Fennesz - Endless Summer (2001)

Oostenrijk
Electronic
Label: Mego

1. Made in Hongkong (4:20)
  2. Endless Summer (8:33)
  3. A Year in a Minute (5:59)
  4. Caecilia (3:51)
  5. Got to Move On (3:46)
  6. Shisheido (2:56)
  7. Before I Leave (4:04)
  8. Happy Audio (10:55)
  9. Badminton Girl * (4:06)
  10. Endless * (2:01)
avatar van KampF
Het valt me op dat ik het woorden als 'nanosampling' & 'white noise' nog niet heb gelezen. Gebruik van deze aspecten is toch wel wat dit album uniek maakt.

Ik begin maar met een bescheiden 4,0
Maar eigenlijk is dat te laag.

Sietse
granulaire synthese en bewerkingen bedoel je?

(is hetzelfde als nanosampling, maar dan de wat meer gebruikte term)

Ja,

hoewel, ik zie als synoniem 'timestretching' staan ergens. Ik doel eerder op 'nano' fracties van een sample loopen. Niet een nanofractie uitrekken. Maar misschien zit ik fout.

Granular synthesis is a basic sound synthesis method that operates on the microsound time scale. It is often based on the same principles as sampling but often includes analog technology. The samples are not used directly however, they are split in small pieces of around 1 to 50 ms (milliseconds) in length, or the synthesized sounds are very short. These small pieces are called grains. Multiple grains may be layered on top of each other all playing at different speed, phase and volume.

Tja...

Het maakt Endless Summer iig goed
Morgen maar weer een draaibeurt.

Sietse
het is precies hetzelfde. Je kunt met granulaire synthese aan timestretching doen, maar ook gewoon hele korte samples maken en die gebruiken.

maar goed, het maakt idd Endless Summer een fijne plaat.

avatar van KampF
Mooie recensie trouwens. Ik heb de plaat alweer opstaan. Caecilia is inderdaad een tropisch eiland Year in a Minute vind ik ook heel sterk

dank je

avatar van KampF
Ik heb deze plaat een tijd lang genegeerd omdat het eerste nummer me al niet aansprak. Het vereist een paar beurten, maar daarbij is iedere luisterbeurt is weer een nieuwe ontdekking. 4,5* nu.

Before I Leave is me toch een potje geniaal. Het eerste en enige nummer dat mij ooit werkelijk heeft doen denken dat mijn cd-speler aan zijn einde was gekomen. Wat een shit nummer dacht ik toen nog. Direct bij de tweede keer luisteren was ik al om, geniaal gewoon. Doet me op een bepaalde manier ook denken aan 'Duo For Strumming Harps" op Continuous Sound Forms van Charlemagne Palestine.

Sietse
dat nummer is pure harmonie, waardoor het heel erg goed bij de rest van dit album past. In eerste beluistering moeilijk, of zelfs verschrikkelijk, maar bij beter luisteren zit er zo'n mooie structuur in. Een die eigenlijk doet denken aan (is ie weer) Pet Sounds.

Ik vind het werkelijk waar een heerlijk nummer, dat op de koptelefoon echt zijn werk geweldig doet.
Maar goed, ik kan hier over ieder nummer nog wel een keer een heel verhaal schrijven en zal dit laten...zie op pagina een voor mijn volledige omschrijving

avatar van Brain Stew
Dingen die in me opkomen tijdens het luisteren naar Endless Summer:

Verdwaasd word je wakker op het strand. Om je heen bevinden zich alleen zij, in een diepe slaap, en een AM-radiootje, dat nog enig teken van leven vertoont. Je besluit een draai aan de tuningknop te geven en dommelt weer langzaam in.

Begeleidt door liefkozende AM-golfjes begin je te realiseren wat een prachtige nacht het was. Soms stoort het radiootje (soms stoort het radiootje heel erg), maar altijd zijn er vlagen van melodieën die met de zandkorreltjes jullie lichamen raken.

Wakkergeschenen door de eerste plagerige zonnestraaltjes draai je je om en kijk je haar diep in de ogen. Caecilia, wat is ze mooi.

Sietse
hey blijf eens van mijn liefje af...

avatar van MJ_DA_MAN
Hehe. Heb deze plaat al een tijdje binnen, maar nog steeds niet beluistert. Wordt maar eens tijd eigenlijk...

avatar van Brain Stew
Bloemen houden van mensen, sietse.

Verder mijn excuses aan iedereen die zich stoort aan mijn onderstylistisch emo-verhaaltje.

avatar van Paalhaas
Ik vond het in ieder geval een prachtige post, Wimpie.

MJ_DA_MAN schreef:

Ik gebied u, zet deze wonderschone plaat op!

Endless Summer is momenteel mijn favoriete nummer. Mijn gedachtengoed: een surealistische setting met strand, een zon die onder gaat & rust. Alles wat een eindeloze zomer een eindeloze zomer maakt.

handsome_devil
Brain Stew schreef:
Bloemen houden van mensen, sietse.

Excuses geaccepteerd.

avatar van KampF
Een stukje werk van Fennesz achter zn mac.. Zelf snap ik er geen snater van. Maar het ziet er best interessant uit allemaal. Verder heb ik nog 2 tracks toegevoegd die op de heruitgave staan van Endless Summer. De hoes van deze heruitgave vind ik ook prachtig bij het album passen. Zo'n zonsondergang wil ik nog wel eens mee maken.. Strandje, radio'tje met Fennesz (enige ruis)... Heerlijk.

[5 sterren]
[top10]

avatar van MJ_DA_MAN
Dit is toch niet echt wat ik had verwacht. Natuurlijk is het nergens slecht en is er voldoende kwaliteit te vinden, maar toch doet het me grotendeels te weinig. A Year In A Minute is het enige nummer wat me bij is gebleven, de rest lijkt eigenlijk niet echt interessant genoeg om te herluisteren. Jammer, maar misschien gaat ie pas werken als ik hem nog een kans heb gegeven (wat ik overigens best betwijfel). Voor nu 3*.

Mijn versie bevat overigens niet de twee laatste nummers die de bekende ster bevatten.

Hoe vaak heb je 'm geluisterd dan? Vooral bij deze plaat moet je niet te vroeg oordelen. Zolang nummers als "Before I Leave" je nog onopgemerkt voorbij gaan dan heb je nog een hele lange weg te gaan voordat je deze plaat hebt "begrepen".

MJ_DA_MAN schreef:

Volgensmij begon ik ooit met een 2,5* Voor mij is het een ontzettende groeiplaat geweest.

Badminton Girl is trouwens nog wel een aardige toevoeging.

avatar van Gyzzz
Bubbachups zegt het precies goed.

Een Before I Leave is geniaal, maar bestaat wel uit 1000 puzzelstukjes waarvan je er bij elke luisterbeurt maar eentje krijgt.

bubbachups schreef:

Ik heb hem één keer heel geconsentreert beluistert, en ik kan meestal wel inschatten welk cijfer het gaat worden en meestal zal blijven. Sowieso groeien electronic-platen nooit echt bij mij, ik voel ze meteen of ik voel ze helemaal niet. Maar wees gerust, ik zal hem nog zeker eenmaal beluisteren om te kijken of ie nog groeit .

Sietse
bij mij was het in 2x luisteren dat ik verliefd was, maar goed, ik zat toen al veel meer in dit soort muziek...
Maar de eerste keer had ik wel zoiets van "mwah"...en de tweede keer had ik echt zoiets van "wow". En dat heb ik nog steeds.

kei goed dit

avatar van KampF
Wat ik sinds mn laatste luisterbeurt echt geniaal vindt is dat ruis d'overhand neemt op Happy Audio, ware het niet dat het nummer al vrij ruizig is En niet zomaar ruisch, nee, zeer doordacht topwerk.

MJ_DA_MAN schreef:

Haha, één keer geluisterd... Enige hoogmoed is u dus niet vreemd. Na één luisterbeurt (in principe bij welk album dan ook) heb je hooguit een impressie kunnen krijgen.

Ik ben toch ook wel het één en ander gewend, maar na één, twee, drie keer luisteren vond ik het album "gewoon goed", maar zag nog niet precies waarom men dit album als het absolute hoogtepunt in zijn genre zag. Zelfs Pitchfork dweept ermee met uitspraken als "it set the bar too high, to a place none of the many followers since have managed to clear". Zulke uitspraken en Sietse zijn onvoorwaardelijke liefde voor het album bevreemden mij enigszins, maar bij de vijfde luisterbeurt viel toch alles op zijn plek. En in de tig navolgende luisterbeurten is mijn waardering voor dit album alleen maar blijven groeien. Zoals eigenlijk heel vaak gebeurt bij mijn uiteindelijk favoriete albums. Inmiddels sta ik op het punt om 'm in mijn top 10 te zetten.

avatar van MJ_DA_MAN
Ik vind hem op dit moment gewoon een 3* waard, waarom ga je nou een hele (onnodige) uitleg geven? Ik weet echt heus wel wat ik doe hoor. Nogmaals, ik ga hem nog vaker beluisteren, dus zie dit als een voorlopig cijfer, wat door zoveel leden wordt gedaan op de site. Het kan zijn dat ie nog wat stijgt, maar dalen kan ook nog gewoon hoor. Maak je nou maar niet zo druk.

Errr... in welk opzicht zou ik mij druk maken dan?

Niemand zegt iets over het cijfer wat je geeft, dat moet ieder voor zich weten. Probeerde je enkel te helpen door aan te geven dat dit niet een album is waarover je (te) snel moet oordelen. En aan de reacties van andere users te lezen ben ik daar blijkbaar niet de enige in. Beschouw het dus als goed bedoeld advies.

avatar van MJ_DA_MAN
En dáárom heb ik ook al meteen gezegd dat ik hem nog minimaal één keer ga herluisteren.

En jou moet ik overigens nog bedanken voor een tip (weet al niet meer waar), waaruit ik de mooiste plaat ooit (voor mij) ontdekte. Zie mijn top 10 en je weet denk ik al welke ik bedoel .

Wat ik me afvraag: Is de geremasterde versie uit 2006 echt beter, en zijn de nieuwe tracks de moeite waard? Er is vast wel een Fennesz-fetisjist die die vragen kan beantwoorden.

avatar van KampF
Voor Endless hoef je het niet echt te doen, maar Badminton Girl is zeker wel een mooie toevoeging! Inmiddels plek 6 in mijn top10. Tjonge, wat een plaat.