Led Zeppelin - How the West Was Won (2003)

Label: Atlantic

1. LA Drone (0:14)
  2. Immigrant Song (3:42)
  3. Heartbreaker (7:25)
  4. Black Dog (5:41)
  5. Over the Hills and Far Away (5:08)
  6. Since I've Been Loving You (8:02)
  7. Stairway to Heaven (9:38)
  8. Going to California (5:37)
  9. That's the Way (5:54)
  10. Bron-Yr-Aur Stomp (4:55)
  11. Dazed and Confused (25:25)
  12. What Is and What Should Never Be (4:41)
  13. Dancing Days (3:42)
  14. Moby Dick (19:20)
  15. Whole Lotta Love (23:08)
  16. Rock and Roll (3:56)
  17. The Ocean (4:21)
  18. Bring It On Home (9:30)
Sir Spamalot (crew)
Ik neem het absoluut niet letterlijk op (zag onmiddellijk al in wat je hiermee bedoelde), was ook een beetje ironisch bedoeld. Die DVD van Zeppelin (je weet wel, met die woestijn op de hoes) roept ook al zoveel op. De eerste keer dat die in mij DVD-speler lag, greep ik pijlsnel naar mijn afstandsbediening om ietsje stiller te zetten, want de power die uit mijn tv kwam, was ongelooflijk!!! Ik dacht dat mijn appartement ging instorten. "How The West Was Won" is voor mij werelderfgoed dat nooit mag verloren gaan.

avatar van James Douglas
Fenomenale uitvoeringen van deze prachtband. Afkomstig van een optreden op het LA Forum, 25 Juni 1972. En ruim 30 jaar na dato kom je tot de conclusie dat dit werkelijk nog geen sprankje glans heeft verloren. De originele tapes zijn even door de moderne apparatuur gehaald. Ze klinken daardoor nog vetter en de afzonderlijke instrumenten zijn nog beter te onderscheiden. Dit live-document van 3 cd's is dus een aanrader.

'Over the hills..' is pure magie. Het ingetogen gitaarintro begeleid door een kalme Robert Plant. Tot op een gegeven moment John Bonham snoeihard de drums streelt en er één van de heerlijkste grooves (ooit) ingezet word waar het optimisme, of beter gezegd hoop van afspat.

James Douglas schreef:
Fenomenale uitvoeringen van deze prachtband. Afkomstig van een optreden op het LA Forum, 25 Juni 1972. .

het zijn 2 optredens, en die zijn weer gemixt.
ik weet het even niet uit mijn hoofd, maar het scheelt een dag of vijf.

avatar van Kikuichimonji
LA Forum, 25 juni 1972 en Long Beach Area, 27 juni 1972.

Sir Spamalot schreef:

Staan op de dvd dezelfde nummers , in dezelfde uitvoeringen als op deze cd box ?

Sir Spamalot (crew)
Dit ga ik eens nazien, maar niet eerder dan dit weekend. Belofte maakt schuld.

...

Hier ben ik er al mee: ik kan het niet laten. Op dat internet-gedoe zul je wel de details vinden, maar hier in het kort staat het volgende erop: afgekeken van Wikipedia (en type-werk gespaard):

Luister en geniet / huiver!

Met muzikale groet (wat een mooie term van Ricardo!).

avatar van rudiger
Dit roep ik uit tot beste live plaat die er is .
Ik snap nl. niet dat de studio albums van LZ alle aandacht krijgen terwijl hier duidelijk de meeste aandacht naartoe moet gaan .
Heb je deze 3 cd box nog niet in bezit , dan doe het volgende .
Bel morgenochtend je baas op en zeg dat je wat later op het werk komt, want om 9.00 uur gaan de winkels open en koop je eerst dit live spectakel .
Mag in geen enkel cd rek ontbreken .
Kijk ook eens effe naar de cover.
Met muzikale groet .

avatar van ricardo
Deze grandioze live plaat hoort bij iedereen dan ook gewoon in de top 10 te staan.Dit is gewoon cultuur en hoort bij iedereen origineel in de kast te staan.Goed gezegd rudiger,wat jij hierboven hebt geplaatst had net zo goed van mij kunnen komen.ricardo.

Empyrium
rudiger schreef:

Volgens mij staan er totaal verschillende concerten op die DVD.

avatar van rudiger
Bij mij is hij gestegen van 8 naar 5 met stip Ricardo .

avatar van Kikuichimonji
Empyrium schreef:
Volgens mij staan er totaal verschillende concerten op die DVD.

Klopt, op deze CD staan Long Beach Area / LA Forum 1972, op de DVD staan Royal Albert Hall 1970, Madison Square Garden 1973, Earls Court 1975 en Knebworth 1979.

Alleen de versie van Immigrant Song heeft de muziek van de CD (maar ander beeld).

Wist je dat een stukje stairway to heaven van HTWWW eigenlijk van een optreden uit 1973 kwam?

loserkid schreef:
Dit album is het allerbeste album dat ooit geproduceerd is in de geschiedenis van de muziekwereld sinds 1950. Spetterende live-gitaarsolo's van de hoogste kwaliteit van Jimmy Page, goddelijke stem van Robert Plant en uitstekende drumsolo's van John Bonham, ik raad iedereen aan dit album te kopen, want ik ken geen beter!

LED ZEPPELIN RULED THE WORLD!!

CTK
Niet dit album maar wel een DVD gekocht gisteren van Led Zeppelin.
Geen naam, cover is Monument Valley, zou dit de DVD zijn met dezelfde tracks als deze CD?
Alvast een geweldig goede DVD!!!! ( meer dan 5h materiaal )

CTK schreef:
Niet dit album maar wel een DVD gekocht gisteren van Led Zeppelin.
Alvast een geweldig goede DVD!!!! ( meer dan 5h materiaal )

Zie een paar berichten hierboven. Ik heb de DVD ook en die blaast me omver.

avatar van ricardo
Verplichte kost natuurlijk voor iedereen die naar muziek luistert.Ik kan me dan ook niet voorstellen dat er mensen zijn die hier niets aan zouden vinden.Kraakhelder geluid,perfecte songs allemaal,en Led Zep op het toppunt van hun carriere(hoewel er uit meerdere periodes muziek van opstaat).De grondlegger van alle hedendaagse hardrock en metal muziek,maar nog steeds niet overtroffen of zelfs maar geevenaard.een dikke 5* natuurlijk en niets anders.

Led Zeppelin is 1 van de meest opwindende live bands ooit. Het enige puntje van kritiek dat ik heb op de live releases is dat ze geen enkel compleet optreden hebben uitgebracht maar steevast compilaties van meerdere shows. Dat is natuurlijk om alleen het beste van het beste aan de fans aan te bieden. Ik vind het evenwel jammer dat 'tangerine' niet op dit album staat. het is wel gespeeld tijdens de beide concerten.

Ik kan niet genoeg krijgen van dit album. Voor mij is het het beste live album ooit. Plant zou helaas nooit meer zo fantastisch klinken als in die periode(en de jaren voor deze optredens). Deze band is creatief, energiek, technisch bedreven(al zou Page in de latere jaren echt slordig worden, teveel drugs), de beste drum-bas sectie ooit. Op hun top niet te kloppen!

Sir Spamalot schreef:

Zie een paar berichten hierboven. Ik heb de DVD ook en die blaast me omver.

Hij blaast je echt omver! Dit is zo puur!

Wish I Lived Back Then!!!!

Queenlive schreef:
Op hun top niet te kloppen!

Helemaal mee eens, elke keer weer subliem, alle drie de cd's, het maakt niet eens zoveel uit welke ik in mijn stereo doe, al is CD1 toch de favoriet, maar CD2 is ook super goed. Alleen de Whole Lotta Love Medley vind ik soms niet 100% boeiend.

avatar van muismat
Eigenlijk is het schandalig dat ik deze cd als Zeppelin fan niet in huis heb...

avatar van Bulldozer
muismat schreef:
Eigenlijk is het schandalig dat ik deze cd als Zeppelin fan niet in huis heb...

Wie de schoen past.....................

Op het moment van schrijven ken ik CD-1 en CD-3. Het stoort me niet, dat de heren compilaties hebben gemaakt van verschillende concerten. Met Deep Purple's Made in Japan is dat evenmin een probleem. In die tijd was alleen Uriah Heep in staat een perfect concert te registreren en ik vrees dat daar het nodige geluk bij kwam kijken (UH had het hele project Live-1973 al bijna afgelast omdat de vijf voorgaande pogingen totaal waren mislukt).
Het stoort me aan How the West ... wel dat vrijwel elk nummer ergens anders beter is. Ik moet de boel nog eens aandachtig aanhoren om de vinger er precies op te leggen - dat houden jullie van me te goed, zodra ik ook CD-2 binnen heb. Toch staat nu al vast dat How the West .... niet kan tippen aan de BBC-sessies. Ik zit rond de 3½ ster op dit moment.

M.Nieuweboer schreef:
Op het moment van schrijven ken ik CD-1 en CD-3. Het stoort me niet, dat houden jullie van me te goed, zodra ik ook CD-2 binnen heb.

Heeft BOL.Com vergeten het 2de schijfje mee te sturen , wat `n nalatenheid , ik ging ze aanklagen als ik jou was.
En in het vervolg niks meer daar bestellen.

Het is te riskant om BOL.com te vragen CD's naar de rand van het oerwoud te sturen. Nee, ik heb de illegale gratis weg bewandeld.

Ik vind het toch wel jammer dat ze niet gewoon het volledige LA optreden hebben uitgegeven. Zo ontbreekt hier in de Whole lotta love medley bijvoorbeeld 'Heartbreak hotel' en 'Slow down'. Allicht vreesden ze dat de medley dan te lang werd. Toch jammer.

Geweldig, grandioos, geniaal, jimmy speelt iedereen en alles plat, noem maar op, het is allemaal al gezegd geweest, maar ze hebben gelijk.

Geweldige live plaat die op geen enkel moment verveelt, en dat is geweldig straf aangezien er nummers van meer dan een kwartier opstaan.

avatar van ricardo
Deze plaat ben ik ook zeker nog niet vergeten. ik heb ondertussen wel muziek ontdekt wat ik lekkerder vind wegluisteren nu dan dit album. maar dit blijft altijd een plaatsje behouden in mijn top 10. wat klinkt het hier toch allemaal lekker helder op en dat samen met de onverwoestbare songs hierop, blijft dit gewoon echt 1 van de allerbeste live albums die ooit uitgebracht zijn. ik ben ook niet zo gul meer met een 5 geven, maar bij deze blijft die 5 gewoon staan. de eerste 9 albums in mijn top 10 krijgen van mij een 5, omdat ik dat ook echt het beste vind wat ik ooit gehoord heb. tot nu toe wel te verstaan, het kan volgende week wel weer anders zijn. ik ben een mens dus dat kan.

CTK
Ik begrijp ricardo volledig omtrent dit pareltje.

Wie weet kunnen ze wel een nieuwe HTWWW anno 2009 maken als de geruchten kloppen die The Sun heeft verspreid vandaag.
LZ zou met Plant gaan touren in de zomer van 2009. Mijn hart stond even stil bij het lezen van dat nieuws.

PS: Wilt iemand die verschrikkelijk slechte versie van Dazed & Confused weghalen aub!

CTK schreef:
Ik begrijp ricardo volledig omtrent dit pareltje.

Ik niet. Ik heb net Moby Dick doorzeten en ik vind dat typerend voor het hele album: muzikale zelfbevrediging. De eigenwaan is de heren naar het hoofd gestegen en ze denken nu dat de wereld op elke scheet zitten te wachten. Daarentegen is de rauwe comprosmisloze energie van de BBC-sessies grotendeels verdwenen.
Mijn kritiek geldt niet zozeer de composities. Die zijn zo goed dat ze zelfs dit narcisme overleven. Ik zie dan ook geen enkele reden om de 3,5 ster te verhogen.
Overschatte plaat met een teveel aan ondermaatse uitvoeringen. Het beste is nog de bluesmedley tijdens Whole lotta love, maar ook die is inferieur aan de BBC-sessies. Als HTWWW iets bewijst, dan is het dat de band over zijn hoogtepunt heen was.

PS: Dazed and Confused is net zo'n egotripperij als een groot deel van de rest - haal Stairway to Heaven, Moby Dick, zowat alle akoestisch geneuzel van CD-1 en de lompe uitvoering van Immigrant Song dan ook meteen weg.

stuart
Ik heb hier hetzelfde gevoel wel wat als Mark Nieuweboer beschrijft; met name wat betreft de ellenlange uitvoeringen.