Eels - Electro-Shock Blues (1998)

Label: DreamWorks

1. Elizabeth on the Bathroom Floor (2:10)
  2. Going to Your Funeral Part I (2:37)
  3. Cancer for the Cure (4:45)
  4. My Descent into Madness (3:54)
  5. 3 Speed (2:45)
  6. Hospital Food (3:23)
  7. Electro-shock Blues (2:29)
  8. Efils' God (3:19)
  9. Going to Your Funeral Part II (1:30)
  10. Last Stop: This Town (3:27)
  11. Baby Genius (2:03)
  12. Climbing to the Moon (3:38)
  13. Ant Farm (2:11)
  14. Dead of Winter (2:59)
  15. The Medication Is Wearing Off (3:51)
  16. P.S. You Rock My World (3:08)
  17. Funeral Parlor * (2:10)
Inderdaad echt een mooie cd. Zulke teksten maken het album bijzonder en als je dan nummers als 3 speed, en going to your funerall part 2 hoort heb je toch zoiets van wow.

Depressief? Mm, eels is vooral hartverwarmende muziek. Dit evenaart echter het meesterwerkje 'beautiful freak' niet. Toch staan ook hier heel wat sterke nummers op.

avatar van mic
mic
Mooiste Eels plaat. Hartverscheurend ook.
Echt eentje die moet groeien...

avatar van nevyn
Zet deze plaat vaak op als ik niet zo lekker in mijn vel zit. Het begin past dan erg goed bij mijn mood, maar na een tijdje lijkt het onmenselijk om nog down te blijven. Echt een oppeppende plaat voor me.
Ik ben erg aan het twijfelen of ik nou deze plaat of Daisies of the Galaxy het voordeel geef wat beste betreft voor Eels. Ik hou het nu maar bij: NIET KIEZEN, LUISTEREN ^^

avatar van HiLL
Ik denk dat ik toch moet bekennen dat deze plaat nét wat beter is dan het debuut....niet gedacht, maar het échte kwartje valt nu pas voor mij, terwijl ik dit al een goede plaat vond. Ach ja leuk he muziek....misschien vind ik straks de laatste wel het beste in eens. Wie weet. 5*hier!

Natuurlijk is deze beter dan het debuut. Het debuut is een mooie verzameling van liedjes die E al een tijd op de plank had liggen, maar dit plaatje is stukken coherenter en daarbij veel diepgaander.

De teksten vind ik ook erg goed. Vaak uiterst droevig (het gaat immers over de dood van zijn moeder en de zelfmoord van zijn zus), maar op de een of andere manier weet ie het allemaal zo te vertellen dat het geen enorme klucht wordt.

Ja, mooi plaatje.

avatar van HiLL
Ja pijnlijke plaat, die ook pijnlijk goed is. En wat je zegt mooi verpakt allemaal Hulde!

Dat zulke nare dingen in een mensenleven ook zulke mooie, pijnlijke, soms lieflijke, emotionele muziek op kan leveren.......

E een bijzonder artiest, en dat is het.

avatar van Music4ever
Idd een erg depressieve plaat, waar ik na de 1e luisterbeurt ook niet zo goed wist wat ik er van moest denken. Maar de 2e luisterbeurt ontdekte ik toch wel mooie dingen (muziek) en ik denk ook zeker dat deze kan groeien. begin met 3,5 ster.

Mooie hartverscheurende liedjes. Prachtig prachtig

Feeder
Ik ben toch wel onder de indruk van dit gezellige plaatje. De songs vormen echt een geheel in tegenstelling tot de wirwar op Beautiful freak.

Voorlopig is m'n favoriet cancer for the cure maar ik heb het album dan ook nog niet zó lang. Jantje heeft sterk het gevoel dat er nog veel moois te ontdekken valt op deze plaat.

avatar van Paalhaas
Feeder schreef:
Ik ben toch wel onder de indruk van dit gezellige plaatje.

Gezellig?!

Paalhaas schreef:

Gezellig?!

Ik had deze reactie wel zien aankomen om eerlijk te zijn. Ja, ik vind dit een gezellig plaatje. Lekker sfeertje, kopje thee, een paar kaarsjes en m'n avond kan niet meer stuk.

Feeder
Hij blijft groeien, toch wel echt een héél goeie band hoor :Eels. Waar Beautiful freak eerder een warboel is van goeie songs (ja, inderdaad, beautiful freak heeft alleen maar goeie songs) is er hier veel meer samenhang tussen de nummers. De overgangen zijn een lust voor het oor. Ook de teksten zijn weer vrij eenvoudig maar ze zijn toch zó mooi. Mr E slaagt erin om met heel weinig heel veel te zeggen, iets wat niet voor iedere sterveling weggelegd is. Ook een pluimpje voor het hoesje, doosje, tekeningen, enfin : het is een afgewerkt product. Ik hou wel van simpele, dromerige tekeningen. Het doet me denken aan de personages die Moby ontworpen heeft (dat kereltje met z'n hondje).

Beautiful freak heeft de beste songs...
Maar Electro-shock blues is misschien wel de betere plaat.

'I'm going to a place where I'm always high' zingt Mr E in de eerste song...
Zo voelt het dan ook wanneer je naar de eerste song begint te luisteren, deze cd voert je helemaal mee.

Het is dus een héél mooi plaatje geworden al vind ik die 16 songs nog steeds een beetje overdreven.

Een aanrader.

DonDijk
Feeder schreef:

Beautiful freak heeft de beste songs...
Maar Electro-shock blues is misschien wel de betere plaat.

'I'm going to a place where I'm always high' zingt Mr E in de eerste song...

Een aanrader.

ik zou graag tegen je in willen gaan, maar je hebt gelijk.een heerlijke zondag-middagplaat by the way.

DonDijk schreef:

Aha, je wilt dus tegen me ingaan ?

Het is inderdaad een heerlijk zondag-middagplaatje. Vanaf vandaag begin ik naar daisies of the galaxy te luisteren, ik ben eens benieuwd

DonDijk
Feeder schreef:

Aha, je wilt dus tegen me ingaan ?

en dan heb je gelijk de top-3 van eels te pakken
naar mijn mening

avatar van kluif
het is een dijk van een plaat...
eels zit goed in elkaar, niet altijd even toegankelijk voor iedereen. ik vind em geweldig!

EVANSHEWSON
De zanger Mark Everett was een beetje down of depri toen hij deze songs schreef...
Maar ondanks de tristesse die ongetwijfeld uit sommig liedjes spreekt, is dit toch een klein meesterwerkje, met Last Stop : This Town als absolute topper !
4 sterren ! ****

Een beetje down lijkt me nog zacht uitgedrukt als je moeder en zus net overleden zijn.

avatar van Tribal Gathering
Hoewel de aanleiding tot dit album erg treurig was, ben ik het wel met Feeder eens. Wanneer ik het album draai vallen met name de melodiëen op en de teksten wat minder. Sowieso ben ik niet erg vatbaar voor treurige teksten. Aangezien E bijna altijd de gave heeft om nummers met prima melodiëen op zijn platen te zetten (Shootenanny! is de uitzondering) kan ik dit album altijd draaien.

inderdaad er deprimerend album en daardoor juist zo goed. Omdat het je wat doet als je er naar luistert. Maar het laatste nummer relativeert alle depressie wat hij heeft mee gemaakt: "I was thinking about everyone was dying, and maybe it's time to live."
Ik geloof dat E wel eens gezegd heeft dat hij op dit album tot inkeer komt en daardoor hierna zo'n vrolijk (en net zo'n goed) album als Daisies kon maken.

avatar van Ploppesteksel
Ik ben toch aangenaam verrast door deze plaat die me weet te bekoren van de 1ste luisterbeurt & Beautiful Freak pas veel later.
Mooie muziek deze Electro-Shock Blues.

avatar van timhardt
Climbing to the Moon,Ant Farm en Dead of Winter vormen zo'n magistraal trio op het eind van de plaat. Zelden dat zoiets voorkomt. En dan heb je al het even geweldige Elizabeth on the Bathroom Floor, 3 speed, last stop this town & baby genius achter de rug...niet te vergelijken met de eerste: deze is grilliger, op alle gebied, maar ook erg sterk 4,5*

avatar van Kaaasgaaf
Absoluut de allermooiste eels-plaat, al zijn Daisies en Blinking Lights ook verschrikkelijk mooi (en de rest van de albums natuurlijk ook behoorlijk geniaal). Zijn teksten hier zijn uniek: zo openhartig en toch poetisch. De sfeer is zwaar beklemmend en deprimerend, maar vind op het einde in de vorm van PS You Rock My World toch nog een positieve noot. Je wenst niemand de narigheid mee die E. is overkomen, maar als het tot zoiets wonderschoon leidt als dit volstrekt ongrijpbare album, is het misschien toch nog ergens goed voor geweest.

avatar van The Scientist
Ook weer wat acteiver aan het luisteren de laatste tijd. Op het laatste nummer na weinig uitschieters, maar een zeer constante plaat.

Dit is voor mij waar Eels om gaat, niet om enorme meezing-nummers te maken, niet voor de harde muziek, maar voor de wat ingetogener nummers met een mooie tekst. Vind het op het live-album nog wat beter uyit de verf komen, vooral op de nummers waar hij gitaar speelt.

Dit is toch wel zijn studio-hoogtepunt

avatar van mitch
Ik sluit me aan bij het voorgaande (al het positieve althans) en wil nog even wijzen op het nummer Efil's God, waar ik nog niemand over gehoord heb. Prachtnummer

Een 4. Toch wat minder, ik mis het wat droge gevoel van beautyfull maar mooi is ie zeker

avatar van gemaster
Zoals al gezegd heeft Beautiful Freak de betere nummers, maar dit is een betere plaat in zijn geheel. Het laatste nummer springt er wel heel erg uit. Kippenvel als E zingt: Maybe it's time to live

gemaster schreef:

Zeker mooi, het openingsnummer is ook een ultiem kippenvel moment. Waking up is hard wen you want to die.