menu

Bruce Springsteen - The Rising (2002)

mijn stem
3,93 (505)
505 stemmen

Verenigde Staten
Rock
Label: Columbia

 1. Lonesome Day (4:08)
 2. Into the Fire (5:04)
 3. Waitin' on a Sunny Day (4:18)
 4. Nothing Man (4:23)
 5. Countin' on a Miracle (4:44)
 6. Empty Sky (3:34)
 7. Worlds Apart (6:07)
 8. Let's Be Friends (Skin to Skin) (4:21)
 9. Further On (Up the Road) (3:52)
 10. The Fuse (5:37)
 11. Mary's Place (6:03)
 12. You're Missing (5:10)
 13. The Rising (4:50)
 14. Paradise (5:39)
 15. My City of Ruins (5:00)
totale tijdsduur: 1:12:50
zoeken in:
avatar van Rogyros
4,5
bikkel schreef:
Sterke beladen cd van Bruce Springsteen.Eindelijk herenigd met de trouwe E.Street Band.En wat is het goed dat Little Steven Van Zand weer van de partij is.Oude liefde roest niet.
Natuurlijk staat The Rising grotendeels in het teken van 9/11.
Een maatschappelijk betrokken artiest als The Boss heeft hier uiteraard veel over te melden.
Het is een deels stevige groepsplaat geworden,maar ook fraai wat donkerder rustiger werk met mooie gitaarpartijen en sterke melodielijnen.Hier en daar zijn zelfs geraffineerd wat Worldmusic achtige invloeden te bespeuren
Vrolijk van aard zijn Waiting For A Sunny Day en Mary's Place.Met name het laatste nummer is perfect geschikt voor een live feestje.
Enige smet op The Rising is het flauwe Let's Be Friends,waar Bruce wel heel opzichtig een graantje wil meepikken van het huidige R&B geluid.
Voor de rest een voorbeeldige plaat.
Voor wie het nog niet wist;Een meer dan geslaagde comeback.


Ik kan met goed vinden in je commentaar over dit album. Erg goed, met meerdere invloeden en duidelijk een betrokken artiest. Vooral bij You're Missing en My City in Ruins is dat zeer goed te horen. Ik vind Let's Be Friends persoonlijk echter geen R&B achtig nummer. Daarvoor is het gewoon teveel The Boss. Ik vind het overigens geen geweldig nummer, maar ik haal er ook niet echt R&B uit.

Al met al, een prachtig album en zeker een zeer geslaagde comback! 4 ****

4,0
Een sterke CD van Bruce. Dit is de echte Bruce, lekkere rock en krachtige teksten. Sommige nummers komen niet helemaal uit de verf, maar het is een krachtige rock CD.

manitobas
Heel goed album.

Wat mij betreft het laatste echt goede album van Bruce, nummers als het titelnummer, 'empty sky', 'worlds apart', 'you're missing' en 'my city of ruins' steken er ver bovenuit. Alleen dat verschrikkelijke 'let's be friends' had er voor mij niet op hoeven staan. Dat is een John Mellencamp nummer en geen Bruce Springsteen.

avatar van bertus99
5,0
manitobas schreef:
Heel goed album.

Wat mij betreft het laatste echt goede album van Bruce.


hee, vreemd als ik je commentaar bij Magic zie.

Ik ben het eigenlijk wel met je eens. The Rising was inderdaad het laatste ECHT goeie album. Devils and Dust was gewoon goed, daarna was het afgelopen, hopelijk niet voor altijd.

avatar van Madjack71
manitobas schreef: Alleen dat verschrikkelijke 'let's be friends' had er voor mij niet op hoeven staan. Dat is een John Mellencamp nummer en geen Bruce Springsteen.


Ik begrijp enigsins wel wat je bedoelt. Vandaag John Mellencamp gedraaid in de auto. De sfeer heeft er zeker wel wat van weg.

avatar van Hajaco
4,5
Statiegeld schreef:
Ik heb hem twee jaar achter elkaar in de cd-speler van de auto gehoord op vakantie en ik heb er bijna trauma's aan over gehouden.


Wel stoer dat je een album twee jaar lang draait op vakantie in je auto terwijl je 1 sterretje geeft.

Blijft sterke plaat van the Boss wat mij betreft, maar (zoals bij Bruce wel vaker) blijken de live uitvoeringen veel sterker over te komen dan op cd.

Deze cd zie je trouwens ook goed scoren in de jaren nul lijstjes.

mokemusic
Soms wel rare intro's, maar voor de rest zijn de nummers super

avatar van bertus99
5,0
mokemusic schreef:
Soms wel rare intro's, maar voor de rest zijn de nummers super


Wat is er nou raar aan dan?

avatar van Madjack71
Misschien bij Worlds Apart?
Hoe dan ook, dit album van Springsteen is de meest gewaarde van hem uit het laatste decennium. Althans volgens de door OOR samengestelde lijst i.s.m derden

avatar van wvv89
4,5
Neeeeee
With these hands, with these hand, with these hands.
Come on rise up, come on rise up, come on riiiiiissseeee uppp......

...... zit in m'n hoofd

My City Of Ruins

avatar van midnight boom
4,0
mokemusic schreef:
Soms wel rare intro's, maar voor de rest zijn de nummers super


idd bij worlds apart, dat ik het beste nummer van de plaat vind, geweldig!
Niet iedereen vind deze bruce trouwens geweldig, ik heb hem dit jaar op een rommelmarkt voor 1 euro gekocht!

avatar van Guinness1980
4,0
Mooi album, heb hem al sinds het album uit kwam. Heb hem destijds in Ahoy gezien (2002) en Rotterdam (06-05-2003)
Live klonken de nummers ook erg goed.

Op Pinkpop had hij er 2 van The Rising in de setlist zitten (The rising en Lonesome day) Jammer dat voor deze nummers is gekozen maar wel begrijpelijk.

Normaal heb ik niet zoveel met ballads, maar op dit album staat geen enkel slecht nummer op.

Mijn top3:
1 Empty sky
2 You're missing
3 My city of ruins

Father McKenzie
Ik vond... toen deze uitkwam dit zijn beste plaat sinds The River.
En ik vind dat nog steeds.
Al komt Magic héél dicht in de buurt.

avatar van bertus99
5,0
Father McKenzie schreef:
Ik vond... toen deze uitkwam dit zijn beste plaat sinds The River.
En ik vind dat nog steeds.
Al komt Magic héél dicht in de buurt.Vind ik ook Father. The Rising is een groot monument voor de slachtoffers en overlevenden van 9-11.
Zo zie je maar wat tot welke hoogte werkelijke betrokkenheid en emotie bij een artiest kunnen leiden. Daarentegen komt Magic voor mij een heel eind achterop bij The Rising. Dan prefereer ik toch Devils and Dust die veel ingetogener en sfeervoller is en qua diepgang in de teksten met The Rising te vergelijken, al zijn de thema's heel anders en veel somberder.

Father McKenzie
Devils & Dust vind ik ook een prima runner-up, een prachtplaat ook, ga maar eens kijken wat ik erover kwijt wou, bertus99!

4,5
Als "Bruce" liefhebber kan ik me in de vorige reakties best vinden, maar ik wil toch even kwijt dat naarmate de temperatuur gaat stijgen en de zon weer gaat schijnen Working On A Dream bij mij het toch ook weer steeds weer beter gaat doen. Da's toch ook een echt "blijvertje" voor mij. Té commercieel, té makkelijk. Het zal allemaal best, maar draai 'm maar weer eens lekker hard op de koptelefoon en de zomer lacht je tegemoet!

avatar van bertus99
5,0
Ad Brouwers schreef:
Als "Bruce" liefhebber kan ik me in de vorige reakties best vinden, maar ik wil toch even kwijt dat naarmate de temperatuur gaat stijgen en de zon weer gaat schijnen Working On A Dream bij het toch ook weer steeds weer beter gaat doen. Da's toch ook een echt "blijvertje" voor mij. Té commercieel, té makkelijk. Het zal allemaal best, maar draai 'm maar weer eens lekker hard op de koptelefoon en de zomer lacht je tegemoet!


Ik ben er nog niet toe gekomen die te horen, laat staan in huis te halen.
Komt ook wel een beetje door de weinig aanmoedigende reacties op die plaat. Bovendien is een nieuwe Springsteen toch niet meer een gebeurtenis zoals 20 jaar geleden.
Maar het wordt ook hier langzaam warmer, dus misschien moet ik je voorbeeld eens volgen Ad.

avatar van Queen4652
4,5
'The Rising' bevat zowel liedjes die zijn geschreven vóór de aanslagen van 9/11 als nummers die Bruce na de aanslagen schreef. Het zijn met name deze nummers die mij het meest aanspreken.

Omdat ik het album nog maar net in huis heb, is het moeilijk om een paar favorieten aan te wijzen.
Voorlopig zijn dit You're Missing, Into the Fire en Further on (Up the road)

4.0*

avatar van bertus99
5,0
Queen4652 schreef:
'The Rising' bevat zowel liedjes die zijn geschreven vóór de aanslagen van 9/11 als nummers die Bruce na de aanslagen schreef.
4.0*


Is dat zo? Ik meende dat ze allemaal naar 9/11 verwijzen.

avatar van Madjack71
Volgens de engelse Wikipedia klopt het dat er een aantal nummers voor 9/11 zijn geschreven. Maar dat het grootste gedeelte toch afspeelt na die datum.
Voor meer info:
The Rising (album) - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

avatar van Brunniepoo
4,5
Misschien (net) niet zijn beste album maar zeker zeker de beste sinds Darkness. Bevlogen teksten, een geloofwaardig rockend geluid en vooral pakkende melodieën. Van mij mag Bruce snel weer terug naar dit geluid.

avatar van Madjack71
Brunniepoo schreef: ...Van mij mag Bruce snel weer terug naar dit geluid.


Maar dan het liefst wel met iemand achter de knoppen die het geluid niet zo dicht smeerd als dat m.i op dit album wel gebeurd is.

avatar van Wallie1985
5,0
Na dat Springsteen in 1999 en 2000 voor het eerst sinds 1988 had opgetreden met de E Street Band tijdens de Reunion Tour. Dook de band in 2001 de studio in om een nieuwe plaat op te gaan nemen. Met nummers die tijdens de tour gespeeld waren zoals Further On (Up The Road), Another Thin Line, Code Of Silence, Land Of Hope And Dreams en American Skin (41 Shots). Met de opnames wilde het niet zo vlotten waardoor een nieuwe cd weer op de plank werd gelegd. Tot dat 11 september aanbrak, door een terroristische aanslag op o.a. het World Trade Centre in New York. Volgens de geruchten kreeg Springsteen de inspiratie voor deze plaat een paar dagen na de aanslagen op 11 september. Toen een man in een auto naast Springsteen stopte zijn raam omlaag deed en zei: 'We need you now'.

Dit zou de trigger zijn geweest voor Springsteen om opnieuw te beginnen met de opnames van de nieuwe cd. Het nieuwe album zou The Rising gaan heten. Dit was Springsteen's 12de studio album en de eerste in 7 jaar en na 18 jaar (Born In The USA) deed ook de E Street Band weer mee op deze plaat. Dit album was ook het begin van de samenwerking met producer Brendan O'Brien die in de jaren daarna de albums Devils & Dust (2005), Magic (2007) en Working On A Dream (2009) zou produceren voor Springsteen.
De kritieken waren lovend zo debuteerde The Rising op de nr 1 positie in de Bilboard 200 zeg maar de Amerikaanse variant van de Top 40 en/of Mega Top 50.

De nummers:
Lonesome Day:
De opener van de plaat The Rising die begint met een viool partij van Soozie Tyrell. Waarna de rest van de E Streeters er snel bij komen. Hoewel dit nummer op het door 9/11 geïnspireerde The Rising staat. Heeft dit nummer niet een directe link met de aanslagen.

Into The Fire:
Dit nummer is geschreven na de aanslagen en het gaat over een brandweerman die in een van de 2 WTC torens de trap neemt om mensen te redden maar helaas overlijdt op het moment dat de torens instorten.
Het was Springsteens bedoeling om dit nummer te zingen tijdens de marathon uitzending voor de slachtoffers van de aanslagen, maar hij kreeg het nummer niet op tijd af en zong daarvoor in de plaats My City Of Ruins.

Then walked into the darkness of your smoky grave
Up the stairs, into the fire
Up the stairs, into the fire
I need your kiss, but love and duty called you someplace higher
Somewhere up the stairs, into the fire

May your strength give us strength
May your faith give us faith
May your hope give us hope
May your love bring us love

Waitin' On A Sunny Day:
Een echt feel good nummer met de oude wijsheid dat na regen zonneschijn komt. Dit nummer is al in 1999 een keer gesoundcheckt in Bremen tijdens The Reunion Tour.
Net zoals de vorige twee nummers hoor je hier ook weer veel viool spel van Soozie Tyrell. Maar ook de pedalsteel guitar en de Tenor sax en saxofoon van Clarence Clemons worden in dit nummer vertegenwoordigt.

I'm waitin', waitin' on a sunny day
Gonna chase the clouds away
Waitin' on a sunny day

Nothing Man:
Dit nummer stamt al uit 1994. Met het oog op het thema van de plaat. Zou de man in dit verhaal een brandweerman kunnen zijn. Die zichzelf nog net heeft weten te redden uit een van de torens voordat ze instortten. Zijn mede brandweermannen (of een paar) hebben het leven gelaten.

Around here, everybody acts the same
Around here, everybody acts like nothing's changed
Friday night, the club meets at Al's Barbecue

Dan een van de mooiste zinnen uit het oeuvre van Springsteen:

The sky's still, the same unbelievable blue

Countin' On A Miracle:
Na een akoestisch intro door Nils Lofgren komt de rest van de band erbij het geheel klinkt erg garage band achtig.
Dit nummer gaat over de vrouw van een brandweerman. Ze is door de aanslagen weduwe geworden maar kan het nog altijd niet geloven dat haar man is overleden.

It's a fairytale so tragic
There's no prince to break the spell
I don't believe in magic
But for you I will, for you I will
If I'm a fool, I'll be a fool
Darlin' for you

I'm countin' on a miracle
Baby I'm countin' on a miracle
Darlin' I'm countin' on a miracle
To come through

Empty Sky:
In Springsteen's woonplaats is een brug, als je daarover heen rijdt zie je Manhattan liggen. Dus voor 9/11 zag je dus ook de Twin Towers staan. Door de aanslagen is dat vetrouwde beeld weg. Vandaar: I'll woke up this morning to an empty sky.
Live werd dit nummer altijd akoestisch gespeeld met Patti Scialfa of Soozie Tyrell op de background vocals.

Worlds Apart:
Voor dit nummer wordt de hulp van een Pakistaanse zanggroep waardoor rock vermengt wordt met wereld/oosterse muziek wat een erg mooi effect aan het nummer geeft. Evenals de huilende gitaarsolo gespeeld door Steve van Zandt. Het nummer gaat over een Amerikaanse soldaat die na de aanslagen in de USA in Afghanistan is gelegerd. De soldaat wordt verliefd op een Afghaanse vrouw.

Let's Be Friends (Skin To Skin):
Een echt pop nummer wat anders kun je er niet van maken en met stip ook het minste nummer van de plaat. Maar aan de andere kant heeft het nummer wel iets luchtigs waardoor het op een warme zomeravond toch nog best een leuk nummer kan zijn om naar te luisteren.

Further On (Up The Road):
Dit nummer werd ten tijde van The Reunion tour in 2000 gespeeld. Further On is een echt rock nummer met scheurende gitaren en mooi drumwerk van Max Weinberg.

So let's take the good times as they go
And I'll meet you further on up the road

The Fuse:
Springsteen meets U2 want qua opbouw etc. zou dit nummer zomaar gezongen kunnen zijn door U2. Door de aanslagen van 9/11 zijn er in een kleine stad, waar dit nummer zich afspeeld, veel uitvaartdiensten.
Twee mensen willen hier niet aandenken, ze willen niets meer weten van verdriet in hun stad. De manier omdat te doen is intiem te zijn. De tekst is hierdoor licht erotisch waardoor het nummer niet op de Chinese versie van het album staat.

Mary's Place:
Zo op het eerste gezicht is dit een vrolijk nummer met mooi saxofoon geblaas van Clemons. Maar ook de blazers sectie van de band van Southside Johnny deed op dit nummer mee. Er gaan ook verhalen dat dit gaat over een café van die naam, vlakbij Ground Zero. Het werd in de dagen na de aanslagen op 11 september 2001 gebruikt als ontmoetingscentrum voor mensen die iemand zochten die vermist was. Het hing in de hele buurt vol met foto's en briefjes.

You're Missing:
Dit nummer gaat over de weduwes en weduwnaren die hun man of vrouw verloren tijdens de aanslagen. Alles in het leven gaat door alleen diegene is er niet meer.

Coffee cups on the counter, jackets on the chair
Papers on the doorstep, you're not there
Everything is everything
Everything is everything
But you're missing

Na de laatste paar regels volgt een geweldige solo van wijlen Danny Federici op zijn Hammond orgel. Kippenvel!!

The Rising:
Het nummer waardoor ik fan ben geworden van Springsteen lees hier meer daarover. Het nummer gaat over een brandweerman die het WTC binnenstormt om te redden wat er te redden valt. Met een brandweerslang op de nek en omhangen met kilo’s aan uitrusting, raakt hij in de rook en duisternis de weg kwijt.
De brandweerman zal overlijden, en in de laatste ogenblikken van zijn leven ziet hij in een droom een vrouw voor zich, Mary (de Mary van Thunder Road, Maria??)in een “garden of thousands sights”. De droom van het leven overwint de droom van de dood.

I see you Mary in the garden
In the garden of a thousand sighs
There's holy pictures of our children
Dancin' in a sky filled with light
May I feel your arms around me
May I feel your blood mix with mine
A dream of life comes to me
Like a catfish dancin' on the end of the line

Paradise:
Dit nummer nam Springsteen in zijn eentje op. Het eerst stuk van dit nummer gaat over een zelfmoordcommando in het midden oosten.
Where the river runs black
I take the schoolbooks from your pack
Plastics, wire and your kiss
The breath of eternity on your lips

In the crowded marketplace
I drift from face to face
I hold my breath and close my eyes
I hold my breath and close my eyes
And I wait for paradise
And I wait for paradise

Als je de liedtekst leest gaat het zoals gezegd over een jonge man die een zelfmoordaanslag heeft gepland.
Het volgende couplet speelt zich af in de Verenigde Staten waar iemand droomt over een verloren liefde tijdens de aanslagen. Het laatste stuk van het nummer gaat ook weer over een verlies van iets of iemand. Over het algemeen gaat dit nummer over een groot verlies voor een heleboel mensen.

My City Of Ruins:
Oorspronkelijk was dit nummer geschreven voor Springsteen’s 2de hometown Asbury Park. Maar na de aanslagen van 11 september 2001 werd dit een van de mooiste nummers op het album The Rising uit 2002. Springsteen zong dit nummer ook voor de inzamelingsactie America: A Tribute For Heroes na aanleiding van de aanslagen. My City Of Ruins is een gospel achtig nummer maar met het E Street geluid. Een waardige afsluiter van misschien wel het best Springsteen album sinds Born To Run.

There's a blood red circle
On the cold dark ground
And the rain is falling down
The church door's thrown open
I can hear the organ's song
But the congregation's gone
My city of ruins
My city of ruins


Beoordeling:
Mijn kennismaking met Springsteen een verschrikkelijk goede cd en het enige juiste antwoord op de aanslagen van 11 september. Eigenlijk gaat dit album over 12 september dus je leven op pakken en ondanks alles toch proberen je leven weer op de rails te krijgen hoe moeilijk het ook zal zijn. Zoals gezegd mijn kennismaking met Springsteen en zoals ze in het engels zo mooi kunnen zeggen "It's only Rock & Roll, but it feels like love!"

avatar van Brunniepoo
4,5
Hulde voor deze post!


avatar van bertus99
5,0
Mooi gezegd: Het gaat inderdaad over 12 september !

avatar van vielip
3,5
Mooi album al ga ik niet mee in alle lovende kritieken die de meesten over dit album schijnen te hebben. Er staan mij teveel nummers op die ik gewoon saai (Nothing man, World's apart) of zelfs slecht (Let's be friends, Paradise) vind. De enkele echte toppers die erop staan (The rising, You're missing, My city of ruins en Empty sky) kunnen dat niet compenseren zodat het voor mij als een topalbum door kan gaan.

avatar van Braam502
4,5
Complimenten voor Wallie85 voor de uitstekende beschrijving van dit album en complimenten voor The Boss voor dit fantastische album!

4,5
Sluit ik me bij aan, Braambos, Prima stuk van Wallie85!!!!

avatar van vielip
3,5
Zeker een prachtig stuk van Wallie85! Alleen...beste album sinds Born to run??

avatar van Rogyros
4,5
vielip schreef:
Zeker een prachtig stuk van Wallie85! Alleen...beste album sinds Born to run??

Ja! Absoluut. In mijn ogen wel. Magic is mijns inziens overigens nog beter. Ook beter dan Born To Run.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:54 uur

geplaatst: vandaag om 09:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.