Tom Waits - Closing Time (1973)

Jazz / Blues
Label: Asylum

1. Ol' '55 (3:58)
  2. I Hope That I Don't Fall in Love with You (3:54)
  3. Virginia Avenue (3:10)
  4. Old Shoes (& Picture Postcards) (3:40)
  5. Midnight Lullaby (3:26)
  6. Martha (4:30)
  7. Rosie (4:03)
  8. Lonely (3:12)
  9. Ice Cream Man (3:05)
  10. Little Trip to Heaven (On the Wings of Your Love) (3:38)
  11. Grapefruit Moon (4:50)
  12. Closing Time (4:20)
avatar van Ataloona
Erg hé, dat die mooie platen zo goedkoop zijn..

avatar van AOVV

Erg vind ik het geenszins, nu nog ergens 'Rain Dogs' vinden, dat vind ik ook zo'n geweldige plaat van Waits. Al is er geen enkele die deze overtreft (voor mij dan).

avatar van Ataloona
Voor 5 euro gekocht bij de FRS, die plaat is vrijwel overal zo goedkoop te krijgen..

avatar van AOVV
Ik kom wel eens in de lokale FRS, maar heb 'm nog niet zien liggen. Deze plaat wel, en meegenomen, en ja, dat verhaal ken je nu al wel.

avatar van Ataloona
Ik heb deze zelfs voor 1 euro gekocht bij de Velvet omdat het hoesje niet meer goed was, dus ik er thuis een ander hoesje omheen gedaan en het ziet er net zo uit als het origineel dus..
Mazzel

avatar van Jazzmatic
ice cream man blijf ik gewoon een van de allerbeste nummers van walts vinden. Dat piano loopje aan het begin van dit nummer krijg ik nog steeds kippenvel van..

avatar van bertus161057
I hope i that I dont fall in love with you again, is mijn favoriet van deze redelijk traditionele p[laat, toch een warm hart voor, ook latere meer experimentele albums zijn goed,

avatar van rock-rick
Ik stond in de frs met deze in mijn handen, €5,99 maar. Toch maar weer terug gelegd, omdat ik even wat geld aan het sparen ben en binnenkort ook nog wat muziek moet kopen. Het deed wel pijn in mijn hart om zo'n aanbieding af te slaan.

avatar van Arrie
rock-rick schreef:

Hier is ie nog een euro goedkoper.

avatar van Shangri-la
Hier nog goedkoper.

avatar van Co Jackso
Wat een schitterend album van Tom Waits. Vooraf had ik ook wel verwacht dat dit het album zou zijn dat zich nauw zou aansluiten op mijn smaak, en gelukkig klopt dat ook. Er zijn teveel nummers op te noemen die zeer geslaagd, waarbij Martha nog altijd behoort tot één van mijn favoriete nummers aller tijden. De toevoeging van Ice Cream Man vind ik helaas wat misplaatst en ook nummers als Lonely en Midnight Lullaby doen mij wat minder.

vondeich
Gisteren voor 5 eu gekocht op vinyl, helemaal top!!

10 jaar na mijn kennismaking met de muziek van de beste man, eindelijk mn eerste hele album van hem gehoord. Shame on me dat het zo lang heeft moeten duren, maar ik heb een mooie back catalogue te ontdekken

BobbieMarley
Dit album samen met Swordfishtrombones voor mij veruit zijn beste albums.

avatar van ricardo
Wat een immens verschil zit er tussen deze en Rain Dogs. Dit is een mooi samenhangend album en hier bevalt de stem van Waits mij een stuk beter dan op Rain Dogs. Dit album lijkt wel van een compleet andere artiest te komen dan Raindogs.

Mooi album om bij te relaxen is dit. Ik heb ook het live album Glitter And Doom uit 2009 nog, maar van de 3 die ik er nu van Waits in huis heb, bevalt deze mij voorlopig verreweg het beste.

avatar van ricardo
Ik heb deze ook nog een aantal keren beluisterd en vind het mooie achtergrond muziek, maar er gebeurt gewoon te weinig om hier apart voor te gaan zitten. Mooi sfeervol plaatje wel voor mij, maar niet echt hoogstaand.

Ik denk dat de albums in deze stijl, maar dan wel met de mooie rauwe doorleefde stem echt mijn ding is. Blue Valentine is b.v echt mijn ding.

avatar van AOVV
'Closing Time' is nog steeds de ideale vrijdagavondplaat in mijn ogen. Een donkere, ietwat illustere bar waar nog gerookt mag worden, met eenzame, zichtbaar ouder wordende kerels aan de toog, met een hoed op hun hoofd en een whisky in hun hand. Die afsluiter is ongelooflijk mooi, prachtig instrumentaal stukje!

avatar van AOVV
Wat krijg ik toch altijd waterlanders in m'n ogen van die laatste twee nummers. Hulde voor zoveel schoonheid en inleving!

avatar van kobe bryant fan
Wat een heerlijke plaat is dit toch. De sfeer grijpt me bij de keel en ik krijg direct medelijden met Tom, maar als hij dan nog eens begint te zingen met zijn prachtige stem duurt het niet lang meer voor ook ik verdrietig word. En na 8 triestige songs gebeurt er iets wat ik totaal niet had verwacht een swingende song.
Een van mijn favorieten is het toch wel: Ice Cream Man.
Ook de inbreng van violen en een piano en de saxofoon past zeer goed in dat volkssfeertje.

Closing Time

Ik weet niet of de plaat hier over gaat maar als ik deze plaat hoor voelt het aan alsof Tom Waits in de winter aan het slenteren is in de verlaten straten, hij heeft nog een kater van de vorige avond of beter gezegd nacht. Zijn hoed staat scheef op zijn hoofd, en hij wacht tot het café om de hoek weer open gaat.

Daar kan hij al zijn zorgen wegdrinken, en daarna zat achter de piano kruipen en al je emotie's het daar uit schreeuwen en dan in tranen uit barsten.
Maar na een tijd krijgt hij het nieuws te horen dat ze gaan sluiten.

Deze plaat is zo mooi en zo emotioneel, tranen zullen er vloeien als Closing Time aan het spelen is. Ik vind de stem op Closing Time van Waits leuker klinken dan zijn rauwe blues stem van op Rain Dogs en de andere platen. Maar ook zijn rauwe stem klinkt natuurlijk goed.

Deze plaat is ook zeer intiem geworden dankzij de grote inbreng van de piano en de saxofoon.
Wat ik ook heerlijk vind is dat we eerst 8 intieme en emotionele songs horen en dan bij Ice Cream Man totaal los kunenn gaan. Wat een swingende song.

Eigenlijk voelen we ons allemaal op het einde van deze plaat een beetje zoals Tom Waits het café sluit volgens hem veel te vroeg en volgens mij stopt deze plaat veel te vroeg.
Want naar Closing Time zou ik de hele avond kunnen luisteren.

avatar van Lennonlover
Het begindeutje van de piano van Ice Cream Man doet me énorm denken aan de muziek uit de scène van een film. Maar verdomme, ik kan mij niet meer herinneren uit welke film. Kan iemand mij helpen?!

avatar van Deren Bliksem
The Ice Cream Man?

avatar van bambiz0r
Ik kan deze onmogelijk helemaal beluisteren zonder te huilen. Als er op deze wereld iets is gemaakt wat de moeite waard is, dan is het dit wel.

avatar van kobe bryant fan
Closing Time is een van de bijzonderste platen die ik ken.
Het is een grote brok emotie. Herrineringen aan je oude liefde waar je eigenlijk nog altijd verliefd op bent. Of proberen niet verliefd te worden op iemand in een cafe. En tot de conclusie komen dat je het toch bent.

De teksten zijn erg mooi. Maar ook instrumentaal is het schitterend.
Het pianowerk van Waits is erg sterk. Maar ook de sax in bepaalde nummers en het emotievolle gitaarwerk.Voeg daar dan nog eens de schitterende stem van Waits toe -die toen nog redelijk normaal klonk- en je hebt een van de mooiste platen allertijden.

Maar Closing Time is ook als geheel bijzonder sterk. Zo is het songmateriaal erg sober en klinkt het erg donker. Maar toch voelt Closing Time aan als een klopje op je schouder.
Als een metgezel in een moeilijke periode. Toch is niet iedere song droevig, want na 8 prachtige rustige nummers komt daar opeens een songs als Ice Cream Man.
Een heerlijk swingend nummertje, met sterk gitaarwerk en een Waits zoals we hem nog nooit hoorden.

Closing Time straalt ook een bepaalde sfeer uit. Alsof we ons voor 45 minuten in een oude kroeg bevinden. Waar er aan de toog drie vrienden zitten die erg veel plezier maken en hun verdriet wegdrinken dat ze toch voor even vergeten waren. En ergens in een donker hoekje zit Tom Waits achter de piano.
Zijn tweede pakje sigaretten van de dag op de piano liggend naast zijn glas bier. Met tranen in de ogen zingt hij zijn songs. Tot het sluitingsstijd is en zo komen we aan bij een schitterend instrumentaal nummer en ook de afsluiter: Closing Time. 5*

avatar van niels94
I don't always start off with 4,5*...

...But when I do moet het wel een achterlijk goed album zijn

avatar van kobe bryant fan
Achterlijk sterke plaat inderdaad.
Ik draai hem niet veel maar als ik het doe, word ik van de eerste tot de laatste noot gegrepen.

avatar van shimahero
favoriete tracks: Martha, lonely, ice cream man en grapefruit moon

avatar van kobe bryant fan
Hier: I Hope That I Don't Fall in Love with You, Martha en Grapefruit Moon.
Blijft een geniale plaat trouwens!

avatar van AOVV
Met 'Martha' en 'Grapefruit Moon' ben ik het eens, ik heb er zelf ook nog de titeltrack bijgenomen. Maar er staat wel meer lekkers op, natuurlijk, anders zou ie niet in m'n top 10 staan.

avatar van Devoo
Ik heb net voor de eerste keer naar Martha geluisterd, mijn haren staan er letterlijk van overeind... Wat een song!!