Steven Wilson - The Raven That Refused to Sing (and Other Stories) (2013)

Label: KScope

1. Luminol (12:10)
  2. Drive Home (7:37)
  3. The Holy Drinker (10:13)
  4. The Pin Drop (5:03)
  5. The Watchmaker (11:43)
  6. The Raven That Refused to Sing (7:57)
  7. Luminol [Demo] * (13:05)
  8. Drive Home [Demo] * (6:57)
  9. The Holy Drinker [Demo] * (9:47)
  10. Clock Song (Unused Idea) * (4:30)
  11. The Pin Drop [Demo] * (5:15)
  12. The Watchmaker [Demo] * (12:25)
  13. The Raven That Refused to Sing [Demo] * (8:00)
Godan schreef:
Get a room guys. Bij het lezen van jullie comments had ik dezelfde gezichtsuitdrukking als de albumhoes.

avatar van Kill_illuminati
Ik vind het echt een goed album. Het ligt me wat beter dan Grace For Drowning.

avatar van El Stepperiño
Caramba wat een plaat. Mai o mai, beste van SW tot nu toe! Torenhoog op 1 in mijn rotatielijst

avatar van venderkets
Laatste werk waar SW mee betrokken was kon mij eigenlijk allemaal niet bekoren. Zowel zijn laatste Porcupine Tree, Blackfield, broddelwerk met Akerfeldt als zijn laatste soloplaat konden me allemaal stukken minder bekoren dan voorheen. Insurgentes vond ik dan wel weer geniaal, maar ja die is ook alweer wat jaren oud. Hopelijk kan deze ex-held van mij hier nog het tij doen keren.

venderkets schreef:

Hmm, ik vrees er wat voor. Deze ligt in het verlengde van z'n voorganger.

avatar van Mindscapes
Maar geef het een kans, zou ik zeggen. Luminol en The Holy Drinker zijn werkelijk heerlijk (en Gloeilamp, voor je me een pot-verwijt-de-ketel euh verwijt, het zijn de enige die ik tot nu toe gehoord heb )

avatar van jellecomicgek72
Damn wat een prachtig album weer dit. Bevalt me nog beter dan Grace for Drowning. Echt alles wat Wilson uitbrengt is zo kneitergoed, zo ook weer dit album. M'n favoriet tot nu toe is Drive Home,prachtige solo op het eind. Geef deze gelijk een 4,5* na slechts 2 luisterbeurten, zullen er komende weken nog veel volgen!

avatar van venderkets
Mindscapes schreef:

Ik denk ook meer dat het aan mijn smaakontwikkeling ligt dan aan zijn onvermogen.Nu steeds meer naar hardcore / punk / extreme gitaren ipv progressieve zoals vroeger.

avatar van jellylips
Die solo net voor het eerst gehoord van 'Drive Home'. Met gemak de beste solo die ik in tijden heb gehoord. Zo hoor ik ze graag!

avatar van strebge
Het nummer "The Raven that refused to sing" Is nu al mijn persoonlijk favoriet van 2013..
Kan me niet voorstellen dat dat nog overtreft wordt..
En wat een productie weer.. Enige minpunt wat ik kan bedenken is dat het geen dubbel cd is geworden..

Heeft Dhr. Wilson trouwens die solo's ingespeeld?

avatar van glenn53
Dat zal ongetwijfeld Guthrie Govan zijn geweest.

avatar van Scython
Yup, dit is weer 'n mooie plaat van een experimentele Steven Wilson.

Persoonlijk ben ik meer fan van zijn 'down-to-earth' werk in Blackfield en de wat hardere Porcupine Tree. Het solo werk van hem is tot nu toe altijd kwaliteit geweest, alhoewel ik de King Crimson invloeden niet altijd even interessant vind.

Maar dit is in elk geval een fijne plaat. Vooral Luminol, Drive Home en de prachtige titel track zijn top tracks.

Het riffje op 4:10 van The Watchmaker doet me heel erg sterk denken aan Shesmovedon van Porcupine Tree.

Enorm sterke plaat, met name de solo van Drive Home

avatar van Broem
Het duurde even maar ik heb 'm te pakken. Ik ben al lange tijd fan van dit muzikale genie. Steven levert weer een bijzonder album af. Meer dan bij PT moet ik wennen aan de albums die hij solo maakt. Keertje draaien, even wegleggen, nog 'n keertje tot de muziek herkenbaar wordt en ik gevoel bij het album ga krijgen. Dat begint zachtjes aan te komen. Zijn fantastische gitaarspel, bijzondere zang en mooie manier van produceren spatten ook weer van dit album af. Een genot om naar te luisteren. Door zijn omloopsnelheid van nieuw werk bemerk ik wel dat ik zijn albums vaak lang laat liggen voordat ik ze herbeluister. Vaak volgt zijn werk (in of met welke band dan ook) elkaar snel op. De man is zo ontzettend creatief. Aan zijn dvd's ben ik nog eens niet toegekomen. Wat mij betreft mag hij wel n sabbatical nemen zodat ik zijn oeuvre eens echt tot me kan laten doordringen. Hij zal toch wel genoeg verdiend hebben voor n time out!

tomtom137 schreef:

Enorm sterke plaat, met name de solo van Drive Home

Mij doet de intro van Drive Home denken aan het clean elektrisch gitaarriffje boven de akoestische akkoorden van Porcupine Tree's Drown With Me, op de bonusdisc van In Absentia!

Broem schreef:
Zijn fantastische gitaarspel

Zou dat niet vooral de verdienste van Guthrie Govan zijn? Anderzijds neem ik aan dat SW wel alle parts geschreven heeft. Ik vraag me af hoe dat proces zich ontvouwt. SW heeft een compositie in gedachten en moet dat dan overbrengen op de muzikanten? Dié sound en dié noten en dié fills en dié riff en dié emotie erin leggen en zó moet het overkomen...? En wat speelt SW en wat speelt Govan hier eigenlijk? En SW speelt ook bas op de plaat, leid ik af uit de teaserfilmpjes uit de studio. Ik word gek! Ik zal het pas weten op 25 februari als mijn precious special deluxe box set limited edition fanpack collector's item in de bus valt!

Mindscapes schreef:

mijn precious special deluxe box set limited edition fanpack collector's item

avatar van Mindscapes
En ik bedoelde The Pin Drop ipv Drive Home, wat betreft de gelijkenis, excuus.

avatar van Leeds

Inderdaad . Spijtig dat er geen vinylbox versie is van deze hier, net zoals bij Insurgentes.

Goeie vondst!

Lijkt dit op de muziek van Porcupine Tree? want dan ben ik direct om.

SOAD schreef:
Lijkt dit op Porcupine Tree? want dan ben ik direct om.

Ik weet niet meteen of je uitdrukking positief of negatief is, maar het ligt eerder in het verlengde van zijn vorige soloplaat, niet echt PT. Drive Home heeft wel wat een Balckfield vibe, maar er is hier veel meer ruimte voor dwarsfluit en jazzy invloeden. Experimenteler en meer meer "geëlaboreerde" composities. Zeker het uitproberen waard, zou ik zeggen

Edit: oké, ik zie FOABP in je top tien staan, er zitten weldegelijk typische Steven Wilson kenmerken in hoor. Gewoon koptelefoon op en luisteren. Het is op z'n minst indrukwekkend.

avatar van Gloeilamp
Nadat ik Porcupine Tree ontdekte heb ik gelijk zijn solowerk gecheckt en ik vond het allemaal geweldig. Ik kan het je zeker aanrdaden!

avatar van Tony
Klasse plaat hoor. Mooi warm geluid, veel sfeer- en tempowisselingen. Gevarieerd gebruik van instrumenten, af en toe een erg nadrukkelijk vleugje Pink Floyd, maar dat is niet erg. Zo heb ik mijn prog albums graag!

avatar van Mctijn
Ik ben deze plaat gaan luisteren na het lezen van de positieve reacties in dit topic. Het gemiddelde doet een nieuwe In the Court, Close to the Edge of - wat recenter - Fear of a Blank Planet vermoeden.
Ik hoor prog-rock zoals dat lokale bandjes dat al 45 jaar lang maken. Ik vind dit zeker geen "experimentele prog-rock" zoals ik hieronder lees. Een teleurstelling.

avatar van Gloeilamp
Mctijn schreef:

Dat is natuurlijk iets compleet anders. Fear of a Blank Planet en In the Court of.. hebben na 600/700 stemmen een erg hoog gemiddelde, dit album heeft nog geen 50 stemmen en dit gemiddelde gaat natuurlijk nog dalen. En wat betreft die lokale bandjes, dan moet ik toch wat beter rond gaan kijken denk ik.

avatar van kobe bryant fan
Wat een tegenvaller!
Ik hoop dat de volgende luisterbeurten beter worden, want ik verveelde me bijna een uur lang.
Wilson herhaalt dezelfde fout als bij (het wel sterke) Grace For Drowning. Namelijk de vreselijke productie. Het klinkt me weer te clean en "live" in de oren.
Met een meer donkere en ruwe productie (zoals bv. FOABP) zou de plaat al iets beter zijn.

Ook het vaak te voorspelbare en geforceerde pianospel vind ik matig.
Of de sentimentele strijkers in de verder redelijke afsluiter.
De fluit vond ik ook beter passen op Grace For Drowning dan hier.

Drive Home is wel een mooi nummer. Luminol daarintegen vind ik te proggy en te virtuoos klinken om oprecht over te komen. De productie van piano en strijkers klinken vaak ook "gemaakt". Waardoor het me weinig tot niks doet.
Jammer, hopelijk groeit deze nog want ik verwachtte één van de toppers van 2013.

avatar van jellecomicgek72
Wow, ik had verwacht dat jij deze wel heel erg ging diggen kobe...

avatar van Zoute Popcorn
Is dit een goeie instapper? Of zou ik moeten beginnen met Porcupine Tree?

RickStarMusic schreef:
Is dit een goeie instapper? Of zou ik moeten beginnen met Porcupine Tree?

De soloplaten van Steven Wilson zijn eerder Jazz-Rock gericht. Porcupine Tree is progressieve metal. Het is afhankelijk van wat je precies verkiest. Maar zowel PT als Steven Wilson zelf hebben veel te bieden.

Een goede instapper zou Fear of a Blank Planet kunnen zijn. Maar als je meer Pink Floyd verkiest, ga dan voor The Sky Moves Sideways. Of zoals eerder gezegt, meer Jazz, begin dan met deze. Als deze je bevalt dan is de vorige plaat zeker een aanrader. Want The Raven ligt in het verlengde van Grace for Drowning.

Heel kort samengevat.