Nas - Illmatic (1994)

Label: Columbia

1. The Genesis (1:45)
  2. N.Y. State of Mind (4:54)
  3. Life's a Bitch (3:30)

met AZ

4. The World Is Yours (4:50)

met Pete Rock

5. Halftime (4:20)
  6. Memory Lane (Sittin' in da Park) (4:08)
  7. One Love (5:25)

met Q-Tip

8. One Time 4 Your Mind (3:18)
  9. Represent (4:12)
  10. It Ain't Hard to Tell (3:22)
  11. Life's a Bitch [Remix] * (3:00)

met AZ

12. The World Is Yours [Remix] * (3:56)

met Pete Rock

13. One Love [Remix] * (5:10)

met Q-Tip

14. It Ain't Hard to Tell [Remix] * (3:27)
  15. On the Real * (3:26)
  16. Star Wars * (4:08)
P-DawG
Als je meer Hip-Hop gaat luisteren en je ECHT gaat verdiepen in dit genre kan je gewoon weg geen onvoldoende geven aan dit album. De lyrics zijn gewoon goed op elk nummer net zoals de flow van Nas en als je niet van kale producties houd zal je dit ook waarderen, want muzikaal gezien steekt dit album ook gewoon goed in elkaar. Als je dit album vergelijkt met andere Hip-Hop albums zal je tot de conclussie komen dat dit toch echt 1 van de betere is (zo niet de beste). Anders ligt dit genre je gewoon niet en kan je je beter in een ander genre gaan verdiepen. Ik ken meer dan 100 Hip-Hop albums en ik ben tot nu toe geen betere tegen gekomen dat kan ik niet zeggen van de mensen die dit blijkbaar niet kunnen waarderen.

avatar van BoordAppel
haveman schreef:
Erg vlak het meeste. En ik ben toch echt objectief.

Objectief ben je natuurlijk niet, want dat is in het geval van een mening vrij onmogelijk. Hoe is dit vlak?

|Joël|
Hét beste Hip-Hop album vind ik dit ook niet, maar deze behoort naar mijn mening zeker tot de 10 beste.

haveman
@P-DawG; Kort samengevat: als ik dit album niet goed vind, moet ik maar niet meer naar hiphop luisteren.

avatar van MJ_DA_MAN
Heel slecht verwoord inderdaad, ik ken namelijk genoeg mensen die dit album niet echt waarderen maar toch genoeg hiphopalbums goed vinden. En ik vind dit album ook zeker wel goed met een paar van de beste hiphopnummers allertijden, maar zó goed dat ie o.a. op nr. 13 staat in de top 250 vind ik overdreven, waardoor ik dit toch wel een beetje een overschat album kan noemen (imo natuurlijk).

wanneer komt dit album in de top 10, zou heel terecht zijn

never let me go, get my whole collection, yo

beaster1256
dit vind ik dikke brol, slechte hip hop en zwak geproducet ook de teksten stellen niks voor en dat dat zo hoog in de top 250 kan ik totaal niet begrijpen, weg ermee

avatar van P Jay
beaster1256 schreef:
slechte hip hop en zwak geproducet ook de teksten stellen niks voor

1. JIJ kan het niets vinden of geen goede muziek, dat is uiteraard je volste recht. Maar zeggen dat dit slechte hiphop is, klopt gewoon niet. Je kan natuurlijk hiphop niet appreciëren, dat is jouw zaak, maar dit is sowieso geen slechte plaat binnen zijn genre (volgens mij zelfs de beste plaat, maar soit).

2. Dergelijke opmerkingen zijn natuurlijk tot in den treure al gepost, maar toch. Ik heb nog nooit gestemd op albums waarvan ik gewoon wéét dat ze niet binnen een genre liggen dat mij ook maar zou kunnen interesseren. Waarom stem ik niet? Omdat ik vind dat ik op die manier een album niet naar waarde kan schatten. Het slaat dan ook op niets dat een vijftiger die duidelijk (afgaand op top 10 en stemmen) in andere muziekstromingen geïnteresseerd is hier nu 0,5 ster geeft.
Alsof Nas (die overal zo bejubeld is door dit album) maar 10% verdiend voor zijn album. Je mag dat natuurlijk wel stemmen, maar zo'n cijfer vind ik helemaal niet representatief en helpt een site als deze ook helemaal niet vooruit.

avatar van BoordAppel
Doe geen moeite P Jay. beaster1256 is een trollerige idioot die nooit reageert op verdere berichten en alleen kwijlend van plezier de reacties leest.

avatar van pascal83
beaster1256 schreef:

Waarom neem je überhaubt de moeite om een hele hip-hop cd te luisteren als je er toch niks mee kan?

Edit. Laat die reactie ook maar zitten, gezien de reactie van Boordappel en je overige stemgedrag.

beaster1256
ik wil jullie maar eens allemaal zeggen dat ik ten eerste de cd wel beluisterd heb, en ook mijn gedacht mag zeggen.

als groot muziekliefhebber wil ik alle soorten van muziek een eerlijke kans geven door ze allemaal minstens 3 keer te beluisteren, zo heb ik zelfs thuis cd's van public enemy ( de eerste 2 die ik wel goed vind , ook van wu-tang clan heb ik alles en die vind ik wel goed, en van de grote ll cool j , maar dit gezwam kan ik niet goed vinden.

van alle muziek vind ik gewoon 3 categorieen slecht en dat zijn duitse schlagers, nederlandse hoempapamuziek, en de hele hiphop mekkeraars, voila , zo zien jullie ook dat ik wel de reaties lees en soms beantwoord, trouwens jullie weten niks van me, wie oordeelt er nu zonder haar op zijn buik, wie heeft er een vooroordeel , jullie !!!!!!!!!!!!!!!!!!

rico-bballer
Dit is gewoon kwaliteit of je het nou leuk vind of niet, als ik pink floyd slechte muziek die je weg moet gooien noem heb ik gewoon ongelijk.

avatar van Cor
Cor
Ik ben geen liefhebber, maar ook geen goede kenner van het genre. In allerlei 'all time' lijsten kom je vaak 'It takes a nation of millions....' en 'Enter the Wu-Tang' en dit album tegen. Van die 3 bevalt deze mij het best, vanwege de melodieuze omlijsting van de ritmes en beats. Best een lekkere plaat voor een wat broeierige zomerdag.

avatar van Gajarigon
Net hetzelfde hier

Wat offtopic berichten weggehaald.

Vind het zelf overigens wel een fijne plaat. Ben altijd wel verbaasd over de klassieke status van dit album, aangezien ik hier destijds niets van mee heb gekregen, terwijl het album hierna een flinke hit was. Maar goed, ik had ook maar een paar vrienden die echt into hiphop waren en die hielden toch meer van Wu-Tang en Mobb Deep enzo.

Van dit album vind ik vooral het begin en het einde erg sterk. Erg muzikaal (op een subtiele manier) ook en briljant Michael Jackson-sample gebruik in het laatste nummer.

avatar van P Jay
herman schreef:
Van dit album vind ik vooral het begin en het einde erg sterk

Bij een album van maar 9 échte songs wil dat dus zeggen dat je het in het geheel een sterk album vindt?!

Mayne
beaster1256 schreef:

Ik weet niet hoever iemand jou stemmen of gedachtes over muziek serieus kan nemen. Je hebt Destiny's Child enkele malen op 5 sterren staan, maar een album als Illmatic, of Late Registration geef je 0,5. Dat is praktisch onmogelijk omdat Destiny's Child veel hiphopinvloeden heeft en ze vaak bijgestaan worden door veel producers uit de hiphop. Bovendien vind ik jou schrijfstijl erg irritant, wat je geloofwaardigheid ook niet ten goede doet.

P Jay schreef:

Eerder de eerste 3 en de laatste 2.

De rest begint ook wel een beetje te groeien overigens.

Dit is echt zo'n album waarbij geen enkel zwak nummer op te vinden is, elke dag heb ik weer een andere song als favoriet. Heerlijk om dit mee te rappen als ik in m'n bed lig met mijn mp3 speler op.

avatar van Jacktherapper
zo hee, dit is dus echt een geweldig album. Life's a Bitch is mijn favoriet.

Nas die met intelligente, creatieve en doordachte lyrics over vooral het leven in de ghetto rapt = perfectie. Dit album telt maar 9 nummers maar op elke track zul je Nas dope horen flowen op lekkere en gevarieerde beats. Van storytelling tot braggin' and boasting tracks, Nasty Nas doet het foutloos en heeft een groot deel van zijn lyrics op een persoonlijke, toch stoere manier geschreven.

Dit album geeft een goed beeld van Nas zijn gedachten en gevoelens over het leven in de Ghetto, extra respect naar de producers (DJ Premier, L.E.S., Pete Rock, Large Professor en Q-Tip) want zonder hun zou dit album mij niet keer op keer weer kippenvel bezorgen.

Mijn 3 favoriete tracks:
It Ain't Hard To Tell
The World Is Yours
N.Y. State of Mind

Mezelf
Grappig dat men altijd spreekt van gejatte samples bij westcoast klassiekers als The Chronic, Doggystyle etc. maar dit album bevat net zoveel samples.

Maar het is zeker een goed album, goede teksten, goede flows, goede producties, een blueprint voor latere collega-rappers.

avatar van VeX-
Ik kon me nog herinneren hoe geweldig ik Memory Park vond toen ik die voor het eerst hoorde. Het was zelden dat ik zo'n dikke, melodieuze, prachtige sfeer in een streetsetting hoorde. Op zulke nummers teer je als je weer eens geconfronteerd wordt met de standaard hiphop meuk en beseft dat het ook anders, maar vooral zoveel malen beter kan.

Ongetwijfeld een van Nas' beste nummers.

Harco
@Mezelf: Een sample is altijd "gejat," en hoezo is dat negatief? Vooral in de hip hop uit die tijd werd veel gesampled.

rico-bballer
@Mezelf: Klein beetje een pleonasme . Maar het is meer de manier waarop gesampled word want je vind in haast elke hiphoptrack wel een sample en ik vind the westcoast classics ook echt classics.

|Joël|
Wat is dit album toch heerlijk. Had deze al een tijdje niet opgezet, heb 'm nu weer een stuk omhoog gegooit in me top 10. En Memory Lane (Sittin' In Da Park) is inderdaad prachtig, heb ik nu ook als favoriet staan.

avatar van Raffalinho
Dit is mijn ogen tot nu toe de beste hip-hop album die ik ooit heb beluistert. Jammer dat zijn volgende albums nooit aan de nivo aan illmatic kon tippen.

avatar van Ilyasse15
Harco schreef:

Samplen is anders dan jatten. Toen ik een filmpje op Youtube zag schrok ik wel zeg. Had nooit verwacht dat sommige producties op Illmatic zo simpel gesampled zijn.
Met name noem ik One Love, Represent, Life's a Bitch. Tuurlijk is samplen een kenmerk van hip-hop maar dit gaat bij genoemde nummers richting "jatten".
Het sample-werk van Large Professor is wel ergg knap gedaan.
Link: http://www.youtube.com/watch?v=edWAKgEuPhE&feature=related

avatar van Gyzzz
De producers mogen inderdaad niet klagen als je over jatten spreekt. Maar in het geval van zo'n Represent, vind ik het net zo'n mooie vondst om die beat onder de track te zetten als de 'uitvinding' van het melodietje zelf. Ik hoorde eens een andere versie van Represent, ik meen de eerste versie van het nummer, met een nog andere beat, en daar merkte ik meteen hoeveel kracht van het nummer in de Premier beat zit, de oude versie van het nummer deed namelijk zwaar onder voor de track die hier te horen is. Jatten of niet, ik vind het in zo'n geval geniaal gedaan, het levert namelijk een briljant nummer op.

Dit is het beste album van nas, ik kan nas niet echt warderen als rapper maar deze heb ik toch geluistert en daar geen spijt van gehad goed hiphop album nas die hier een lekkre flow heeft op vrij simpele beats die heerlijk klinken en teksten die ook goed in elkaar steken. ik vind dit album alleen niet zo sterk als The Infamous dus de plaats wat hij in de top 250 heeft vind ik niet helemaal terecht. 4.0 sterren voor het debuut van Nas.