Neutral Milk Hotel - In the Aeroplane over the Sea (1998)

Folk / Rock
Label: Merge

1. The King of Carrot Flowers Pt. One (2:00)
  2. The King of Carrot Flowers Pts. Two and Three (3:06)
  3. In the Aeroplane over the Sea (3:22)
  4. Two-Headed Boy (4:26)
  5. The Fool (1:53)
  6. Holland, 1945 (3:12)
  7. Communist Daughter (1:57)
  8. Oh Comely (8:18)
  9. Ghost (4:09)
  10. [Untitled] (2:16)
  11. Two-Headed Boy Pt. 2 (5:13)
avatar van rock-rick
Nog(!) niet...

avatar van Eveningguard
En als je het hoord, dan vertel je over een maand precies wat ik heb gezegt tegen een ander persoon!

avatar van DirkM
Jelle, ik heb al een aantal reacties van je gelezen, maar behalve dat je dit slecht vindt en het Jesus Christ-deel niet mooi vindt, heb ik nog niets inhoudelijks gezien. Ik ben benieuwd waarom In The Aeroplane Over The Sea je niet aanstaat.

1,0
Het slechte geluid, de valse zang, het straatmuziek-gehalte etc etc. Wat mij betreft ook een vreselijk overschatte plaat dit.

avatar van Eveningguard
Snap je het nogsteeds niet...

Jelle, heb je wel eens naar de eerste plaat van Beirut geluisterd? Misschien kan je dat beter verteren. Is qua stemgeluid en sfeer ook wel een beetje vergelijkbaar, vind ik.

Overigens moet je wel heel erg weinig gewend zijn wil je zo enorm over dat stemgeluid vallen hier. Als ik de berichten hier lees is het soms net alsof dit een superontoegankelijke plaat is die door een of andere valse kraai is ingezongen, maar als ik het opzet, hoor ik gewoon een mooi, dramatische, liedjesplaat met een krakende stem. We hoeven toch niet overal die emotieloze Ben Saundersjes in terug te horen.

1,0
Nee, en ik hoor hier ook niks goeds in. Maarja snap ook niet waarom dit zo hoog scoort. Gewoon weer een hype zovan: Kom op, laten we met z'n allen Neutral Milk Hotel gaan luisteren! Ook de geluidskwaliteit is echt vreselijk slecht.

Ik heb de berichten over de spelling maar weggehaald trouwens. Behoorlijk off topic om daar 10 posts op door te gaan.

@Eveningguard: misschien kun jij ook eens iets meer dan 1 zinnetje posten...

jellecomicgek72 schreef:

Ja hoor... jij vindt er niets aan en dus is het een hype en ligt het aan de anderen.

Dit album wordt al zo'n beetje sinds het uitkomt hoog aangeslagen. Misschien moet je het wat meer bij de gelikte 'indie' van The National enzo houden.

avatar van Eveningguard
Waarom denk je dat deze plaat zo dicht bij iedereen staat? EMOTIE! En dat hoor je pas na veel luisterbeurten. Het gaat niet om de sound, het gaat om het gevoel. Door de sound moet je even heen prikken. Luister eens met hoeveel ziel de zanger zingt!

Alsjeblieft, Herman.

Da's al beter.

1,0
@herman Dat lijkt me een goed plan.

Dikkop
The National zou ik nu ook niet direct gelikte indie noemen.
Door de vele enthousiaste reacties zal ik dit plaatje binnenkort eens uitproberen.

avatar van orbit
1,0
The National heb ik ook gehoord, klopt meer van dan dit straatmuzikantencollectief (mooi woord voor Scrabble). Maar je schijnt door het kattengejank van de zanger heen te kunnen prikken en dan opeens ook heuse composities te horen, interessant. Vooralsnog sluit ik me aan bij jellecomicgek72, die gewoon hoort wat hij hoort.

Misterfool
Slowgaze schreef:
een gedicht hoeft niet prachtig te zijn. Als een gedicht omringd moet zijn door doorns, je huid moet schrapen tot het bloedt, dan moet het gedicht nooit prachtig zijn. Onthoudt dit wel: een gedicht moet altijd goed zijn.

Een quote van het poëzie-topic, maar hier naar mijn idee goed toepasbaar. Deze muziek wil bewust niet mooi klinken. Dit album gaat volgens mij deels over Anna Frank. Zo'n onderwerp is sowieso omgeven met doornen en moet dus ook vooral vals gebracht worden. Dat is hier ook gedaan. De zanger zingt vals en rekt soms op onlogische momenten zinnen uit en ook de instrumenten lijken soms van ellende uitelkaar te vallen. Goede muziek is het echter wel degelijk. Vorm en inhoud passen perfect bijelkaar. Oh comely is zelfs een van de meest emotioneel geladen nummers die ik ken.

orbit schreef:

Jullie horen allebei niet wat 80% van de mensen hier wel hoort. Maar goed... ik geef het op.

orbit schreef:

Ookal vind ik The National wel héél erg goed.

avatar van SilverGun
orbit schreef:

Waarom zou je door de zang heen moeten prikken om de composities van de nummers te kunnen horen

avatar van niels94
Orbit, je moest eens weten

avatar van tsjong
Wat een uitersten hier, ik ga het wel even uitproberen.

orbit schreef:

Rare opmerking... Dus jij hoort hier geen composities in door de valse zang? Composities zijn toch niet alleen hoorbaar bij goede zang?

Misterfool schreef:

Wat een onzin. Een pijnlijk onderwerp dus de zang moet vals zijn? Ik zie daar de logica niet van in. Daarbij zou het kunne dat het bewust niet mooi is gezongen en gespeeld (muziek heeft geen wil, de muzikanten wel...), maar daar twijfel ik ook aan. Eigenlijk vind ik vooral de zang vals, en dan ook vooral bij de uithalen (als het wat meer ingetogen is, valt het toch heel erg mee?), qua instrumentatie is het toch niet overdreven 'niet-mooi'? Ja, af en toe wat noise erdoorheen, that's all.
Jeff Mangum is gewoon niet bepaald een getalenteerde zanger maar heeft zichzelf niet beperkt, wat betreft uithalen.

avatar van Slow
Och och, wat een discussie allemaal.
Ik ben ook een enorme fan van dit album, laat dat duidelijk zijn. Maar laten we vooral niet proberen albums aan elkaar op te dringen. Als het je raakt: fantastisch, zo niet: jammer en wellicht valt het kwartje ooit nog.
En ik vind dat zeker voor dit album geldt dat je hem niet opgedrongen moet krijgen! Laat de muziek gewoon z'n werk doen.

Dikkop
Ik denk dat Orbit bedoelt dat als je niet meteen afhaakt omwille van de valse zang, het album wat gaat groeien en de composities plotseling mooi worden. Ik kan natuurlijk mis zijn.

avatar van Eveningguard
Ik denk dat dat een sarcastische opmerking was. Orbit is bergens positief over.

Arrie schreef:

Maar vreemd genoeg zijn zijn uithalen zo'n beetje de mooiste stukjes zang die ik ken. In Two Headed Boy... ik liet het laatst aan iemand horen en ik merkte ineens dat ik een enorme glimlach op mijn gezicht had, zo geweldig vind ik het.

En geloof mij maar, dat zeg ik niet om interessant te doen noch houd ik mezelf voor de gek, zoals sommige mensen nog steeds schijnen te denken over mensen die dit album geweldig vinden. Dan stond dit album echt niet op 1 in mijn top 10.

avatar van Arrie
Ik moet ook altijd lachen van dat stukje in Two-Headed Boy, omdat het zó vals is. Die uithalen zijn wel de minste stukjes van het album. Ik vind zijn zang hartstikke mooi hoor, maar die uithalen gaan nergens meer over natuurlijk, dat had ik ook kunnen inzingen.

avatar van Nakur
Dat vind ik juist het beste stuk van het hele album. Jeff zingt op Two Headed Boy echt de longen uit zijn lijf. Dat nummer staat stijf van de emotie en probeert uit je speakers te barsten. Heel bijzonder.

avatar van The Scientist
maar hij doet het ook echt, en jij niet (voor zover ik weet)... ik had ook 4.33 kunnen componeren.

The Scientist schreef:

Haha ja, weet ik wel. Is natuurlijk geen argument, maar het was vooral bedoeld als m'n persoonlijke mening. En daarbij, het is allemaal relatief natuurlijk, want dit is voor mij een top 3-plaat; ont-zet-tend mooi dus.

Arrie schreef:

Grappig, juist die uithalen in Two Headed Boy vind ik het prachtigst van het nummer en het album...

avatar van hallo!
Ik heb het album nu enkele keren beluisterd en ik vind het goed, maar vooral de stem van de zanger, en daar wordt blijkbaar veel over gediscussieerd , staat mij na een tijdje toch tegen. Die uithalen zijn inderdaad afschuwelijk. Het rare is dat Two-Headed Boy wel 1 van mijn favoriete nummers is. Het titelnummer is mijn absolute favoriet.