Led Zeppelin - How the West Was Won (2003)

Label: Atlantic

1. LA Drone (0:14)
  2. Immigrant Song (3:42)
  3. Heartbreaker (7:25)
  4. Black Dog (5:41)
  5. Over the Hills and Far Away (5:08)
  6. Since I've Been Loving You (8:02)
  7. Stairway to Heaven (9:38)
  8. Going to California (5:37)
  9. That's the Way (5:54)
  10. Bron-Yr-Aur Stomp (4:55)
  11. Dazed and Confused (25:25)
  12. What Is and What Should Never Be (4:41)
  13. Dancing Days (3:42)
  14. Moby Dick (19:20)
  15. Whole Lotta Love (23:08)
  16. Rock and Roll (3:56)
  17. The Ocean (4:21)
  18. Bring It On Home (9:30)
rudiger schreef:
volgens mij kunnen de studio albums van Zep hier niet aan tippen .
Tis maar net in wat voor bui je bent. Deze heb ik werkelijk zowat grijsgedraaid zo goed vind ik hem, maar de laatste 5 weken draai ik vooral de eerste 5 studio albums van hun. Altijd en steeds maar weer hetzelfde album word je op den duur ook wat flauw van.

Vooral Houses Of The Holy is een welkome aanvulling, en 1 van mijn beste ontdekkingen dit jaar. Zep I tot en met IV kende ik al aardig, maar ben ik alleen maar beter leren kennen de laatste weken.

En vergis je niet in BBC-Sessions, die is misschien wel net zo goed als deze. Die klinkt iig wel eerlijker nog dan dit album, wat vooral qua zang erg strak klinkt.

avatar van rudiger
BBC-Sessions heb ik ook in bezit maar vind ik toch iets zwakker dan deze .

avatar van ricardo
Dan heb je die niet vaak genoeg afgespeeld denk ik.

avatar van muismat
Hoe geweldig is die versie van Bring it on Home op deze cd wel niet.

avatar van Wouter30
Ik heb heimwee naar de 70s............................

avatar van chevy93
Om de één of andere reden heb ik altijd het gekke idee gehad dat Led Zeppelin live gewoon niet goed was. Waarom weet ik niet precies, maar dit album heeft mij doen inzien dat dat (enorm) fout was. Het album duurt 2,5 uur. Hier kwam ik echter pas achter toen ik hier op musicmeter keek. De tijd vliegt voorbij!

Het album opent sterk, heeft een sterk midden en eindigt sterk. Kortom het is een superalbum! De toon wordt gelijk gezet met een geweldige performance van Immigrant Song (één van mijn favoriete LZ-songs). Om vervolgens "rustig" door te gaan met Heartbreaker en Black Dog. Met name Heartbreaker is een geweldig nummer. Prachtig gitaarspel van Jimmy Page!
Over the Hills and Far Away en Since I've Been Loving You zijn niet echt mijn favoriete nummers, de albumversies dan. Hier toveren ze de nummers over tot geweldige nummers. Wederom prachtig gitaarspel.
Dan komt voor mij het hoogtepunt van de plaat. De uitvoering van Stairway To Heaven is magistraal. De solo van Page, de zang van Plant en het drumwerk van Bonham. Geweldig! Alles klopt gewoon.
Nu komen er wat nummers waar ik weinig mee heb. Het veelgewaardeerde Dazed en Confused vond ik niet echt super. Het is zeker geen slecht nummer, verre van, maar het is wel erg lang. Had van mij best 10 minuten korter gekund. Ook Moby Dick vind ik mooi en leuk, maar ik heb vrij weinig met drumsolo's en ook die had wel flink ingekort gemogen.
Whole Lotta Love is een geweldig nummer! Toen ik de speelduur zag, dacht ik echt van Wat? Het nummer wordt geweldig uitgevoerd. De gitaar is iets te zacht, maar dat is best verwaarloosbaar. Ruim 20 minuten rock in zijn zuiverste vorm.
Om vervolgens met het lekkere Rock and Roll en Bring It on Home af te sluiten (Oceans is ook niet echt een nummer waar ik om sta te springen).

Led Zeppelin heeft bij deze zeker bewezen live minstens even goed te zijn als op album. En dat vooral door die geweldige solo's van Page.

avatar van Stalin
chevy93 schreef:

(Oceans is ook niet echt een nummer waar ik om sta te springen).

Ik neem aan dat je met Oceans het nummer The Ocean bedoeld ?

Die is juist geniaal en samen met When The Levee Breaks een van de weinige nummers van Zeppelin waar ik een strakke plasser van krijg

Nu je toch zo enthousiast bent over Led Zeppelin live, schaf dan ook eens hun fantastische 2DVD, getiteld (jawel) DVD aan...

Daar zal je geen spijt van krijgen

avatar van Kikuichimonji
Ik vind Moby Dick ook veel beter tot zijn recht komen op de DVD. Als je Bonzo he-le-maal los ziet gaan voel je het nummer pas echt van de grond komen.

avatar van chevy93
Stalin schreef:
€28,-vind ik toch wel erg veel. Als ik zoveel geld ter beschikking had, zou ik eerst wat andere DVD's aanschaffen (bv. P*U*L*S*E en The Dance).

Maar bedankt voor de tip. Ik zal eerst eens kijken of ik hem in de gratis winkel kan vinden.

avatar van VanDeGriend
Wat off topic berichten verwijderd

avatar van vielip
Ik vind Zep live een lastig verhaal. Die ellenlange uitvoeringen van nummers vind ik vaak helemaal niks. Daar heb ik gewoon niks mee. Heb het wel geprobeerd maar net als met bijv. Deep Purple - Made in Japan en Rainbow - On stage, trek ik dat totaal niet.
De rest van de nummers op dit album daarentegen vind ik magistraal!! Van de rechttoe recht aan rockers (Rock & roll, Dancin' days, Immigrant song en Black dog bijv.) tot de akoestische set zit ik te genieten!

avatar van aerogp1
Een sterk album, met wel érg lange nummer zo af en toe. In mijn ervaring bevalt dit prima, voor op de achtergrond. Wil je gericht/actief naar Led Zeppelin luisteren, kan je beter een studioalbum pakken, bij voorkeur LZIII!

avatar van ricardo
Dat klopt wel, deze cd is uitermate geschikt om in de auto te draaien natuurlijk.

Als aandachtig te luisteren Led Zep cd's zijn de studio albums ook gewoon wat beter.

Bij mij bij voorkeur Houses Of The Holy.

Dit live album moet je eigenlijk gewoon zien als kers op de taart van de studio albums.

nicoot
Houses of the Holy is hun laagst gequoteerde album (de twee laatste reken ik er even niet bij, al vind ik Presence nog bijzonder goed met het meesterlijke Achilles Last Stand). Maar soit, HTWWW was één van m'n eerste échte albums (aangeschaft in Londen eind 2004 op m'n vijftiende) en een nieuwe wereld ging voor me open: de classic rock en hard rock van de sixties en seventies.

Ontelbare keren heb ik deze hier gedraaid, zonder ooit de studioalbums gehoord te hebben (ondertussen wel) en ondanks het feit dat-ie nu niet meer in m'n Top 10 staat, behoort deze driedubbelaar tot m'n Top 5 beste liveplaten ooit, zonder twijfel. Since I've Been Loving, de geniale versie van Immigrant Song, het bijna halfuur lange Whole Lotta Love en Dazed & Confused, beestig lekker allemaal. Nu draai ik 'm niet echt meer, maar dat neemt m'n grote bewondering voor deze cd niet weg. Een blijver, een klassieker onder de liveplaten.

In 1974 luisterde ik voor de eerste keer naar Led Zeppelin; Whole lotta love. Meteen verkocht. Echter duurde het tot Maart 1975 dat ik mijn eerste album kocht; Physical Grafitti.
Toen was de rem er helemaal vanaf. In een mum van tijd kocht ik LZ 1 t/m 4. Helemaal grijs gedraaid. Houses of the Holy heb ik alleeen op cassettebandje gehad.
In 1976 was ik in alle staten omdat er een live-album uitkwam, The song remainsw the same.
Enfin, ik weet nog dat de kwaliteit van deze live registratie mij tegenviel. Sterker nog, ik was enigzins teleurgesteld. Waren dit nu die geweldenaars die mij in mijn middelbare school periode hadden gevormd en het leven hadden veraangenaamd? Het kostte me moeite om me eroverheen te zetten.
Ik ben overigens altijd naar LZ blijven luisteren. Ik durf zelfs te beweren dat ze mijn psyche en kijk op de werkelijkheid hebben beinvloed. Ik denk, droom en leef bij de muziek van deze waanzinnige goede muzikanten. Hun muziek is in een woord, rotsvast en tijdsloos. (oei, dit zijn 2 woorden). Ik kan niet zonder hun geluid. Het helpt me de grijze wolken in mijn hoofd te verjagen.
Ik heb ze live gezien in de Ahoy te Rotterdam in Juni 1980. Een onvergetelijke ervaring. Mijn grootste muzikale helden. Echter bleef ik altijd scepsis houden over hun live kwaliteiten.
Echter toen ik de BBC sessions hoorde, was alle twijfel weg. Strak, hard, gevoelig. Alles konden deze jongens aan.
Nu met dit album durf ik te beweren dat er nooit een betere live rockband als LZ zal zijn. Wat zijn deze mannen goed. Unfucking beliefble. En ja hoor, ze kunnen dus werkelijk alles spelen. Bleus, rock 'n Roll, jazzy, funky, soulfull en folk. En niet te vergeten loeiharde geile riffs.
Ik ben een gelukkige man.

avatar van Trismegistus
Toen ik deze plaat voor het eerst hoorde bij uitkomst, heb ik eerst eens onbedaarlijk zitten janken van ontroering. De energie die van deze opnamen afspat is gewoonweg onovertroffen. Ook de subtiliteiten die in het samenspel te ontwaren zijn, qua timing en improvisatie, heb ik nog nooit bij een andere band gehoord. Dit album maakt in één keer meer dan duidelijk waarom Led Zeppelin legendarisch was in haar tijd.

avatar van Mindscapes
Lang geleden dat ik hier nog naar geluisterd heb. Zeker een jaar of drie. Eén van mijn eerste live-albums en een instant klassieker onder de liveplaten. Er zijn er maar weinig die aan dit niveau geraken. Rauwe rock & roll met plaats voor zachtere passages, blues, hard rock, psychedelica, noem maar op. Soms vind ik het jammer dat ik pas in 1989 ben geboren, maar goed elk tijdperk heb z'n goede bands uiteraard En uiteindelijk heb ik Robert Plant toch twee keer live gezien...

2,5 uur pure virtuositeit wat mij betreft.

MathieuD
Als je hem nog net iets mooier wilt hebben, luister dan naar de bootleg "Burn Like a Candle". Die bevat de hele LA Forum show van 25 juni 1972. Dan merk je dat ze nummers gespeeld hebben die hier niet opstaan, maar ook pareltjes zijn. Geluidskwaliteit is even wennen, maar dat mag de pret niet drukken!

Oh ja, die opname duurt 3 uur. En je hebt een hoop slap geouwehoer van Robert Plant erbij

avatar van jailhouserocker1
Ben het eens met alle commentaren alleen cd 2 sla ik altijd over vanwege de totaal overbodige solo's/gepiel. Ik weet dat het in die tijd erbij hoorde maar het gepiel in Dazed en de drumsolo in Moby Dick duurt toch wel errug lang en verveelt mij dan ook snel. Voor de rest een geweldige klassieker van een van de beste bands ooit!

sugartummy
mij ! zep zal altijd mijn favourite band blijven

sugartummy
wat ik wilde zeggen:mij verveelt het geen seconde. zep zal altijd mijn favourite band blijven

avatar van Ronald5150
"How The West Was Won" is wat mij betreft de best liveregistratie van Led Zeppelin tot op heden. Daarnaast is het ook nog eens een van de beste liveregistraties ooit uitgebracht. In 2,5 uur laten Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones en John Bonham horen waarom zij behoorden tot een van de grootste rockbands allertijden. Op "How the West Was Won" speelt een monumentale band de voegen uit de muren. Robert Plant klinkt fantastisch, de gitaarriffs van Jimmy Page zijn overdonderend, net als zijn solo's en drummer John Bonham beukt er groovend op los. Maar eigenlijk speelt bassist John Paul Jones, wellicht onbedoeld, toch een klein beetje de hoofdrol. Tussen het monsterlijke gitaarspel van Page, de beukende drums van Bonham en de vocale hoogstandjes van Plant klinkt iedere keer dat stuwende en rollende basgeluid van Jones. De heren rekken sommige nummers op tot epische proporties en ik besef me dat je daarvan moet houden. Eerlijk gezegd vind ik een drumsolo van 20 minuten ook iets te veel van het goede. Ook de live versie van "Dazed and Confused" vind ik minder interessant dan de albumversie. Wel mooi hoe "The Crunge" in "Dazed and Confused" is verweven. De medley van "Whole Lotta Love" vind ik daarentegen wel weer geslaagd. Live komt het bluesgeluid van Led Zeppelin nog meer tot zijn recht. "How The West Was Won" is een must voor elke liefhebber van Led Zeppelin, de fan van de jaren zeventig rocksound, wat zeg ik, voor elke muziekliefhebber is deze liveregistratie een must. Monumentale muziek!

avatar van pmac
Naar aanleiding van Ricardo's enthousiasme de drie dubbelaar gekocht. Mag ik u danken. Dit is een van de beste live platen ooit en maakt de aanschaf van de reguliere cd's bijna onnodig hoewel Physical Graffiti tijdens de live opnames nog moest uitkomen.

avatar van ricardo
Dit is gewoon de beste live registratie ever, punt!

avatar van Twinpeaks
Geintje zeker? ( dit was een soortgelijke reactie die jij mij een aantal jaren geleden bij Decade van Neil Young gaf)

Dit is een degelijke ,maar vooral rommelige registratie.Spelen kunnen de heren ,maar voor mij worden de nummers opgerekt tot dusdanige lengte dat ik mijn interesse begin te verliezen.Ik zet dit dus niet voor mijn plezier op om lekker maar te luisteren.Op de achtergrond als ik aan het werk ben ,vind ik dit prima ,maar gericht er naar luisteren kan ik dus niet.Dan ga ik me irriteren aan het oeverloos repeterende in de songs.Nogmaals,technisch heel knap,als band misschien wel de beste die er heeft bestaan,maar ik vind dit album toch wel een beetje overgewaardeerd hoor.Ik hou het op een krappe 3 sterren.

Overgewaardeerd?

Dit is juist een heel eerlijke live registratie, en kunnen lulletjes als jij en ik die de bloei periode van zep niet echt meegemaakt hebben nog eens oprecht de periode meebeleven van wie, wat en waar led zeppelin ooit voor stond, en wat voor enorm rockend monster het in die tijd was.

Vind op live rock gebied dit juist zowat de meest ultieme registratie die er bestaat.

Ik bedoel hoe oprecht en eerlijk wiljut hebben!

Het geluid klinkt ook echt super, net ofjeder echt bie bent, super gewoon!

Deze kan alleen maar een 5 volstaan, zoniet dan hou je gewoon niet van live albums!

Heb vaak gekheid met de 50 plussers hier op mu.me, maar wat had ik dit graag in het echt willen meemaken.

Ben echt jaloers op de 50 Plussers onder ons!

Enne twinpeaks live rust en massey hall van neil young zijn echt geweldig!

avatar van Droombolus
Ik zag ze ergens in '71 ( if memmerie smurfs ) in de Oude RAI in Amsterdam. Zep was live als een natuurkracht, niet te vergelijken met andere bands in die periode, en dit is de beste registratie van dat fenomeen.

Dat deze CDs een stuk beter klinken dan het ooit in de zaal geklonken moet hebben door de moderne techniek die gebruikt is bij het mixen en masteren is natuurlijk een soort van geschiedvervalsing, maar wel een heel welkome want als het in de tijd zelf gedaan was hadden we nooit het gevoel van de geluidsdruk wat je bij een optreden had zo weergegeven gekregen zonder dat er details verdwenen waren ........ Dit schopt kont !

avatar van vielip
Twinpeaks schreef: