Neutral Milk Hotel - In the Aeroplane over the Sea (1998)

Folk / Rock
Label: Merge

1. The King of Carrot Flowers Pt. One (2:00)
  2. The King of Carrot Flowers Pts. Two and Three (3:06)
  3. In the Aeroplane over the Sea (3:22)
  4. Two-Headed Boy (4:26)
  5. The Fool (1:53)
  6. Holland, 1945 (3:12)
  7. Communist Daughter (1:57)
  8. Oh Comely (8:18)
  9. Ghost (4:09)
  10. [Untitled] (2:16)
  11. Two-Headed Boy Pt. 2 (5:13)
avatar van Lennonlover
De superioriteit van dit album heb ik nog niet ontdekt. In 'In the Aeroplane Over the Sea' hoor ik dat wel, maar op de volledige, overigens redelijk korte, plaat hoor ik middelmaat en klassieke, niet bepaald nieuwe, songs.

Enfin... ik hoor het misschien nu nog niet. Een drietal luisterbeurten is waarschijnlijk niet genoeg. Ik hoor wel in de muziek dat NMH een inspiratie is geweest voor redelijk wat artiesten van nu. Daarom geef ik het albummetje nog wat krediet.

voor nu nog ee 3,5* want het luistert lekker weg. Het is al bij al aangename muziek.

Moet je zoeken naar al te veel originaliteit bij het luisteren naar Neutral Milk Hotel? Voor mij is het toch meer die (haast) overdosis aan emotie die 't 'm doet; die prachtig valse stem van Jeff Mangum maakt dit album wel. Dit doet overigens niks af aan zijn begeleiding: ook die is prachtig, - zoals iemand al zei - alsof je naar een stel straatmuzikanten uit de middeleeuwen zit te luisteren.

avatar van Lennonlover
Misschien eens zo beluisteren, ja. Maar voor vandaag heb ik genoeg Mangum gehad, hoor.

avatar van My Addiction
Omdat er zovelen dit album zoo goed vinden ga ik het eens kopen ik wil weten waarom

de moderne muziekfan

Zou je het beter niet eerst downloaden, zodat je weet wat je koopt?

Ook al ben ik 16 jaar en weet ik alles over downloaden, cd's kopen is gewoon veel toffer. En wat is de prijs voor een CD nu? 10 euro?Soms zelfs minder. Voor mij is dat een week sparen. Dus als ik het uiteindelijk niet goed vind maakt het niet veel meer uit want na een week heb ik het bedrag terug.
En ik heb een grote (brede) muzieksmaak ik kan veel aan
Behalve die pop commercieële muziek zoals Lady Gaga & Katy Perry daar moet ik niet van weten !

avatar van douwens
Zou je het beter niet eerst downloaden, zodat je weet wat je koopt?

Ik weet nog een tussenoplossing, je zou hem ook eerst kunnen beluisteren bij de platenzaak!

Maar als je een beetje van folk met een ziel houdt dan zal My Addiction deze plaat zeker waarderen denk ik zo!

Lennonlover schreef:

de moderne muziekfan

Maar het is toch ook gewoon praktisch? Ik bedoel, het kan je een hoop geld besparen. Niet omdat ik een moderne muziekfan ben, maar omdat ik een arme muziekfan ben.

Ik ben het er trouwens wel mee eens dat een cd kopen veel toffer is, ik koop dan ook cd's, uiteraard, maar wel cd's waarvan ik weet dat ik het goed vind.

Ravenous
Het is om aan te horen en er zitten ook een aantal nummers tussen die in de buurt van mooi komen maar toch weet ik het nog zo net niet met dit album. Veel nummers doen me maar weinig en vooral in Two Headed Boy zingt die man wel erg vals.

Arrie schreef:

't Is toch veel mooier om een plaat voor het eerst in zijn volle glorie te mogen aanhoren, rondraaiend in je CD-spelertje? Met losse nummers downloaden heb ik op zich geen problemen, maar het al hebben aangehoord van een volledig album 'verpest' die eerste ('echte') luisterbeurt toch wel een beetje.
Maar goed, ieder zijn eigen luistermethodes, natuurlijk

Ravenous schreef:

Ja, prachtig toch?

douwens schreef:

Ik kan inderdaad folk met een ziel erg graag aanhoren want Bon Iver zijn muziek vind ik de beste dat er is. Hopelijk overtreft deze Cd hem maar ik hoop er niet teveel op

avatar van My Addiction
Weet iemand waar ik deze CD wat goedkoper kan aankopen dan in de Free Record Shop. Daar kost hij namelijk 18 euro :O
Ik snap die hoge prijs totaal niet want ik denkt dat 'de Massa' Neutral Milk Hotel totaal niet kent en de CD is vrij oud (1998).
Waarom dan die hoge prijs? Ik snap er niets van.
En zo'n hoge prijs voor een CD betalen dat ik gewoon eens wil beluisteren om eens te zien of hij mij wel bevalt doe ik niet hoor. Das belachelijk.
Voor 10 euro, meteen

avatar van De-noir
Cd-wow. Als je er al wat langer lid bent van de site krijg je iedere week ook nog duizend en één kortingsbonnen opgestuurd, dus dan is het allemaal nog goedkoper

My Addiction schreef:
Waarom dan die hoge prijs? Ik snap er niets van.
Voor 10 euro, meteen

Hebben ze die bij de FRS? Welke FRS praten we dan over want bij die waar ik bekend ben (en dat zijn er best veel hier in rdam) kom ik allang niet meer omdat ze toch nooit hebben wat ik zoek.

avatar van Lennonlover
Free Record Shop moet zowat de allerslechtse cd-winkel/keten zijn die er bestaat! Ik zet daar nooit een voet nog binnen. Veel te veel geld voor een paar prulcédéetjes.

avatar van My Addiction
Ondertussen heb ik de CD voor tien euro kunnen kopen, mits mijn vriend 5 euro bijlegde, in de Fnac in Gent.

@Dn!S: Dat was de FRS in Aalst maarja, die is toch iets te ver voor jou aangezien je in Rotterdam woont.

@Lennonlover: Het is toevallig ook de enigste cd-winkel/keten dicht bij mij in de buurt. Ook al weet ik dat het op niet veel trekt, ik moet daar wel mijn CD's kopen want er zijn geen andere winkels.
I Wish dat er een Fnac dicht bij mijn huis was..

En over de CD zelf: Ik weet niet wat het is maar deze CD houdt mij in bedwang. Ik wil er meer en meer naar luisteren ook al vind ik sommige deeltjes maar niets. Maar liedjes zoals TKOCF en In the Aeroplane over the Sea en Two headed boy zijn werkelijk prachtig.
Die lyrics ook wauw gewoon.

Deeltje uit Holland, 1945:
But now we must pack up every piece
Of the life we used to love
Just to keep ourselves
At least enough to carry on

And now we ride the circus wheel
With your dark brother wrapped in white
Says it was good to be alive
But now he rides a comet's flame
And won't be coming back again
The Earth looks better from a star
That's right above from where you are
He didn't mean to make you cry
With sparks that ring and bullets fly
On empty rings around your heart
The world just screams and falls apart

Dat is toch prachtig gewoon? Maar toch moet ik hem nog een beetje gewoon worden maar ik heb het gevoel dat ik hier een meesterwerkje in mijn handen heb.

avatar van Arrie
Welke deeltjes vind je dan niks?

Arrie schreef:
Welke deeltjes vind je dan niks?

the king of carrot flowers part 2 en 3
The fool
Untitled

Lukk0
The Fool? Dat is juist één van de hoogtepunten van het album. Dat prachtige stukje met die blazers tussen Two Headed Boy en Holland, 1945. Juist dat soort nummers maken dit album naar mijn mening zo speciaal, zorgen er voor dat het echt één geheel is.

Lukk0 schreef:

Misschien moet ik het gewoon nog leren waarderen. Ik heb het dan ook maar amper 3 keer afgespeeld.

avatar van douwens
Lukk0 schreef:

Vind the Fool ook prachtig mooi stukje muziek, goede overgang ook naar Holland, 1945 inderdaad.
Vind persoonlijk The king of carrot flower part 2 ook het minste van de plaat. Beetje een te chaotisch en noisy nummer is dat! Rest vind ik werkelijk fantastisch! Heerlijke emotionele en sferische plaat met een ziel!

My Addiction schreef:

I Wish dat er een Fnac dicht bij mijn huis was..

Hoop maar beter dat er een Saturn of MediaMark zich in de buurt zal vestigen. Je kan jou cédés toch ook 'op verplaatsing' kopen? Je woont toch niet ergens in Siberië?

Lennonlover schreef:

Van Saturn nog nooit gehoord en Mediamarkt is redelijk nogal een eindje. Ja ik ga vanaf nu een lijstje bijhouden en mijn CD's in een keer bij de Fnac in Gent kopen, daar is het serieus wat goedkoper en ze hebben er veel CD's.

avatar van My Addiction
Oja over de cd nu: Ik vind hem te goed voor woorden ;D
Daarom laat ik het hierbij en geef ik hem 5* en ergens een plaatsje in mijn top 10
Ik snap nu wel wat jullie waarderen aan The Fool inderdaad een mooie overgang tussen twee goede nummers van de plaat.

Gallow
Je hebt hem blijkbaar snel door, mij kostte het toch aanzienlijk meer tijd.

Ravenous
In The Aeroplane Over The Sea en Holland, 1945 vond ik vrij snel erg leuk, met de rest heb ik wat minder vooralsnog.

Lukk0
Luister vooral Oh Comely een heleboel keer, dat is echt één van de briljantste nummers ooit gemaakt (vind ik dan). Vooral het stukje waar ze overgaan op dat geneurie en daarna de regels
And I know they buried her body with others
Her sister and mother and five-hundred families
And will she remember me fifty years later
I wished I could save her in some sort of time machine

Know all your enemies

We know who our enemies are

Ik vind dat echt gewoon geweldig, dat ingetogen stukje en dat ze daarna overgaan op een stuk met blazers en dergelijke. Ook Two Headed Boy is een erg speciaal nummer dat ook lekker blijft hangen en het mooiste daarvan is nog dat hele rustige refrein dat aan het einde van Two Headed Boy Pt. 2 nog terugkomt. Veel plezier met dit album in elk geval.

Gallow schreef:
Je hebt hem blijkbaar snel door, mij kostte het toch aanzienlijk meer tijd.

nouja dat is de ene persoon buiten de andere zeker?

Gallow
Het is inderdaad persoonlijk