Riverside - Shrine of New Generation Slaves (2013)

Polen
Rock / Metal
Label: Inside Out

1. New Generation Slave (4:17)
  2. The Depth of Self – Delusion (7:39)
  3. Celebrity Touch (6:48)
  4. We Got Used to Us (4:12)
  5. Feel Like Falling (5:17)
  6. Deprived (Irretrievably Lost Imagination) (8:26)
  7. Escalator Shrine (12:41)
  8. Coda (1:39)
  9. Night Session - Part One * (10:45)
  10. Night Session - Part Two * (11:32)
avatar van legian
Voor iedereen die besluit dit album te kopen raad ik aan om de dubbel cd te nemen, Night session is een fenomenaal instrumentaal stuk.

Na twee luisterbeurten kan ik alvast vast stellen dat Escalator Shrine persoonlijk favoriet is, Coda en Celebrity Touch de twee minsten, hoewel Coda ook niet meer is dan een outro.

Het is zeker geen slecht album, en een fantastisch begin voor dit muzikale jaar.

avatar van Don Cappuccino
Ik heb hem gisteren beluisterd en ik vond hem zeker niet tegenvallen. De metalinvloeden van Anno Domini High Definition zijn compleet weg maar er zit genoeg power in. Zo zitten er paar heerlijke Jon Lord-achtige keyboardsolo's in het album. Van mij had er toch wel meer saxofoon in gemogen, dat is echt heel mooi! Ik ga hem zeker nog meer beluisteren.

Night Session vond ik eerlijk gezegd veel gaver dan het album. Lekker rustgevend, zweverig. Als ik hem zou kopen zou ik zeker de 2-cd editie nemen. Maar dat weet ik nog niet zeker.

crosskip schreef:

De metalinvloeden zijn nu bijna geheel verdwenen, muzikaal gezien duidelijk geen opvolger van ADHD.

Eerste indruk is verrassend positief. Ik was niet erg onder de indruk van de vrijgegeven single (nog steeds niet), maar de rest van de cd staat als een huis. Vooral het hypnotiserende Feel Like Falling met een geweldige saxsolo en Escalator Shrine springen eruit.

Nice, dus nog meer progrock dus? Vind ik alleen maar beter, niet dat ik iets tegen metal heb, totaal niet. Maar ben er vaak niet heel kapot van.

avatar van Broem
Voor de liefhebbers van Marius Duda zijn solo werk Lunatic Soul is het zeker aan te raden om de dubbel disc te kopen. Ik vind de nummers op de bonus cd erg in de buurt komen van zijn solo werk. En daar houd ik van. Shrine laat horen dat Riverside in de top van het progrock genre mee draait. Mooie composities, fantastisch goed gespeeld, afwisselend en gezongen door een van de beste zangers. Het Album heb ik vandaag pas 2 keer beluisterd en ben zeker onder de indruk. Toen ik Second Life Syndrom (vast in mijn top 10) voor het eerst hoorde was ik flabbergasted. Nu niet. Komt zeker ook door gewenning. Destijds was het mijn kennismaking met de band. Ik heb ze vaak live gezien. Top. De prachtige, kenmerkende gitaarsolo's mis ik even. Wel mooi is de sax in Deprived. Gaat groeien. Score stel ik nog even uit.

Jep, zoals Broem zegt, omdat de voorgaande albums zo goed zijn, heb je die verbazing niet meer zo met dit album. Maar het is minstens op niveau van hun voorgaande werk. Minstens.

Prachtige nummers (waar ik de single Celebrity Touch wél erg goed vind, dit nummer weliswaar een repeterende melodielijn, die juist bewust gekozen is en daardoor simpel lijkt, maar bevat veel detail). Feel like Falling is een favoriet, ik tel Coda gewoon bij dit nummer. Heerlijk nummer. Feel like Falling bevat ook de heerlijke power-gitaren en solo's.

Liefhebbers van Acronym Love en In Two Minds komen met dit album zeker wel aan hun trekken. Dat nummer welke hier wel in past, mij positief verbaast is nummer twee van het album. Het melodietje, de eenvoud. Liefhebbers van de op zang georienteerde nummers zoals deze twee vinden dit echt wel heerlijk. En het is ook een mooie song, hoe vaker je het luistert hoe mooier hij wordt.

Ik vind, als je terug moet gaan naar voorgaand werk, de CD best nog passen in Rapid Eye Syndrome. De wat afwijkende geluiden van Rainbow Box en O2 panic room heeft muzikaal wel wat gelijkenis met enkele stukken op dit album (maar dit album is anders).

Als je net als ik kan wegkwijnen bij de geluiden van Lunatic Soul, dan is de dubbelCD een aanrader, maar de melanchonie van Duda komt ook op het album zeer goed naar voren in nummers als Deprived.

En wat vind ik de keyboards mooi en de Hammond die er toch veel tussendoor blaast.

Verder vind ik elk nummer veel meer beeldend, alsof er zich iets afspeelt, een verhaal. Dat vind ik mooi. Nummers zijn heel vertellend, iets wat ook uit Lunatic Soul lijkt te komen.

Het album is fris, nieuw, absoluut. Het is wel onmiskenbaar Riverside (de bas-intro van Escalator Shrine maakt dit meteen al een riverside 'epic') en daar ben ik heel blij mee. Het is wel degelijk een band met een eigen geluid. Nog dit kwartaal in Nederland op het podium, dus absoluut niet missen! Ik ga ze in Weert zien.

avatar van AOVV
Hm, single 'Celebrity Touch' laat me toch achter in vertwijfeling. Ik vind het niet zo'n goeie song, een beetje cheesy zelfs. Maar Riverside kennende, zullen ze ook op deze plaat toch wel kwaliteit genoeg hebben om me te overtuigen, niet? Enige oplossing is dus de hele plaat beluisteren, dan vallen nummers soms ook op hun plaats, zoals ik dit jaar ook al heb met 'The Waves' van Villagers.

avatar van Gloeilamp
Ik heb het album net voor de eerste keer beluisterd en ik vind het een goed album. Vooral het bijna 13 minuten durende Escalator Shrine is erg sterk. Memories in My Head is het enige wat ik van Riverside ken, maar dit nodigt zeker uit om meer op te zoeken.

Night Session moet ik nog beluisteren, ik heb hoge verwachtingen

avatar van jellylips
Riverside komt behoorlijk zelfverzekerd over op dit album. Eerste indruk: Muzikaal gezien is het allemaal een tikkeltje gedurfder geworden, maar toch behoorlijk goed gedoseerd in elk aspect. Vooral qua akkoordprogressies is de band erop vooruit gegaan: je ziet niet meer alles van mijlenver aankomen. Wending na wending blijft de fantasie geprikkeld.

Ik zag voor dit album Riverside als een leuke band die 'probeert' net zo goed te zijn als de 'groten'. Met dit album komen ze weer een behoorlijke stap dichterbij een absolute A-status. Ik ga hier zeker nog veel van genieten!

avatar van james_cameron
Anno 2013 toch nog een nieuwe plaat van Pink Floyd? Je zou het haast gaan denken. Het geluid van het poolse Riverside wordt steeds meer retro (leuk dat Hammond orgel!) en gaat steeds meer lijken op Het Grote Voorbeeld. Gelukkig is het songmateriaal dermate sterk dat dit niet echt een probleem is. Het album bevat grotendeels ingetogen progressieve rock, zeer sfeervol en vooral smaakvol uitgevoerd. Veel rustiger moet het evenwel niet worden; we zitten tenslotte niet te wachten op nog een Opeth.

avatar van EwoudK
Heb hem inmiddels vier luisterbeurten gegeven. En op eerste gezicht valt hij sowieso niet tegen. Het is zeker anders dan z'n voorganger Anno Domini High Definition. Dit is zeker niet negatief ondanks dat ik ADHD een zeer goed album vind. Ik geef het album op dit moment 4,5 ster. Dit kan nog een halfje meer of minder worden. Op dit moment vind ik vooral het einde van het album heel mooi.

avatar van henx
Prima!
Prog staat voor progressie.

avatar van battersea
En wat dan nog dat het hier en daar een spinoff pink floyd is... heerlijke plaat, niet vervelende soundscapes, subtiel gitaarspel en o o o wat wordt dat alles lekker met de synths en hammonds!

avatar van jellecomicgek72
Prima plaat weer, moet hem nog wel vaker beluisteren. Prog jaar start sterk met niuewe Steven Wilson en deze.

avatar van Thomas91
Ik ben niet overtuigd. Ik weet niet precies wat het is. Ik vind het zeker niet slecht, vrij goed zelfs, maar op de een of andere manier mis ik wat. Misschien had ik iets meer bombast verwacht, ik weet het niet goed. Dit is het eerste Riversidealbum dat ik luister, al ken ik de band wel een beetje. In mijn 'metalperiode' werd me dit regelmatig aangeraden, maar heb ik van die tip maar mondjesmaat gebruik gemaakt.

Gaat wel nog vaker beluisterd worden. Voor nu * * * ½*

Thomas91 schreef:

Gaat wel nog vaker beluisterd worden. Voor nu * * * ½*

Ik heb dit gevoel nu ook. Maar het ligt aan het aantal luisterbeurten denk ik. Het voelt anders aan, vooralsnog.

Zal deze de komende dagen nog regelmatig laten passeren. Want het is nodig, zo blijkt .

avatar van DikkeDarm
Prachtige cd hoor maar zit ik nou naar Porcipine Tree te luisteren of naar Riverside? Klinkt in ieder geval erg goed, verzorgd, afwisselend en de geluidskwaliteit is prima in orde .

Heb Anno Domini High Definition ook maar meteen aangeschaft....(ook een topper!)

Deze klasse cd krijgt een 4,5 ster van me!!

avatar van Metal-D78
Potverdriedubbeltjes! Dit is mij even een lekker schijfje. Voorgangger Anno Domini High Definition vond ik al beter dan Rapid Eye Movement, maar draai ik tegenwoordig amper. Deze nieuwe plaat is ontzettend anders dan de eerste twee platen van Riverside, maar geeft wel dat lekkere dromerige gevoel. Nog geen definitief cijfer, maar dit kan niet anders dan jaarlijstmateriaal worden!

avatar van Don Cappuccino
Bij deze nieuwe plaat van Riverside hink ik een beetje tussen twee gedachten. Een nummer als The Depth of Self – Delusion vind ik echt prachtig, in het begin dacht ik even Mikael Akerfeldt te horen. Daar klinkt de zang wel heel erg naar. De hardrockkant is niet echt mijn ding. Ik vind Celebrity Touch nog steeds een saai nummer en ook Feel Like Falling beklijft niet bij mij. Ik ga hem zeker nog meer beluisteren maar het zal geen beoordeling van 4 sterren of hoger worden.

The Depth of Self – Delusion

avatar van El Stepperiño
Dit zijn de cd's waar ik op zit te wachten! Sterk album dat besluit om zijn beste twee nummers - Deprived en Escalator Shrine - aan het eind te zetten. Zo heb ik tijdens de eerste nummers zoiets van: dit is al goed, en het beste moet nog komen. En We Got Used To Us pakte me gelijk de eerste keer, erg mooi nummer!

Na 1 luisterbeurt, nog niet overtuigd. Wel aardig tot nu toe.

avatar van Jumpjet
De (rotatie)lijstjes van andere MuMe gebruikers zijn geweldig handig voor als je weer 'ns aan wat nieuws toe bent.
Zo kwam ik ook bij deze plaat terecht. Ik moet 'm nog wat vaker luisteren, maar de eerste indruk is overdonderend.
Zo'n 20 jaar geleden hield ik nog redelijk bij wat er uitkwam op prog / symfo gebied, nu eigenlijk al jaren niet meer. Tot nu toe is Riverside mij daarom volledig ontgaan. Hoog tijd om de schade in te halen.

avatar van glenn53
Wel Porcupine Tree meegekregen??

avatar van Mindscapes
El Stepperiño schreef:

Ik heb hetzelfde gevoel! Gelijkaardig met de twee laatste nummers op Sound Awake van Karnivool (tip tip tip), resp. 12 en 10 minuten puur genieten. En samen vormen Deprived en Escalator Shrine ook een goeie twintig minuten, once again: puur genieten!

avatar van Jumpjet
glenn53 schreef:
Wel Porcupine Tree meegekregen??

...working on it...

avatar van El Stepperiño

Bedankt voor de tip, ga gelijk de diepte induiken
En zo zijn er natuurlijk wel meer progalbums die het beste voor het laatst bewaren

Neal Morse - Momentum
Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings

om maar een paar voorbeelden te noemen

avatar van Mindscapes

Big Big Train - The Underyard Fall

GAAN! En meteen English Electric Part One ook Zonder label (!) verkozen tot tweede beste album in PROG magazine, na Marillion (en vierde beste band, tweede beste zanger, zevende beste drummer).

(fanboyism redefined)

Mindscapes schreef:

(fanboyism redefined)

Die lijstjes wil ik wel es zien!! Nieuwsgierig waar Viljans Öga van Anglagard staat (als ze erop staat natuurlijk). Link?

Bedankt voor de tip, ga gelijk de diepte induiken

Neal Morse - Momentum
Dream Theater - Black Clouds and Silver Linings

om maar een paar voorbeelden te noemen

Er zijn er heel wat natuurlijk!!! Save the Best for Last.

avatar van Leeds
Wel, mijn kwartje is uiteindelijk gevallen. Het had redelijk wat tijd nodig om de plaat te doorgronden. Zopas de limited edition vinyl op IOM besteld. Ook de bonustracks zijn de moeite waard.