time 4 Youre Mind iets minder, maar dat is samen met de andere 9 songs mijn favoriet. Daarom luistert dit album zo super goed weg, omdat elk nummer geniaal is.
En Halftime kun je zo lekker meerappen. Dat is denk ik mijn favoriete nummer in de hele hip-hop.

Dit album krijgt van 5*+

Van dit album word ik gewoon erg blij

|Joël|
J.M. schreef:

Dit album krijgt van 5*+

Van dit album word ik gewoon erg blij
Ja precies alle 10 nummers op dit album zijn gewoon van een hoog niveau
Dit album is naar mijn mening echt perfect

CaliLove
Heb dit album van 4.0* naar 4.5* verhoogt, ik vind het steeds beter en beter worden