Bon Jovi - Slippery When Wet (1986)

Label: Mercury

1. Let It Rock (5:27)
  2. You Give Love a Bad Name (3:42)
  3. Livin' on a Prayer (4:09)
  4. Social Disease (4:18)
  5. Wanted Dead or Alive (5:08)
  6. Raise Your Hands (4:16)
  7. Without Love (3:30)
  8. I'd Die for You (4:30)
  9. Never Say Goodbye (4:48)
  10. Wild in the Streets (3:54)
  11. Wanted Dead or Alive [Wembley 1995] * (8:06)
  12. Livin' on a Prayer [U.S.A. 1987] * (5:06)
  13. You Give Love a Bad Name [U.S.A. 1987] * (3:43)
  14. Wild in the Streets [Wembley 1995] * (4:56)
  15. Borderline * (4:12)
  16. Edge of a Broken Heart * (4:36)
  17. Never Say Goodbye [Live Acoustic] * (5:31)
  18. You Give Love a Bad Name [Live] * (4:10)
  19. Livin' on a Prayer [Live] * (5:33)
  20. Wanted Dead or Alive [Live] * (5:22)
avatar van ZAP!
Satriani/vai schreef:
De Amerikaanse uitvoering van Slippery when wet heeft een veel mooiere hoes en dat speelt ook mee bij de verkoopaantallen.
Dat was alleen de Japanse hoes (en later ook wel in Frankrijk en Nl. zie ik op Discogs).

avatar van Edwynn
En je kunt wel stellen dat de hoes met de vuilniszak niet verhinderde dat de verkopen sky high gingen.

avatar van gaucho
Ik vermoed dat juist de altijd preutse Amerikanen grote moeite hadden met die Japanse hoes. Daarom kregen ze - in de woorden van Edwynn - ook daar de vuilniszakhoes. Hoewel ik altijd gedacht heb dat het een beslagen raam was waar de albumtitel handmatig op gekalkt was. Maar een foeilelijke hoes is het wel.

avatar van Kronos
Ja, bijzonder artwork. Het raam is glad als het nat is.

(Maar waarschijnlijk worden we verwacht in de richting van 'steamy windows' te denken, zoals in het nummer van Tina Turner enkele jaren later.)

Ik zie graag vrouwelijk schoon maar die andere hoes is ook niet bepaald een goed ontwerp. Op de binnenhoes komen we wel te weten waar die nattigheid vandaan komt.

avatar van Faalhaas
Ja die hoes was een hoop gedoe over, verschillende versies werden afgekeurd. Het origineel (dus die met de uitdagende dame) past natuurlijk perfect bij de albumtitel maar een beetje puberaal is het ook wel. Het schijnt dat ze ook nog even overwogen hebben om de plaat Wanted Dead Or Alive te noemen. Maar het artwork dat ze daar voor maakten was weer te serieus. Is later wel gebruikt voor de single.

Ik vind de uiteindelijke versie in al zijn eenvoud eigenlijk wel mooi. Jon was erg gefrustreerd dat het allemaal mislukte en echt last minute pakte hij een plastic zak, ging aan de slag met een plantenspuit en zijn vingers et voila. Althans dat heb ik eens gelezen dat het zo ongeveer ging.

Faalhaas schreef:

Oh, dat is jammer, dat ze dat nooit gedaan hebben. Ik heb die single nog en vond dat western-hoesje altijd wel stijlvol. Maar ik kan me iets voorstellen bij de gedachte dat die hoesafbeelding niet helemaal aansluit bij de party-vibe van dit album. Te serieus, inderdaad. Maar qua hoes had het wel een stuk mooier geweest dan het uiteindelijke resultaat. Dat blijkt dus toch echt een vuilniszak geweest te zijn? Da's nieuwe info voor mij. Klinkt als een goedkope en weinig doordachte oplossing, jammer eigenlijk.

Je verhaal over die 'garbage bag' lijkt hier overigens bevestigd te worden. Net als die 'car wash party' waar Kronos aan refereert met zijn verwijzing naar de binnenhoes. Tja, zo gaan die dingen soms dus bij een serieus hoesontwerp...

avatar van Edwynn
Een noodoplossing omdat de A&R afdeling op het laatste dacht moment dat de foto met de boezem door een aantal belangrijke ketens in de VS mogelijk niet in de verkoop genomen zou worden . Op zich vind ik dat het resultaat toch wel een iconische hoes is geworden. Simpel maar treffend.

avatar van gaucho
Ik zie trouwens net op Discogs dat die alternatieve hoes ook in Nederland is uitgebracht. Maar dat was blijkbaar een ongelukje; het ding werd meteen weer van de markt gehaald. Wel een leuk collector's item.
Ik verwacht bij de 40th Anniversary over een paar jaar overigens wel een RSD reissue in de Japanse/Franse hoes.

avatar van Edwynn
Het zal wel echt ter elfder ure zijn aangepast. Zo laat dat het drukwerk al ergens geperst werd, of al klaar heeft gelegen.

Ik kan me niet herinneren dat die hoes ook wijd en zijd verspreid is in den lande. Zelf heb ik (nog steeds) de cassette die in Nederland is uitgegeven. Die heeft ook gewoon de donkere hoes. Al zijn daar de letters van de bandnaam weer groot en verticaal overheen gedrukt. Ook de albumtitel is in een gewoon saai font daarboven afgedrukt.

avatar van gaucho
Nee klopt, deze alternatieve versie is nooit officieel verschenen. Staat er ook bij op die Discogs-pagina: Was first released by mistake with a completely different sleeve design meant for the 12" single. This version was immediately withdrawn and only a few copies survived.
Er worden op Discogs 3 exemplaren aangeboden, van 45 tot 79 euro. Leuk hebbedingetje, maar zoveel heb ik er niet voor over. Ik heb zelf ook gewoon de LP met die vuilnszakkenhoes, die volstaat voor mij.

gaucho schreef:

Ja zat ik ook aan te denken toen ik dat typte. Wanted wijkt nogal af van de rest, wat idd nogal een partysfeertje uitademt. Dus niet logisch om daar dan de titeltrack van te maken.

Vind Wanted trouwens wel hun mooiste en beste nummer.

avatar van Edwynn
Ja, toffe hoes inderdaad. Is de b-kant van die single gewoon de studioversie van Shot Through The Heart (uit 1984)?

avatar van vielip
Aan de tijd die erachter staat te zien zeg ik 'ja'.

Da's ook sneu

avatar van gaucho
Ik kan, als bezitter van die single, bevestigen dat het gewoon de studioversie is. Als je een live-versie op een B-kantje wilt horen, moet je een ander singletje zoeken. Ze noemen het op het label zelfs een E.P. vanwege de iets langere speelduur, dus deze twee-track single mag gewoon op de site! De 12 inch van Wanted trouwens ook.

avatar van Edwynn
Ik heb zelf nog de singles You Give Love A Bad Name en Livin On A Prayer hier liggen. Maar daar word je als albumbezitter ook niet gelukkiger van.

Edwynn schreef:
Da's ook sneu

Terwijl ze toch best de nodige extra tracks hadden liggen. Zoals:
Edge Of A Broken Heart
Borderline
Never Enough
Game Of The Heart
Deep Cuts The Night
Lonely Is The Night

Hier in pre-production te beluisteren:

Edge Of A Broken Heart en Borderline zijn nog wel gebruikt maar de rest is gewoon weggegooid. Songs waar toch menig bandje destijds wel jaloers op zou zijn naar wij dachten.

Misschien komen ze op de box terecht die aangekondigd is.

avatar van Germ
Germ (crew)
gaucho schreef:

Ha! Dat zie ik er nu ook wel in. Met die interpretatie wordt de lelijke hoes warempel iets mooier.

Faalhaas schreef:
Misschien komen ze op de box terecht die aangekondigd is.

Dat lijkt me aannemelijk. Maar ik denk dat er ook voldoende materiaal zou zijn voor een deluxe-versie van dit specifieke album. Al weet ik niet of de kwaliteit voldoende is. Leuk om die nummers langs te horen komen in het pre-productie-stadium. Klinkt hier en daar toch best anders. Ik heb de indruk dat Ritchie op sommige nummers meer zingt. De gitaarsolo's klinken hier en daar ook duidelijk anders dan op de uiteindelijke plaatversies.

Van die ontbrekende nummers kende ik alleen Edge of a broken heart. Het kwam nog op een soundtrackalbum terecht (Disorderlies), maar inderdaad: daar had meer uit gehaald kunnen worden. Geldt ook voor de overige nummers. Het pleit wel voor ze dat ze die niet hebben gebruikt voor het daaropvolgende album New Jersey. Dat was toch een album dat stilistisch wat opschoof richting heartland-rock.

Jumpjet schreef:
Halverwege de jaren '80 werden de hitparades gedomineerd door Madonna, de Dolly Dots en Wham! en als je (zoals ik) meer had met Iron Maiden en Judas Priest, dan had je dus niet veel geestverwanten op het schoolplein. Toen kwam Bon Jovi met You give love a bad name, en later met Living on a prayer, en we vonden het geweldig. Immers alles waarin overstuurde elektrische gitaren voorkwamen, ging door voor hardrock. Bon Jovi ging er voor zorgen dat mijn favoriete genre eindelijk in de hitparades ging komen! En hits werden het, maar hardrock kon je het niet meer noemen.
En het werd nog veel erger. Ook de gevestigde (Britse) hardrockbands kregen er lucht van dat ze het mainstream publiek konden bereiken als je haar maar goed zat (en een toetsenist bij de band haalde)
Achteraf hou ik Bon Jovi verantwoordelijk voor het om zeep brengen van de hardrock waar ik zo dol op was. Misschien maar goed ook want anders liepen we nu nog rond in spijkerjasjes met opgenaaide bandbadges en zelf aangebrachte ijzerwaren.

Maar om even ontopic te eindigen: Slippery when wet is, of eigenlijk was, een verzameling prima popliedjes, maar voor m'n plezier ga ik hier echt niet meer naar luisteren. Die gladde, hypercommerciële sound is echt niet meer om aan te horen. Daarbij is de naam Bon Jovi te veel synoniem geworden voor zeikerige ballads.
"als je haar maar goed zat" hahahaaa!!!!! lekker cynisch. Met dit album heeft Bon Jovi de Mayonaise metal ( niet zelf bedacht overigens) geïntroduceerd. Maar als je die nummers skipt - You give love a bad name en Livin on a prayer- is het best een aardig album. De 2 ballads Never say good bye ietwat een kleffe tekst maar muzikaal goed en Wanted dead or Alive, de soundtrack van de film Harley Davidson en The Marlboro man zijn de 2 pareltjes van dit album. 3.0 voor dit album!!!

deric raven schreef:
Nu gedateerd, toen de juiste plaat op het juiste moment.
Als je nagaat welke megakrakers er uit kwamen in 1986 : Metallica- Master of Puppets, Queensrÿche - the Warning, Iron Maiden- Somewhere in time, Europe- The final countdown, Flotsam and Jetsam- Doomsday for the deceiver en wat al niet meer. Dan kan je spreken van een perfecte timing, en ook nog eens de definitieve doorbraak in Europa.

Satriani/vai schreef:

Rage for order.

avatar van Edwynn
Marketing en Desmond Child. Of andersom. Er werd zwaar en zwaar ingezet op Bon Jovi. Het leverde een frisse plaat (zeker níet gedateerd!!!) op waarvan ik me niet kan voorstellen dat hier de vergelijking gezocht kan worden met platen als Rage For Order of Somewhere In Time. Laat staan: Doomsday For The Deceiver. Want dan kunnen Reign In Blood en Darkness Descends er ook nog wel bij.

Het zat natuurlijk wel in het momentum van de melodieuze hardrock dat destijds vooral in de States erg populair was. De opvolger New Jersey had nog meer compositorische kracht. Daarom ik denk toch dat vooral de pegels en het netwerk die dingen deed met Slippery When Wet die ervoor zorgden dat het hoog in de hitlijsten kwam.

avatar van milesdavisjr
Elk jaar had destijds zijn krakers met albums die weliswaar als rock of metal geclassificeerd kunnen worden maar onderling toch veel van elkaar verschilden.
Slippery When Wet kwam uit in een tijd dat deze vorm van hardrock; 'in' was, de man zelf ook al 2 albums had kunnen schaven aan zijn compositorische vaardigheden en tenslotte een uitgekiende marketingcampagne hier op volgde.
Garanties heb je niet, maar in alles zat op dat moment de wind mee, soms valt het dubbeltje dan net jouw kant op. De vergelijking met bands als Metallica en Queensryche kan ik dan ook niet echt volgen.
Elke band heeft zijn eigen verhaal en achtergrond.

avatar van Von Helsing
Queensrÿche stond wel in het voorprogramma van Bon Jovi op 27 november 1986 in de Rijnhal, Arnhem.

avatar van Edwynn
Dat wist ik niet. Opvallende bill dan. (en wat een setlist. Ik zie zelfs Anarchy-X erin staan. In 1986 al)

Tegenwoordig zouden ze beter bij elkaar passen qua gezapigheid.

avatar van Kronos
Europe had eerder dat jaar al wereldwijd succes met The Final Countdown en ontplofte haarkapsels. Zonder hulp van Desmond Child.

Kronos schreef:

Omdat de songwriting van hoog niveau was. Iets wat je ook van Slippery kunt zeggen. Sterke singles + lekkere energieke albumtracks.

Edwynn schreef:

Tegenwoordig zouden ze beter bij elkaar passen qua gezapigheid.

Demo Rage for Order

Von Helsing schreef:

Rage for order.
OEPS!!!! foutje van mijn kant. Ik draai die 2 albums altijd om. Ik meende dat Rage for order uit 1984 kwam en The Warning uit 1986. Anyway Rage for order is iets minder dan The Warning, maar zeker niet slecht.