Savatage - Streets (1991)

Alternatieve titel: A Rock Opera

Label: Atlantic

1. Streets (6:48)
  2. Jesus Saves (5:27)
  3. Tonight He Grins Again (3:27)
  4. Strange Reality (4:59)
  5. A Little Too Far (3:34)
  6. You're Alive (1:51)
  7. Sammy and Tex (3:07)
  8. St. Patrick's * (4:18)
  9. Can You Hear Me Now (5:11)
  10. New York City Don't Mean Nothing (4:03)
  11. Ghost in the Ruins (5:31)
  12. If I Go Away * (5:17)
  13. Agony and Ecstasy (3:32)
  14. Heal My Soul (2:37)
  15. Somewhere in Time (3:16)
  16. Believe (5:39)
  17. Desirée * (3:54)
  18. This Isn't What We Meant [Acoustic Version] * (5:30)
  19. Morning Sun [Acoustic Version] * (4:41)
avatar van ChrisX
crosskip schreef:
Ik vind dat stuk voor Jesus Saves al irritant, laat staan een halve cd vol met van die narrations. Voordeel is nu wel dat je alles er makkelijk tussenuit kan halen.

Dat ligt er dus maar aan hoe ze het doen. Voor hetzelfde geld zit er muziek onder en loopt het naadloos over in de songs.

avatar van vielip
Ben benieuwd! Toegegeven; zoals ik het lees spreekt het me niet geweldig aan en heb ik zoiets van; ojee als dat maar goed gaat! Maar zoals ChrisX ook zegt; het ligt er maar helemaal aan hoe ze het doen. Ik vind het stukje voor Jesus saves nog altijd geweldig moet ik eerlijk bekennen. Wordt hier nog altijd woord voor woord meegebrabbelt

avatar van uffing
Tja, een nieuwe versie van de beste rockopera aller tijden. Klinkt zeer aanlokkelijk en ongetwijfeld ga ik hem aanschaffen. Toch voel ik ook wel een lichte teleurstelling aangezien er toch wel een aantal nummers waren destijds die de plaat niet gehaald hebben. Jammer dat ze deze niet uitbrengen alsnog.

Ozric Spacefolk
Hey, man, got a quarter?

You ain't got nothin'? That's ok man, that's ok...

God bless you anyway. Here, I hope I didn't scare you or nothing like that. I, I ain't no bum or nothing like that.

Yeah, I I used to live uptown once once before too you know. No, no, I did I did really. Used to
come down here and look at all the characters. Never thought I'd be one of them though.

Characters, man a lot of characters.

Hey, hey, you got a minute, you got a minute, let me tell you a story about this friend of mine: D.T. Jesus

Used to stand for Down Town Jesus.

He used to sell drugs and stuff down there, and they called him

That's why we used to call him DeTox.

He was one character, one character that made it outta here.

Let me tell you about him.

avatar van crosskip
De Narrated version staat ondertussen op Spotify. Moet toch zeggen dat ik liever de originele versie van Jesus Saves hoor dan de musical-versie die op deze versie terecht is gekomen.

avatar van uffing
Ik zou het eerder een gospelversie willen noemen en ik vind hem prachtig. Kende hem van de verzamelplaat From the gutter to the stage.

Ozric Spacefolk
Er was al een alternatieve versie inderdaad. Op het bonusceedeetje waar ook Shotgun Innocense tussen stond en nog 2 tracks (waar ik de naam van kwijt ben)

Dat waren interessante 'rarities'. Al weer meer dan 10 jaar niet meer gehoord.
Maar staat die Jesus Saves versie nu tussen de rest van de tracks?

Ik snap jullie even niet....

avatar van uffing
Als het Goed is, is de versie van Jesus Saves die op de nieuwe uitvoering van Streets staat hetzelfde nummer als die al op From the Gutter to the Stage verscheen.

uffing schreef:

Ja ik las het nu ook. Die versie heet trouwens D.T. Jesus en is significant anders dan degene waar we mee zijn opgegroeid.

avatar van vielip
Heiligschennis dus wat mij betreft!

vielip schreef:
Heiligschennis dus wat mij betreft!

Volgens mij is DT Jesus het origineel en is Jesus Saves een versie opnieuw opgenomen. Het is ook alleen maar door Jon en Criss ingespeeld (bas, drums, gitaar etc.).
Ik ken het verhaal erachter niet, maar ik denk dat ze songs hebben omgewisseld, voor de definitieve versie.

avatar van vielip
Die versie is volgens mij ook het origineel ja. Ik reageerde meer op je opmerking over 'het opgegroeid zijn met'. Jesus saves is wat mij betreft de definitieve versie. Om nu ineens de DT Jesus uitvoering op die plaats te horen ga ik heel raar vinden gok ik maar zo...

Ozric Spacefolk
Ja dat is wel zo. Die heerlijke riff waar onze gouden oude Jesus Saves mee start

avatar van uffing
Via Spotify inmiddels de Narrated version beluisterd. Ik kan niet zeggen dat ik vind dat het iets toevoegt. Het is niets anders dan Jon Oliva die in de rol van de oude zwerver het verhaal aan elkaar lult tussen de nummers door. Een prachtig verhaal wat wij natuurlijk allemaal al lang kennen. Ben bang dat het een beetje de vaart uit de plaat haalt.

Desondanks ga ik hem toch wel aanschaffen. Vanwege de extra track Larry Elbows. Maar ik heb nu ook de versie waarbij een aantal nummers in tweetallen een cd track vormen en ik heb dat altijd lichtelijk irritant gevonden. Hopelijk is het nieuwe artwork nog uitgebreid met een aantal mooie foto's.

avatar van vielip
Oké bedankt voor de info
Zo te horen is het een leuk hebbedingetje maar meer ook niet. Althans, die indruk krijg ik.

avatar van aarrtentonny
Hier een citaat uit de liner-notes van "The Narrated Version" door Jon Oliva:

"Jesus Saves (Alt. version) - To be honest the alt. version is actually the orininal version. Cris and I threw a temper tentrum and demanded a chance to rewrite the song musically in a more Savatage style.

Jesus Saves op "The Narrated Version" is dus de originele versie!!

avatar van vielip
Ja daar waren we het geloof ik ook al wel over eens...

avatar van IJH15
Als ik af ga op de commentaren hier is dit het Magnum Opus van Savatage. Ik verder nog geen volledige albums van hen beluisterd (behalve verzamelaar ‘From the Gutter to the Stage’), maar kan me dit heel goed voorstellen, want wát een album is dit zeg.

Ik zal niet ingaan op het concept (het doet me ook vrij weinig en doet enigszins clichématig aan), maar de muziek is geweldig. Wat Savatage hier doet is de perfecte balans vinden tussen lekkere metal songs en gevoelige ballads, met respectievelijk het kenmerkende gitaarwerk van Criss en het eenvoudige maar gevoelige toetsenspel en de (technisch ongetwijfeld niet hoogstaande maar wel) o zo emotionele vocalen van Jon als pijlers. Ook de momenten dat Jon zijn rasperige ‘metal stem’ bovenhaalt mogen niet onvermeld blijven: het vormt de perfecte aanvulling op het gitaargeweld van Criss.

Het mooiste nummer is wat mij betreft echter het nummer waarop Oliva’s rasperige schreeuwstem en gevoelige toetsenspel samenkomen: uiteraard heb ik het over ‘If I Go Away’. Met name vanaf het begin van het tweede couplet zorgt de combinatie van door merg en been gaande vocalen en gevoelig toetsenspel voor kippenvel. In ‘Believe’ kent dit album ook een perfecte afsluiter.

Al met al een album dat zeker uitnodigt nog meer van Savatage te gaan beluisteren.

IJH15 schreef:

Gutter Ballet

avatar van IJH15
Ga ik zeker proberen. Titelnummer en 'When the Crowds Are Gone' beloven alvast veel goeds.

IJH15 schreef:

De Oliva’s (en trawanten) krijgen van mij vijf dik verdiende sterren.

Parallels, Awaken the Guardian (zie hier de recensie Metalfan.nl Review: Fates Warning - Awaken The Guardian, Perfect Symnetry

avatar van AstroRocker
Vlak Hall of the Mountain King ook niet uit

Ozric Spacefolk
Ik vraag me nog steeds af of de tracklist niet aangepast moet worden, naar zoals hij officieel verscheen.

Okay, het wordt wat moeilijker stemmen op de afzonderlijke nummers, maar MusicMeter streeft toch naar volledige juistheid?

avatar van jasper1991
Hoe is die officiële tracklist dan? De tracklist op mijn cd klopt met die van MusicMeter.

Ozric Spacefolk
Dat de songs zijn samengevoegd. Tenminste zolang als ik de cd heb, staan de songs samengevoegd.

avatar van Edwynn
Volgens mij had ik de tracklist al eens aangepast. Kennelijk heeft één of andere Sjaak het weer terugveranderd.

Goed album met een goede afwisseling in harder en was rustiger stukken. In de eerste track meende ik even King Diamond te horen gillen haha. Wel zo nu en dan een beetje te bombastisch, en de zanger vind ik ook niet altijd goed. De eerste 5 tracks van het album overtreffen wel de rest vind
Ik. Niet helemaal mijn ding denk ik.

avatar van milesdavisjr
Een lekker album, destijds veel gedraaid. Tegenwoordig vind ik het toch 1 van de mindere albums uit de Savatage catalogus. Dat komt met name omdat het theatrale gehalte op deze plaat naar mijn mening wordt uitgemolken. Een paar nummers is prima maar het wordt wel erg extreem doorgetrokken. Desalniettemin telt het album wel enkele heerlijke knallers; Streets, Jesus Saves, Tonight He Grins Again, stuk voor stuk toppers. Na een nummer of zes geloof ik het wel. Fascinerend om te merken op welke wijze albums een andere indruk op je kunnen maken na verloop van tijd.

avatar van Leptop
Halfje omlaag. Pretentieus album met enkele toppers, maar het kan mijn aandacht soms maar moeilijk vasthouden.

avatar van lennert
Altijd gedacht dat dit album commercieel succesvoller was dan het daadwerkelijk is. Een beetje vergelijkbaar met The Crimson Idol van WASP qua concept (rise and fall verhaal van een rockster), maar waar dat album in mineur eindigt, zit er hier verlossing aan het einde. Zoetsappig en ik ben nooit zo'n fan van het religieuze aspect in dit soort verhalen, maar ik kan toch niet anders dan Believe een prachtig nummer vinden. Tonight He Grins Again, Can You Hear Me Now en If I Go Away zijn eveneens favorieten en het is niet voor niets dat dit allemaal de ballads zijn. Oliva raakt hier de juiste gevoelens en de composities zijn prachtig. Misschien had het iets korter gekund, maar alsnog zeker een van mijn favoriete Savatage-albums.

Voorlopige tussenstand:
1. Streets