Godspeed You! Black Emperor - 'Allelujah! Don't Bend! Ascend! (2012)

Canada
Label: Constellation

1. Mladic (20:01)
  2. Their Helicopters Sing (6:22)
  3. We Drift Like Worried Fire (20:09)
  4. Strung Like Lights at Thee Printemps Erable (6:28)
avatar van KKOPPI
Misterfool schreef:
Godspeed had iets magisch, welhaast mythisch. Met dit album verliezen ze dat als band een beetje. Ik vind persoonlijk het albums overigens verre van slecht.

Als ik het zo bekijk is het verhaal van deze band vergelijkbaar met dat van Sigur Ros?

avatar van Leeds
KKOPPI schreef:

Je kan het zo wel stellen. Toch zeker bij de laatste van Sigur Ros. Ook zo abnormaal nog niet. Vooral AB, ( ) en Takk... zijn van een heel hoog niveau. Het zou haast onmogelijk zijn zo'n niveau te blijven volhouden.

Maar om terug te keren op deze 'Allelujah! Don't Bend! Ascend! vind ik het nog allemaal goed meevallen. Ik vind het nog even magisch. Godspeed creëert nog steeds die diepgang als vanouds. En ze durven hun typisch geluid bij te sturen op deze nieuwe plaat.

avatar van Cloud
Meer van hetzelfde, maar dat is zeker niet verkeerd:)
Albums van GYBE zijn een ervaring. De ene keer ligt mij het ene album beter en de andere keer weer een ander. Ik vind dit een mooie aanvulling op de rest.

avatar van Eveningguard
In tegenstelling tot sommige hier wacht Brammetje rustig de release af. Mede dankzij het gemiddelde hier zijn de verwachtingen niet enorm hoog dus kan het alleen maar meevallen. Jammer dat de band gestopt is met voicesamples (mag ik het zo noemen?). Ik verwacht ook zeker geen Skinny Fists.

avatar van kobe bryant fan
In het begin van Mladic is er één zinnetje te horen.

avatar van Eveningguard
Zo'n krachtige zoals die van sleep zullen we echt niet meer krijgen.

avatar van kobe bryant fan
Nee, en zo'n prachtige compositie zullen we jammer genoeg ook nooit meer krijgen.
Maar toch is deze nieuwe GY!BE weer een 5* waard.

avatar van Leeds
Eveningguard schreef:

Het gemiddelde was begin deze week een stuk lager dan nu. 3.73 als ik me niet vergis. Hopelijk gaat het gemiddelde nog stijgen. Ik ga in ieder geval mijn steentje nog bijdragen. Want deze plaat is toch wel een ruwe diamant.

avatar van king_pin
Ik wacht ook nog even met stemmen. Telkens als ik denk dat Mladic afgelopen is dan is eigenlijk de hele plaat al voorbij dus eerst even apart kennis maken met de rest.

Eveningguard schreef:
Jammer dat de band gestopt is met voicesamples (mag ik het zo noemen?).

Bij Godspeed spreken we dan liever van "field recordings" Maar idd erg jammer. Net als die rockabilly achtige gitaren (mag ik het zo noemen?) op het eerste album. Ook die lijken te zijn verdwenen. Werkelijk prachtig was dat.

avatar van itchy
Nieuwstad schreef:

Je bedoeld die spaghettiwestern-achtige gitaren?

itchy schreef:

Je bedoeld die spaghettiwestern-achtige gitaren?

Precies

avatar van jellecomicgek72
Vind het een leuk plaatje, maar toch blijft het allemaal niet echt hangen, ik mis ook echt de climaxen en epische stukken. Af en toe vind ik het misschien zelfs een beetje saai.. (mag ik dit zeggen?)

avatar van Timo-otje
Beter dan Yanqui maar minder dan de andere 2 albums, dat is mijn conclusie tot nu toe. Mladic is inderdaad zoals al eerder door iemand hier gezegd best bruut. En We Drift Like Worried Fire vind ik absoluut tot de beste behoren in de al zeer indrukwekkende discografie van deze band. Weer die prachtige melodieën die je laten smelten, met fantastisch samenspel weer. Als die strijkers erbij komen in dat nummer , echt prachtig.

De 2 drones zijn niet geweldig, maar zeker ook niet slecht. Wel overigens jammer dat dit niet echt een thematische plaat is en tevens ook jammer van die field recordings(op die ene zin na dan komen ze niet voor in de plaat). Die voegden toch altijd wel wat toe aan de sfeer.

avatar van JoaMuse
Ik hoorde gisteren op Studio Brussel een stukje muziek dat wel indruk maakte op mij. Het bleek van Godspeed You! Black Emperor te zijn, een naam die ik op deze site regelmatig tegenkom maar voor de rest nog nooit op tv heb gezien, op radio had gehoord of op een festivaffiche zien staan of zo. Ik denk dat ik deze band maar eens moet gaan ontdekken.

avatar van Nakur
Ik ben overigens wel benieuwd naar de cd versie. Want ik krijg wel stellig de indruk dat het 'lek' een slechte vinylopname is. Als die representatief is voor de uiteindelijke kwaliteit, zal er denk ik weinig aan de score gaan sjoemelen. Neem de drums op 10mn op Mladic: wie zijn nog nauwelijks hoorbaar. En zowel de bass als de strijkers op We Drift (..) klinken vlak. Dat mag de hele productie ook heten: vlak. Ik wil de basdrum voelen als een hartslag, ik wil de ebow voelen snijden in mijn muzikale ziel. Dát is GSYBE!

Mocht de cd versie zomaar een mooiere dynamiek kennen, zonder geluidsbrij, met hoor- en voelbare drums en de strijkers meer indruk maken, zit er zeker een veel hogere score in. Want de composities zijn prima.

avatar van Gloeilamp
JoaMuse schreef:

Veel plezier, je gaat een mooie ontdekking tegemoet

Bijzonder trouwens dat dit soort muziek in Belgie op de radio komt. Kan er alleen maar van dromen dat ze dat in Nederland doen

avatar van JoaMuse
Gloeilamp schreef:

In de vaste playlist niet hoor, maar er is 's avonds zo'n speciaal programma (Duyster) waar ze allemaal muziek draaien die ik niet ken. Een programma 'voor fijnproevers van treurige indiefolk, ijle elektronica en dromerige postrock' zo zag ik het ergens omschreven worden.

avatar van Koston
Godspeed, of is het God's pee geworden, furieuzer dan ooit! Kippenvel van de eerste tot de laatste minuut toch weer. Eindelijk zijn ze terug om het toch wel wat matte muziekwereldje van tegenwoordig eens goed door elkaar te schudden!

avatar van Don Cappuccino
Dit album is ook te beluisteren op de 3voor12-Luisterpaal voor degene die hem nog niet hebben gehoord.

avatar van Nakur
Nakur schreef:

Als je over de duvel spreekt...
Vanmiddag lag de cd op de deurmat. En ik heb alleen nog de tijd gehad om We Drift te luisteren op een prima stereo. En wat blijkt: het nummer straalde. Het plukken van de bass bijvoorbeeld. Ik denk dat mijn score wel eens hoger uit kan komen...

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Schitterende opbouw in Mladic

avatar van Arend Jan
Koude rillingen. Wat ontzettend mooi...

avatar van Wakeupeveryone
Op de 7inch staat een youtube link gekerft, iemand een link?

avatar van legian
Had hem bijna gemist, eigenlijk met toeval op gestuit.
De 2 ´drone´ kunnen me nog niet zo goed bekoren, de rest daarentegen, man wat is het weer een feest om dit te mogen luisteren.

Nieuwstad
"With his arms outstretched"

avatar van AOVV
Ik heb 'm nu voor de eerste keer beluisterd, nadat ik deze week alle eerdere platen van GYBE nog eens gedaan had. Ik ben niet overdonderd, om het nog eufemistisch uit te drukken. Uiteraard zullen de nodige luisterbeurten nog volgen, maar deze gaat toch moeten groeien om een hoog cijfer te scoren.

avatar van stoepkrijt
Voorlopig vallen mij twee dingen op aan dit album:

1. De kwaliteit van de composities is erg hoog, met spannende opbouwen, gevarieerde instrumentaties (doedelzakken en diverse strijkers inbegrepen) en een groots en meeslepend geluid.

2. Deze muziek komt nogal vlak en emotieloos op me over. Mladic en We Drift... zijn geweldige nummers, maar ze weten me niet te raken. Ik hoor en voel de spanning, maar ik hoor totaal geen emotie. Het roept totaal geen gevoelens op en dat is iets wat ik toch erg mis. Een band als Explosions in the Sky doet dat wel en weet me daarom veel meer te boeien, hoewel hun composities (over het algemeen) onderdoen voor die op dit album.

avatar van Koston
Geen emoties?

Mladic is pure woede en ontreddering. Van We Drift... krijg ik vaak spontane tranen in de ogen van het prachtig dat nummer wel is.

avatar van Eveningguard
EITS is nog niet eens de helft van het niveau van Godspeed. Sowieso is het een vrij standaard Post Rock bandje.