TOM WAITS - CLOSING TIME (1973)
Wat gebeurt er wanneer een emotionele singer-songwriter sentimentaliteit en seksuele frustatie probeert vast te leggen? Meer nog: wat gebeurt er als 'ie dat doet aan de hand van jazz en blues om zo een meer menselijk en melancholisch beeld van de kroegenbuurt te kunnen schetsen?
Een hele boterham, m'n openingsvraag, maar het antwoord ligt voor de hand. Het resultaat van dat confronterend proces met zichzelf vind je terug op
Closing Time. De verhalen van
Closing Time vind je overal - ik zie ze als universele symboliek. Want de nummers zijn de met pijn vertelde anekdotes van een verward man aan diegene die z'n glas opnieuw volschenkt. De nummers zijn de uitvliegingen en gedachtenissen van diezelfde man die, veel te laat en veel te zat, geradbraakt huiskomt. Huiskomt inderdaad, want thuiskomen lukt niet meer - met dat gemis.
Die verhalen worden door de heer
Waits de wereld ingestuurd. Die vele ellendige gebeurtenissen, die - voor je er besef in hebt - de leidraad van je leven zijn geworden. Maar ook die enkele hoopvolle momenten - het durven dromen, while staring at the
Grapefruit Moon.
Not pink this time, mr. Drake.
Durven dromen, jazeker. Hoewel hij misschien niet altijd zo overkomt, durf ik er geld op wedden:
Tom is een dromer, en dat hoor je. Aan het relaxte karakter van de plaat. Maar dromen zorgt voor teleurstellingen, en ook dat wordt op deze duidelijk - aan de stem, a.d.h.v. teksten.
Tom Waits is één van die singer-songwriters waar je niet anders dan respect voor kan hebben. U weet wat ik bedoel, ik heb het over de
Cohen's, de
Drake's en dergelijke getekende figuren (in de psychologische betekenis van het woord). Ieder onderscheid zich op een sublieme manier, zo ook deze meneer.
Hetgeen hem, of thans deze plaat - z'n debuut - onderscheidt is die moeilijk te verwoorden sfeer opgroepen door de leuke jazz instrumentatie. Hoewel het intense liedjes zijn, kan je in je zetel wegzakken en genieten. Verder geven die jazz sounds het album iets identieks; beelden van kroegen worden direct opgeroepen. En heb ik reeds gezegd dat jazz ook gewoon enorm 'lekkere' muziek is, die hier perfect past in het plaatje?
Zo ook het fantastisch pianospel. Magisch gewoon. Zowel de ballades als de opzwepende nummers bevatten enkele geniale pianostukken. Pluspunt. Ik geef toe soms als een halvegare op m'n bureau te tokkelen, denkend dat ik
Waits ben in één of andere pub.
Op vlak van songs zit het wat anders. Het niveau is, naar mijn mening, niet echt stabiel. Zo zijn er enkele zeer aanstekelijke nummers, maar ook wel wat tegenvallers. Fillers wil ik het niet noemen maar sommige stromen mee in het algemene v/e luisterbeurt, waarmee ik bedoel; enkele songs blijven voor mij slecht songs, een deel van het album.
Hoogtepunten:
Ol '55: Dromerige meezinger.
Martha: Klassieker die zorgt voor kippenvel en schuldgevoelens. Iedereen heeft z'n eigen Martha.
Lonely: Tussen 'jam' en 'nummer'. Instrumentale tranen.
Ice Cream Man : Het traag pianodeel is sterk, het ritme die opgedreven wordt is oerkrachtig!
Closing Time: Genieten. 'Closing Time': het hoofdje verdient wat rust nu - na al die herinneringen.
Ook
I Hope That I Don't Fall In Love With You,
Virginia Blues en
Grapefruit Moon zijn de betere nummers van het album, maar minder memorabel dan net vernoemde songs.
Old Shoes vind ik dan weer iets te normaal. Net als
Little Trip To Heaven.
Rosie mist gewoon de geloofwaardigheid na het pakkende
Martha.
En dan is er nog dat vreemde
Midnight Lullaby: na zoveel keren te hebben geluisterd, kan ik in m'n hoofd het nummer nog steeds niet voor de geest halen - enkel de tedere piano outro blijft met bij.
Een 3,5* lijkt me geschikt - hoewel een vier nog komen zal.
Waarom? Deels door verkeerde luisteromstandigheden.
Ik zat nu in de herkenningsfase: album beluisteren terwijl het 'waar' en het 'wanneer' er niet toe doet. Maar ik ben zeker dat deze het sporadisch op een vrijdagavond zeer goed gaat doen. Na een week school, een week chaos - dan lijkt deze me geschikt.
Wanneer ik bevestiging nodig heb. Of net niet: wanneer ik de pedalen verlies en het stuur blind overlaat aan jeweetwel wie.
Lady Luck!