Nas - Illmatic (1994)

Label: Columbia

1. The Genesis (1:45)
  2. N.Y. State of Mind (4:54)
  3. Life's a Bitch (3:30)

met AZ

4. The World Is Yours (4:50)

met Pete Rock

5. Halftime (4:20)
  6. Memory Lane (Sittin' in da Park) (4:08)
  7. One Love (5:25)

met Q-Tip

8. One Time 4 Your Mind (3:18)
  9. Represent (4:12)
  10. It Ain't Hard to Tell (3:22)
  11. Life's a Bitch [Remix] * (3:00)

met AZ

12. The World Is Yours [Remix] * (3:56)

met Pete Rock

13. One Love [Remix] * (5:10)

met Q-Tip

14. It Ain't Hard to Tell [Remix] * (3:27)
  15. On the Real * (3:26)
  16. Star Wars * (4:08)
avatar van Kill_illuminati
Deze Cd is heilig binnen de HipHop scene, zegt al genoeg.

avatar van Raul
Ben blij dat dit album op een dermate manier wordt gewaardeerd op deze site zoals ik dat zelf ook doe.

Ik luister inmiddels alwaar 12 jaar naar hiphop en Illmatic is nog steeds mijn absolute favoriet over het hele genre genomen.
Alles is hier al gezegd, elk nummer van extreem hoog niveau, fantastische beats, prachtige teksten, heerlijke flow... noem het allemaal maar op.

Ben een groot fan van Nas, maar nooit is hij meer zo briljant geweest als op zijn debuutalbum (op enkele incidenten na, ik noem een Nas Is Like).

20 jaar was hij en dan zulke diepe, zelfreflecterende teksten schrijven die elke luisteraar meenemen naar de QB projects, respect is hier op z'n plaats.

Memory Lane (Sittin' in da Park) is voor mij het absolute hoogtepunt op dit album dat eigenlijk alleen maar uit hoogtepunten bestaat. Primo lijkt echter toch nog een paar centimeter boven alle bij elkaar gekomen genialiteit uit te komen, hij levert zo ongeveer de beste drie nummers af; NY State Of Mind, Memory Lane en Represent. Dit blijft echter multi-interpretabel want It Ain't Hard 2 Tell is uiteraard ook een voltreffer, terwijl Life's A Bitch en The World of Yours ook belachelijk goed zijn. Halftime is een heerlijk braggin&boasting nummer, One Love illustreert Nas' story telling ability, waardoor je je naast hem op een bankje in Queensbridge waant. Prachtig.

One Time 4 Your Mind is een heerlijk chillnummer voorafgaand aan het hype Represent en de bonusnummers wil ik het niet eens over hebben want ik heb de originele 1994 Illmatic, die ik nooit zal vervangen voor de 'platinum editie'.

Meest overtuigende 5 sterren die ik ooit heb gegeven.

|Joël|
Mooi om te lezen, een liefhebber.
Dit album is ook nog altijd niet weg te denken uit mijn top 10. Gewoon geweldig hoe Nas me 10 nummers lang weet te vermaken met teksten van een onwerkelijk hoog niveau. En dan heb ik het nog niet eens over de manier waarop Nas deze teksten brengt, ik heb hem zelden zo sterk horen rappen als op Illmatic. Tel daarbij de sterke producties op, die de sfeer perfect overbrengen, en je hebt een prachtig album. Er valt naar mijn mening erg weinig, misschien wel niets, aan te merken op deze plaat. Elk nummer is weer opnieuw genieten, 5*.
Favorieten: Memory Lane (Sittin' In Da Park) en It Ain't Hard to Tell.

avatar van 'State Of Mind'
Ik ben benieuwd of Nas ooit nog eens ''illmatic'' zal overtreffen, want als je op die leeftijd al zo'n intellect heb en dat op die manier in woorden kan vertalen, dan zou je toch denken dat dat zich zou door ontwikkelen naar mate je ouder wordt zodat je het kan overtreffen. dat is jammer genoeg bij Nas nog niet het geval geweest.

avatar van 'State Of Mind'
N.Y. State Of Mind blijft zo'n geniaal nummer he!

avatar van Golden_Bird
Ongelooflijk album dit. Het heeft gewoon een heerlijk sfeertje en voor mij is It Aint Hard To Tell dik de dikste track van dit prachtige album. Wat een beat heeft dat nummer en dan ook nog eens een lyrisch in top vorm zijnde Nas die er een heleboel geniale zinnetjes doorheen gooit!

avatar van Rudie
'State Of Mind' schreef:

Helemaal waar, de enige die voor mij persoonlijk in de buurt komt was "It was written" en het recentelijke "Hip-Hop is dead", puur omdat dat de enige albums zijn die een sterke sfeer neer weten te zetten. Illmatic is echter een tijdloze plaat, producties zijn heerlijk, lyrisch is het een klassieker en het geheel past perfect in elkaar. Een prachtig album in een tijd waarin klassiekers niet vanzelfsprekend waren.

Social_Mask
Nou, het leek juist dat er toen alleen maar klassiekers gemaakt werden

P-DawG
Social_Mask schreef:
Nou, het leek juist dat er toen alleen maar klassiekers gemaakt werden
ja inderdaad 1994-1996 was juist een gouden tijd voor Hip-Hop.

CaliLove
Rudie schreef:

Een prachtig album in een tijd waarin klassiekers niet vanzelfsprekend waren.

Ik denk dat het eerder tegenwoordig een tijd is waarin klassiekers niet van vanzelfsprekend zijn.

avatar van 5713Finest
Samen met The Chronic is dit denk ik een van de beste klassiekers.
Alle tracks zijn van hoge kwaliteit en alle raps zijn fenomenaal. Mijn favoriete tracks zijn: Ain't Hard To Tell, Memory Lane en The World Is Yours..5 ster...The Chronic gaat toch nog net een beetje voor maar dan komt deze er gelijk achter aan!

avatar van Rhythm & Poetry
Memory Lane, mijn favoriet op deze cd. Een goed album van Nas waar hij zijn absolute top haalt. Onder meer door bovengenoemd nummer maar ook o.a. door de tracks N.Y. State of Mind & Represent. One Time 4 Your Mind vind ik dan weer minder en het refreintje van The World is Yours vind ik gewoon niet zo mooi. Daarom zal dit album voor mij geen 5 worden (even afkloppen ). Jammer dat het album zo kort is, ik geniet er toch weer keer op keer van.

Heb nu ook de platinum editie gekocht, geluid is wel zuiverder opzich wel lekker.

Die remixen op cd 2 zijn echt slecht.. On The Real vind ik zeker oke en Star Wars vind ik echt vet!

Ik hoop dat Nas snel weer komt touren in ons landje

De Hip Hop is dead tour in de melkweg was gruwelijk!

Als ie weer naar Amsterdam en Groningen komt ga ik naar beide.

avatar van Joey B
"Dude, It's Illmatic."

Klassieker, en dat is volledig verdiend. Half puntje af wel voor de 10th Anniversary Edition; die remixes lijken nergens naar.

avatar van MurryMusic
Representin' it's Illmatic

Kerel, serieus je moet het beoordelen op de tracks die er origineel op stonden, die remixes zijn niet serieus te nemen.

avatar van Joey B
Je hebt gelijk. Dat half puntje dan ook maar snel bijgevoegd.

avatar van 'State Of Mind'
Ik vind het allemaal wel meevallen hoor met die remixes, ik vind ze best goed klinken

Mezelf
Inderdaad, die remixes zijn opzich nog wel goed te luisteren.

avatar van MurryMusic
Alleen Star Wars vind ik het beluisteren waard, door die interessante productie.

N.Y. State Of Mind = DE BESTE TRACK
Memory Lane = DE CHILLSTE TRACK

(vind ik)

avatar van Raul
On The Real vind ik juist wel een aardige toevoeging (hoewel ik de platinum editie niet in huis heb maar goed), die 1e verse van dat nummer is ook gewoon van rond de periode van Illmatic.

"On the real, all you crab niggaz know the deal!"

P-DawG schreef:
ja inderdaad 1994-1996 was juist een gouden tijd voor Hip-Hop.

Maak er maar 1993-1997 van want anders vergeet je:[Enter the Wu: 36Chambers, Doggystyle, Life after death en 18th Letter.

avatar van 5713Finest
Kill_illuminati schreef:

Nee vanaf 1992 (the chronic)

Mezelf
En The Geto Boys

avatar van Kill_illuminati
Vond 1992 het niet waard om te noemen qua hoeveelheid classics, maar nu ik 't zo zie.

offtopic:

Nas - Untitled

LEAKED!

avatar van MJ_DA_MAN
Wat heeft dat met Illmatic te maken ?

Offtopic: het nieuwe album is stiekem zelfs al gelekt.

avatar van 'State Of Mind'
Dat het album van dezelfde artiest is en aangezien dit het meest populaire album van Nas is en hier dus de meeste mensen kijken heb ik het hier neergezet, maar idd ik zag net ook dat het album in z'n geheel gelekt is ja.

avatar van nega
whaa damnn, ik had dit album nooit echt goed geluisterd.
maar nu pfff. idd nas op zn best.
mijn luisterbeurt duurde 2 uur, represent paar keer op repeat
mijn favos zijn
one love
represent
it aint hard to tell

btw heeft iemand de instrumental van respresent:D

avatar van The Scientist
helaas... bericht met illegale download verwijderd.