Steven Wilson - The Raven That Refused to Sing (and Other Stories) (2013)

Label: KScope

1. Luminol (12:10)
  2. Drive Home (7:37)
  3. The Holy Drinker (10:13)
  4. The Pin Drop (5:03)
  5. The Watchmaker (11:43)
  6. The Raven That Refused to Sing (7:57)
  7. Luminol [Demo] * (13:05)
  8. Drive Home [Demo] * (6:57)
  9. The Holy Drinker [Demo] * (9:47)
  10. Clock Song (Unused Idea) * (4:30)
  11. The Pin Drop [Demo] * (5:15)
  12. The Watchmaker [Demo] * (12:25)
  13. The Raven That Refused to Sing [Demo] * (8:00)
avatar van Leptop
Ik was huiverig zo rond de release dat dit album een beetje saai zou zijn, zoals ik ook Grace for drowning een beetje mat vond klinken. Recent toch maar dit album aangeschaft en ik ben werkelijk verpletterd door de sound van dit album. Eerste luisterbeurt meteen 4 sterren en een dag later alweer 4,5*. Dit gebeurt me niet vaak. Beste release van 2013?

Jav-
Knappe prestatie, zo op nummer 9...

avatar van Fluvver
Sorry, maar waar staat die lijst, kan hem namelijk nergens vinden?

avatar van Leeds
Op de home pagina.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Jav- schreef:
Knappe prestatie, zo op nummer 9...

Terecht ook natuurlijk. Ik vind het vooral mooi dat progrock nog door zo'n grote groep wordt gewaardeerd !

Ja, zeker als je ziet dat de top-10 wordt gedomineerd door de 13-in-een-dozijn stadionacts...

Volgens mij is dit ook Steven's best verkochte plaat, en de tour was ook al zeer succesvol. Hij kan ons in de toekomst dus alleen maar meer moois brengen

avatar van devel-hunt
Blijft een sterke plaat. Soms zelfs te goed, bijna te perfect. Ik moet wel in de stemming zijn voor al dat perfectionistische.

avatar van Robertoooooh
Ik niet. Maakt geen reedtd uit in wat voor stemming ik ben. Kan dit meesterwerkje echt te allen tijde horen. Ligt hier dan ook veelvuldig op de ClearAudio.

avatar van Tony
Zit je nou alweer naar complimenten te hengelen voor je inderdaad erg moooooie platenspeler?

Plek 9 in de jaarlijst is erg mooi voor mijn nr. 2 van 2013.

avatar van Robertoooooh

Plaat ligt ook regelmatig op de ps-x555es, die op kantoor de show steelt.

Btw hoezo nr 9?
Het kan natuurlijk dat ik niet goed kijk maar ik zie dat het album op nr 5 staat in de lijst van 2013...

avatar van niels94
Dan vrees ik dat je niet goed kijkt. Op 5 staat Queens Of the Stone Age.

avatar van glenn53
Robertoooooh schreef:
Btw hoezo nr 9?

Dat is een andere lijst. De lijst van nr. 9 staat op de home pagina .

avatar van Robertoooooh
Aha, nu zie ik het ook. De lijst waar ik keek ging over waardering door die vermaledijde sterretjes! Gemiddeld 4,08 sterretjes geeft daar plek 5. Ook te laag, maar goed, ik kan ermee leven

avatar van Wallie1985
Het stukje met die akoestische gitaar tijdens 'Drive Home' doet mij erg denken aan 'Hey You' van Pink Floyd.

avatar van Devoo
Wat is Drive Home toch een prachtig nummer. Voor mij persoonlijk het beste nummer van 2013.

avatar van Fluvver
Las deze week op zijn FB dat dit zijn beste verkochte album ooit is!! Flinke prestatie!

avatar van musician
De aanhouder wint

avatar van hailtotherainbow
Dit vind ik zelfs nog straffer werk van steven wilson dan zijn werk met porcupine tree op "fear of a blank planet". Spijtig van een wat tegenvallend "the pin drop" maar de rest van het album maakt dit meer dan goed. The holy drinker

avatar van "H."
Drive home en the raven zijn toch wel de favoriet. Maar eigenlijk staan er voor mij geen tegenvallende nummers op. Blijft een meesterwerk.

avatar van Leptop
Voor mij is Luminol een ongekend staaltje muziek; creatief, urgent, spannend, subtiel, jazzy, rock, metal, ..., eigenlijk alles wel. In 1 nummer nog wel. En dat alles klinkt ongelooflijk coherent. Hoed af voor Wilson & co.

avatar van Maarten0402
Twee keer gezien. 1e keer in "013" en vorig jaar gezien in "De Boerderij - Zoetermeer" was samen met een ex-collega die mij een paar jaar geleden kennis liet maken met Porcupine Tree en sindsdien ben ik verslaafd aan zijn muziek en vooral zijn solo project vind ik erg goed. Dat optreden in "De Boerderij" was echt fantastisch! Geluid was kraakhelder, "The Raven..." compleet gespeeld (niet in exacte volgorde, maar dat was juist wel verassend), toffe visuele effecten en ga zo maar door.

Hoedijk
Een tijd lang na het uitkomen van The Raven bleef ik het meest van Insurgentes genieten, vanwege het "shoegaze sausje" over dit album, maar nu ben ik alsnog om. The Raven heeft nog zoveel meer diepgang en alle zes nummers zijn mijns inziens van grote klasse. Live is Steven Wilson inderdaad fantastisch, Maarten0402. Ik zag de band vorig jaar in de Vereeniging en heb zeer van het concert genoten

avatar van Eveningguard
Goh, ik vind Porcupine Tree niet bepaald geweldig maar ik ben niet bang om toe te geven dat het titelnummer en Drive Home mij niet onberoerd hebben gelaten. Het is was klinisch geproduceerd, maar de passie druipt er van af. Ik denk dat ik 'm maar gewoon ga kopen.

Zo dat is er uit. Anti-Prog movement: kunnen jullie mij vergeven?

avatar van Maarten0402
Eveningguard schreef:

Zo dat is er uit. Anti-Prog movement: kunnen jullie mij vergeven?

Hahaha, no problem dude. Muziek is om van te genieten en ieder zijn ding. Progrock/metal is vrij complex en ik kan me voorstellen dat je daar soms de tijd voor nodig hebt om daar van te gaan houden. Maar dat kan bij veel andere muziek ook bijv. Jazz.
Ik hield vroeger ook niet van klassieke muziek, maar nu vind ik dat geweldig en sta ik open voor heel veel andere muziek stijlen.

Dus misschien komt het nog wel dat je Porcupine Tree tof gaat vinden. Of niet en dat is dan ook niet erg.

Proost!

avatar van Robertoooooh
Oh fuck it. Hoogtepunt van 2014...

avatar van Tony
Het een is vaak een gevolg van het ander ja.

jakkepoes
Draai het titelnummer icm met de videoclip.Wordt er altijd heerlijk naargeestig van in de goede zin van het woord.

avatar van JelmerHolwerda
Mooie plaat maar ik vind het toch echt niet zo geniaal. Heb mijn stem verlaagd naar een 3,5* van 4* omdat ik vind dat deze plaat toch niet echt veel ziel heeft.. al helemaal in tegenstelling tot zijn opvolger Hand. Cannot. Erase.

Vind alleen The Raven Refused To Sing echt geniaal en van het kaliber van zijn volgende plaat.

Hoedijk
JelmerHolwerda schreef:

Dit album heeft een heel andere insteek dan Hand.Cannot.Erase. Je kunt die albums dan ook niet echt met elkaar vergelijken, vind ik. Ik denk wel dat Steven Wilson met z'n laatste album z'n artistieke hoogtepunt heeft bereikt, maar ja, dat dacht ik van Fear of a Blank Planet en The Raven ook al. We zullen zien of Hand.Cannot.Erase. over een paar jaar net als The Raven nu (247) de top 250 binnenstoomt