Led Zeppelin - Presence (1976)

Label: Swan Song

1. Achilles Last Stand (10:25)
  2. For Your Life (6:24)
  3. Royal Orleans (2:59)
  4. Nobody's Fault But Mine (6:16)
  5. Candy Store Rock (4:11)
  6. Hots on for Nowhere (4:44)
  7. Tea for One (9:27)
  8. Two Ones Are Won (Achilles Last Stand) [Reference Mix] * (10:28)
  9. For Your Life [Reference Mix] * (6:28)
  10. 10 Ribs & All / Carrot Pod Pod [Pod] [Reference Mix] * (6:48)
  11. Royal Orleans [Reference Mix] * (3:01)
  12. Hots on for Nowhere [Reference Mix] * (4:47)
avatar van kaztor
Slecht, zwak, blablablabla, dit vind ik gewoon veruit het beste Zep album. Niet zo overgeproduceert als de andere albums (behalve 3), lekker recht-toe-recht-an.

Een dikke 5!

Ik vind dit de minste plaat van alle albums, maar Achillis Last Stand maakt veel goed. Dit is dan ook mijn favoriete Led Zep nummer.

Een 4,5

EVANSHEWSON
Al ben ik een zware Zepfan, ik vind dit toch een iets mindere plaat; ik vrees dat na superplaten als IV; Houses of the Holy en Physical Graffiti de inspiratie even met vakantie was...
Dit is geen slechte plaat, begrijp me niet verkeerd, maar ik heb het gevoel dat er even op automatische piloot gespeeld wordt. Maar als Zep completist mag je dit best in huis hebben, dat spreekt.
toch hun minste vind ik, maar iedereen mag iets anders denken, dat is democratie. *** 1/2

avatar van Hans Brouwer
Ook ik ben een mischien wat minder zware Zepfan als jij EVANSHEWSON maar ook ik mag Led Zep wel heel graag horen. Echter, na het album "Houses of the Holy" was het voor mij eigenlijk toch wel een beetje over met Led Zep . Deze cd "Presence" heb ik destijds als jonge Hans wel gekocht maar de lp kon mij toen maar matig bekoren. Mischien moet ik "Presence", na toch zeker zo'n 25 jaar onaangeroerd in een platenkoffer te hebben gezeten, nog maar eens draaien. Wellicht verdwijnt mijn (voor)oordeel over dit album. Eén ding is het zeker: het is zeker niet het beste Led Zep album want dat is............ .

avatar van Klumpie
Dus Physical Graffiti vind je ook niet goed, Hans?

avatar van Hans Brouwer
Klumpie, nummers zoals "Kashmir", "Down by the seaside", "In my time of Dying" vind ik heel erg goed. Maar er staan op "Physical Graffiti" ook nummers die mij helaas minder aanspreken. Ook "Physical Graffiti" heb ik nog als lp in huis. Net zoals "Presence" dus. Ik zal zowel "Physical Graffiti" als "Presence" toch maar eens in een geremasterde versie op cd kopen. Mischien verandert mijn mening omtrent deze twee albums .

EVANSHEWSON
Met Phisycal Graffiti is het een beetje zoals met de dubbele witte van die jongens uit Liverpool.
Sommigen zouden een enkele - sterkere - plaat méér zien zitten hebben.
Maar feit is dat beide albums nu eenmaal dubbelaars zijn, en het is net leuk om een soort PATCHWORK te horen, een band die zich zowel van harde als zachte kant laat kennen, en zo hun veelzijdigheid ten toon spreidt.

Maar ja, als je van beide albums de wat mindere songs wegdenkt heb je misschien twee nog topperdetopst(!!) albums dan wat ze eigenlijk nu ook al zijn !

Helaas, artiesten beslissen, niet wij de fans !

avatar van Rinus
Best een goede plaat van Led Zep. Niet op het best van hun kunnen, maar veel beter dan wat andere bands gemiddeld uitbrachten.

Wel een goed cd, maar minder dan de voorgaande cd's
Met Nobody's fault but my als 1 van de beste trakcs op de cd.
En als de beste track ooit gemaakt = Achilles last stand, wat een tempo heeft dat nummer zeg, zit echt vaart in.
5 sterren

avatar van Jupilerman
Wel een paar opvullertjes erbij,en er zijn al maar 7 nummers.Achilles en Tea for One maken wel alles goed

avatar van Lupin
Goede cd vooral door de toppers "Achilles last Stand" (de hele band op orkaankracht; Fantastisch!), "Nobody's Fault but Mine" en natuurlijk het trage meesterstukje "Tea for One". Ook vind ik "For your live" erg goed. Dat de overige nummers opvullers worden genoemd begrijp ik. Maar zelfs dan is Zep nog beter dan vele andere bands. Ik luister betrekkelijk vaak naar dit album. Page speelt de gitaar lekker donker, zelfs op de luchtige 'opvullers.' Op de een of andere manier ervaar ik dit als een donkere sfeervolle plaat.

avatar van kaztor
Inderdaad donker, maar de productie is ook dik in orde.
Ik vind dit vrijwel de best geproduceerde Zep-schijf.

Dit was mijn eerste Led Zep plaat die ik kocht. de productie was indertijd "not from this world" ; Nobodys fault but mine , Achilles Last Stand.. awesome sounding stuff! De drums, de guitaren.. vette sound..Na vele jaren heb ik uiteraard alles van Led Zeppelin en deze is voor mij toch een dikke nummer 2 na Physical Graffiti want die is en blijft toch echt MEGA!!

Door de compilatie Mothership ben ik nogal gek op 'Achilles...' en 'Nobodys fault...'. Ik merk dat toch vooral deze twee tracks steeds worden geciteerd in dit topic. Ik heb I, II, III, IV en Physical Graffiti al en overweeg nu ook om deze te kopen. Zijn de andere tracks ook de moeite en van hetzelfde niveau?

Harald
Helaas niet. Die van jij genoemden zijn top, de rest valt mee.

avatar van Lexicon Devil
De kritieken verbazen mij, wanneer een album niet een van hun bekendere is blijkt het een vrijbrief voor gezeur te zijn.

Op nummer 3 en 6 na een sterke plaat.

Vooral blijft Tea For One voor altijd op mijn mp3.

WoetR
gewoon 4.5!

'minder album van zep', niet als je het mij vraagt. Een goed album waarop zep heel volwassen en wat meer gefrustreerd klinkt dan op de voorgaande platen. Achilles Last Stand, wat un plaat... alles klopt gewoon. Nobody's Fault But mine is ook een heerlijk nummer en ook For Your Life blijft mij bekoren

minpunt: tea for one klinkt voor mij een beetje als het zwakke aftreksel van Since I've Been Loving You.

Lefty schreef:

Wat mij betreft wel. Ze klinken minder episch dan de genoemde nummers maar ik vind zelf dat er niks mis mee is.

WernerGSF
Vandaag voor het eerst beluisterd, en het is allemaal wat minder dan IV, om maar wat te noemen. Maar Achilles Last Stand maakt veel goed.

Als Achilles veel goed moet maken krijgt dit album niet veel sterren van mij. De riff is al niet heel bijzonder en beslist niet genoeg voor tien minuten. Het resultaat is een voor LZ erg monotoon nummer. Merk op dat er na 5, na 7 en na 8,5 minuten een kort citaat van Deep Purple's Child in Time in zit verwerkt.
Nobody's Fault but mine ken ik ook. Ik zal niet doorzeuren over 6:16 minuten gezeur.

bikkel
Voor Led Zeppelin begrippen een tikkeltje teleurstellend.Op 1 of andere manier blijft het verassingseffect achterwege.
Het album kent 2 prijsnummers Achilles Last Stand(wat een riff!)en het stuwende Nobody's Fault But Mine.
het restand, buiten het veel te langdradige Tea For One.kan er aardig mee door,maar er zijn betere nummers van de groep.
Ik denk dat 1 en ander ook te maken heeft gehad met hoe de groep er toen voorstond.
Het privedrama van Robert Plant(zijn zoontje overleed in 1975)de moordende tourschema's en het idee dat alles al bereikt is.
Ik mis het avontuur op Presence.Maar zelfs een wat minder album van LZ is acceptabel.

Vandaag heb ik een paar keer naar Tea for One geluisterd. Dat is een heel fijne blues, met één groot minpunt: de vlakke, eigenlijk gewoon saaie zang van Plant. Vergelijk het eens met Since I've been loving you. Plant zingt emotieloos. Best mogelijk dat dat door het verlies van zijn zoontje komt. Dat is ellendig, maar neemt de ondermaatse zang van Plant niet weg.
Datzelfde geldt voor Achilles, voor Nobody's Fault en voor For your Life. Deze laatste is ook nog eens een ongeïnspireerde, stereotype compositie, met veel herhalingen.

bikkel
Ik ben nu eigenlijk toch wel benieuwd naar je eindoordeel Mijneer Nieweboer?

avatar van kaztor
Volgens mij overleed zijn zoontje in 1977. In 1975 had hij wel een bijna-fataal auto-ongeluk in Griekenland.

bikkel schreef:
Ik ben nu eigenlijk toch wel benieuwd naar je eindoordeel Mijneer Nieweboer?

Ik ken slechts vier van de 7 nummers. Als mijn pet er naar staat zal ik de andere drie wel eens pindakazen. Voorlopig oordeel 2 tot 2,5 ster.

kaztor schreef:
Dat klopt. En vooral het overlijden van het zoontje zorgde ervoor dat er iets brak binnen de groep. Na 1977 heeft Zeppelin geen optredens meer gespeeld die dat typische Zeppelin kenmerk hebben, namelijk die magie en verrassing niet te weten wat ze gingen doen. Bij Zeppelin waren de nummers maar een beginpunt, op het podium kwamen ze nog meer tot leven. Na '77 was dat magische element weg.... En na Bonham natuurlijk compleet. Denk maar aan de zwakke reunies van de jaren'80.

Wat dit album betreft: ik vind de post 1975 albums een stuk zwakker dan die van ervoor. Een band op zoek naar zichzelf. Dit is niet de grote Zeppelin.

stuart
Queenlive schreef:

Ja, dat is wel zo. Slecht zijn ze nu ook weer niet, maat het heilige vuur is eruit.

avatar van James Douglas
Maar dan toch, duizenden bands hadden gewild dat ze 'Achilles Last Stand' in hun reportoire hadden staan.

stuart
James Douglas schreef:

Dat is waar.

avatar van James Douglas
'Achilles' red voor mij het album dan weer wel. En als ik zo rondlees staat ik daar niet alleen in. De rest van materiaal is verre van slecht maar mist net die overtreffende mystiek, schwung of kwaliteit die de eerste zes studioplaten wel werd gehaald.