Nas - Illmatic (1994)

Label: Columbia

1. The Genesis (1:45)
  2. N.Y. State of Mind (4:54)
  3. Life's a Bitch (3:30)

met AZ

4. The World Is Yours (4:50)

met Pete Rock

5. Halftime (4:20)
  6. Memory Lane (Sittin' in da Park) (4:08)
  7. One Love (5:25)

met Q-Tip

8. One Time 4 Your Mind (3:18)
  9. Represent (4:12)
  10. It Ain't Hard to Tell (3:22)
  11. Life's a Bitch [Remix] * (3:00)

met AZ

12. The World Is Yours [Remix] * (3:56)

met Pete Rock

13. One Love [Remix] * (5:10)

met Q-Tip

14. It Ain't Hard to Tell [Remix] * (3:27)
  15. On the Real * (3:26)
  16. Star Wars * (4:08)
ATCQ hater

Ik geef alles 5* op halftime en het intro na.

Stapler schreef:

Hoe kom je dan op een 5* gemiddeld?

Ik ga mijn stem niet naar beneden halen door 1 misser (ookal zou dat misschien wel moeten)

want de rest is gewoon fantastisch

avatar van Outblasty
Ik vind "One love" ook de minste track op dit album en ik noem mijzelf toch niet echt een ATCQ-hater. Totaal niet, vind ATCQ helemaal geweldig maar de beat van One love pakt me gewoon niet.

avatar van Niek
Outblasty schreef:
Vind One Love ook niet bepaald ATCQ beat. Helemaal niet eigenlijk. Dit draagt ook bij aan mijn bewondering voor The Abtract; van alle markten thuis.
One Love is mijn inziens werkelijk absoluut neusje van de zalm.

avatar van midnight boom
Geweldig album, hij word in mijn ogen steeds beter.
NaS heeft een Enorme lekere Flow en geweldige beats de plaat luisterd heel lekker weg, ik vind de plaat een min-nummer hebben. Dat is "one love" blijkbaar doet Q-tip daar op mee. die vind ik een fantastische rapstyle hebben maar op dit nummer vind ik hem heel erg irritant (one-love one-love one-loveee) Maar als je even dat nummer niet meerekend is het een geweldige plaat.

Bij mij staat illmatic nog even op rrepeat in mijn cd-sterio installatie!

avatar van nega

de beat van one love vind ik gewoon geniaal en nass flow erop maakt het hem. halftime is lekker hard. en dan vind ik die beat van ny state of mind wel goed, maar iets TE "para-crimina".

avatar van MJ_DA_MAN
nega schreef:
ik snap niet waarom mensen one love/halftime nix aan vinden:S ik luister die tracks liever dan state of mind/lifes a bitch".
Hell no! Deze plaat had minimaal een half punt lager gekregen van me als die twee tracks plus It Ain't Hard To Tell er niet opstonden en daarvoor in de plaats nummers van dat niveau (het niveau One Love en Halftime).

avatar van Kill_illuminati
Halftime is juist mijn favoriet van dit nummer:

Nasty Nas has to rise cause I'm wise
This is exercise 'til the microphone dies

Vervolgens
Back in eighty-three I was an MC sparking
But I was too scared to grab the mic's in the park and

Snap ook niet goed wat er zo minder is aan Hafltime, maar goed smaken verschillen. Ga wel akkoord wat betreft NY State of Mind, Life's a Bitch en It Ain't Hard to Tell, die zorgen ervoor dat het een geweldig album is, in plaats van gewoon goed.

RedLightCityBoy
Memory Lane? dat is het beste nummer, duh

avatar van Korhymes
Haha, echt iedereen heeft zijn eigen favoriet.
Hier is het The World Is Yours, een geweldige beat van Pete Rock die zoveel emoties oproept, en Nas flowt er natuurlijk als een mad man doorheen met teksten van een ongelofelijk hoog niveau. Fuckyeah :*

Doe mij maar New York State Of Mind met dat geniale piepje

Of AZ's verse op Life's a Bitch Blijf ik geweldig vinden.

RedLightCityBoy
Zeker, AZ heeft daar imo een van de beste verses ooit in hip-hop.
En zijn stem, daar kan ik ook erg van genieten, perfectie

avatar van Outblasty
Als ik dit zo lees krijg ik ineens weer zin om hem aan te zetten. Een nadeel van zo'n geweldige plaat (geld voor elke plaat in prinicipe) is dat als je hem tevaak luistert dat hij minder leuk wordt op den duur. Hij blijft wel even goed, maar toch geniet ik er minder van als ik hem voor de 8e keer hoor in een week. Vandaar dat ik hem af en toe eventjes weg moet stoppen en hem even vergeet zodat ik er daarna weer volop van kan genieten .

btw: mijn favo's zijn Memory lane en Represent en ik kan ook met geen mogelijkheid kiezen welke ik nou beter vind, beide masterlijke tracks!

Heerlijke klassieker. 4.5 omdat ik one love niet echt trek. Jammer van de beat, als die anders had geweest had er nog wel wat ingezeten.
Over favo tracks gesproken, one time 4 your mind is ook erg lekker, samen met the world is yours, wat ook te danken is aan de geweldige pete rock productie.

P-DawG
w0rd up nega One Love is briljant.

Dj2Jelle
P-DawG schreef:
w0rd up nega One Love is briljant.

net als de rest van het album, er worden geen nummers geskipt, behalve het intro. ik breek nog steeds mijn nek op new york state of mind. het word nooit oud

avatar van Outblasty
Nummer 1 in mijn top10, wat is dit toch een geniaal album.

Toen ik dit album ongeveer een half jaar geleden ontdekte vond ik er niet echt veel aan, al wilde ik het wel een kans geven vanwege de lovende kritieken hiero. Represent en Memory lane begon ik al snel mooi te vinden maar de rest pakte mij nog niet echt. Pas na ongeveer 10 luisterbeurten viel het kwartje en sindsdien vind ik hem steeds weer super lekker klinken.

Ook One love bevalt me stukken beter nu al vind ik dat nog steeds het zwakste nummer op dit album. Opzich zegt dat wel genoeg want zelfs One love vind ik prachtig.

5* tijdloze hiphopklassieker!

avatar van Jurrien
Echt een meesterlijk album, mijn favoriet is Represent. Het begin van het nummer is zo relaxt.

Straight up shit is real and any day could be your last in the jungle

Jurrien schreef:

Straight up shit is real and any day could be your last in the jungle
Precies wat ik de eerste keer ook dacht, hij flowt zo gruwelijk op die track

Het is nog steeds mijn favo track van dit album samen met Memory lane.

Dj2Jelle
Weetje wat zo goed is aan dit album, 9 supergoede nummers.. ik ken wel meer albums met 9 goede nummers, maar dan zitten er ook nog 5 "kutte" bij.

Ja, dit album heeft ook maar 9 nummers
+ intro 10 dan

avatar van superbassie
Wat is 'N.Y. State of Mind' toch een geniaal nummer
In vier minuten gaat Nas helemaal los en laat niks meer heel van de beat, heerlijk!

'Life's a Bitch' blijft ook gruwelijk. AZ overtreft daar Nas zelfs imo.

Over 'Represent' hoef ik niet veel te zeggen, dat spreekt voor zich, geniaal!

avatar van JLjuju
Ik krijg gewoon al kippenvel bij N.Y State Of Mind als Nas zegt:
"straight out the fuckin' dungeons of rap, where fake niggas don't make it back"

avatar van Pooiertje
Dat is dus mijn favoriete hiphop stukje ooit
Was jij er trouwens ook bij in de HMH bij Rock The Bells?
Toen deed ie het ook prachtig

avatar van JLjuju
Nee helaas niet , zou het wel heel graag meegemaakt willen hebben

avatar van misorabi
vanaf 1:31 bij N.Y State Of Mind gaat er iets mis bij het luisteren via het muzieknootje. of is dat alleen bij mij?

Wat bedoel je precies?