basketballerke schreef:
En in een klap stond deze band met twee albums bovenaan in mijn lijst. De 'een per artiest' regelement kon ik niet meer houden. Want deze platen zijn niet slechts 'hemels'. Welnee, dit is de hemel! Momenteel gaat van de twee mijn voorkeur momenteel naar deze als allermooist, maar ze liggen enorm dicht bij elkaar. Waar de meeste van mijn favorieten vrij zware platen zijn, is dit juist een enorme verlichting. Een album wat ik waarschijnlijk keer op keer op keer zal gaan draaien, omdat ik hier erg blij van wordt. Veel van mijn gevoelens, emoties, zelfs delen van mijn hele leven kan ik in deze muziek kwijt.
Na een rustig ambient beginnetje met het titelnummer hebben we daar gelijk de klapper:
Glósóli. Schitterende geduldige opbouw, ondersteund door een onbeschrijfelijk mooie stem. Wat kan onze vriend hoog komen, engelachtig. Allemaal uitkomend in een van de mooiste climaxen die ik ken. Dit is zo'n moment waar heel veel herinneringen aan me voorbij komen flitsen. En dat is vrij zeldzaam.
Denk maar niet dat de Sigur's het hierbij laten. Nee hoor,
Hoppíppola is allicht nog een stukje mooier. Ook al zo'n nummer waar veel herinneringen langskomen, waar ik alles in kwijt kan, en me ook nog eens laat nadenken over bepaalde zaken. Daarvoor zou je de vertaling van de tekst moeten kennen. Ook hier overigens een prachtige clip bij gemaakt, de beste die ik ken zelfs.
Na een korte intermezzo is daar
Sé Lest, die hier misschien niet als allerbeste wordt gewaardeerd. Ik vind het weer net zo sterk als voorafgaande. Hier lijken we te zijn beland in een sprookje, maar dan wel een goede. Vooral dat kleine polka-achtige marsje richting het eind is geweldig!
Was je dan nog niet in de hemel,
Saeglópur zorgt ervoor dat je definitief in de hoogste regionen terecht komt. De piano in dit nummer komt me overigens heel erg bekend voor, misschien ooit in een reclame of een programma gebruikt? Verder is het de eerste keer sinds het tweede nummer dat er een wat harder stuk in voorkomt, wat een tijdje volhoudt, maar uiteraard niet verveeld.
Zodoende kom je terecht bij het langste nummer op deze cd uit de hemel:
Mílanó Een rustig begin, ondersteund door een schitterend pianowerk, uitkomende in een paar uitbarstingen. Zeker niet minder dan de rest.
Gong klonk in eerste instantie wat misplaatst tussen de rest. Dit nummer is een stuk sneller en dynamischer dan de rest, meer 'Down to Earth' om het zo te zeggen. De drums vallen hier eindelijk ook eens een keertje goed op. Inmiddels past deze natuurlijk perfect in het plaatje.
Andvari is dan voor het eerst een nummer dat echt droevig klinkt. Het tempo wordt erg laag gehouden, om uiteindelijk uit te komen in een erg mooi einde, hemels genoemd.
We komen nu langzaam maar zeker aan het eind van rit, jammer, maar er komen gelukkig nog wel twee fenomenale werken aanzetten.
Svo Hljótt is onmiskenbaar een van de beste nummers van deze plaat. Het is net of hier een hoofdstuk wordt afgesloten, de laatste ademen van een leven, van een herinnering, misschien wel van een band: Sigur Rós. De tempoversnelling van dit nummer is in ieder geval schitterend, om in een tranentrekkende climax te komen, voor zover dit hele album niet tranen trekt, ik ben inmiddels al liters kwijt.
Met
Heysátan wordt dan het werk neergelegd. Dit nummer is vrij kaal qua instrumentatie, en vertrouwd op de tekst, je moet dus de vertaling hiervan absoluut kennen. Dit betekent niet dat dit nummer instrumenteel slecht is, nee hoor, deze mannen die kunnen er wat van qua muziek, werkelijk elke noot weet te raken.
En zo kom je plots uit de hemel denderen, alles moet ooit aan een eind komen. Zo ook dit album, zo ook ooit deze band. Als dit dan echt de laatste dank zou zijn, afleidende uit de titel, hebben ze zeker op een meer dan waardige manier afscheid genomen. Met hun allerbeste zelfs.
Mooi omschreven, dit album is denk ik voor mijn hele leven getekend, kan me niet voorstellen dat een menig album (of het moet ook 1 van sigur ros zijn) deze muziek kan overtreffen.